abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 23 april 2006 @ 13:59:30 #61
110163 koffiekoekje
Mag ook bij de thee...
pi_37211478
Filodeeg
Zeer dun, delicaat bladerdeeg, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gebruikt voor strudel, baklava enz. Kant-en-klaar te koop en te bewaren in de koelkast. Beperkt houdbaar. Brique-deeg, een soortgelijk deeg, is meestal iets dikker dan filodeeg.

Bladerdeeg
Zie filodeeg.

bron

Filo deeg: Al vanaf de elfde eeuw is er in Turkije sprake van brood dat uit lagen bestaat, de directe voorloper van het filodeeg. Pas rond 1500 werd het gebruikelijk de deegvellen papierdun te maken, hoewel er al eerder óók sprake is van deegvellen, "zo dun als de vleugels van sprinkhanen".
Filodeeg wordt gemaakt van tarwebloem, water, olie en zout. In commercieel filodeeg zit ook zetmeel. Het deeg wordt meestal diepgevroren verkocht, en moet dus ontdooien voor gebruik. Als je eenmaal de verpakking hebt geopend moet je het nog niet gebruikte deeg steeds verpakt houden in plastic en/of een vochtige theedoek, het droogt anders snel uit.
Net als bladerdeeg werk je met laagjes, maar anders dan bladerdeeg worden de laagjes niet gemaakt door het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van één deegvel. De aparte vellen deeg worden bestreken met olie of boter, soms nog bestrooid met bijvoorbeeld gehakte noten, en gestapeld van drie tot wel vijftien lagen of meer. Daarna wordt het gefrituurd of gebakken in de oven.

bron

Bijna hetzelfde dus. alleen filo deeg word per vel ingesmeerd met (olijf)olie of iets dergelijks.
Toch niet helemaal hetzelfde dus.
pi_37215216
In Australië doen ze 't ook. Je kunt ze zelfs bij snackbars kopen. Toen ik het voor het eerst hoorde, vond ik het ook maar vreemd maar het is best eetbaar. Weer eens iets anders... Het ding neemt trouwens nauwelijks olie op als je 'm goed frituurt dus is niet zo ongezond als het lijkt. (dwz niet veel erger dan een gewone mars).
Ik zoek niet, ik vind.
pi_37268601
Ze doen wel meer van die gekke dingen. Zo sprak ik laatst een brit en die was een broodje paprika chips aan het vreten
pi_37268612
Ik heb het een keer gemaakt. Smaakte best ranzig , terwijl het er beter uitzag dan op dat plaatje. Gefrituurde bounty smaakte beter.
pi_37268616
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 17:04 schreef _BassFace_ het volgende:
Wie heeft er al eens een mars-reep gefrituurd ?

[afbeelding]

1 Mars
1 tas bloem
1/2 tas maismeel
1 snufje bakpoeder
melk of bier

Laat de mars koel worden in de koelkast. Meng de ingredienten voor het deeg, tot het een dikte van volle room heeft. Doop Mars erin en frituur tot goudbruin
Heb je dat nou van 6Pack / Sixpack (SBS6) afgekeken of was het echt je eigen idee om een mars te gaan frituren...
pi_37269758
quote:
Op dinsdag 25 april 2006 02:34 schreef zZaZz het volgende:
Ze doen wel meer van die gekke dingen. Zo sprak ik laatst een brit en die was een broodje paprika chips aan het vreten
Daar hoef je geen Brit voor te zijn Ik ken zo al 2 Nederlanders die dat ook doen. En probeer het eens: is echt lekker en dat had ik ook niet verwacht.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_37272227
quote:
Op dinsdag 25 april 2006 02:36 schreef ilona-scuderia het volgende:

[..]

Heb je dat nou van 6Pack / Sixpack (SBS6) afgekeken of was het echt je eigen idee om een mars te gaan frituren...
Ik ben Belg, en hier is er geen SBS6 op de buis. Het idee kwam er via vrienden in VK. Daar schijnt het al langer bekend te zijn.
  dinsdag 25 april 2006 @ 18:40:59 #68
97745 Thorical
finding a way
pi_37287211
Ik dacht dat het frituren van marsen etc al weer ouwe meuk was en dat zelfs de schotten over waren naar curry's maar zonder groenten.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')