FOK!forum / Culinesse à gogo / Gefrituurde mars
_BassFace_vrijdag 21 april 2006 @ 17:04
Wie heeft er al eens een mars-reep gefrituurd ?



1 Mars
1 tas bloem
1/2 tas maismeel
1 snufje bakpoeder
melk of bier

Laat de mars koel worden in de koelkast. Meng de ingredienten voor het deeg, tot het een dikte van volle room heeft. Doop Mars erin en frituur tot goudbruin
Guilinvrijdag 21 april 2006 @ 17:06
Een

bloem/maismeel.
dWc_RuffRydervrijdag 21 april 2006 @ 17:10
Waarom zou je in godsnaam een mars frituren, je flambeert lolly's toch ook niet .
DarkElfvrijdag 21 april 2006 @ 17:10
tas= kopje volgens mij (vlaams)
Paikeavrijdag 21 april 2006 @ 17:10
Lijkt me niet echt geweldig eerlijk gezegd..
Swetseneggervrijdag 21 april 2006 @ 17:11
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:06 schreef Guilin het volgende:
Een
[afbeelding]
bloem/maismeel.
Zal wel een halve mof zijn.
Aventuravrijdag 21 april 2006 @ 17:11
Heb er weleens van gehoord hoor. Kan niet veel ongezonder als je het mij vraagt
Swetseneggervrijdag 21 april 2006 @ 17:11
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:10 schreef DarkElf het volgende:
tas= kopje volgens mij (vlaams)
tasche is duits voor kopje toch?
zoalshetisvrijdag 21 april 2006 @ 17:13
het schijnt lekker te zijn... heb nog niet van deze cullinaire verrassing kunnen genieten.
DarkElfvrijdag 21 april 2006 @ 17:15
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:11 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

tasche is duits voor kopje toch?
* probeert zich vaag ergens Duits te herinneren. Ja dacht het wel.

hier in Vlaanderen zeggen ze iig altijd een tas koffie enzo.
_BassFace_vrijdag 21 april 2006 @ 17:15
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:06 schreef Guilin het volgende:
Een
[afbeelding]
bloem/maismeel.
tas2 (de ~, ~sen)
1 zak of kleine koffer van uiteenlopend model die men meeneemt om er datgene in te bergen wat men bij zich wil hebben
2 [Belg., inf.] kop
martinlutherkingvrijdag 21 april 2006 @ 17:16
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:10 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Waarom zou je in godsnaam een mars frituren, je flambeert lolly's toch ook niet .
Inderdaad. Dat vroeg ik me ook af toen ik de OP las. Waarom zou je in godsnaam een Mars frituren? wtf?
Guilinvrijdag 21 april 2006 @ 17:16
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:15 schreef _BassFace_ het volgende:

[..]

tas2 (de ~, ~sen)
1 zak of kleine koffer van uiteenlopend model die men meeneemt om er datgene in te bergen wat men bij zich wil hebben
2 [Belg., inf.] kop
[Belg., inf.]
El_Rolandovrijdag 21 april 2006 @ 17:16
Het schijnt in Engeland populair te zijn na het uitgaan.

Hoorde ik eens bij Jensen.
du_kevrijdag 21 april 2006 @ 17:16
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:13 schreef zoalshetis het volgende:
het schijnt lekker te zijn... heb nog niet van deze cullinaire verrassing kunnen genieten.
Ja vooral in Engeland schijnen ze het wel te waarderen .
Viking84vrijdag 21 april 2006 @ 17:16
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:04 schreef _BassFace_ het volgende:
Wie heeft er al eens een mars-reep gefrituurd ?

[afbeelding]

1 Mars
1 tas bloem
1/2 tas maismeel
1 snufje bakpoeder
melk of bier

Laat de mars koel worden in de koelkast. Meng de ingredienten voor het deeg, tot het een dikte van volle room heeft. Doop Mars erin en frituur tot goudbruin
iew, lijkt wel alsof er schimmel op zit. En ik lust geen chocola
bonkevrijdag 21 april 2006 @ 17:19
een tas is duits voor een koffiepot of theepot iets waar je uit schenkt dus
ps: doe mij maar een kroket
Kluupkluupvrijdag 21 april 2006 @ 17:21
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:16 schreef El_Rolando het volgende:
Het schijnt in Engeland populair te zijn na het uitgaan.

Hoorde ik eens bij Jensen.
Bij Jensen was toen idd eens die hyper-ADHD-kok te gast die dat deed..
SHEvrijdag 21 april 2006 @ 17:22
Zo in de regionen van venlo zeggen ze ook tas ipv kopje

ontopic; ik vind marsen goor, dus het frituren ervan lijkt me al helemaal geen apetijtelijk gebeuren
Guilinvrijdag 21 april 2006 @ 17:23
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:21 schreef Kluupkluup het volgende:

[..]

Bij Jensen was toen idd eens die hyper-ADHD-kok te gast die dat deed..
Ja, maar daar flikkerden ze er gewoon zo die Mars in. In principe werd ie toen helemaal zacht enzo.
deedeeteevrijdag 21 april 2006 @ 17:23
Hoeft voor mij niet , ik eet 'm zo wel op
koffiekoekjevrijdag 21 april 2006 @ 17:25
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:16 schreef du_ke het volgende:

[..]

Ja vooral in Engeland schijnen ze het wel te waarderen .
Als je een engels ontbijt lekker vind, dan vind je vloeibaar frituurvet uit het pak ook acceptabel
Bupatihvrijdag 21 april 2006 @ 17:27
Zoiets heeft Valerio ook een keer gedaan bij 6PACK.
El_Rolandovrijdag 21 april 2006 @ 17:34
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:23 schreef Guilin het volgende:

[..]

Ja, maar daar flikkerden ze er gewoon zo die Mars in. In principe werd ie toen helemaal zacht enzo.
Ja, ze hadden 'm eerst moeten paneren.
boem-dikkievrijdag 21 april 2006 @ 17:46
was een keer bij jensen tog?

Gingen ze allemaal dingen proberen
LotjeSpiegvrijdag 21 april 2006 @ 17:47
Het ziet er niet heel smakelijk uit. Ben benieuwd of het lekker is... Heeft iemand het al geprobeerd?
Stereotomyvrijdag 21 april 2006 @ 18:15
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:16 schreef du_ke het volgende:

[..]

Ja vooral in Engeland schijnen ze het wel te waarderen .
Schotland, niet Engeland
koffiekoekjevrijdag 21 april 2006 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 18:15 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Schotland, niet Engeland
Groot Brittannië
Stereotomyvrijdag 21 april 2006 @ 19:13
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 18:56 schreef koffiekoekje het volgende:

[..]

Groot Brittannië
Nee, alleen in het Noorden in Schotland

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_fried_Mars_Bar
Melleke84vrijdag 21 april 2006 @ 20:59
Hier in België zeggen ze idd tas tegen een kopje

Gefrituurde mars ziet er niet echt smakelijk uit, eet het zo al niet graag, al die caramel etc die aan je tanden plakt
Charmianvrijdag 21 april 2006 @ 21:04
Zag dat ook een keer in zo'n travelprogramma op discovery. Ze gooien er net zo goed een Bounty in als je wilt, mij lijkt het allemaal niets.
Syytönvrijdag 21 april 2006 @ 22:19
Hmm, volgens mij is het ook iets wat je op de kermis in delen van de VS ziet.
Afwasborsteldetweedevrijdag 21 april 2006 @ 23:24
Je kunt beter Bounty gebruiken, deze eerst even in de vriezer laten liggen. Is een redelijk bekende versnapering.
Martijn_77zaterdag 22 april 2006 @ 00:00
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 23:24 schreef Afwasborsteldetweede het volgende:
Je kunt beter Bounty gebruiken, deze eerst even in de vriezer laten liggen. Is een redelijk bekende versnapering.
Ik ken hem toch niet
SuperrrTuxxxzaterdag 22 april 2006 @ 00:03
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:27 schreef Bupatih het volgende:
Zoiets heeft Valerio ook een keer gedaan bij 6PACK.
Daar moest ik ook meteen aan denken toen ik de TT zag.
Pietverdrietzaterdag 22 april 2006 @ 09:20
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:11 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

tasche is duits voor kopje toch?
Nee, Tasse -> iets waar je koffie of thee ofzo uit drinkt (kopje, beker) met een oor, dus een mok is ook een Tasse, een Becher is iets waar je uit drinkt zonder oor
Tasche is een tas waar je bv je boodschappen in doet.
Tas zoals TS het zegt is vlaams, limburgs en bepaalde delen van brabant voor een kopje.
Pietverdrietzaterdag 22 april 2006 @ 09:22
On topic, je moet de Mars of Bounty niet eerst koelen of diepvriezen, het is juist de bedoeling dat ie smelt van binnen.
_BassFace_zaterdag 22 april 2006 @ 10:15
quote:
Op zaterdag 22 april 2006 09:22 schreef Pietverdriet het volgende:
On topic, je moet de Mars of Bounty niet eerst koelen of diepvriezen, het is juist de bedoeling dat ie smelt van binnen.
komt er dan niet een hele hoop ranzig spul in je vet terecht ? maarja, de mars in het frietvet is op zich al het ranzig spul alhoewel ik het nog nooit geproefd heb. het schijnt een hele hype te zijn op plaatsen.
dazzledzaterdag 22 april 2006 @ 10:16
Dit is al oud jah inmiddels. Die hyper kale kok kwam hier mee aankakken bij jenzen paar maand terug
Charmianzaterdag 22 april 2006 @ 10:18
quote:
Op zaterdag 22 april 2006 10:15 schreef _BassFace_ het volgende:

[..]

komt er dan niet een hele hoop ranzig spul in je vet terecht ? maarja, de mars in het frietvet is op zich al het ranzig spul alhoewel ik het nog nooit geproefd heb. het schijnt een hele hype te zijn op plaatsen.
Het deeglaagje zal de boel wel bijelkaar houden.
Isabeauzaterdag 22 april 2006 @ 10:22
Och, als je gefrituurd ijs hebt gehad dan kan een gefrituurde mars ook wel. Het klinkt een beetje raar, maar misschien is het wel heel erg lekker als de chocolade en caramel warm gesmolten zijn. Dat weet je pas als je het proeft.
SevenWonderszaterdag 22 april 2006 @ 10:25
Al enige jaren geleden gedaan met een 'Gefrituurde Miky Way' recept en vervolgens allehande mini choco-bars gefrituurd. Is niet zo heel erg 'nieuw'allemaal hoor. Of je nu een chocolade-croissant eet of een choco-bar in een beslagjasje.....ik zie het verschil niet zo 1,2,3
kabouter.mutszaterdag 22 april 2006 @ 10:41
Maar is het lekker?
Een en al chocosaus van binnen?
hassanjassanzaterdag 22 april 2006 @ 23:48
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:16 schreef du_ke het volgende:

[..]

Ja vooral in Engeland schijnen ze het wel te waarderen .
Heb je dan ook wel eens gezien hoe ranzig vet die engelsen kunnen zijn. Als je elke dag full english breakfast eet en dan nog tussendoor dit soort dingen, kan je net zo goed vergif innemen lijkt me.

Ik eet wel chocolade, maar dan kwaliteitschoc. en geen troep zoals dit. Engelsen schijnen qua land amerika te hebben ingehaald qua vetzuchtige mensen, tis maar wat je ambities zijn als land denk ik maar.
Isabeauzaterdag 22 april 2006 @ 23:54
In Europa hebben de Engelsen sowieso al de meeste dikke inwoners
(ik dacht altijd dat dat de Duitsers zouden zijn, maar de Engelsen, Spanjaarden en Italianen zijn gemiddeld dikker dan de Duitsers!)
jnazaterdag 22 april 2006 @ 23:56
quote:
Op zaterdag 22 april 2006 23:48 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

Heb je dan ook wel eens gezien hoe ranzig vet die engelsen kunnen zijn. Als je elke dag full english breakfast eet en dan nog tussendoor dit soort dingen, kan je net zo goed vergif innemen lijkt me.

Ik eet wel chocolade, maar dan kwaliteitschoc. en geen troep zoals dit. Engelsen schijnen qua land amerika te hebben ingehaald qua vetzuchtige mensen, tis maar wat je ambities zijn als land denk ik maar.
Meneer eet alleen kwaliteitschoc

Er is inderdaad een groot verschil tussen gewone chocola en echte goede chocola maar een ordinaire chocoladereep kan op z'n tijd zeer lekker zijn

OT:
Het idee van een warme mars lijkt me wel lekker maar om hem nou te frituren...
Alexxxxxzaterdag 22 april 2006 @ 23:58
Hm, deze komt op mn to-do-list van frituurpanexperimenten
Afwasborsteldetweedezondag 23 april 2006 @ 10:34
quote:
Op zaterdag 22 april 2006 09:22 schreef Pietverdriet het volgende:
On topic, je moet de Mars of Bounty niet eerst koelen of diepvriezen, het is juist de bedoeling dat ie smelt van binnen.
Deep-fried Bounty is één van de specialiteiten van Nigella Lawson (Bites). Als ik me niet vergis adviseert ze dat deze wel eerst licht gevriesd moet worden. Daarnaast is het natuurlijk onzin dat het niet smelt wanneer de mars of bounty gevroren is.
zoalshetiszondag 23 april 2006 @ 10:38
psies frikandellen zijn ook gewoon bevroren als ze er in gaan.
hassanjassanzondag 23 april 2006 @ 10:50
quote:
Op zaterdag 22 april 2006 23:56 schreef jna het volgende:

[..]

Meneer eet alleen kwaliteitschoc

Er is inderdaad een groot verschil tussen gewone chocola en echte goede chocola maar een ordinaire chocoladereep kan op z'n tijd zeer lekker zijn

OT:
Het idee van een warme mars lijkt me wel lekker maar om hem nou te frituren...
kwaliteitschoc is makkelijk te verkrijgen als je als inferieur de mars/snickers etc beschouwd. Dan is nl. zelfs leonidas beter.
hassanjassanzondag 23 april 2006 @ 10:53
quote:
Op zondag 23 april 2006 10:38 schreef zoalshetis het volgende:
psies frikandellen zijn ook gewoon bevroren als ze er in gaan.
frikandel != candybar, lijkt me duidelijk. Dingen die de eigenschap "bevroren" delen zijn niet per definitie gelijk aan elkaar.

Ijsblokjes zijn ook bevroren en ik ga lachen als je zo ding in kokende olie gooit, vooral dan niet de deksel erop doen en goed met je gezicht erboven kijken he om in de gaten te houden of het korstje mooi bruin wordt.
Afwasborsteldetweedezondag 23 april 2006 @ 11:02
quote:
Op zondag 23 april 2006 10:53 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

frikandel != candybar, lijkt me duidelijk. Dingen die de eigenschap "bevroren" delen zijn niet per definitie gelijk aan elkaar.

Ijsblokjes zijn ook bevroren en ik ga lachen als je zo ding in kokende olie gooit, vooral dan niet de deksel erop doen en goed met je gezicht erboven kijken he om in de gaten te houden of het korstje mooi bruin wordt.
Water verdamt bij een temperatuur van 100 graden, een frikandel of mars niet. Een beter voorbeeld zal dan ijs zijn. En ja, je kunt ijs frituren.
seilramzondag 23 april 2006 @ 11:09
Ik heb het ooit een paar jaar geleden weleens gedaan. Mijn mars had ik in bladerdeeg gerold en zo in de frituurpan. Vond het niet vreselijk "wauw" lekker, maar het smaakte ook niet verkeerd.

Heb inderdaad ook een keer een reportage gezien over een eetcafe in Engeland waar echt alles gefrituurd werd. Kersenvlaai, bonbons, bananen. Fried en... tja nog iets heette dat eetcafe.
Afwasborsteldetweedezondag 23 april 2006 @ 12:28
Pizza kan je ook fritueren, schijnt niet mis te zijn.
Isabeauzondag 23 april 2006 @ 12:33
Je kan ook van alles in filo-deeg wikkelen, vast ook een mars
zoalshetiszondag 23 april 2006 @ 12:34
quote:
Op zondag 23 april 2006 12:33 schreef Isabeau het volgende:
Je kan ook van alles in filo-deeg wikkelen, vast ook een mars
filo?
koffiekoekjezondag 23 april 2006 @ 12:35
quote:
Op zondag 23 april 2006 12:34 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

filo?
bladerdeeg.

Een Croissantje mars
Isabeauzondag 23 april 2006 @ 12:40
quote:
Op zondag 23 april 2006 12:34 schreef zoalshetis het volgende:
filo?
Zoek maar eens in het vriesvak van je supermarkt in de buurt van het bladerdeeg. Het is van dat deeg waar ze bijv. ook vietnamese loempia's van maken.

Dus het lijkt niet op croissantspul
SevenWonderszondag 23 april 2006 @ 13:13
quote:
Op zondag 23 april 2006 11:09 schreef seilram het volgende:
Ik heb het ooit een paar jaar geleden weleens gedaan. Mijn mars had ik in bladerdeeg gerold en zo in de frituurpan. Vond het niet vreselijk "wauw" lekker, maar het smaakte ook niet verkeerd.
Maar bladerdeeg is iets heel anders dan een beslagje waar je produkten doorheen haalt om het vervolgens te fruturen. Bladerdeeg is veel 'vetter'.
Isabeauzondag 23 april 2006 @ 13:18
Och, ik weet niet of het hier wat uitmaakt dat het ietsje vetter is

Maar het is toch geen echt bladerdeeg zoals we dat van croissantjes of appelbollen kennen? Filodeeg is toch wat anders?
koffiekoekjezondag 23 april 2006 @ 13:59
Filodeeg
Zeer dun, delicaat bladerdeeg, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gebruikt voor strudel, baklava enz. Kant-en-klaar te koop en te bewaren in de koelkast. Beperkt houdbaar. Brique-deeg, een soortgelijk deeg, is meestal iets dikker dan filodeeg.

Bladerdeeg
Zie filodeeg.

bron

Filo deeg: Al vanaf de elfde eeuw is er in Turkije sprake van brood dat uit lagen bestaat, de directe voorloper van het filodeeg. Pas rond 1500 werd het gebruikelijk de deegvellen papierdun te maken, hoewel er al eerder óók sprake is van deegvellen, "zo dun als de vleugels van sprinkhanen".
Filodeeg wordt gemaakt van tarwebloem, water, olie en zout. In commercieel filodeeg zit ook zetmeel. Het deeg wordt meestal diepgevroren verkocht, en moet dus ontdooien voor gebruik. Als je eenmaal de verpakking hebt geopend moet je het nog niet gebruikte deeg steeds verpakt houden in plastic en/of een vochtige theedoek, het droogt anders snel uit.
Net als bladerdeeg werk je met laagjes, maar anders dan bladerdeeg worden de laagjes niet gemaakt door het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van één deegvel. De aparte vellen deeg worden bestreken met olie of boter, soms nog bestrooid met bijvoorbeeld gehakte noten, en gestapeld van drie tot wel vijftien lagen of meer. Daarna wordt het gefrituurd of gebakken in de oven.

bron

Bijna hetzelfde dus. alleen filo deeg word per vel ingesmeerd met (olijf)olie of iets dergelijks.
Toch niet helemaal hetzelfde dus.
Wakeyzondag 23 april 2006 @ 15:46
In Australië doen ze 't ook. Je kunt ze zelfs bij snackbars kopen. Toen ik het voor het eerst hoorde, vond ik het ook maar vreemd maar het is best eetbaar. Weer eens iets anders... Het ding neemt trouwens nauwelijks olie op als je 'm goed frituurt dus is niet zo ongezond als het lijkt. (dwz niet veel erger dan een gewone mars).
zZaZzdinsdag 25 april 2006 @ 02:34
Ze doen wel meer van die gekke dingen. Zo sprak ik laatst een brit en die was een broodje paprika chips aan het vreten
Sapstengeldinsdag 25 april 2006 @ 02:35
Ik heb het een keer gemaakt. Smaakte best ranzig , terwijl het er beter uitzag dan op dat plaatje. Gefrituurde bounty smaakte beter.
ilona-scuderiadinsdag 25 april 2006 @ 02:36
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:04 schreef _BassFace_ het volgende:
Wie heeft er al eens een mars-reep gefrituurd ?

[afbeelding]

1 Mars
1 tas bloem
1/2 tas maismeel
1 snufje bakpoeder
melk of bier

Laat de mars koel worden in de koelkast. Meng de ingredienten voor het deeg, tot het een dikte van volle room heeft. Doop Mars erin en frituur tot goudbruin
Heb je dat nou van 6Pack / Sixpack (SBS6) afgekeken of was het echt je eigen idee om een mars te gaan frituren...
Isabeaudinsdag 25 april 2006 @ 08:31
quote:
Op dinsdag 25 april 2006 02:34 schreef zZaZz het volgende:
Ze doen wel meer van die gekke dingen. Zo sprak ik laatst een brit en die was een broodje paprika chips aan het vreten
Daar hoef je geen Brit voor te zijn Ik ken zo al 2 Nederlanders die dat ook doen. En probeer het eens: is echt lekker en dat had ik ook niet verwacht.
_BassFace_dinsdag 25 april 2006 @ 10:28
quote:
Op dinsdag 25 april 2006 02:36 schreef ilona-scuderia het volgende:

[..]

Heb je dat nou van 6Pack / Sixpack (SBS6) afgekeken of was het echt je eigen idee om een mars te gaan frituren...
Ik ben Belg, en hier is er geen SBS6 op de buis. Het idee kwam er via vrienden in VK. Daar schijnt het al langer bekend te zijn.
Thoricaldinsdag 25 april 2006 @ 18:40
Ik dacht dat het frituren van marsen etc al weer ouwe meuk was en dat zelfs de schotten over waren naar curry's maar zonder groenten.