De truc is enkel uit te voeren met vierkanten die oneven aantal rijen (en dus ook kolommen) heeft. Als voorbeeld gebruik ik even een vierkant van 3 op 3.
De cijfers 1 t/m 9 mogen dus gebruikt worden.
Eerst en vooral starten we met de 1 in te vullen in het midden van de eerste rij. Maakt dus niet uit hoe groot je vierkant is, altijd het midden.
Dan krijgen we dus:
x 1 x
x x x
x x x
Nu gaan we verder met de 2. Om te bepalen waar we het 2de cijfer zetten, gaan we 1 kotje naar rechts en 1tje naar boven (dit is de standaardregel, nu volgen er alleen nog maar uitzonderingen). Aangezien we dan normaal uitkomen waar de Q staat op te tekening,gaat dit echter niet. Nu volgt dus de eerste uitzondering. Je moet proberen denken dat elke rij, en elke kolom een soort band is die doorloopt. Is de band ten einde, dan start je terug van bij het begin. Hier komt de 2 normaal vanboven te staan maar de band loopt door en de 2 komt dan op de eerstvolgende plaats. Beetje rare uitleg, maar je zal het in de volgende stappen wel begrijpen.
q
x 1 x
x x x
x x 2
Nu gaan we dus verder met 3. Ook de 3 is een uitzondering. Normaal komt deze te staan waar de z staat, maar ook hier is geen plaats voor. Terug naar het begin van de rij en hopla. Dan krijgen we dit:
x 1 x
3 x x z
x x 2
Nu krijgen we het laatste regeltje, als we de 4 willen invullen.
1 vakje rechts en 1tje omhoog, maar de 1 is daar al ingevuld en moeten we de 4 dus plaatsen onder het laatste cijfer dat je invulde !
Nu krijgen we dit:
x 1 x
3 x x
4 x 2
Nu kunnen we verder vlug te werk gaan omdat alle 3 de regeltjes besproken zijn.
De 5, en 6 zijn terug te plaatsen via de standaardregel (1 vakje rechts en 1tje omhoog).
x 1 6
3 5 x
4 x 2
Nu krijgen we weer enkele uitzonderingen. Probeer de rest nu zelf te achterhalen
![]()
7 1 6
3 5 8
4 9 2
Dit is wel niet de wiskunde uitleg