Een poelier is niet te vergelijken met een AHquote:Op vrijdag 13 oktober 2006 04:14 schreef Litso het volgende:
Maargoed, de laatste tijd kook ik af en toe met kip van de Turkse slager en ik moet zeggen dat het vlees er ook gewoon gezonder uitziet dan dat van de AH. Ik vraag me af hoe ze het aanbieden van halal vlees willen combineren met het volspuiten met water wat ze nu doen met de kipfilets.
Dit is trouwens wel van belang, want halal vlees hoort niet bewerkt te zijn in de zin van ingespoten. Dit is ook de reden waarom het vlees in de AH vaak 'mooier' is dan dat van de turk.quote:Op vrijdag 13 oktober 2006 04:16 schreef sig000 het volgende:
[..]
Water in 't vlees @ de supermarkt is inderdaad een belangrijk punt.![]()
![]()
Dat kan AH nu dus wel garanderen.quote:Op vrijdag 13 oktober 2006 03:58 schreef golfer het volgende:
[..]
Klopt.
Maar daarom zal je dus echt koshere Joden en halal-Islamieten echt niet bij AH hun vlees zien gaan kopen, omdat AH echt niet kan garanderen dat het volgens de voedingswetten van die geloven is geslacht.
Is dat dan ook nog aan een speciaal etiket te herkenen?quote:Op vrijdag 13 oktober 2006 14:27 schreef piepster het volgende:
Volgens mij verkoopt de Plus hier al een tijd halal vlees. In ieder geval kip.
Kipfilet: 6,99 euro/kiloquote:Op zondag 15 oktober 2006 11:48 schreef reclamedoos het volgende:
Hoe zijn de prijzen van dit vlees?
Oh, volgens mij is dat niet eens zo heel veel duurder dan bij de turk, wel?quote:Op zondag 15 oktober 2006 12:46 schreef blrrrt het volgende:
[..]
Kipfilet: 6,99 euro/kilo
Kipfilet voordeelverpakking: 6,49 euro/kilo
Rest weet ik zo snel even niet.
Idd en ben ook wel benieuwd naar het verschil in Kwaliteitquote:Op zondag 15 oktober 2006 18:52 schreef Litso het volgende:
Oh, volgens mij is dat niet eens zo heel veel duurder dan bij de turk, wel?
Onzin. 90% van het kalfsvlees kan halal geslacht zijn omdat de vraag onder moslims voor kalfsvlees stukken groter is dan onder de rest, dus is het goedkoper om halal te slachten. Wat betreft rundvlees, gevogeltje en varkensvlees (duh!) is dat hooguit het percentage dat moslims aan halalvlees consumeren.quote:Op dinsdag 17 oktober 2006 18:57 schreef Thorical het volgende:
Wat een onzin is dit weer.
9o% van de dieren wordt halal geslacht. Misschien wat zelf slachtende slagers zullen het niet doen maar de rest van commerciele slachters doen het wel. Ze zouden gek wezen om het niet te doen. En zo'n groot verschil is het niet.
Nou ik geloof dat de vraag naar halal-kaas vanuit de moslims nou niet zo denderend is. De meeste moslims zullen elke kaas nuttigen. Het is gewoon bijkomstig dat halalvlees ook "halalkaas" oplevert. De meeste halalkaas wordt gewoon door de niet-moslims genuttigt. Buiten dat is deze manier van slachten nou niet nieuw in het Westen. Al zie ik niet waarom men niet eerst verdooft voor men de keel doorsnijdt. Maar goed als kenner zal je bij het eventueel moeten slachten van een dier nou niet zo snel een schietpistool of dergelijk bij de hand hebben. Dan lijkt mij dit wel bovenaan bij het meest diervriendelijke "primitief" slachten van een dier.quote:Op woensdag 18 oktober 2006 00:02 schreef Pilootje het volgende:
Klopt sampoo.
Er zijn in nederland enkele grote slachterijene welke aan het grootste deel van nederland leveren. Een daarvan is ekro. De grootste klafslachterij van europa. Het kalf wordt daar in 80 % van de gevallen halal geslacht. Reden ?
Zij zijn de grootste leverancier van stremsel uit de klafsmaag. Stremsel wordt gebruikt bij het kaasmaken. Aangezien moslims blijkbaar zeer veel kaas eten willen ze dit graag halal maken.
De rest van de dieren, denk aan kip, rund, varken wordt overwegend traditioneel geslacht.
Over het kalfsvlees heb ik eens een aflevering gezien van de keuringsdienst van waarden.
Het kalfsvlees van ekro werd daar gevolgd, en inderdaad ritueel geslacht omdat ze zo ook moslims bereiken.
( Even voorop gesteld: Ik ben al jaren kok, en geintreseerd in alles er omheen, dus ook de slacht van dieren. Ik ken enkele slagers, uitbeners, slachters van bedrijsbezoeken en stages. Dus mag mezelf wel een kenner noemen )
In die aflevering werd er dus voorgedaan hoe een half geslacht wordt. Het wordt in een soort harnas gezet welke er voor zorgt dat ze het dier 180 graden ( ! ) kunnen draaien. Vervolgens wordt de keel doorgesneden, en laat men het dier dood bloeden.
Buiten het feit dat ik dit een belachelijke manier van slachten vind in een westerse cultuur, ben ik van mening dat moslims maar bekijken hoe ze aan hun vlees komen. Op deze manier dus niet in nederland !
Dat een nederlands bedrijf als de AH halal vlees gaat verkopen kan ik geen woorden voor verzinnen, dus ik ga niet eens mijn best doen. Maar het is echt absurd.
H
Eh. Je hebt het over respect voor wat je eet, en vervolgens vertel je hoe die dieren behandeld worden. Het grootste punt van halal slachten is respect voor het dier.quote:Op woensdag 18 oktober 2006 08:18 schreef Pilootje het volgende:
Sorry voor de schrijffoutjes, had mijn bericht even moeten nalezen.
De halal kaas zal inderdaad niet aan de moslims liggen. Een producent probeert zijn product aan een zo groot mogelijke groep te verkopen. Daarom wordt de witlof zoeter gekweekt, is de kaas halal, en smaakt alles naar unilever.
En ja ook in het westen werd , en misschien wel wordt en nog geslacht door simpelweg de keel door te snijden. Maar de mensheid gaat vooruit. Gaan we nu ook weer mensen ophangen op het binnenhof en met tomaten bekogelen ? Een beetje respect voor wat je eet is we op zijn plaats.
In nederland zijn verschillende slachtmethoden, maar de meest gangbare is dat het dier tussen 2 hekjes loopt, er wordt wordt ketting of andere halsband om gedaan. Iets wat ze eigenlijk niet vreemd vinden, want zo stonden ze ook in de stal een groot deel van de tijd. En dan krijgen ze of een pin in de hersenen, of met een schietpistool worden ze in de hersenen geschoten. De dieren zijn nu hersendood, ze worden omhoog getakeld, en dan wordt de keel doorgesneden om ze leeg te laten bloeden. Het lijkt dus wel een beetje op halal slachten. Dit wordt echter niet gedaan door een iman, niet in een bepaalde richting, en het slachthuis is niet eerst goedgekeurd door een iman.
Imo een stuk diervriendelijker dan alle koetjes in een gangetje zetten en één voor één afschieten.quote:De slager moet zorgdragen voor het comfort van het dier. Het slachtmes mag bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn voor het dier of in de nabijheid van het dier geslepen worden. Het slachten mag niet door andere dieren gezien worden.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |