Volgens mij kan je iedere erfenis weigeren...quote:Op zondag 17 september 2006 05:20 schreef wonko het volgende:
Maar zoals gezegd...een negatieve erfenis kan je weigeren.
Joh....maar om een positieve te weigeren is niet echt iets wat men over het algemeen zou doen.quote:Op zondag 17 september 2006 05:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Volgens mij kan je iedere erfenis weigeren...
Even voor de volledigheid.quote:Op zondag 17 september 2006 05:24 schreef wonko het volgende:
Joh....maar om een positieve te weigeren is niet echt iets wat men over het algemeen zou doen.
U bent zeer correct.quote:
Ok maar dit verhaal belooft weinig goeds en je kunt er ook voor kiezen om gewoon afstand te nemen en zelf je eigen ding doen.quote:Op zondag 17 september 2006 05:24 schreef wonko het volgende:
[..]
Joh....maar om een positieve te weigeren is niet echt iets wat men over het algemeen zou doen.
Of afwachten wat de prognoses zijn.quote:Op zondag 17 september 2006 05:26 schreef sig000 het volgende:
[..]
Ok maar dit verhaal belooft weinig goeds en je kunt er ook voor kiezen om gewoon afstand te nemen en zelf je eigen ding doen.![]()
quote:Op zondag 17 september 2006 05:27 schreef wonko het volgende:
[..]
Of afwachten wat de prognoses zijn.
Die schat ik laag in.quote:nou heeft ie vader van hem een grote schuld
z'n vader is ontraceerbaar in belgie en z'n moeder zal waarschijnlijk niet meer lang leven
Euh...zijn moeder zal misschien overlijden maar dan staat de schuld nog steeds op naam van de vader...de vraag an sich lijkt mij pas van toepassing als de vader komt te overlijden.quote:
Gemeenschap van goederenquote:Op zondag 17 september 2006 06:21 schreef wonko het volgende:
[..]
Euh...zijn moeder zal misschien overlijden maar dan staat de schuld nog steeds op naam van de vader...de vraag an sich lijkt mij pas van toepassing als de vader komt te overlijden.
Dus? Alles gaat tegenwoordig over naar de langstlevende?quote:
klopt, en de schuldeisers mogen zelfs bezwaar maken tegen afstand door de vaderquote:Op zondag 17 september 2006 09:19 schreef Rewimo het volgende:
Voor zover ik het begrepen heb:
Volgens mij erft de vader eerst van de moeder (als ze nog getrouwd zijn) maar hebben de kinderen recht op hun kindsdeel. Alleen wordt het lastig het kindsdeel op te eisen omdat de vader grote schulden heeft (kindsdeel is een vordering op de langstlevende ouder).
Ook als ze nog gehuwd is "bezit" moeder de helft van de schuld (niet voor niets zijn ze in gemeenschap getrouwd), de erfenis bevat daarom ook de helft van die schuld.quote:Als de ouders al gescheiden zijn "bezit" de moeder bovendien de helft van de schuldVolgens mij doet de moeder er (wat haar kinderen bestreft) het beste aan om niet te scheiden voor ze sterft. Dan heeft zij geen schuld op het moment dat de erfenis verdeeld moet worden en kunnen de kinderen in elk geval nog wel persoonlijke spulletjes erven (ze moet dan wel zorgen dat ze die in een codicil aan ze vermaakt - ga naar een notaris om dat vast te leggen).
Een codicil is niet noodzakelijk, het is ook mogelijk om een testament te maken waarin je de langstlevende uitsluit van de derde titel van BW 4 (daar zijn die nieuwe regels voor de langstlevende geregeld), en dat de kinderen de erfenis benificair aanvaarden. In dat laatste geval moet er precies opgeschreven worden wat er aanwezig is (spullen, geld, vorderingen, schulden), maar kunnen schuldeisers alleen bij de erfgenamen aankloppen voorzover die erfgenamen waarde uit de erfenis ontvangen hebben (hebben ze 1000 euro aan waarde reeds ontvangen dan hoeven ze maximaal 1000 euro uit te keren aan schuldeisers, en dan zou een taxatie van die foto's een handige zijn, taxatie daarvan is meestal niet zo hoog)quote:Denk eraan dat de kinderen, als ze de erfenis verwerpen, helemaal niets erven, dus ook geen persoonlijke spullen! Je mag nog geen doosje lucifers meenemen... Het kan dus zinvol zijn om persoonlijke spullen alvast te verdelen (denk aan foto's en andere dingen met alleen sentimentele waarde) en de rest moet in elk geval via een codicil worden vastgelegd (al krijg je die spullen dus alsnog niet als de erfenis verworpen wordt).
ook de uitvaart regelen is een actie met betrekking tot de erfenis, aangezien je kosten maakt!quote:[b]Op zondag 17 september 2006 11:25 schreef dop het volgende:[
zorg er in elk geval dat je in eerste instantie niets doet met zaken uit de erfenis,
.....
de enige plicht die je hebt is zorgdragen dat de ouder word begraven.
1 de wet stelt dat je verplicht bent je ouder te begraven dit staat los van de erfenis.quote:Op zondag 17 september 2006 14:19 schreef zonnie72 het volgende:
ik lees hierboven het stuk dat als de ouders nog getrouwd zijn, alles naar de langstlevende gaat.
dat hangt af of er een testament is. als er een testament is zou het anders kunnen gaan.
verder is het mogelijk dat vader's bedrijf een B.V. is? (of de Belgische variant)
de schuld is dan mogelijk alleen een schuld van de B.V. (en dan wordt het nog ingewikkelder)
[..]
ook de uitvaart regelen is een actie met betrekking tot de erfenis, aangezien je kosten maakt!
dus zelfs dat kan niet geregeld worden!
overigens is er aan het verwerpen/beneficiair aanvaarden een termijn verbonden: je moet binnen 3 maanden na het overlijden dat geregeld hebben.
ik raad aan dat er een informatief gesprek bij een notaris komt (eerst ff bellen wat dat kost! en anders ff een andere notaris bellen) en wel z.s.m..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |