FOK!forum / Culinesse à gogo / Bewaren en Houdbaarheid van Wijnen
allsystemshaltzondag 17 september 2006 @ 19:41
Mijn kennis omtrend de houdbaarheid van wijnen schiet te kort.

Welke soorten zijn nu lang houdebaar en welk niet ?

nav m'n laatste klaagbaak topic.
Twarezondag 17 september 2006 @ 19:49
Meeste wijnen zou ik soweiso niet al te lang bewaren. Rode wijnen zijn over het algemeen langer houdbaar dan witte. Wil je ze bewaren, zorg iig dat de flessen liggen.
Flurryzondag 17 september 2006 @ 19:53
Heb je het nu over geopende of over gesloten flessen?
allsystemshaltzondag 17 september 2006 @ 19:54
quote:
Op zondag 17 september 2006 19:49 schreef Tware het volgende:
Meeste wijnen zou ik soweiso niet al te lang bewaren. Rode wijnen zijn over het algemeen langer houdbaar dan witte. Wil je ze bewaren, zorg iig dat de flessen liggen.
Ik zelf leg ze altijd neer in m'n rek in een koude (geen koel) kast

Maar bij sommige slijters zie ik ze wel eens rechtop staan met een laag stof erop ?
allsystemshaltzondag 17 september 2006 @ 19:55
quote:
Op zondag 17 september 2006 19:53 schreef Flurry het volgende:
Heb je het nu over geopende of over gesloten flessen?
Gesloten flessen
Flurryzondag 17 september 2006 @ 20:05
ok... nogal afhankelijk van de wijn idd... het meeste dat je in de supermarkt koopt is (al dan niet kunstmatig) al op dronk... je kan die wijnen best een half jaar of desnoods een jaar bewaren, maar daar worden ze verder niet beter (of slechter) van ofzo.

Wil je een wijnkelder met wijnen die nog enkele jaren moeten liggen voordat ze op dronk zijn - dit zijn meestal wat betere wijnen omdat ze niet kunstmatig worden verouderd - dan kan je het beste informeren bij de verkoper hoe lang ze moeten/kunnen liggen. Het is dan ook belangrijk dat de plek waar je ze bewaart een beetje een constante (en niet te hoge) temperatuur heeft. Liggen is beter dan staan omdat de kurk anders uit kan drogen en minder goed afsluit is mij verteld.
allsystemshaltzondag 17 september 2006 @ 20:09
Hebben wijnen met toegevoegde sulfaten een langere of kortere houdbaarheid?

*Of is dit niet relevant ?
vossszondag 17 september 2006 @ 20:10
Ik zou niet weten hoelang wijn houdbaar is; ik zuip het altijd op voordat het de kans krijgt om te bederven
Okselzondag 17 september 2006 @ 20:14
Grr, mn hele verhaal weg door het gekut van die server..

Maargoed, gaat het om echte wijn, of om supermarkt wijn? Met welke reden vraag je dit, dan kan ik gericht antwoord geven.
Flurryzondag 17 september 2006 @ 20:15
quote:
Op zondag 17 september 2006 20:09 schreef allsystemshalt het volgende:
Hebben wijnen met toegevoegde sulfaten een langere of kortere houdbaarheid?

*Of is dit niet relevant ?
Sulfaten weet ik niet, maar sulfiet wordt aan vrijwel elke wijn toegevoegd:

http://wijn.blog.nl/colum(...)6/05/21/vis_met_wijn
Okselzondag 17 september 2006 @ 20:15
Het heeft met tannines en alcoholpercentages te maken.
Isabeauzondag 17 september 2006 @ 20:21
Ik proef en oordeel...dat is mijn houdbaarheidsdatum
RipCorezondag 17 september 2006 @ 20:22
Ik las wijven ipv wijnen.
allsystemshaltzondag 17 september 2006 @ 20:30
quote:
Op zondag 17 september 2006 20:14 schreef Oksel het volgende:
Grr, mn hele verhaal weg door het gekut van die server..

Maargoed, gaat het om echte wijn, of om supermarkt wijn? Met welke reden vraag je dit, dan kan ik gericht antwoord geven.
Wat is jou defenitie van echte wijn ?
Okselzondag 17 september 2006 @ 20:38
Wijn die bij een goede wijnimporteur vandaan komt.. die met liefde op een traditionele manier gemaakt is.. Zonder dat de tannines eruit gefilteerd zijn, zonder dat er zakken met hout/kruiden in de tonnen wijn zijn gehangen. Kwaliteitswijn.
Mini_rulezzondag 17 september 2006 @ 20:47
Hoe zit het met wijn die je zelf bij de wijnboer (bijv. in Frankrijk) haalt en importeert?

Waar moet je op letten als je een wijn wilt hebben die je even kunt bewaren?
Okselzondag 17 september 2006 @ 21:00
Alcohol percentage en appelation.
Okselzondag 17 september 2006 @ 21:01
Verder wijnjaar. Hoe zwaarder de wijn, hoe beter behoudbaar vaak.
Martijn_77zondag 17 september 2006 @ 22:02
Witte wijn is over het algemeen minder lang te bewaren dan rode wijn.

Maar bij rode wijn hangt het ook heel erg van de soort af
Okselzondag 17 september 2006 @ 22:58
Ja, vanwaar je vraag TS? Is het rood/wit/duur/goedkoop/Frans/etc/jong/oud.. deze vraag is te algemeen om goed te beantwoorden. 1 ding is zeker.. < 1% van de wijnen worden beter naarmate ze rijpen.
Erosjuhhhzondag 17 september 2006 @ 23:21
quote:
Op zondag 17 september 2006 21:00 schreef Oksel het volgende:
Alcohol percentage en appelation.
appelation heeft er niets mee te maken.
is een classificatie maar een vin de table van dezelfde boer kan precies t zelfde smaken en zijn dit heeft alleen met de franse wijnwetgeving te maken om de eerste paar honderd lieter appelation te maken, en dan steeds lagere classificatie
Thoricalzondag 17 september 2006 @ 23:26
Er zijn geen wijnen onder de 15¤, die het bewaren waard zijn. Bewaren van wijnen is achterhaalt en voor snobs. Er zijn goede en mindere wijnjaren, maar het bewaren van een mindere wijn, leverd nog geen goede wijn op.
Mini_rulezzondag 17 september 2006 @ 23:27
quote:
Op zondag 17 september 2006 23:26 schreef Thorical het volgende:
Er zijn geen wijnen onder de 15¤ die het bewaren waard zijn. Bewaren van wijnen is achterhaalt en voor snobs. Er zijn goede en mindere wijnjaren maar het bewaren van, een mindere wijn leverd nog geen goede wijn op.
Wat zegt de prijs nou? En is dat voor- of nadat de importeur en de slijter eraan hebben verdiend?
Erosjuhhhzondag 17 september 2006 @ 23:31
wijnen bewaren is niet voor snobs hoor, ook verzamelaars of liefhebbers bewaren wijnen. mischien uit hun geboortejaar, of een heel goed jaar en hebben er heel veel van ingekocht.
Flurryzondag 17 september 2006 @ 23:35
quote:
Op zondag 17 september 2006 23:27 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Wat zegt de prijs nou? En is dat voor- of nadat de importeur en de slijter eraan hebben verdiend?
na

Wijnen rechtstreeks van de boer uit Frankrijk kosten een fractie daarvan en kunnen zeker de moeite van het bewaren waard zijn, maar ook daar geldt dat de betere wijnen duurder worden verkocht. Helaas is er in de supermarkt of in het vak van de slijter nauwelijks iets te vinden met een redelijke prijs/kwaliteits-verhouding.
Flurryzondag 17 september 2006 @ 23:37
quote:
Op zondag 17 september 2006 23:31 schreef Erosjuhhh het volgende:
wijnen bewaren is niet voor snobs hoor, ook verzamelaars of liefhebbers bewaren wijnen. mischien uit hun geboortejaar, of een heel goed jaar en hebben er heel veel van ingekocht.
Veel goede wijnen moeten ook juist een tijdje bewaard worden voordat ze echt op smaak zijn.
Thoricalzondag 17 september 2006 @ 23:46
quote:
Op zondag 17 september 2006 23:27 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Wat zegt de prijs nou? En is dat voor- of nadat de importeur en de slijter eraan hebben verdiend?
De prijs, is bij de retailer. Ik ga er van uit dat mijn slijter zo min mogelijk heeft betaald bij de producent of importeur. Een wijn die op de markt komt onder de 15¤ is massa productie en kan nooit een wijn worden die eruit springt.
Okselmaandag 18 september 2006 @ 10:53
Ik heb op dit moment een hoop oude wijnen thuis liggen. Frans, natuurlijk.
Erasmowoensdag 20 september 2006 @ 21:22
Het lijkt me leuk om van ieder jaar een fles wijn te bewaren voor later

Maar nu heb ik eigenlijk weinig verstand van wijn dus mijn vraag aan jullie; wat is een goede betaalbare wijn(het liefst algemeen verkrijgbaar) die je goed kan bewaren?
Camplowoensdag 20 september 2006 @ 21:37
Chardonnay?
Erasmowoensdag 20 september 2006 @ 21:43
Is dat over een jaar of 40-50 nog drinkbaar?
Mini_rulezwoensdag 20 september 2006 @ 22:14
Dat verschilt toch weer per wijnboer en per jaar? Volgens de kenners kun je na een paar jaar pas zeggen of een bepaalde wijn een goede is om te bewaren. Als je het echt graag wilt, kun je misschien het beste naar een kenner toe gaan en je laten voorlichten over welke wijnen je het beste kunt nemen. Beetje jammer als je na al die jaren en moeite (ergens neerleggen waar de temperatuur enz. redelijk constant is, elk kwartaal de flessen omdraaien) een kelder vol azijn overhoudt.
7th_wavewoensdag 20 september 2006 @ 22:16
Wat is 'betaalbaar'? Met supermarktwijn of andere relatief goedkope wijn zou ik het de moeite niet waard vinden.
Martijn_77woensdag 20 september 2006 @ 22:23
Ik ga een merge aan vragen want er was al een soortgelijk topic

Houdbaarheid wijnen ?
V.en.Awoensdag 20 september 2006 @ 23:10
quote:
Op woensdag 20 september 2006 21:37 schreef Camplo het volgende:
Chardonnay?
He druif, da's een druif.

Witte wijnen zijn sowieso geen bewaarwijnen. De hoogste cru's van wijngebieden (appelations, niet druivensoorten) kan je hooguit twintig jaar bewaren en dan zit er al veel verschil tussen de flessen. Niet de moeite waard, wit moet je gewoon drinken.
Erasmodonderdag 21 september 2006 @ 21:47
quote:
Op woensdag 20 september 2006 22:16 schreef 7th_wave het volgende:
Wat is 'betaalbaar'? Met supermarktwijn of andere relatief goedkope wijn zou ik het de moeite niet waard vinden.
Euro of ¤20-30?
Martijn_77donderdag 21 september 2006 @ 22:00
quote:
Op woensdag 20 september 2006 22:23 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik ga een merge aan vragen want er was al een soortgelijk topic

Bewaren en Houdbaarheid van Wijnen
Gemerged
Flurrydonderdag 21 september 2006 @ 22:47
quote:
Op donderdag 21 september 2006 21:47 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Euro of ¤20-30?
Heb net een stel zeer houdbare Cote du Rhone's in de kelder gelegd waarvan de duurste zo'n 7 euro per fles kost... rechtstreeks van de boer in Frankrijk, maar er moeten toch ook in Nederland wel importeurs zijn die een fatsoenlijke wijn kunnen leveren voor een tientje ofzo?
Okselvrijdag 22 september 2006 @ 11:37
Voor de liefhebbers, ik heb nog oude bewaarwijnen te koop. En ook nog oude wijnen die goed zijn voor sladressing, maar wel leuk zijn om te hebben. Een fles uit je geboortejaar ofzo.
Erasmovrijdag 22 september 2006 @ 16:31
quote:
Op vrijdag 22 september 2006 11:37 schreef Oksel het volgende:
Voor de liefhebbers, ik heb nog oude bewaarwijnen te koop. En ook nog oude wijnen die goed zijn voor sladressing, maar wel leuk zijn om te hebben. Een fles uit je geboortejaar ofzo.
Heb je er een uit 1988?
Okselzaterdag 23 september 2006 @ 11:15
Haut Medoc Chateau Camensac 5ieme Cru classe 1988 12
Haut Medoc Domaine de Cartujac app. Controllee 1988 12
St- Emilion Chateau Lapeyre grand Cru classe 1988 12
St- Emilion Grand Barrail Lamarzelle Figeac grand Cru classe 1988 12

'88 was een heel goed jaar.. deze wijnen zijn niet echt goedkoop, maar kun je nog wel tijden bewaren. mordor@kabelfoon.nl als je interesse hebt

En dat "12" is het aantal. Dus zit nog in kist, mocht je meteen een hele kist willen hebben.