Dat vraag ik me eigenlijk af... Voor een eitje gebruik je weinig olie, dus kan het erg snel erg warm worden.quote:Op zondag 21 mei 2006 16:48 schreef Verlosser het volgende:
En dan is nog de vraag hoeveel kun je het verhitten tot het ongezond wordt? Het lijkt me duidelijk dat je er niet in moet frituren want dan wordt de olie zo'n 200 graden. Maar zou je er wel een eitje in kunnen bakken zonder dat het ongezond wordt. Want het lijkt me niet dat de olie bij het bakken van een eitje 200 graden wordt
voor salades etc?quote:Op zondag 21 mei 2006 16:30 schreef golfer het volgende:
Lijkt mij een fabeltje.
Heel veel topkoks gebruiken extra vierge als basis voor hun koken.
quote:Toevallig moet ik ook nieuwe olijf olie kopen om in te bakken en ben ik ook gaan zoeken hoe dit nu zat met extra vergine olie en bakken. Ik vond (meerdere malen) het volgende: "Bij gewone olijfolie ligt het rookpunt op 211 C. Bij olijfolie extra vierge ligt het rookpunt al op 122 C. Wordt de temperatuur van deze extra vierge olijfolie hoger dan 180 C, dan komen er zelfs schadelijke stoffen vrij
quote:Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?quote:Op zondag 21 mei 2006 19:05 schreef Bluezz het volgende:
Dat was dus ook mijn conclusie
Niet te hoog verhitten lijkt mij.
Eitje bakken in olie?quote:Op zondag 21 mei 2006 19:11 schreef Verlosser het volgende:
Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?
Geklaarde boter is zó lekker.quote:Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Mag daar nog ganzenvet bij???quote:Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
quote:Op zondag 21 mei 2006 18:06 schreef Bluezz het volgende:
Leuk hoor. Zo'n knakker die gaat BEREDENEREN. Hij heeft waarschijnlijk nooit scheikunde op school gehad.quote:Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
En wat is "gewone" olijfolie?quote:Op zondag 21 mei 2006 17:24 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
voor salades etc?
dat kan wel.. maar mijn leraar vertelde me bij warenkennis dat je beter gewone olijfolie kunt gebruiken voor t bakken etc dat de smaak van t gerecht beter uikomt.
Valt wel mee hoor. Als je maar heet genoeg frituurt. Dan neemt de patat of wat dan ook niet zo veel vet op.quote:Op woensdag 24 mei 2006 23:32 schreef Spacehamster het volgende:
En he bah....wie frituurt er nou ook....da's hartstikke ongezond voor je lijf!
Dat is ook een non-argument. De niet extra vierge olie is n.l. goedkoper. (bijv "di sanza", kost nog niet de helft van extra vierge). Dus die supermarkten kunnen beter veel extra vierge olie promoten want als de klant zowel bakt in die olie en ook die olie voor de sla gebruikt dan betekent dat meer omzet voor de supermarkt.quote:Op donderdag 25 mei 2006 03:42 schreef Verlosser het volgende:
Mensen ik heb een mailtje gestuurd naar olivesonly.com met de vraag of bakken in extra vierge kwaad kon en dit was het antwoord.
Beste xxxxx, dat is de bekende marketing truc dan moet je namelijk 2
flessen kopen, 1 voor de sla en 1 om te bakken, dit betekent omzet
voor de supermarkten.
Kokosolie of Palmolie is véél geschikter om in te frituren. Olijfolie kan op zich wel, maar dan moet je em eigelijk elke keer weggooien na 1x frituren. Maar persoonlijk zou ik gewoon doen wat je het lekkerste vindt (ossewit!), frituren is per defenitie ongezond.quote:Op donderdag 25 mei 2006 03:42 schreef Verlosser het volgende:
Je kunt uitstekend bakken in olijfolie, zelfs frituren. Olijfolie kan
veel heter worden dan andere vergelijkbare producten maar maakt op hoge
temperaturen geen schadelijke stoffen aan.
Ja. Veel teveel meervoudig onverzadigde vetzuren. Eigelijk sowieso ongeschikt om te verhitten. (dus om in te bakken ook al) Laat staan om het meerdere keren op hele hoge temperatuur te verhitten zoals in de frituur.quote:Op donderdag 25 mei 2006 04:22 schreef lesley het volgende:
en zonnebloemolie dan? ik frituur al jaren in zonnebloemolie, kan dat kwaad?
Humbugquote:Op donderdag 25 mei 2006 10:56 schreef DIJK het volgende:
frituren is per defenitie ongezond.
Lekkere argumentatie weer.quote:Op donderdag 25 mei 2006 11:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Humbug
Komen die temperaturen dan ook niet voor bij andere manieren van bereiding?quote:Op donderdag 25 mei 2006 13:03 schreef DIJK het volgende:
En frituren in onverzadigde vetzuren is slecht omdat er gewoon altijd giftige stoffen vrijkomen bij het verhitten naar die temperaturen. Omdat je geen onverzadigd vet kunt krijgen dat voor 100% bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen slecht tegen verhitting.
Dan doe je iets verkeerdquote:Op zondag 21 mei 2006 19:14 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Eitje bakken in olie?
Dan zit je hele keuken onder de spetters
LOLquote:Op donderdag 25 mei 2006 13:03 schreef DIJK het volgende:
[..]
Lekkere argumentatie weer.
Het is wel per definitie ongezond. Frituren in verzadigde vetzuren is n.l. slecht omdat die vetten zich afzetten in je aderen.
Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.quote:Kijk ik zeg niet dat je het niet moet doen omdat je er dood neer van gaat vallen. Maar gebruik met mate is wel aan te raden (dus niet elke dag). Gewoon omdat het een vrij ongezonde manier van eten bereiden is.
Die paling is dan toch al doodquote:Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij is roken per definitie ongezond,
dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?quote:Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
LOL
dat is al jaaren geleden achterhaalde informatie,
[..]
Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.
Volgens mij is roken per definitie ongezond, maar is er helemaal niets mis met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Quatsch. Of, humbug, zoals jij het zelf graag zegt.quote:Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
LOL
dat is al jaaren geleden achterhaalde informatie,
Het is per definitie ongezond. Het maakt niet uit waar je in frituurt, het wordt nooit een gezonde manier van eten klaarmaken. Dat maakt het per definitie ongezond. Dat jij moeite hebt met begrijpend lezen, ja daar kan ik weinig aandoen.quote:Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.
Volgens mij is roken per definitie ongezond, maar is er helemaal niets mis met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Ik zou toch eerder ossewit nemen. Lekkerder en beter. Als je echt een zware frituurder bent moet je toch eens kijken naar kokos/palmolie. Zonnebloemolie is gewoon echt niet zo geschikt om te verhitten. Dat kan iemand met verstand van scheikunde je zo uitleggen.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 02:03 schreef lesley het volgende:
dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?
Wellicht is het je definitie van gezond dan? Vertel dan eens, DIJK, wat is er gezond?quote:Op vrijdag 26 mei 2006 09:37 schreef DIJK het volgende:
[..]
Quatsch. Of, humbug, zoals jij het zelf graag zegt.
Het is per definitie ongezond. Het maakt niet uit waar je in frituurt, het wordt nooit een gezonde manier van eten klaarmaken. Dat maakt het per definitie ongezond. Dat jij moeite hebt met begrijpend lezen, ja daar kan ik weinig aandoen.
Ik zeg bovendien nergens dat er iets mis is met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 02:03 schreef lesley het volgende:
[..]
dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?
Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vetquote:Op vrijdag 26 mei 2006 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.
Maar frituur je zoveel dan?
Je kan je denk ik beter zorgen maken om hoe vaak je je frituurvet vervangt dan om waar je in frituurt.
Arachide olie kan je prima in friturenquote:Op vrijdag 26 mei 2006 10:32 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vet
Ja dat kan, is geen probleem, alleen ossewit voor koude gerechten is niet lekker.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 10:32 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vet
Tuurlijk je kunt overal wel iets ongezonds in vinden. Maar je kunt gewoon niet ontkennen dat frituren niet direct de meest gezonde manier van eten bereidden is. En dan had ik het nog niet eens over de grote hoeveelheid acrylamide gehad die inderdaad ook nog eens ontstaat bij friturenquote:Op vrijdag 26 mei 2006 10:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Wellicht is het je definitie van gezond dan? Vertel dan eens, DIJK, wat is er gezond?
Fruit? Neeee, daar zitten suikers in, das slecht voor je tanden
Groente? Enig idee hoeveel natuurlijke gifstoffen er in groenten zitten?
Brood? Wel eens van Acrylamide gehoord?
De manier waarop jij kijkt maakt dat vrijwel alles "ongezond" is?
frituur een kee rin twee weken, en ververs een keer per 2.5 maand minstensquote:Op vrijdag 26 mei 2006 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.
Maar frituur je zoveel dan?
Je kan je denk ik beter zorgen maken om hoe vaak je je frituurvet vervangt dan om waar je in frituurt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |