allsystemshalt | zondag 17 september 2006 @ 19:41 |
Mijn kennis omtrend de houdbaarheid van wijnen schiet te kort. Welke soorten zijn nu lang houdebaar en welk niet ? nav m'n laatste klaagbaak topic. | |
Tware | zondag 17 september 2006 @ 19:49 |
Meeste wijnen zou ik soweiso niet al te lang bewaren. Rode wijnen zijn over het algemeen langer houdbaar dan witte. Wil je ze bewaren, zorg iig dat de flessen liggen. | |
Flurry | zondag 17 september 2006 @ 19:53 |
Heb je het nu over geopende of over gesloten flessen? | |
allsystemshalt | zondag 17 september 2006 @ 19:54 |
quote:Ik zelf leg ze altijd neer in m'n rek in een koude (geen koel) kast Maar bij sommige slijters zie ik ze wel eens rechtop staan met een laag stof erop ? ![]() | |
allsystemshalt | zondag 17 september 2006 @ 19:55 |
quote:Gesloten flessen | |
Flurry | zondag 17 september 2006 @ 20:05 |
ok... nogal afhankelijk van de wijn idd... het meeste dat je in de supermarkt koopt is (al dan niet kunstmatig) al op dronk... je kan die wijnen best een half jaar of desnoods een jaar bewaren, maar daar worden ze verder niet beter (of slechter) van ofzo. Wil je een wijnkelder met wijnen die nog enkele jaren moeten liggen voordat ze op dronk zijn - dit zijn meestal wat betere wijnen omdat ze niet kunstmatig worden verouderd - dan kan je het beste informeren bij de verkoper hoe lang ze moeten/kunnen liggen. Het is dan ook belangrijk dat de plek waar je ze bewaart een beetje een constante (en niet te hoge) temperatuur heeft. Liggen is beter dan staan omdat de kurk anders uit kan drogen en minder goed afsluit is mij verteld. | |
allsystemshalt | zondag 17 september 2006 @ 20:09 |
Hebben wijnen met toegevoegde sulfaten een langere of kortere houdbaarheid? *Of is dit niet relevant ? | |
vosss | zondag 17 september 2006 @ 20:10 |
Ik zou niet weten hoelang wijn houdbaar is; ik zuip het altijd op voordat het de kans krijgt om te bederven ![]() | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 20:14 |
Grr, mn hele verhaal weg door het gekut van die server.. ![]() Maargoed, gaat het om echte wijn, of om supermarkt wijn? Met welke reden vraag je dit, dan kan ik gericht antwoord geven. | |
Flurry | zondag 17 september 2006 @ 20:15 |
quote:Sulfaten weet ik niet, maar sulfiet wordt aan vrijwel elke wijn toegevoegd: http://wijn.blog.nl/colum(...)6/05/21/vis_met_wijn | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 20:15 |
Het heeft met tannines en alcoholpercentages te maken. | |
Isabeau | zondag 17 september 2006 @ 20:21 |
Ik proef en oordeel...dat is mijn houdbaarheidsdatum ![]() | |
RipCore | zondag 17 september 2006 @ 20:22 |
Ik las wijven ipv wijnen. ![]() | |
allsystemshalt | zondag 17 september 2006 @ 20:30 |
quote:Wat is jou defenitie van echte wijn ? | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 20:38 |
Wijn die bij een goede wijnimporteur vandaan komt.. die met liefde op een traditionele manier gemaakt is.. ![]() | |
Mini_rulez | zondag 17 september 2006 @ 20:47 |
Hoe zit het met wijn die je zelf bij de wijnboer (bijv. in Frankrijk) haalt en importeert? Waar moet je op letten als je een wijn wilt hebben die je even kunt bewaren? | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 21:00 |
Alcohol percentage en appelation. | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 21:01 |
Verder wijnjaar. Hoe zwaarder de wijn, hoe beter behoudbaar vaak. | |
Martijn_77 | zondag 17 september 2006 @ 22:02 |
Witte wijn is over het algemeen minder lang te bewaren dan rode wijn. Maar bij rode wijn hangt het ook heel erg van de soort af | |
Oksel | zondag 17 september 2006 @ 22:58 |
Ja, vanwaar je vraag TS? Is het rood/wit/duur/goedkoop/Frans/etc/jong/oud.. deze vraag is te algemeen om goed te beantwoorden. 1 ding is zeker.. < 1% van de wijnen worden beter naarmate ze rijpen. | |
Erosjuhhh | zondag 17 september 2006 @ 23:21 |
quote:appelation heeft er niets mee te maken. is een classificatie maar een vin de table van dezelfde boer kan precies t zelfde smaken en zijn dit heeft alleen met de franse wijnwetgeving te maken om de eerste paar honderd lieter appelation te maken, en dan steeds lagere classificatie | |
Thorical | zondag 17 september 2006 @ 23:26 |
Er zijn geen wijnen onder de 15¤, die het bewaren waard zijn. Bewaren van wijnen is achterhaalt en voor snobs. Er zijn goede en mindere wijnjaren, maar het bewaren van een mindere wijn, leverd nog geen goede wijn op. | |
Mini_rulez | zondag 17 september 2006 @ 23:27 |
quote:Wat zegt de prijs nou? En is dat voor- of nadat de importeur en de slijter eraan hebben verdiend? | |
Erosjuhhh | zondag 17 september 2006 @ 23:31 |
wijnen bewaren is niet voor snobs hoor, ook verzamelaars of liefhebbers bewaren wijnen. mischien uit hun geboortejaar, of een heel goed jaar en hebben er heel veel van ingekocht. | |
Flurry | zondag 17 september 2006 @ 23:35 |
quote:na ![]() Wijnen rechtstreeks van de boer uit Frankrijk kosten een fractie daarvan en kunnen zeker de moeite van het bewaren waard zijn, maar ook daar geldt dat de betere wijnen duurder worden verkocht. Helaas is er in de supermarkt of in het vak van de slijter nauwelijks iets te vinden met een redelijke prijs/kwaliteits-verhouding. | |
Flurry | zondag 17 september 2006 @ 23:37 |
quote:Veel goede wijnen moeten ook juist een tijdje bewaard worden voordat ze echt op smaak zijn. | |
Thorical | zondag 17 september 2006 @ 23:46 |
quote:De prijs, is bij de retailer. Ik ga er van uit dat mijn slijter zo min mogelijk heeft betaald bij de producent of importeur. Een wijn die op de markt komt onder de 15¤ is massa productie en kan nooit een wijn worden die eruit springt. ![]() | |
Oksel | maandag 18 september 2006 @ 10:53 |
Ik heb op dit moment een hoop oude wijnen thuis liggen. Frans, natuurlijk. | |
Erasmo | woensdag 20 september 2006 @ 21:22 |
Het lijkt me leuk om van ieder jaar een fles wijn te bewaren voor later ![]() Maar nu heb ik eigenlijk weinig verstand van wijn dus mijn vraag aan jullie; wat is een goede betaalbare wijn(het liefst algemeen verkrijgbaar) die je goed kan bewaren? ![]() | |
Camplo | woensdag 20 september 2006 @ 21:37 |
Chardonnay? | |
Erasmo | woensdag 20 september 2006 @ 21:43 |
Is dat over een jaar of 40-50 nog drinkbaar? ![]() | |
Mini_rulez | woensdag 20 september 2006 @ 22:14 |
Dat verschilt toch weer per wijnboer en per jaar? Volgens de kenners kun je na een paar jaar pas zeggen of een bepaalde wijn een goede is om te bewaren. Als je het echt graag wilt, kun je misschien het beste naar een kenner toe gaan en je laten voorlichten over welke wijnen je het beste kunt nemen. Beetje jammer als je na al die jaren en moeite (ergens neerleggen waar de temperatuur enz. redelijk constant is, elk kwartaal de flessen omdraaien) een kelder vol azijn overhoudt. ![]() | |
7th_wave | woensdag 20 september 2006 @ 22:16 |
Wat is 'betaalbaar'? Met supermarktwijn of andere relatief goedkope wijn zou ik het de moeite niet waard vinden. | |
Martijn_77 | woensdag 20 september 2006 @ 22:23 |
Ik ga een merge aan vragen want er was al een soortgelijk topic Houdbaarheid wijnen ? | |
V.en.A | woensdag 20 september 2006 @ 23:10 |
quote:He druif, da's een druif. Witte wijnen zijn sowieso geen bewaarwijnen. De hoogste cru's van wijngebieden (appelations, niet druivensoorten) kan je hooguit twintig jaar bewaren en dan zit er al veel verschil tussen de flessen. Niet de moeite waard, wit moet je gewoon drinken. | |
Erasmo | donderdag 21 september 2006 @ 21:47 |
quote:Euro of ¤20-30? ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 21 september 2006 @ 22:00 |
quote:Gemerged | |
Flurry | donderdag 21 september 2006 @ 22:47 |
quote:Heb net een stel zeer houdbare Cote du Rhone's in de kelder gelegd waarvan de duurste zo'n 7 euro per fles kost... rechtstreeks van de boer in Frankrijk, maar er moeten toch ook in Nederland wel importeurs zijn die een fatsoenlijke wijn kunnen leveren voor een tientje ofzo? | |
Oksel | vrijdag 22 september 2006 @ 11:37 |
Voor de liefhebbers, ik heb nog oude bewaarwijnen te koop. En ook nog oude wijnen die goed zijn voor sladressing, maar wel leuk zijn om te hebben. Een fles uit je geboortejaar ofzo. | |
Erasmo | vrijdag 22 september 2006 @ 16:31 |
quote:Heb je er een uit 1988? ![]() | |
Oksel | zaterdag 23 september 2006 @ 11:15 |
Haut Medoc Chateau Camensac 5ieme Cru classe 1988 12 Haut Medoc Domaine de Cartujac app. Controllee 1988 12 St- Emilion Chateau Lapeyre grand Cru classe 1988 12 St- Emilion Grand Barrail Lamarzelle Figeac grand Cru classe 1988 12 '88 was een heel goed jaar.. deze wijnen zijn niet echt goedkoop, maar kun je nog wel tijden bewaren. mordor@kabelfoon.nl als je interesse hebt ![]() En dat "12" is het aantal. Dus zit nog in kist, mocht je meteen een hele kist willen hebben. |