Dat zal niet echt veel problemen geven denk ik. Let er wel op dat de hoh afstand tussen de buizen minimaal 15 cm moet zijn ivm legionella e.d.quote:Op zondag 30 april 2006 13:27 schreef dik_voormekaar het volgende:
Het lijkt erop dat we de leidingen op de muur gaan monteren en wit verven. Dan hoeven we de muur alleen te sausen.
Nu rijst de vraag: Hoever moeten leidingen van de muur? Er is namelijk maar 4 cm tussen de muur en de voordeur als die open staat. De oude leidingen zitten met beugels iets verder van de muur af.
Kunnen ze ook met die plastic beugeltjes ong. 1cm van de muur af? Of geeft dat problemen met de warmte van de buizen naar de muur toe (Het zijn van die celbeton blokken met stuurcwerk en latex erover).
15cm? Normaal zitten ze toch iets van 5cm van elkaar?quote:Op woensdag 3 mei 2006 09:40 schreef sanger het volgende:
[..]
Dat zal niet echt veel problemen geven denk ik. Let er wel op dat de hoh afstand tussen de buizen minimaal 15 cm moet zijn ivm legionella e.d.
Maar dan zijn ze ook geisoleerd (mag ik hopen).quote:Op woensdag 3 mei 2006 10:02 schreef dik_voormekaar het volgende:
[..]
15cm? Normaal zitten ze toch iets van 5cm van elkaar?
Excuseer me, je hebt helemaal gelijk.quote:Op woensdag 3 mei 2006 10:22 schreef Marsepein het volgende:
Ehhh, sanger .... die 15 centimeter (ik dacht 6 x diameter) is bij waterleiding, niet bij CV leiding. Dat is immers een afgesloten circuit.
Daar heb je toch van die drukzadeltjes voor?quote:Op woensdag 3 mei 2006 10:22 schreef Marsepein het volgende:
Het risico van de plastic beugeltjes kan het tikken zijn als gevolg van uitzetten en krimpen van de leidingen.
Of isolerenquote:Op woensdag 3 mei 2006 10:34 schreef dik_voormekaar het volgende:
Ah, dus CV mag gewoon 5cm zijn (hoewel ik ruimte heb voor 15), maar de waterleiding die ik vorig jaar in de badkamer weggewerkt heb moet overnieuw ?![]()
Wat je op de koud en warm water leiding hebt gezien is geen isolatie maar een beschermmantel.quote:Op woensdag 3 mei 2006 11:09 schreef dik_voormekaar het volgende:
Ik zag trouwens onder het keukenblok de leidingen van het warm en koud water nog lopen. Die zijn geisoleerd met zo'n zwarte ribbellige mantel. Is dat ook geschikt om CV leiding te isoleren en in de muur weg te werken, of zijn er betere argumenten om toch WICU of kunstof buis met mantel?
Dit hangt een beetje van je eigen kunde af. In principe moet je het met een beetje moeite ontzichtbaar kunnen aansmeren met goudband (al dan niet toplaagje Fix & Finish). Het latexen/pleisteren zal opnieuw moeten denk ik.quote:Op woensdag 3 mei 2006 12:07 schreef dik_voormekaar het volgende:
Ok, toch maar eens naar de installateur.
Dan toch nog eens een andere vraag, die er mee te maken heeft:
Als ik leidingen in de muur frees, kun je de muur dan zodanig opnieuw pleisteren en latexen dat je er niks meer van ziet, of wordt het dan de hele muur opnieuw doen?
Ik ben het helemaal eens met je verhaal, uitgezonderd he dik gedrukte stuk. Ik zou juist NIET de tuin besproeien, kans op legionellabesmetting vergroot je juist daarmee en met een tuinslang naar elk tappunt in je huis is ook niet handig.quote:Op zaterdag 6 mei 2006 18:35 schreef klipper het volgende:
De cv leidingen kunnen gewoon naast mekaar gemonteerd worden, en of hier nu 1 of 5 of meer centimeter tussen zit maakt helemaal niks uit.
Ook de afstand van de muur maakt in het geheel niets uit.
In de bouwmarkt verkopen ze troewens ook muurpennen die je net zo diep kunt draaien als je zelf wilt en daarbovenop zit dan de beugel voor de leiding ( de meeste cv bedrijven werken hier ook mee.
Je kunt op deze beugel 1 leiding vastzetten dus voor 2 leidingen naast mekaar op welke afstand dan ook moet je gewoon 2 beugels plaatsen.
De stalen leiding kun je trouwens niet in de muur frezen hierover moet altijd een mantelbuis.
Ook het feit van legionella kun je naast je neer leggen want dat is de grootste onzin die je momenteel hoort.
Legionella komt namelijk voornamelijk voor in boilers die niet goed op temperatuur gehouden worden en dus lager zijn dan 65 graden ook de circulatieleiding komt hier vaak niet boven de 55 graden uit.
In een normale gezinswoning is de kans op stilstaand water in een leiding nihil.
Wel wordt geadviseerd om na de vakantie de leidingen gedurende een half uurtje even te spoelen.
Als je dan gelijk de tuin doet is het water niet verspild ook.
Legionella komt dus voor in stilstaand water of in water met een temperatuur tussen de 37 en 55 graden.
Dat wil niet zeggen dat er in kouder of warmer water geen legionella zit want dat zit er nu eenmaal altijd in alleen gaat het om de hoeveelheid per liter en die breid zich dus sterk uit in bovengenoemde situatie.
Het is niks voor niks een doe het zelf zaak; het personeel daar zijn echt van die dozenschuivers en weten nog net wat er op de verpakking staatquote:Op maandag 8 mei 2006 19:52 schreef dik_voormekaar het volgende:
Juist, ik heb die steunhulzen zojuist gevonden bij de Karwei. Dank je junkiexp.
Erg om te horen was hoever allerlei adviezen uit elkaar lagen.
De een zegt dat je WICU gewoon kunt knellen, de ander adviseerde een ring om de mantel heen te doen (???). De derde zei dat je WICU alleen kon solderen.
Alle drie waren mannetjes van de Gamma.
Bij de Karwei vond ik uiteindelijk die steunhulzen.
Van de week maar eens aan de slag.
Dat is niet mijn ervaring van de plaatselijke gamma... daar lopen een paar goede jongens en meiden die kennis van zaken hebben. Soms nog beter dan de ijzerwarenzaak oid.quote:Op maandag 8 mei 2006 22:20 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Het is niks voor niks een doe het zelf zaak; het personeel daar zijn echt van die dozenschuivers en weten nog net wat er op de verpakking staat![]()
Dat is ook mijn ervaring met de Gamma. De Praxis die ertegenover zit daarentegenquote:Op maandag 8 mei 2006 23:07 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Dat is niet mijn ervaring van de plaatselijke gamma... daar lopen een paar goede jongens en meiden die kennis van zaken hebben. Soms nog beter dan de ijzerwarenzaak oid.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |