Byte_Me | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:01 |
Ik heb een keer bij een pizzaria een fles met olie met chilipepers erin bij mijn pizza gekregen. Dan druppel je dat zo'n beetje over je pizza en die wordt dan lekker pittig. Nou vond ik dat wel een goed idee om zelf ook eens te maken, en ik heb het ook een keer gezien in een programma van de naked chef. Maar nou weet ik eigenlijk niet meer hoe het gaat. ik heb uiteraard een fles olie, maar moet ik daar nou gedroogde chili pepers in doen? ik heb namelijk verse gekocht. En kan die knoflook er zo in, na het pellen, of moet ik daar ook nog iets mee doen? | |
Casparovvv | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:03 |
Wil je die olie echt lekker krijgen moet 'ie vaak lang rijpen. Hoe oud is de olie die je gekocht hebt? Ik gebruik zelf 10 jaar lang gerijpte balsamico, echt ontzettend lekkere olie. | |
Lienekien | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:05 |
Balsamico is toch azijn? Ik koop trouwens chili/knoflookolie gewoon bij de supermarkt. | |
Byte_Me | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:08 |
balsamico is azijn ja, das iets anders. nou ja, ik gooi het maar bij elkaar en zie wel. kan altijd nog gedroogde erbij gooien. ik zie ook ergens dat je het moet verhitten, maar dat werkt alleen met dedroogde chili's lijkt mij. ook een beetje lastig met de knoflook, het moet namelijk niet gebakken worden. ik zal in dit topic mijn bevindingen melden ![]() | |
Lienekien | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:09 |
Heb je al gegoogeld? Er staat me iets vaags bij dat het niet goed zou zijn om tenen knoflook in olie te bewaren... Schijnt inderdaad niet aan te raden te zijn. | |
Casparovvv | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:13 |
Ik weet niet hoe ik bij balsamico kwam, maar ik bedoel gewoon olijfolie ![]() | |
Gert | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:21 |
Volgens mij moet je ook een klein scheutje azijn bij de olie doen waar je knoflook bij stopt, omdat er anders schadelijke stoffen vrij kunnen komen.. maar hoe dat precies zit... dat weet vast wel iemand hier. | |
SiGNe | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:32 |
Heb er m'n Olie en azijn lexicon op open geslagen: Chiliolie: Sojaolie, zonnebloemolie of koolzaadolie 2 rode chilipepers zonder pitjes fijngehakt 3 uien fijngehakt 1 eetlepel groene pepertjes De olie ongeveer na een week scheiden van de kruiden. knoflookolie Olijfolie, zonnebloemolie, of koolzaadolie 10 teentjes knoflook, gepeld 20 zwarte peperkorrels de olie na ongeveer 10 dagen scheiden van de kruiden. (ik heb weleens gehoord dat je knoflook eerst moet aanfruiten, dan blijft de knoflook langer goed, of dit echt zo is weet ik niet) | |
THCees | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:40 |
koop een GOEDE olijf olie (oil &vinegar) met een ruime hoeveelheid pepers in stukjes gesneden in deze olie 23 uur laten pruttelen. dan zeven en klaar is ie. ![]() | |
Byte_Me | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:57 |
volgens mij werkt de capsaisin uit de chilis (en die zitten er veel in ![]() | |
Byte_Me | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:58 |
quote:ik heb juist goedkope gekocht, omdat ie straks vooral pittig smaakt. de verfijnde smaak van goede olie wordt daardoor toch wel overheerst. | |
SHE | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:59 |
idd even verhitten!...verder kun je in feite alles in je olie flikkeren...zorg wel voor een milde olie in basis. tip van flip: truffeltjes in je olie ![]() Onlangs kant en klare truffelolie gekocht en die vond ik beduidend minder smaken dan zelfgemaakte. | |
Casparovvv | vrijdag 4 augustus 2006 @ 22:16 |
Zontomaatjes er doorheen ![]() | |
fietsmiep | vrijdag 4 augustus 2006 @ 22:27 |
In portugal krijg je vaak een flesje olijfolie met gedroogde pepertjes erin om het eten wat pittiger te maken. Volgens mij gedroogde pepers in een goed olijfolie doen, een paar wekenl lten intrekken.... | |
Byte_Me | vrijdag 4 augustus 2006 @ 22:42 |
quote:is dat niet een beetje duur, verse truffels? ik zou niet eens weten waar ik ze kan krijgen eigenlijk. | |
Martijn_77 | zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:05 |
Zijn er dan nog speciale pepertjes die je aan zou raden? | |
d.n3rd | zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:23 |
Ik snap er niets van.. Ik las laatst op internet dat je knoflooktenen in olijfolie kan gooien om zo knoflookolie te creëeren.. Dat heb ik toen gedaan, maar nu loop ik dus het risico op botulisme wanneer ik die olie consumeer? | |
sieske | zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:42 |
ik heb hier inde buurt ook nog nooit ergens truffels in een winkel gezien, waar kan ik die kopen? Als ik zelf olie wil maken, haal ik gewoon olie bij de aldi en gooi er wat gedroogde pepertjes in of kruiden of knoflookteentjes. Dat kan dan wel slecht zijn, ik leef nog steeds. | |
golfer | zaterdag 5 augustus 2006 @ 01:25 |
quote:Valt best mee: ca. 900 euro per kilo doen ze momenteel. ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 5 augustus 2006 @ 23:40 |
quote:En hoeveel heb je nodig voor een litertje olie op smaak te brengen? | |
sampoo | zondag 6 augustus 2006 @ 20:08 |
quote:Ik heb laatst een pot olijfolie gescoord die bijna de kleur had van zonnebloemolie en zowaar een geurtje had. Wat is er met de olijfolie in de supermarkten hier? Het ruikt niet eens naar olijven. ![]() | |
Gert | zondag 6 augustus 2006 @ 21:01 |
quote:http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp64.htm | |
Nembrionic | zondag 6 augustus 2006 @ 21:06 |
quote:Dat het brandt op je tong betekend 0,0 dat het ontsmettend werkt. | |
Byte_Me | zondag 6 augustus 2006 @ 21:43 |
quote:toch heb ik nog nooit beschimmelde sambal gezien. | |
Nembrionic | zondag 6 augustus 2006 @ 21:52 |
quote:Schimmel is het enige waar je ziek van kunt worden? ![]() | |
SHE | zondag 6 augustus 2006 @ 22:02 |
quote:Bij een traitteur of speciaalzaak. En zo bijster bijzonder is dat nou ook weer niet. Ik gooi het weleens door de pasta...yum! | |
SHE | zondag 6 augustus 2006 @ 22:04 |
quote:Heel weinig, truffels hebben een vreselijk penetrant aroma..geven erg veel smaak af! Olie is ook zo neutraal dat het de aroma ook heel goed opneemt. Ik moet zeggen dat ik niet precies afweeg hoeveel er in gaat, maar er hoeft niet meer dan een theelepel aan truffel in een half litertje olie | |
Nembrionic | zondag 6 augustus 2006 @ 22:18 |
quote:Overigens...schimmels worden niet verzaakt door bacterien. Sterker nog...schimmels zouden bacterien tegen kunnen gaan. Dus tja.. | |
d.n3rd | donderdag 10 augustus 2006 @ 02:37 |
quote:Mja, ik had dat stukje gelezen, maar het gaat in dat artikel om het consumeren van de knoflook zelf en niet van de olie waar deze zich in bevindt. | |
Nembrionic | zondag 8 oktober 2006 @ 16:08 |
quote:'t is me even onduidelijk of je de knoflooktenen bedoelt, de olie, of het geheel? Ik heb gisteren een soort ingemaakte olijven en knoflooktenen gegeten en die wil ik gaan maken nl. Was een olie maar ook een beetje zuur. Iemand een idee? | |
Casparovvv | zondag 8 oktober 2006 @ 20:28 |
quote:Had je die bij 'ons' vandaan? (kaaswaag) | |
Nembrionic | zondag 8 oktober 2006 @ 20:32 |
quote:Neen. Ik was in een biertentje in Amsterdam. Dus jullie hebben die knoflooktenen?? Zoja: Berkel boven! | |
Casparovvv | zondag 8 oktober 2006 @ 20:41 |
quote:Ik twijfel of we ze hebben, assortiment is wel 25% vergroot vanwege de winterperiode. We hebben wel veel producten in die hoek. | |
Nembrionic | zondag 8 oktober 2006 @ 20:43 |
quote:Ja ik ben wel eens bij jullie binnen geweest en er zitten voor zover ik me kan herinneren wel lekkere dingen tussen. Dus wellicht maar even langshoppen morgen ![]() | |
Dr.Death | maandag 9 oktober 2006 @ 01:02 |
hé! Nog een toepassing voor mijn overmatig producerende peperplant! Merci! ![]() | |
Ringo | maandag 9 oktober 2006 @ 01:12 |
Ik gooi vaak een stuk of 3-4 gesnipperde droge chili's en wat gehakte knoflook door de hete olie (niet té heet! dan wordt alles in een oogwenk zwart en oneetbaar!) en daarna mijn groente, vlees etc. Erg lekker, werkt goed, en je hoeft niet bang te zijn voor aangetaste smaakjes, bacteriële infecties etc. | |
Ringo | maandag 9 oktober 2006 @ 01:20 |
Laatst had ik trouwens een bakje rawit-pepers gekocht bij de toko, gedroogd, houdbaar tot 2008 volgens de verpakking, en na een week of vier zag ik plotseling een aantal maden door het bakje pepers krioelen. ![]() Heb de rest van mijn keukenkastje meteen gecheckt maar ze zaten alleen in dat bakje. Heb met die pepers geen rare dingen gedaan, altijd netjes dekseltje dicht na gebruik enzo, dus ik vroeg me af hoe die krengen daarin verzeild raken. En hoe ze overleven?? ![]() | |
Casparovvv | maandag 9 oktober 2006 @ 10:41 |
quote: ![]() Maden komen niet zomaar als iets bedorven is, alleen als een vlieg eitjes gaat leggen. Als je iets goed afsluit is er waarschijnlijk niets aan de hand. | |
Ringo | maandag 9 oktober 2006 @ 18:05 |
quote:Dan moet er tijdens het verpakken iets zijn misgegaan. Ranzige chinezen ![]() | |
ChOas | maandag 9 oktober 2006 @ 18:17 |
quote:Het kan aan mij liggen hoor, maar als je ook maar kijkt naar zelfgemaakte sambal met een vies mes in je handen is het binnen een paar dagen volkomen beschimmeld... | |
Gert | maandag 9 oktober 2006 @ 18:45 |
quote:Als er aangetaste knoflook in de olie ligt, dan kan ik me voorstellen dat ook de olie zélf niet helemaal jofel meer is. |