abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_42939542
Nu mijn huidige ijzeren wok diens verf loslaat (jech!) en flink begint te roesten, wil ik een nieuwe wok.
Het wokken is me zeer bevallen, dus nu wil ik een serieuze wok ipv het goedkoopst mogelijke prul.
Nu is echter het aanbod nogal groot.
Met of zonder aanbaklaag. Helemaal rond of met klein plat onderkantje. Ijzer of aluminium of staal (of.....gasp...koper?)?

Iemand tips voor optimaal wokgenot?
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
pi_42939705
ik zou sowieso voor de aanbaklaag gaan.
Op dinsdag 13 maart 2007 15:37 schreef Tha-CheF het volgende:
rudedeltadude, wie heeft nou zo'n nickname !
Op vrijdag 6 maart 2009 00:34 schreef Gabbylicious het volgende:
Rudedeltatoedeloe :W
  woensdag 25 oktober 2006 @ 23:43:06 #3
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_42939827
denk dat t voor iedereen anders geldt, de een heeft liever staal wat langer op moet staan om warm te worden, de ander een licht metaal, de ander heeft liever handvaten en een steel bla bla. je moet zelf beetje kijken wat je fijn vind.
de nut van een wok is eigenlijk dat de hele pan overal even heet is en je zo je eten snel gaar kan maken. wat jij beter vindt kunnen wij niet bepalen.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  woensdag 25 oktober 2006 @ 23:46:30 #4
30560 2Mini
Official Logo
pi_42939993
Je moet eentje bij de toko kopen.. die met de hand zijn gemaakt.. longlife garantie..
Camera 1... 1!
pi_42940184
nja, bij wokrestaurants zie je zelden tot nooit een anti-anbak laag. Een wok wordt volgens mij ook te heet voor een anti-aanbak laag (de vereiste temperatuur om te wokken is hoger dan de temperatuur die de anti-aanbak laag aan kan. De laag zal afbreken, waar ook giftige dampen bij vrij kunnen komen).

Het beste is een dunne, gietijzeren wok. Die heeft geen anti-aanbak laag, maar moet je voorbehandelen door er vet in te laten branden. Voedsel zal minder snel aan de pan blijven kleven, en de pan wordt beschermd tegen roet. Pannen die op deze manier behandeld zijn, zijn zwart van kleur. Dit proces kan je op internet vinden onder de noemer "seasoning"
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  woensdag 25 oktober 2006 @ 23:53:57 #6
54121 JaapB
°Heel nozel??°
pi_42940250
Je moet je afvragen:
Wat is mijn warmtebron (Gas, electrisch, keramisch, inductie)
Wat wil ik er mee
Hoe onderhoud ik het ding?

Een ijzeren wok verlangt een ander regime van onderhoud waarbij je er voor moet zorgen dat je de wok altijd in de olie houdt.
Waar zouden we zijn zonder de "on"
pi_42940282
Maar wanneer je een gietijzeren hebt, moet je wel een gaspit hebben die de wok ook echt goed heet kan maken.
pi_42940431
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 23:54 schreef SterkStaaltje het volgende:
Maar wanneer je een gietijzeren hebt, moet je wel een gaspit hebben die de wok ook echt goed heet kan maken.
Een doorsnee-gaspit is niet geschikt?

Ik zie trouwens prijzen varierend van 30 EUR tot 300 EUR. Wat moet een gewone degelijke wok kosten? Want als het 300 EUR moet kosten dan hoeft het niet meer.
pi_42940561
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 23:58 schreef sampoo het volgende:

[..]

Een doorsnee-gaspit is niet geschikt?
Nou het zal wel gaan, maar de essentie van wokken is dat je op een heel hoog vuur (=hele hete pan) de groente en het vlees heel snel dichtschroeit en verhit en omroert. De groente blijft dan bv lekker knapperig. Dat lukt je alleen heel goed in een hete pan en dus op een flinke gaspit, het liefst een echte wokbrander.
pi_42940820
Waarom zijn er verdomme zo weinig Nederlandse internewinkels met een voordelige en grote wok collectie? Ik ben te lui om een toko te bezoeken.
pi_42940988
Wat is een goede wok?

Voor de wok worden verschillende materialen gebruikt.Je hebt wokken van gietijzer, plaatstaal, en anti-aanbak-wokken.
Helaas: de anti-aanbak-wokken zijn niet de beste. Ik heb er een die ik uitsluitend voor stomen gebruik (met een bamboe inzet). Dat kan verder geen kwaad.
Een gietijzeren wok is duur en zwaar. Het duurt lang voordat de wok warm is, maar je kunt er goed in roerbakken.
Een wok van plaatstaal is het best. Goedkoop (voor nog geen drie tientjes heb je een flinke wok), en als hij goed behandeld wordt is het ook nog de beste wok. Plaatstaal geleidt goed warmte. Het enige punt waarom veel mensen afzien van zo’n wok is het onderhoud: plaatstaal roest als het niet goed wordt behandeld, en gaat aanbakken.
Als je een nieuwe plaatstalen wok hebt aangeschaft moet deze eerst worden ingebrand. Je maakt de wok schoon met afwasmiddel en een borstel of spons. Dit is de enige keer in zijn bestaan dat de wok met afwasmiddel in aanraking komt (of hij moet na verkeerd gebruik opnieuw worden ingebrand). Droog de wok af, en zet hem op een zo hoog mogelijk vuur. Hij moet helemaal verhit worden. Zet een bakje met neurtale spijsolie klaar, een paar flinke proppen keukenpapier, en een tang of kookstokjes om het papier vast te houden. Als de wok goed heet is, doop je het keukenpapier in de olie, en daarna wrijf je de prop van de bovenrand naar het middelpunt van de wok. De olie gaat roken en de wok wordt zwart in het midden, dat is de bedoeling. Als de wok geen olie meer opneemt zet je het vuur uit. Haal het teveel aan olie uit de wok door met een schone prop keukenpapier erdoorheen te gaan. Wacht tien minuten, en herhaal dit hele proces met schoon keukenpapier en nieuwe olie. Doe dit nog twee of drie keer.
Nu heb je je eigen anti-aanbakklaag gecreëerd. Om die laag goed te houden is het belangrijk dat je de wok steeds ONMIDDELLIJK na gebruik onder heet water met een zachte borstel of een zachte spons schoonspoelt.Droog de wok meteen af en zet hem op hoog vuur om alle vocht te doen verdampen. Ga er weer met een prop keukenpapier die in olie is gedoopt door, veeg het teveel aan olie af, en laat de wok afkoelen. Nu kan je hem opbergen. Het is belangrijk de wok steeds direct na gebruik te reinigen, omdat anders etensresten aangekoekt zijn en je het patina dat je met zoveel zorg hebt aangebracht beschadigd door hard te wrijven.
Gebruik voor stomen een aparte wok (als je een oude wok hebt die niet lekker roerbakt, is die uitstekend geschikt voor stomen, maar plaatstaal moet wel goed gedroogd worden).
  donderdag 26 oktober 2006 @ 00:18:53 #12
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_42941127
Gietijzeren heeft mijn voorkeur, vooral voor roerbakken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_42942003
Okay, ik ben er van overtuigd geen antiaanbakwok te nemen.
(Toen ik "aanbak" schreef bedoelde ik natuurlijk "anti-aanbak" )
Helaas weet ik maar 1 toko in Zutphen, maar ik ga er morgen gelijk kijken en dan ga ik maar voor de plaatstaal omdat ik van snel hou.
Het valt me op dat ik van jullie niets hoor...eh...lees over bolle of platte bodem.

En nog ff over het onderhoud..
Als er toch iets een keer aanbrand, hoe krijg je dat dan weer schoon zonder de seasoning te vernaggelen?

Edit: Ik kook op gas.
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
  donderdag 26 oktober 2006 @ 01:38:20 #14
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_42942774
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 00:51 schreef Spacehamster het volgende:


Het valt me op dat ik van jullie niets hoor...eh...lees over bolle of platte bodem.
Altijd een holle (ronde) vorm nemen!
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 26 oktober 2006 @ 02:24:14 #15
37582 Snarf
Het is friet, geen patat.
pi_42943199
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 01:38 schreef golfer het volgende:

[..]

Altijd een holle (ronde) vorm nemen!
:-D I am Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau and I approve this message.
pi_42945415
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 00:14 schreef SterkStaaltje het volgende:
Nu heb je je eigen anti-aanbakklaag gecreëerd. Om die laag goed te houden is het belangrijk dat je de wok steeds ONMIDDELLIJK na gebruik onder heet water met een zachte borstel of een zachte spons schoonspoelt.Droog de wok meteen af en zet hem op hoog vuur om alle vocht te doen verdampen. Ga er weer met een prop keukenpapier die in olie is gedoopt door, veeg het teveel aan olie af, en laat de wok afkoelen. Nu kan je hem opbergen.
Het eten is dan inmiddels koud......
pi_42945515
Ben erg tevreden over mijn gietijzeren wok.
Voordeel dat hij zo zwaar is, is ook dat hij zeer stabiel is en lekker stevig staat.
Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven.
pi_42950067
ik zweer bij gietijzer, heb hem voor 30 euro bij de groonthandel (ISPC) gehaald, een goede toko is ie misschien wat duurder. Wel zwaar, maar werkt goed. En deze moet je ook inwerken en na gebruik invetten met olie, en nooit afwasmiddel gebruiken, want dan kan je hem net zo goed weg flikkeren. Zit er wel spul aan vastgekoekt: water erin gooien, deksel erop, op het vuur. Dan kook je het los. Niet super maar beter dan afwasmiddel gebruiken.

Anti-aanbak suckt sowieso, redenen staan hierboven.

Verder nog over plaatstaal, niet mijn ding maar goed, als je met zure dingen gaat koken (tamarinde, citroen etc.) dan geen plaatstalen wok gebruiken, het zuur tast nl. het staal aan en
gaat vervolgens in je eten zitten, niet echt lekker.

Verder, als je wok helemaal rond/hol is, en niet kan recht staan, is een wokring misschien geen slecht idee.

en tot slot, misschien overbodig om te zeggen, die "wokken" van de hema en blokker enzo sucken big time.
"The question is not 'who is going to let me', the question is 'who is going to stop me'"
  donderdag 26 oktober 2006 @ 14:25:54 #19
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_42952822
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 00:14 schreef SterkStaaltje het volgende:
een heel verhaal!
goed voor je pan ook, meteen onder koud water zetten zodra hij van t vuur is trekt de boel ook helemaal niet krom van na een tijd.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_42953337
Ach een wok is de kromste pan die ik ken...
pi_42955781
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 12:54 schreef Tha_Butcha het volgende:
Verder nog over plaatstaal, niet mijn ding maar goed, als je met zure dingen gaat koken (tamarinde, citroen etc.) dan geen plaatstalen wok gebruiken, het zuur tast nl. het staal aan en
gaat vervolgens in je eten zitten, niet echt lekker.
Teeeeeering....ik hou van zure dingen!
Nou moet ik dus eerst gaan "mediteren" over welke wok ik wil.
Ik ben confuus geworden van deze thread!
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
pi_42955953
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 10:01 schreef computergirl het volgende:
Het eten is dan inmiddels koud......
Lol, ja daar is nog zo'n probleem...
Als het eten klaar is wil ik niets liever dan gelijk aanvallen en zit ik later de wok te weken voordat ik die met een borstel kan aanvallen.

Ik wacht ff tot ik de extra opbergruimte geinstalled heb, dan neem ik een goedkope wok en een goeie wok.
Heb ik altijd een wok voor de kookstijl van dat moment.
...
ehm...
Maar als gietijzer zo langzaam opwarmd dan duurt het ook een tijd voor ik zo'n gietijzeren wok kan schoonmaken...?
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
  donderdag 26 oktober 2006 @ 16:47:32 #23
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_42957732
Een handgeslagen wok kopen bij de toko.
Ik heb al een boek.
  donderdag 26 oktober 2006 @ 17:29:58 #24
269 vats
Live life to the max!
pi_42959125
Gietijzer! bij de kookwinkel!

zelf gekocht voor euro of 80! heb nooit last van aanbranden, heb nooit last van dat ik hem niet schoon krijg. Is mooi zwaar en wordt goed heet (gee wokbrander op normale pit)
  donderdag 26 oktober 2006 @ 21:03:46 #25
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_42965283
ik heb er eentje van 5 euro
inclusief 4 schaatljes en een berg chopsticks
kost net niks, en ik heb er een hoop plezier van
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 12:01:56 #26
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_42980176
Smaken verschillen, dat bewijst dit topic maar weer eens. Ik (althans, mijn vrienin) heb zelf ook een gietijzeren wok en dat vind ik dus tien keer niks. Geef mij bovengenoemde handgeslagen wok maar. Ik durf te beweren dat je ook nooit een Aziaat tegenkomt die een gietijzeren wok heeft. Al is het alleen maar door het gewicht; in een wok moet je met je voedsel kunnen kunnen smijten zeg maar.
Ik heb al een boek.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 12:06:56 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_42980314
Een wok zonder wokbrander kan je net zo goed laten, dan is een gietijzeren braadpan een betere koop. Het gros van de mensen die ik ken die een wok hebben, gebruiken hem sowieso als grote pan, en het echte roerbakken kunnen ze helemaal niet (wat een kunst op zich is trouwens)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_42980498
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 12:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Een wok zonder wokbrander kan je net zo goed laten, dan is een gietijzeren braadpan een betere koop. Het gros van de mensen die ik ken die een wok hebben, gebruiken hem sowieso als grote pan, en het echte roerbakken kunnen ze helemaal niet (wat een kunst op zich is trouwens)
Misschien leuk om er een CUL topic aan te wijden met een uitleg, de fijne kneepjes, recepten, tips etc.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 12:24:25 #29
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_42980778
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 12:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Een wok zonder wokbrander kan je net zo goed laten, dan is een gietijzeren braadpan een betere koop. Het gros van de mensen die ik ken die een wok hebben, gebruiken hem sowieso als grote pan, en het echte roerbakken kunnen ze helemaal niet (wat een kunst op zich is trouwens)
Daar hebben we weer een onvervaklste Pietverdrietopmerking. Mee eens, maar slechts gedeeltelijk. Op een 'gewone' grote vlam is welliswaar niet je van het, maar het is wel redelijk functioneel; het wordt heet genoeg. Echt waar.
Ik heb al een boek.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 12:34:31 #30
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_42981060
Wij hebben een gietijzeren wok, vreselijk zwaar maar goed. Heb hem alleen nooit behandeld met olie ofzo, dus er bakt nog weleens wat aan. Gewoon voldoende olie erin doen en goed lang laten staan (hebben een wokbrander op het fornuis). Maak hem ook gewoon schoon met heet water en dreft ofzo hoor Hij gaat nog net niet in de vaatwasser Hebben hem uit het kerstpakket van mijn vriend. Hij is trouwens een heel klein stukje plat aan de onderzijde, zodat hij ook op een elektrische kookplaat kan enzo.

Heb precies deze, ook met dat rekje en met de deksel en stokkies


Maar meestal gebruik ik gewoon de normale pan zoals hieronder. Het is een soort wokmodel, anti-aanbaklaag etc. en doet het prima. Maak er ook pasta-saus in enzo maar wokken gaat ook perfect En deze kan wel in de vaatwasser

To infinity…and beyond!
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 13:02:13 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_42981865
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 12:24 schreef Rio het volgende:

[..]

Daar hebben we weer een onvervaklste Pietverdrietopmerking. Mee eens, maar slechts gedeeltelijk. Op een 'gewone' grote vlam is welliswaar niet je van het, maar het is wel redelijk functioneel; het wordt heet genoeg. Echt waar.
Heb je wel eens met een wokbrander gewerkt?
Zeggen dat een wok ook werkt op een gewoon fornuis werkt is net alsof je zegt dat zo een brommer met een dak net een echte auto is..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 13:47:46 #32
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_42983238
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 23:40 schreef rudedeltadude het volgende:
ik zou sowieso voor de aanbaklaag gaan.
... Deze laag beschadigd van het roeren en kan loslaten als je de pan té heet stookt.

Tijdens het gebruik vormt zich een soort natuurlijke anti-aanbaklaag, daarom moet je een wok in principe niet schoonschrobben (al doe ik dat zelf wel eens).

Ik heb zelf een dikke gietijzeren wok, dit omdat mijn gasfornuis te weinig vermogen heeft om de pan warm te houden tijdens gebruik. Daarom goed heet stoken en de warmte in het ijzer dan als buffer gebruiken.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 14:30:24 #33
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_42984535
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 13:47 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[...]

dit omdat mijn gasfornuis te weinig vermogen heeft om de pan warm te houden tijdens gebruik.

[...]
Even een zelfquote: ik probeer mijn wederhelft er van te overtuigen dat we toch écht aan een ander gasstel moeten met een beschaafde wokbrander er in. Al is het dan nog steeds geen échte wokbrander maar meer een buitenmaatse gaspit.

In China heb ik échte wokbranders gezien. Als ze die opentrekken dan kan er er niet bijstaan van de hitte en het lawaai!

[ Bericht 0% gewijzigd door NT-T.BartMan op 27-10-2006 14:38:52 ]
pi_42984555
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb je wel eens met een wokbrander gewerkt?
Zeggen dat een wok ook werkt op een gewoon fornuis werkt is net alsof je zegt dat zo een brommer met een dak net een echte auto is..
Ik heb op m'n 5 pitsfornuis zo'n 'wokbrander' van 3.5 kW zoals je die wel vaker ziet. Is natuurlijk gewoon een iets zwaarder pitje en is niks als je het vergelijkt met echte wokbranders van >8kW. Maar goed, bij kleine hoeveelheden (1 persoons) is het nog acceptabel met wat aandacht. Ik gebruik een gewone (ingewerkte) plaatstalen wok.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 14:44:03 #35
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_42984964
Wij hebben precies dit fornuis, rechtsvoor zit de wokbrander Niet heel duidelijk te zien, maar het is een gewone gaspit met daaromheen nog een extra ring met vlammetjes



Dit idee dus

To infinity…and beyond!
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:00:36 #36
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_42985471
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je wel eens met een wokbrander gewerkt?
Zeggen dat een wok ook werkt op een gewoon fornuis werkt is net alsof je zegt dat zo een brommer met een dak net een echte auto is..
Een wok werkt ook op een gewoon fornuis.

Ja hoor, ik heb een wokbrandert. Wat ik wil zeggen is dat wanneer je die toevallig niet hebt je je wok niet hoeft weg te smijten. Overigens is een wokbrander weer kut in vergelijking met zo'n vuurunit die ze in wokrestaurants hebben, dus zo kunnen we aan de gang blijven. Je kunt niet altijd in een Rolls Royce rijden zullen we maar zeggen.

In een gewone huis- tuin- en keukenoven kun je immers ook prima een pizza bakken.
Ik heb al een boek.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:04:17 #37
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_42985573
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:00 schreef Rio het volgende:

[..]

Een wok werkt ook op een gewoon fornuis.

Ja hoor, ik heb een wokbrandert. Wat ik wil zeggen is dat wanneer je die toevallig niet hebt je je wok niet hoeft weg te smijten. Overigens is een wokbrander weer kut in vergelijking met zo'n vuurunit die ze in wokrestaurants hebben, dus zo kunnen we aan de gang blijven. Je kunt niet altijd in een Rolls Royce rijden zullen we maar zeggen.

In een gewone huis- tuin- en keukenoven kun je immers ook prima een pizza bakken.
Onze wok kan idd ook prima op de grootste pit van de overgebleven 3 Hij wordt alleen iets minder snel warm, maar goed. Moet wel zeggen dat ik over het algemeen altijd de wokbrander gebruik, voor alles. Ook gewone pannen gaan erop, schiet tenminste een beetje op
To infinity…and beyond!
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:17:33 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_42987842
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:00 schreef Rio het volgende:

[..]

Een wok werkt ook op een gewoon fornuis.

Ja hoor, ik heb een wokbrandert. Wat ik wil zeggen is dat wanneer je die toevallig niet hebt je je wok niet hoeft weg te smijten. Overigens is een wokbrander weer kut in vergelijking met zo'n vuurunit die ze in wokrestaurants hebben, dus zo kunnen we aan de gang blijven. Je kunt niet altijd in een Rolls Royce rijden zullen we maar zeggen.
In een gewone huis- tuin- en keukenoven kun je immers ook prima een pizza bakken.
Je kunt iets bakken wat op een pizza lijkt, qua uiterlijk, maar het is niets in vergelijking tot een echte pizza uit een pizzaoven.
Senseo is ook geen espresso.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_42988057
Gietijzer!

Een wok heeft een "vlak" stukje onderin, anders heb je het over een wadjang (indonisische variant op de wok). Zoek de grootste uit die nog op je gas (en in de kast!) past, daar heb je altijd alleen maar baat bij. GEEN verflaag erop, dus gewoon een goede wok van gietijzer (let op, die roest dus! en absoluut, ik herhaal, ABSOLUUT géén anti-aanbaklaag! Dat is de grootste zonde die je kunt begaan; daarin kun je gewoon niét fatsoenlijk roerbakken..

Ik doe ondertussen al 12 jaar met mijn wok en die ziet er nog steeds uit als nieuw (kostte toendertijd iets van 130 gulden)
A smell can bring you back in memory so hard, it hurts.
-
Ik was een kind hoe kon ik weten - dat het voorgoed voorbij zou gaan...
-
pi_42989008
Overigens: Wanneer je je wok net gekocht hebt NIET inbakken met olie! Dat is het ergste dat je doen kunt, hierna zal hij ALTIJD aanbakken omdat er olie in de pan trekt. Wat je wel doen moet?

De wok goed heet stoken en vervolgens twee handen vol zo fijn mogelijk zeezout erin. dit met een doek (die je daarna weggooit dus gebruik een oude linnen theedoek ofzo) goed de zout in de pan wrijven. De pan wordt inderdaad wat zwart in het midden, gewoon doorgaan met wrijven (ongeveer 5 minuten)
alle zout eruit, pan helemaal laten afkoelen en daarna een klein beetje olie op een doek en de pan van binnen en van buiten goed inwrijven met een heel dun laagje olie.

De volgende keer dat je je wok gebruikt kan het dus een heel klein beetje roken voor gebruik, niets aan de hand. Daarna na ieder gebruik gewoon in de gootsteen zetten (of erop hangen, ik heb een vierkante gootsteen waat 'ie niet in past) en vol heet water. Kun je na het eten rustig met een afwasborstel schoonmaken, goed droogmaken (half uurtje laten uitwasemen!) en daarna weer heel dun van binnen en bujiten insmeren met olie. Gebruik hiervoor een natuurolie als zonnebloemolie, absoluut geen wokolie!

Veel plezier met de wok die je gaat kiezen..
(overigens, bovenstaande is natuurlijk alleen voor een gietijzeren wok. Die kan prima op een gewone gaspit, denk er alleen wel aan dat je dan een paar minuten langer wacht tot de pan warm is. Een goede indicatie is wanneer een stukje broodkorst in de olie begint te borrelen.
A smell can bring you back in memory so hard, it hurts.
-
Ik was een kind hoe kon ik weten - dat het voorgoed voorbij zou gaan...
-
pi_42989434
Is dit het grote tegenstellingen topic?
pi_42989445
Lijkt mij, als je het scheikundig bekijkt, nogal raar. Olie wordt zet uit als het warm wordt. Het zal dus juist de pan uitzweten als je die verwarmt.
Zeezout is NaCl (keukenzout ook, dus ik zie uberhaupt dat veschil nog steeds niet). Het zijn kleine kristallen, die naar mijn weten niet ergens in kunnen trekken, of ergens aan hechten als je het op de pan wrijft. Om zout vloeibaar te krijgen, moet je wel flink doorstoken. En wat doet het zout dan precies als je het op de pan hebt gesmeerd?
En trekt olie dan niet in de pan als je hem met zout hebt ingesmeerd? En waarom moet je hem dan na gebruik wel met olie insmeren?

Allemaal oprechte vragen en constateringen, ik snap het namelijk echt niet met mijn havo scheikunde.

(Dat met dat stukje brood ken ik met spuug...)
pi_42989967
Voor zover ik gehoord heb (van de kookwinkel waar mijn wok wegkomt) maak je de gietijzer minder poreus door het insmeren met zout. Het is me later ook bevestigd door een chinees/kantonees meisje (beide dus, chinese moeder kantonese vader, niet dat je het ziet, lol) Het hoeft inderdaad niet te smelten maar maakt wel een 'laagje' over het metaal. daarna insmeren met olie is eigenlijk alleen tegen het roesten omdat gietijzer zelfs roest van het vocht (kookvocht) in een keuken.
A smell can bring you back in memory so hard, it hurts.
-
Ik was een kind hoe kon ik weten - dat het voorgoed voorbij zou gaan...
-
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 18:02:01 #44
126305 ThinkTank
account opgedoekt
pi_42990833
Een wok lange tijd vuil of nat laten staan is idd geen goed idee. Het valt niet mee om een verroeste wok weer schoon te krijgen .

Wat is trouwens die zwarte laag op een nieuwe plaatstalen wok (type Ikea )? Is er helemaal af gekomen toen ik m'n wok met zoutzuur te lijf ging. (het was echt nodig, geloof me... )
Te veel onzin gepost. Tijd voor een schone lei.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 21:03:28 #45
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_42994999
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 18:02 schreef ThinkTank het volgende:


Wat is trouwens die zwarte laag op een nieuwe plaatstalen wok (type Ikea )? Is er helemaal af gekomen toen ik m'n wok met zoutzuur te lijf ging. (het was echt nodig, geloof me... )
Je maakt me nu wérkelijk nieuwsgierig! Wil je de, ongetwijfeld gore, details met ons delen?
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 23:56:00 #46
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_42999517
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 17:23 schreef SadKingBilly het volgende:
Voor zover ik gehoord heb (van de kookwinkel waar mijn wok wegkomt) maak je de gietijzer minder poreus door het insmeren met zout.
Daarnaast wordt zout in de metaalverwerking ook gebruikt bij het harden van staal en ijzer. Dus misschien dat daar ook nog een verband zit.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_42999865
Ik vraag me inmiddels af wat de gemiddelde wokkende chinees gebruikt voor wokken.
Hebben die ook allemaal wokbranders en peperdure gietijzeren wokken die na het eten onmiddelijk wordt schoongemaakt en in de watjes gelegd?

Ik voel me inmiddels een tikkeltje geintimideert door de reacties..
Geintje! Alhoewel wel een klein beetje waar.
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
  zaterdag 28 oktober 2006 @ 01:06:21 #48
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_43001281
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 00:10 schreef Spacehamster het volgende:
Ik vraag me inmiddels af wat de gemiddelde wokkende chinees gebruikt voor wokken.
Hebben die ook allemaal wokbranders en peperdure gietijzeren wokken die na het eten onmiddelijk wordt schoongemaakt en in de watjes gelegd?
Kijk HIER eens even?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 28 oktober 2006 @ 11:40:59 #49
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_43005922
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kunt iets bakken wat op een pizza lijkt, qua uiterlijk, maar het is niets in vergelijking tot een echte pizza uit een pizzaoven.
Senseo is ook geen espresso.
Ik heb ook niet beweerd dat het hetzelfde is, maar het kan. En niemand beweerd dat Senseokoffie espresseo is. Lang verhaal kort: ik vind je stellingname overtrokken.
Ik heb al een boek.
pi_43017024
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 01:06 schreef golfer het volgende:
Kijk HIER eens even?
Interessant, maar het zegt niet erg veel over authentiek wokgebruik. Een beetje maar niet alles.
Nou zou ik daar naar kunnen googlen, maar daar ben ik te lui voor. (Bite me.)
Maar ik heb de wok ff gewiki'd...... (http://en.wikipedia.org/wiki/Wok) en nou valt me iets aparts op:
Er wordt genoemd dat er westers gietijzer bestaat en chinees gietijzer.
En dat chinees gietijzer dunner, breekbaarder is, maar ook sneller verhit dan westers gietijzer.
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
pi_43017962
Over het algemeen geldt dat al het staal/ijzer dat uit China komt van matige kwaliteit is. Absoluut niet te vergelijken met de kwaliteit die wij hier kennen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_43022740
Het klinkt anders wel alsof het makkelijker kookt.
Goud is in vele opzichten een beter metaal dan ijzer, toch wordt er niet in goud gekookt. (slechte vergelijking, bad me )
Whatever, als het lekker kookt, dan ben ik gewoon om hoor.

Tja, eerst maar es aan toe komen na te checken wat de lokale toko heeft...
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')