Zucht.quote:Op vrijdag 24 december 2010 11:51 schreef Plus1 het volgende:
Wat ik zo grappig vind: iedereen hier noemt de theorie uit die films bullshit, niet gestaafd op wetenschappelijke onderzoeken, etc.
Iedereen vergeet alleen intussen wel dat wij met z'n allen nog steeds geen reet snappen van hoe het universum wel werkt...of heb ik wat gemist en is de Theorie van Alles intussen 100% waterdicht geformuleerd en getest?![]()
Toegegeven, er is een aantal theorieën die erbij in de buurt komt. Maar zo lang we nog voor het grootste gedeelte blijven gissen, lijkt het mij niet heel slim om alles zo maar weg te wuiven - puur gebaseerd op wat je nu denkt te weten.
Bullshit kun je niet rechtvaardigen via hiaten in onze kennis. Dat is drogredenatie.quote:Op vrijdag 24 december 2010 11:51 schreef Plus1 het volgende:
Wat ik zo grappig vind: iedereen hier noemt de theorie uit die films bullshit, niet gestaafd op wetenschappelijke onderzoeken, etc.
Iedereen vergeet alleen intussen wel dat wij met z'n allen nog steeds geen reet snappen van hoe het universum wel werkt...of heb ik wat gemist en is de Theorie van Alles intussen 100% waterdicht geformuleerd en getest?![]()
Toegegeven, er is een aantal theorieën die erbij in de buurt komt. Maar zo lang we nog voor het grootste gedeelte blijven gissen, lijkt het mij niet heel slim om alles zo maar weg te wuiven - puur gebaseerd op wat je nu denkt te weten.
Alsnog: totdat we een waterdichte theorie voor ALLES hebben, kun je nooit 100% zeker weten dat je zogenaamd opgebouwde kennis tot nu toe klopt.quote:Op vrijdag 24 december 2010 11:58 schreef _Led_ het volgende:
[..]
Zucht.
We wuiven niet alles zomaar weg, de wetenschap onderzoekt en inmiddels hebben we heel wat kennis opgebouwd.
Op basis van die kennis kunnen we over veel dingen prima inschattingen maken.
En als mensen bekende theorieen aanhalen maar verkeerd uitleggen, mag daar best wat van gezegd worden.
Ik word een beetje moe van mensen die zeggen "we weten nog niet alles, dus moet je ALLES maar voor mogelijk houden".
'Kennis' en 'Bullshit' zijn totdat we 100% weten hoe het universum werkt gelijk aan elkaarquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:00 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Bullshit kun je niet rechtvaardigen via hiaten in onze kennis. Dat is drogredenatie.
Creationisten gebruiken dat ook.
Zolang de bekende theorieen niet gefalsificeerd worden en wel gebruikt kunnen worden om resultaten te voorspellen is er geen enkele reden om aan te nemen dat ze niet kloppen.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:08 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Alsnog: totdat we een waterdichte theorie voor ALLES hebben, kun je nooit 100% zeker weten dat je zogenaamd opgebouwde kennis tot nu toe klopt.
Dus jij vindt de uitspraak "kaboutertjes trekken de aarde in een baan om de zon" even valide als "de aarde volgt bij benadering een geodeet door de ruimtetijd omdat de zon de ruimtetijd kromt"?quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:09 schreef Plus1 het volgende:
[..]
'Kennis' en 'Bullshit' zijn totdat we 100% weten hoe het universum werkt gelijk aan elkaar
Nee, ik sluit alleen niet uit dat er straks een theorie komt, waardoor alle huidige theoriën komen te vervallen of verkeerd blijkenquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:18 schreef _Led_ het volgende:
[..]
Zolang de bekende theorieen niet gefalsificeerd worden is er geen enkele reden om aan te nemen dat ze niet kloppen.
Wat jij doet is beweren "Jij weet niet uit je hoofd hoeveel de wortel van 8843736663535.33 is, dus kun je ook niet zeggen hoeveel 2 + 2 is".
Onzin, wat ik doe is niet zeggen dat ik weet hoe alles werkt, wat ik doe is zeggen dat ik weet hoe een aantal zaken niet werken.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:22 schreef Plus1 het volgende:
Wat jij doet is zeggen dat je precies weet hoe alles werkt, zonder over een waterdichte theorie te beschikken en op basis hiervan elke andere theorie afwijst.
Probeer eerst een discussie te houden, zonder op de man af te gaanquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:21 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dus jij vindt de uitspraak "kaboutertjes trekken de aarde in een baan om de zon" even valide als "de aarde volgt bij benadering een geodeet door de ruimtetijd omdat de zon de ruimtetijd kromt"?
Sorry, maar dat is toch echt flauwekul en een stevig staaltje zwart-wit denken. Ik hoop voor je dat je dit soort wetenschappelijke overpeinzingen niet in een ziekenhuis propageert; je zou dan een prima kwakzalver zijn
De klassieke natuurkunde is niet "verkeerd", ze is een benadering. Net zoals de moderne natuurkunde weer een benadering is.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:22 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Nee, ik sluit alleen niet uit dat er straks een theorie komt, waardoor alle huidige theoriën komen te vervallen of verkeerd blijken
Zoals de klassieke natuurkunde en de moderne natuurkunde...
Nog steeds is het zonder een waterdichte theorie over hoe het universum werkt, allemaal niet meer dan gissen.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:23 schreef _Led_ het volgende:
[..]
Onzin, wat ik doe is niet zeggen dat ik weet hoe alles werkt, wat ik doe is zeggen dat ik weet hoe een aantal zaken niet werken.
Ik beweer dan ook niet dat de ene theorie wel werkt en de ander nietquote:Afijn, jouw mening telt sowieso niet volgens jezelf aangezien je niet 100% van alles weet.
Ik ga niet af op de man. Dit is hoe kwakzalvers en crackpots vaak redeneren.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:24 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Probeer eerst een discussie te houden, zonder op de man af te gaan
Nee, maar dat maakt niet alle willekeurige ideeën wetenschappelijk gezien even valide of waarschijnlijk.quote:Je vergelijking slaat nergens op en het feit dat je 'bij benadering een geodeet' gebruikt, geeft al aan dat al onze theoriën 'bij benadering' zijn. Of ben jij het genie dat de Theorie van Alles heeft?
'Even valide' of 'waarschijnlijk' zijn waardeoordelen, gebaseerd op het huidige niveau van kennis.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:26 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik ga niet af op de man. Dit is hoe kwakzalvers en crackpots vaak redeneren.
[..]
Nee, maar dat maakt niet alle willekeurige ideeën wetenschappelijk gezien even valide of waarschijnlijk.
True, maar de klassieke natuurkunde beweerde toch bv dat de aarde het centrum van het universum is? De moderne natuurkunde heeft het tegendeel bewezen. Wie zegt dat een Theorie van Alles straks niet precies hetzelfde met de huidige denkwijze gaat doen?quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:25 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De klassieke natuurkunde is niet "verkeerd", ze is een benadering. Net zoals de moderne natuurkunde weer een benadering is.
In de natuurkunde schrijf je vrijwel altijd benaderingen op ("effectieve theorieën").
Als jij het verschil niet snapt tussen gissen en een geinformeerde mening hebben kan ik daar weinig aan doen.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:26 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Nog steeds is het zonder een waterdichte theorie over hoe het universum werkt, allemaal niet meer dan gissen.
Dat komt omdat je niet geinformeerd genoeg bent om daar zinnige uitspraken over te doen.quote:Ik beweer dan ook niet dat de ene theorie wel werkt en de ander niet
Jouw 'geinformeerde mening' is alsnog gebaseerd op het huidige niveau van denken - we weten gewoon nog niet genoeg over hoe alles 100% werkt en waarom. Dat wil niet zeggen dat we er geen gebruik van kunnen maken.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:30 schreef _Led_ het volgende:
[..]
Als jij het verschil niet snapt tussen gissen en een geinformeerde mening hebben kan ik daar weinig aan doen.
Wel grappig dat je de computer waar je op werkt, internet en alles om je heen te danken hebt aan mensen die blijkbaar maar wat gissen
[..]
Dat komt omdat je niet geinformeerd genoeg bent om daar zinnige uitspraken over te doen.
Ga eens studeren zou ik zeggen
Heb jij een theorie van Alles nodig om te bepalen of een stuk fruit een banaan is of niet ?quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:32 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Jouw 'geinformeerde mening' is alsnog gebaseerd op het huidige niveau van denken - we weten gewoon nog niet genoeg over hoe alles 100% werkt en waarom. Dat wil niet zeggen dat we er geen gebruik van kunnen maken.
Zelfs de meeste verlichte geesten in de wetenschap kunnen tot op vandaag geen Theorie van Alles formuleren, hoe kom je er dan bij dat jij (en de rest wel goed geinformeerd is?
Wetenschap bedrijf je vanuit een bepaald paradigma, inderdaad. Van daaruit beoordeel je kennis. Zo'n kader kan een beperking zijn, maar in veel gevallen levert het een betrouwbare methode van kennis vergaren op.quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:28 schreef Plus1 het volgende:
[..]
'Even valide' of 'waarschijnlijk' zijn waardeoordelen, gebaseerd op het huidige niveau van kennis.
Ik zeg alleen maar dat we nog lang niet genoeg weten over het universum om op voorhand, per definitie alles wat we niet kunnen meten en wat niet rijmt met wat we nu denken te weten, uit te sluiten.
Nee, maar we hebben wel een theorie van Alles nodig om te bepalen waarom de deeltjes in de Quarks van die banaan zich zo gedragen - dat is waar What the Bleep het over heeft, toch?quote:Op vrijdag 24 december 2010 12:33 schreef _Led_ het volgende:
[..]
Heb jij een theorie van Alles nodig om te bepalen of een stuk fruit een banaan is of niet ?
Er kan prima een paradigmaverschuiving plaatsvinden, maar nogmaals: wetenschap beoordeelt kennis altijd vanuit een bepaald paradigma. En nogmaals: dat rechtvaardigt niet elk willekeurig idee, en al helemaal niet meuk zoals What The Bleepquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:29 schreef Plus1 het volgende:
[..]
True, maar de klassieke natuurkunde beweerde toch bv dat de aarde het centrum van het universum is? De moderne natuurkunde heeft het tegendeel bewezen. Wie zegt dat een Theorie van Alles straks niet precies hetzelfde met de huidige denkwijze gaat doen?
Je noemt het nu meuk, ik zou kunnen zeggen dat je dat zo noemt - omdat je niet goed geinformeerd bent. Doe ik niet, dat zou te makkelijk zijn. Maar de aarde was volgens mij tot de Middeleeuwen ook platquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:35 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Er kan prima een paradigmaverschuiving plaatsvinden, maar nogmaals: wetenschap beoordeelt kennis altijd vanuit een bepaald paradigma. En nogmaals: dat rechtvaardigt niet elk willekeurig idee, en al helemaal niet meuk zoals What The Bleep
Oh nee ? Als de knapste koppen nog niet alles weten, hoe kun jij dan zoiets met zekerheid beweren ?quote:
Ik ben goed genoeg geïnformeerd om te weten dat de film claims doet over "wat de wetenschap zegt' die simpelweg niet waar zijn; daar ben ik eerder in dit topic op in gegaanquote:Op vrijdag 24 december 2010 12:36 schreef Plus1 het volgende:
[..]
Je noemt het nu meuk, ik zou kunnen zeggen dat je dat zo noemt - omdat je niet goed geinformeerd bent. Doe ik niet, dat zou te makkelijk zijn. Maar de aarde was volgens mij tot de Middeleeuwen ook plat
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |