Er zijn in Nederland veel onbekende historische juweeltjes, zaken die eigenlijk wereldfaam zouden moeten hebben maar die vrijwel niemand kent.
De zaanse schans, de echte grondsteen van de industralisatie, die kent vrijwel iedere toerist, al weten de meesten niet wat er zo bijzonder aan is. Maar er zijn ook geweldige historische schatten in NL die alleen bekend zijn bij een select publiek.
Jammer, dat zou anders moeten zijn. Welke kennen jullie in NL die meer aandacht zouden moeten hebben?
TS Begint:
De Librije in Zutphen.
Verstopt in de provincie ligt de oudste openbare bibliotheek ter wereld.
![]()
![]()
Het is een bieb uit 1563 die nog in de originele toestand verkeerd, je loopt de middeleeuwen in. De boeken liggen authentiek aan kettingen en de boeken gaan van wereldlijk, kerkelijk, juridisch, wetenschappen tot latijnse leerboeken. De boeken zijn niet de allerbijzonderste, maar vooral de combinatie die sinds 1563 niet uit elkaar is geraakt is bijzonder. Er zijn oudere bibliotheken, maar die waren nooit openbaar. De Librije is een unieke kans om een zeer oude bieb te bezoeken die werkelijk uniek is in de wereld. Als deze in Florence zou staan zou deze wereldberoemd zijn.
quote:
De collectie boeken bestaat uit 7 handschriften, 85 incunabelen (boeken gedrukt voor 1500), 501 titels uit de zestiende eeuw, 134 onderwerpen uit de zeventiende eeuw en tenslotte 13 uit de achttiende eeuw, in totaal 741 titels. De belangrijkste onderwerpen van de collectie zijn: theologie, kerkelijk en wereldlijk Recht, klassieke letterkunde en geschiedenis.
De incunabelen zijn hoofdzakelijk gedrukt in Venetie, Bazel, Straatsburg, Deventer, Keulen, Lyon, Mainz of Neurenberg. De zestiende-eeuwse collectie is in grote meerderheid van Duitse herkomst, vooral uit Keulen en Bazel. Nederlandse drukken komen vooral uit Antwerpen, Leuven en Deventer. Franse drukken uit Lyon en Parijs. De zeventiende-eeuwse collectie is in de meerderheid van Nederlandse herkomst, vooral uit Amsterdam en Leiden, daarnaast Duits en Frans.
Vele boekbanden zijn nog voorzien van de oorspronkelijke, fraai gestempelde banden. Bijzondere exemplaren in de collectie zijn onder meer een handgeschreven missaal, afkomstig uit een Deventer scriptorium, maar geschreven voor het Zutphense convent Isendoorn, een tweetal liturgische handschriften uit de vijftiende eeuw en een eerste druk van Copernicus, "De revolutionibus orbium coelestium". Sommige incunabelen en vroeg zestiende-eeuwse drukken zijn uiterst zeldzaam. Van enkele tientallen schoolboekjes heeft de Librije zelfs het enig bekende exemplaar.
De unieke waarde van de Librije ligt echter niet zozeer in de decoratie van de boeken als wel in het feit dat een in haar kern zestiende-eeuwse collectie grotendeels in haar oorspronkelijke gedaante, niet door latere generaties "gerestaureerd", op de oorspronkelijke plek, met de oorspronkelijke inrichting bewaard is gebleven.
De wetenschappelijke betekenis van de collectie blijkt uit regelmatige raadplegingen of verzoeken om inlichtingen door boekrestauratoren, codicologen, boekhistorici en andere wetenschappers uit binnen- en buitenland.
Op dit moment wordt gewerkt aan de opstelling van een moderne wetenschappelijke catalogus.
Geplande verschijningsdatum: 2006
[ Bericht 11% gewijzigd door Pietverdriet op 07-07-2006 13:43:59 ]