abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 1 september 2006 @ 18:03:40 #1
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_41400389
Ik ben me (een klein beetje) aan het verdiepen in de Aziatische keuken, dat wil zoveel zeggen als: eigenlijk vind ik koken best leuk en dan maar beginnen bij de keuken die mij het meest aanspreekt, de Aziatische.

Dat betekent dus rijst. Veel & vaak rijst.

Ik ben de standaard snelkookprut van AH gewend, incl. afgieten maar dat schijnt een absolute no-go te zijn.

Er zijn zoveel andere soorten, met allemaal een eigen smaak, geur, uiterlijk. Basmati en Pandan zijn heel bekend, maar vraag me niet naar de verschillen.

In mijn keukenkastje vond ik een pak 'biologische rijst' van de AH.
De kleur was, ook na koken, bruingeel, de korrel hardig en glanzend, tamelijk droog, & ik vond de smaak wat muffig. Lijkt op zilvervliesrijst, ook zo'n matig alternatief voor mensen die liever gezond eten dan lekker.

Sommige mensen kopen van die enorme zakken Surinaamse rijst. Behalve dat ik die zakken zéér onpraktisch vind, schijnt die rijst ook heel anders te smaken dan de meeste rijst uit Azië.
Ik ben zelf dol op iets kleverige rijst, helderwit, met zo'n volle smaak; zó lekker dat je geneigd bent om de rest van het eten maar te laten schieten.

Ook lekker, als je bijvoorbeeld niet veel geld hebt:
quote:
Olie in de pan, paar versnipperde rawits fruiten (niet te lang, mag niet verbranden), beetje trassi erbij; daarna de rijst, rustig opbakken, en afmaken met wat ketjap en evt. sambal.
Zijn er hier mensen die voor elk gerecht een andere soort rijst gebruiken? Welke?
En is afgieten nou echt zo'n doodzonde?
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_41400581
Ik ben zelf gek op pandanrijst! Niet die shit van de AH, ik haal het altijd bij de toko in zakjes die ze daar zelf vullen.

Pandan is echt een heerlijk geurende rijst, die de hele keuken vult met een enigszins zoete geur als hij gaar is. Ik giet hem altijd af, omdat ik te lui ben om de hoeveelheid water precies af te meten. Pandan is eigenlijk bedoeld om 'droog' te koken, heb ik me laten vertellen. Echt droog kookt ie niet, want het eindresultaat is een pannetje nattige, best plakkerige rijst.

Persoonlijk vind ik deze rijst helemaal top bij curry!
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  vrijdag 1 september 2006 @ 18:17:27 #3
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_41400645
Veel info over rijst.

Ik zelf gebruik meestal basmati, vind ik gewoon erg lekkere rijst, niet te droog of te nat.

Witte rijst is voornamelijk geraffineerde rijst, is een aantal keren bewerkt, zitten niet echt veel voedingsstoffen meer in.
Wilde rijst is ook erg lekker, voedzamer ook.

Het ligt er een beetje aan wat je gaat koken welke rijst je gebruikt.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_41401991
Basmati is het lekkerst om zonder toevoegingen te eten. Fijn aroma en lekkere smaak
Eigen brokjes eerst.
  vrijdag 1 september 2006 @ 19:17:22 #5
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_41402283
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 18:17 schreef Curiosity het volgende:
Veel info over rijst.
Mooi!

Die biorijst van de AH was dus parboiled, als ik het goed heb. Vond het niet veel.

En basmati is idd stervensduur, beetje jammer. Bij de Aldi (of de Lidl, 1 van de 2) verkopen ze kilopakken jasmijnrijst, die is ook erg lekker.

En over de kwestie afgieten-droogkoken: ik kook graag op gevoel, meet niet zo snel dingen af. Vandaar mijn voorkeur voor afgieten, dan kan je tenminste niet de fout ingaan. Maar scheelt het echt veel qua smaak?
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_41403330
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 19:17 schreef Ringo het volgende:
En basmati is idd stervensduur, beetje jammer. Bij de Aldi (of de Lidl, 1 van de 2) verkopen ze kilopakken jasmijnrijst, die is ook erg lekker.
Dat is de Lidl.
quote:
En over de kwestie afgieten-droogkoken: ik kook graag op gevoel, meet niet zo snel dingen af. Vandaar mijn voorkeur voor afgieten, dan kan je tenminste niet de fout ingaan. Maar scheelt het echt veel qua smaak?
Volgens mij is het meer een kwestie van 'Hoe hoort het nu eigenlijk?'. Het is ook een doodzonde als je je spaghetti breekt voordat je hem in de pan doet of doorsnijdt voordat je hem opeet, maar of dat echt effect heeft op de smaak......Lijkt mij niet.

Valt in de categorie 'culinaire mores'!
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  vrijdag 1 september 2006 @ 19:46:27 #7
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_41403363
Ik kook de rijst altijd zo, dat deze net niet droogkookt, maar nog wel vocht bevat, dan gooi ik het in een zeef om het laatste restje water er uit te halen.
Dan zet ik het terug op het vuur, en vol gas eronder en dan uitzetten, deksel erop, 10 min. laten staan.
En het smaakt altijd prima.
Ik laat het nooit helemaal droogkoken.

Je moet gewoon zorgen dat de rijst net onder water staat.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_41403573
Vroeger, toen ik nog met een Indische vrouw getrouwd was, hadden we zo'n rijstkoker/stomer.
Ideaal ding, maar wel altijd zelf eerst minuten lang de rijst wassen en spoelen.

Tegenwoordig zijn er in de supermarkt zoveel soorten rijst te koop dat ik het gewoon hou bij wilde en basmati-rijdt uit van die pakjes van Lassie.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_41405897
Mijn favoriet is parboiled rijst: lekker, lukt altijd en is voedzaam. Helaas niet overal verkrijgbaar.
Als ik dat niet kan vinden dan koop ik een grote zak surinaamse rijst.

Basmati is lekker maar duur, eet ik eigenlijk alleen als ik gasten heb.

Lassie en snelkookrijst zijn wat mij betreft een no-go, smakeloos vergeleken met echte rijst en onnodig duur.

Ik kook ook op gevoel, maar hoef nooit af te gieten en mijn rijst lukt altijd. Het verschil in smaak tussen droogkoken en afgieten is miniem (tenzij je echt liters afgiet) maar ik snap niet waarom mensen moeten afgieten... hoe moeilijk is het om de juiste verhouding rijst/water te gebruiken? Het is 1 kopje rijst op 1,5 kop water, oftewel een vingerkootje water in de pan bovenop een bodem rijst.
Ik zoek niet, ik vind.
  vrijdag 1 september 2006 @ 21:21:06 #10
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_41406055
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 21:15 schreef Wakey het volgende:
Ik kook ook op gevoel, maar hoef nooit af te gieten en mijn rijst lukt altijd. Het verschil in smaak tussen droogkoken en afgieten is miniem (tenzij je echt liters afgiet) maar ik snap niet waarom mensen moeten afgieten... hoe moeilijk is het om de juiste verhouding rijst/water te gebruiken? Het is 1 kopje rijst op 1,5 kop water, oftewel een vingerkootje water in de pan bovenop een bodem rijst.
Omdat ik altijd eerst een pan water op zet, en de rijst er pas bij gooi als het water kookt. De hoeveelheid rijst is ook altijd maar een beetje gokken, ligt er ook aan hoeveel honger ik heb.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_41408897
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 21:21 schreef Ringo het volgende:

[..]

Omdat ik altijd eerst een pan water op zet, en de rijst er pas bij gooi als het water kookt. De hoeveelheid rijst is ook altijd maar een beetje gokken, ligt er ook aan hoeveel honger ik heb.
rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Ik zoek niet, ik vind.
  vrijdag 1 september 2006 @ 22:57:21 #12
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_41409071
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:51 schreef Wakey het volgende:

[..]

rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Ja zo staat het dus niet op het pak
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  vrijdag 1 september 2006 @ 22:58:11 #13
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_41409100
Ik kook altijd eerst het water.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  vrijdag 1 september 2006 @ 22:59:03 #14
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_41409122
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:58 schreef Curiosity het volgende:
Ik kook altijd eerst het water.
It feels good to be stupid in company of others.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  vrijdag 1 september 2006 @ 23:00:43 #15
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_41409172
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:59 schreef Ringo het volgende:

[..]

It feels good to be stupid in company of others.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  vrijdag 1 september 2006 @ 23:48:02 #16
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_41410812
Ik vind die rijst met vruchten van Lasi erg lekker

Maar vaak eten wij de standaard rijst uit de Supermarkt
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_41410870
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:59 schreef Ringo het volgende:
It feels good to be stupid in company of others.
*Serendips the club joins...
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_41417646
Oei, een rijsttopic :-)
M'n ouders zijn van Indonesische afkomst en ik ben opgegroeid met Surinaamse rijst, altijd eerst gewassen, dan gekookt en tenslotte gestoomd. Dat leek volgens hen het meeste op de rijst zoals ze die in Indonesie aten. Later, toen Aziatische producten makkelijker te vinden waren zijn ze overgestapt op pandanrijst en gewoon in de rijstkoker, lekker makkelijk en net zo lekker!
Op de California sushi academy heb ik het perfectionisme gezien, wat de Japanners nastreven in hun rijst. Daar zijn ze echt heel pietluttig over. En ik moet zeggen, goede koshihikari of akitakomachi (twee soorten kortekorrel rijst), goed klaargemaakt is echt erg lekker. Ik haal regelmatig een baal van deze rijst bij een Japanse toko en als ik het klaarmaak dan eet ik er maar een beetje vlees, vis oid bij, gewoonweg omdat de rijst al zo prettig smaakt.
Als ik risotto oid maak, dan gebruik ik meestal Arborio en recent heb ik Carnaroli kunnen vinden. Mijn indruk is dat er nauwelijks verschil is tussen deze twee rijstsoorten. Wel kun je verschil zien tussen de Japanse en de Italiaanse korte korrelrijsten: de Italiaanse zijn wat groter en een stuk witter, de Japanse is wat transparanter.
En bruine rijst vind ik ook lekker. De rijst die je in reformzaken kunt vinden, zilvervliesrijst van lange korrelrijst vind ik wel wat minder dan de bruine rijst van korte korrelrijst.
Zo, dat is wat ik zo met rijst doe...
  maandag 4 september 2006 @ 05:51:58 #19
269 vats
Live life to the max!
pi_41473096
De lekkerste is naar mijn mening de biologische max havelaar rijst die ze bij de AH verkopen, heel erg geurig en heel erg smakelijk... 10 minuutjes kopen dus nog is ideaal ook!
pi_41511249
Witte rijst zoals die van de Chinees
pi_41513048
Hoeveel mensen hier wassen de rijst vantevoren? Is dat nodig?
Ik doe dat nl. nooit, maar misschien wordt rijst wel op de een of andere manier bewerkt en kun je hem toch maar beter wassen voor gebruik.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  dinsdag 5 september 2006 @ 14:01:33 #22
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_41514486
ik doe dat nooit, ik heb meestal basmati, dat hoeft niet, is een beetje rijst afhankelijk, staat dan meestal wel op de verpakking.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_41522871
Het wassen van rijst, dat kwam in een ander topic ook al 'ns ter sprake. Er zijn genoeg bronnen te vinden waarin gezegd wordt dat wassen niet nodig is. Bij de Slegte zag ik zelfs een boek, dat alleen rijstrecepten bevat waarin dat wordt beweerd.
Persoonlijk ben ik het daar helemaal niet mee eens. Ik heb zelf een keer thuis (voor de lol) een blindproef gedaan en ik proef het verschil duidelijk. Was je rijst wel (en goed), dan kan het heerlijk fris en een beetje zoet zijn met een heldere kleur, was je het niet dan smaakt het soms een beetje bitter en ruikt het muf.
Volgens de niet-wassers zou het productieproces van rijst tegenwoordig zo goed zijn, dat wassen niet meer nodig is. Maar was maar een keertje rijst en je zult zien dat het water ontzettend troebel wordt. Dat is het zetmeel/gruis dat bij het verwijderen van het vlies onstond. Daarbij worden de korrels over elkaar geschuurd en ik heb begrepen dat daar een polijstmiddel bij kan worden gebruikt. Als je risotto maakt, dan maak je daar juist gebruik van om de mooie papperige consistentie te krijgen en er zijn recepten waarin dat 'afwaswater' wordt gebruikt om groenten en knollen in te koken.
Bij geparfumeerde rijstsoorten kan ik me voorstellen, dat je het liever niet wast.
pi_41533760
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:51 schreef Wakey het volgende:

[..]

rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Huh? Ik kook ook altijd eerst het water, met bouillonblokje en doe dan pas de rijst erbij.
If gymnastics were easy, it would be called football!
pi_41534919
Ja het werkt uiteindelijk ook wel als je het water eerst aan de kook brengt, maar de 'bedoeling' is dat je rijst en water samen aan de kook brengt. Misschien dat bij veel mensen daarom de rijst 'mislukt', omdat ze verkeerd beginnen?

Pasta: water eerst koken dan pasta toevoegen en tot slot afgieten
Rijst: water en rijst samen aan de kook brengen, en droog laten koken (niet afgieten)
Ik ging er eigenlijk van uit dat dit algemeen bekend was...

En wat wassen betreft... soms doe ik het wel, soms niet. Als het water heel troebel is was ik voordat ik het aan de kook breng. Vooral bij Surinaamse rijst is dat wel nodig, Surinamers doen het ook maar er is idd een discussie over wat nou gezonder is: wel of niet wassen.
Ik zoek niet, ik vind.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')