abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_35575987
Ja mensen, begin maar vast te lachen
Ik woon al jaren op mezelf, en kook dus ook al jaren (vrijwel) iedere avond voor een of meerdere personen. Dit kan ik best aardig, gezien de reacties van vrienden en vriendinnen die mijn maaksels met plezier naarbinnen werken , en ook iedere keer komen vragen of ik een bepaald recept voor ze wil maken.
Er is slechts een ding dat iedere keer mislukt bij mij: de doorsnee huis, tuin en keukenomelet. Wat ik ook probeer: met of zonder knol, een roerei, het mislukt altijd
Vaak is het ei te droog, zit er eierschaal in (bij taarten breekt het ei altijd perfect zonder snippers), het is te zout, het bakt aan. Kortom: het is niet te vreten.
Het is niet iets psychisch, want anderen hebben ook kunnen constateren dat je voor een gebakken ei niet bij Thisbe moet wezen.
Mijn vraag aan jullie is natuurlijk: kunnen jullie me helpen met het leren van het bakken van het perfecte ei?
Ik heb namelijk niet altijd iemand voor handen die er eentje voor me kan maken
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
pi_35576183
Jah hoor.

Pan op middelhoog vuur zetten. Van 1 tot 9 gemeten op 5 of 6.

3 eieren klutsen/of niet (spiegelei).

Klontje boter in de pan. Als de boter bijna gesmolten is de eieren erin doen. Wachten tot de onderkant een beetje 'solid' begint te worden. Spatel onder je ei doen, alles wat nog beweegt er boven op eraf laten lopen. Dan omkeren en peper of zout erbij.
Heerlijk als je wat spek meebakt.

JOHNNY HEITINGA
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:17:20 #3
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_35576251
Boter laten smelten, ei erin flikkeren, ei bakken, wat gesnipperde uitjes erbij en wat spek erop.

Dan keertje omdraaien en klaar is kees. Misschien nog wat kaas er op het laatst op.
pi_35576334
Deksel erop om de bovenkant ook lekker gaar te krijgen, hoef je hem niet eens om te draaien, en houd je het vocht een beetje in de pan ipv van je afzuigkap
pi_35576340
Ik draai hem vaak niet om, maar doe even een deksel erop.
pi_35576391
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:17 schreef Zwansen het volgende:
Boter laten smelten, ei erin flikkeren, ei bakken, wat gesnipperde uitjes erbij en wat spek erop.

Dan keertje omdraaien en klaar is kees. Misschien nog wat kaas er op het laatst op.
Duidelijk kaas.. Boerenkaas uiteraard, bij voorkeur niet heel jong..
pi_35576462
Dan wil ik wel eens weten hoe de Cninees dat eitje maakt! Heb wel eens gehoord dat je dat in kokend water moet mikken waarin je een draaikolkje hebt gemaakt, maar dat werd me een zooitje.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:23:06 #8
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_35576481
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:22 schreef SterkStaaltje het volgende:
Dan wil ik wel eens weten hoe de Cninees dat eitje maakt! Heb wel eens gehoord dat je dat in kokend water moet mikken waarin je een draaikolkje hebt gemaakt, maar dat werd me een zooitje.
pi_35576531
omdraaien is voor mietjes... Ik ben een luie student!

Boter laten smelten, ei in pan gooien (tip: niet direct vanuit de schaal in pan, maar eerst in een glas ofzo, dan kun je eventuele schaal-restjes nog makkelijk verwijderen).
Als het ei van onderen grootendeels gestold is vuur zacht zetten en deksel op de pan. Nog een minuut of wat rustig laten bakken tot het hele ei gestold is en smullen maar!
Ieder verhaal eindigt gelukkig, als je er maar vroeg genoeg mee stopt. - Annie M.G. Schmidt -
pi_35576601
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:22 schreef SterkStaaltje het volgende:
Dan wil ik wel eens weten hoe de Cninees dat eitje maakt! Heb wel eens gehoord dat je dat in kokend water moet mikken waarin je een draaikolkje hebt gemaakt, maar dat werd me een zooitje.
Pocheren heet dat.
En nee, dat is mij ook nog niet gelukt
pi_35576643
Boter, laten smelten, uitjes in kleine stukjes snijden, erbij gooien, ketchup erbij, roeren, ei erover, laten bakken, klaar .
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:29:38 #12
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_35576685
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:28 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Boter, laten smelten, uitjes in kleine stukjes snijden, erbij gooien, ketchup erbij, roeren, ei erover, laten bakken, klaar .
AH, NOG EEN UI-FANATIC.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:30:05 #13
102533 Gizmo112
Dat meen je niet
pi_35576701
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:19 schreef SterkStaaltje het volgende:
Deksel erop om de bovenkant ook lekker gaar te krijgen, hoef je hem niet eens om te draaien, en houd je het vocht een beetje in de pan ipv van je afzuigkap
Mijn tip ook
Tot zover de kwaliteitspost
pi_35576775
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:29 schreef Zwansen het volgende:

[..]

AH, NOG EEN UI-FANATIC.
Ui-ei .
pi_35576793
probeer het eens in de waterkoker...
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:33:12 #16
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35576798
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:26 schreef Elroyb het volgende:

[..]

Pocheren heet dat.
En nee, dat is mij ook nog niet gelukt
zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:34:33 #17
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_35576838
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:32 schreef dWc_RuffRyder het volgende:

[..]

Ui-ei .
Ui-Pannekoek
pi_35576861
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:26 schreef Elroyb het volgende:

[..]

Pocheren heet dat.
En nee, dat is mij ook nog niet gelukt
moet je een klein beetje azijn in het water doen, wordt het niet zo'n kliederboel...
“ That was pretty fucking trippy... ”
Pulp Fiction
pi_35576865
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:

[..]

zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Gaan we het zo eens proberen, maar volgens mij doen die chinezen het anders want om dat bij elk eitje te doen wat daar de deur uit gaat lijkt me onbegonnen werk.

ik ga het hier ff vragen, Nl chinezen op fok?
pi_35576921
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:

[..]

zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Dat is wel erg 1337.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:38:27 #21
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_35576949
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:

[..]

zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Dat is echt gaaf, misschien probeer ik het straks wel ff, heb toch niet veel te doen.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:38:38 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35576960
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:35 schreef SterkStaaltje het volgende:

[..]

Gaan we het zo eens proberen, maar volgens mij doen die chinezen het anders want om dat bij elk eitje te doen wat daar de deur uit gaat lijkt me onbegonnen werk.

ik ga het hier ff vragen, Nl chinezen op fok?
Met hetzelfde water zou je in principe redelijk snel achter elkaar die eitjes kunnen maken. Dat stollen ging op tv echt razendsnel, ik denk nog geen 20 seconden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:42:27 #24
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35577089
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:40 schreef victoryismine het volgende:
www.bakeenei.com
hij laadt wel erg langzaam. Heel nederland wil een ei leren bakken vandaag...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35577119
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:38 schreef Zwansen het volgende:

[..]

Dat is echt gaaf, misschien probeer ik het straks wel ff, heb toch niet veel te doen.
Ik ga he NU proberen, post straks mijn bevindingen.
pi_35577283
Wel pics posten hè, dames .
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:49:40 #27
117776 OFfSprngr
Meest boze Punker van Fok!
pi_35577368
You must learn to live with your own conscience, your own morality, your own decision, your own self. You alone can do it. There is no authority but yourself!
http://www.last.fm/user/OFfSprngr
.
.
pi_35577583
Totale FLOP! Maar ik denk dat ik het eitje er te vroeg uit wilde halen. Helaas was dat m'n laatste ei.

en een goede ferme draaikolk maken is ook nog best lastig
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:58:14 #29
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35577669
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:56 schreef SterkStaaltje het volgende:
Totale FLOP! Maar ik denk dat ik het eitje er te vroeg uit wilde halen. Helaas was dat m'n laatste ei.

en een goede ferme draaikolk maken is ook nog best lastig
wat ging er dan mis?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 28 februari 2006 @ 16:59:27 #30
32622 Elusive
Mad Fer It!!
pi_35577709
als je een deksel op de koekenpan doet krijg je ook zo'n "chinees" eitje
pi_35577753
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:58 schreef faberic het volgende:

[..]

wat ging er dan mis?
Toen ik hem optilde met de lepels kwam er nog een hoop vloeibaar wit uit en floepte m'n dooier zo uit het witte en dreef eenzaam door het troebele water.
pi_35577764
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 16:24 schreef Vloris het volgende:
omdraaien is voor mietjes... Ik ben een luie student!

Boter laten smelten, ei in pan gooien (tip: niet direct vanuit de schaal in pan, maar eerst in een glas ofzo, dan kun je eventuele schaal-restjes nog makkelijk verwijderen).
Als het ei van onderen grootendeels gestold is vuur zacht zetten en deksel op de pan. Nog een minuut of wat rustig laten bakken tot het hele ei gestold is en smullen maar!
Kijk: hier heb ik wat aan! *noteert* niet omdraaien dus, en deksel op de pan!

O: dit topic heet trouwens: hoe bak ik een ei, en niet hoe pocheer ik een ei
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:03:10 #33
117776 OFfSprngr
Meest boze Punker van Fok!
pi_35577813
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:01 schreef Thisbe het volgende:

[..]

pocheer ei
wtf is dat?
You must learn to live with your own conscience, your own morality, your own decision, your own self. You alone can do it. There is no authority but yourself!
http://www.last.fm/user/OFfSprngr
.
.
pi_35577817
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:01 schreef Thisbe het volgende:

[..]

Kijk: hier heb ik wat aan! *noteert* niet omdraaien dus, en deksel op de pan!

O: dit topic heet trouwens: hoe bak ik een ei, en niet hoe pocheer ik een ei
Ja maar als ik een nieuwe open dan denken ze vast: Lemming slotje
pi_35577856
En hoe maak je een "grieks" ei?
pi_35577878
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:04 schreef bakayarou het volgende:
En hoe maak je een "grieks" ei?
Door de achterkant eerst te bakken
pi_35578005
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:01 schreef Thisbe het volgende:

[..]

Kijk: hier heb ik wat aan! *noteert* niet omdraaien dus, en deksel op de pan!

O: dit topic heet trouwens: hoe bak ik een ei, en niet hoe pocheer ik een ei
Als je eenmaal een ei kan bakken dan wil je misschien ook wel weer een stapje verder gaan.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:10:45 #38
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_35578037
Ik dacht dat ik dat je ging leren.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:11:49 #39
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_35578067
Overigens gebruik ik meestal olijfolie, omdat ik nooit boter in huis heb. En dat werkt ook. En mijn pan heeft geen deksel.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
pi_35578397
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:10 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ik dacht dat ik dat je ging leren.
Ja hoor eens, dan moet ik nog tig maanden gaan wachten!
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:27:02 #41
140365 Keileweg-ethicus
Groot en zelfbenoemd denker
pi_35578542
Mijn hemelse gebakken eitje:

Men neeme:
*Een paar plakjes spek
*Twee of drie eieren (ligt eraan hoeveel trek je hebt)
*Een kleine koekenpan, zodat je eieren lekker bij elkaar blijven en samen een dik ei vormen
*Een paar plakken kaas

Bereidingswijze:
*Bak het spek in de pan (géén boter, het spek is vet genoeg)
*Breek het eerste ei en gooi 'm op het spek, maak de dooier kapot
*Leg de plakken kaas op het eerste ei
*Leg de overige eieren/het overige ei op het onderste ei en de kaas
*Keer het hele stapeltje om, als de bovenkant gestold is (nog niet bruin ofzo, gewoon gestold)
*Voeg naar smaak peper en zout toe

Smakelijk hè.
Een sinaasappel is een heel slecht fallussymbool.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:27:53 #42
60533 Quara
R3Ð Ðév¡l
pi_35578564
Ei + geraspte kaas + peper + zout + scheutje melk (heel weinig) --> goed roeren. Pan op halfheet vuur zetten, boter erin. Eimix erin. Deksel erop. Als bovenkant redelijk gestolt is proberen om te keren. Je kan er dan ook wat plakken kaas op mikken. Daarna server op brood met tomatenketchup
[url=http://www.]www.[/url]
Thinking to be is quite the opposite of being one
pi_35578620
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:27 schreef Keileweg-ethicus het volgende:
Mijn hemelse gebakken eitje:

Men neeme:
*Een paar plakjes spek
*Twee of drie eieren (ligt eraan hoeveel trek je hebt)
*Een kleine koekenpan, zodat je eieren lekker bij elkaar blijven en samen een dik ei vormen
*Een paar plakken kaas

Bereidingswijze:
*Bak het spek in de pan (géén boter, het spek is vet genoeg)
*Breek het eerste ei en gooi 'm op het spek, maak de dooier kapot
*Leg de plakken kaas op het eerste ei
*Leg de overige eieren/het overige ei op het onderste ei en de kaas
*Keer het hele stapeltje om, als de bovenkant gestold is (nog niet bruin ofzo, gewoon gestold)
*Voeg naar smaak peper en zout toe

Smakelijk hè.
Dat klinkt goed alleen hou ik niet zo van spek misschien eens met ham proberen.
  dinsdag 28 februari 2006 @ 17:31:54 #44
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35578687
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:29 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Dat klinkt goed alleen hou ik niet zo van spek misschien eens met ham proberen.
Je moet ham ook voorbakken, dan ruikt echt zo ongelooflijk godsgruwelijk lekker...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35580083
afgelopen zondag 1 of andere mix van honig ofzo geprobeerd icm met roerei, was best lekker
  dinsdag 28 februari 2006 @ 19:01:22 #46
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_35581636
quote:
Op dinsdag 28 februari 2006 17:31 schreef faberic het volgende:

[..]

Je moet ham ook voorbakken, dan ruikt echt zo ongelooflijk godsgruwelijk lekker...
En dan op het laatst een beetje kaas over je ei laten smelten
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_35588373
Allemaal gezakt voor jullie eibak examen.

Het leuke is dat overal waar je een ommelet bestelt je iets verkeerds krijgt.
Voor een ommelet neem je 3 eieren en een klein scheutje room of melk, wat peper en zout, en dit kluts je even goed los. In de tussentijd had je al een kleine pan met antiaanbaklaag op het vuur staan en die staat nu te roken. In restaurants gebruiken ze dan geclarifeerde boter ( boter waar het water en vaste bestandsdelen uit zijn gehaald en dus loeiheet gemaakt kan worden )
De boter begint meteen te bruisen en bruin te worden, giet je ommelet er in. Als de pan heet genoeg is begint dat hele mengsel meteen te borrelen. Neem een houten spatel en schraap het ei van de buitenkant naar binnen. Vervolgens ga je al een gek rondjes draaien met je pan totdat bijna al het ei gestold is, dan schuif je alles naar 1 kant zodat alles op een halve maan lijkt.
Als je het goed gedaan hebt hou je een ommelet uit 1 stuk over, die niet bruin gekleurd is, en nog baveau van binnen is ( zacht )
Bovenstaande heeft niet langer dan 2 minuten geduurt. Tis best even moeilijk in het begin, moet je echt even goed leren van een kok.

Eitje van de chinees is een spiegelei zoals dat hoort. Antiaanbakpan, eitje er in tikken, en heel laag vuur bakken met of zonder deksel. De randen mogen bij een uitsmijter niet bruin gekleurd zijn. Het bruine wordt niet versteerd in je maag.

Pocheren is ook weer een van die moeilijke dingen die eigenlijk alleen koks die het dagelijks doen goed kunnen, zelf ben ik altijd de lul dus kan het nu wel redelijk goed. Wat je doet is een kleine steelpan nemen. Officeel is het 1/3 zijn en 2/3 water, zelf doe ik altijd 50/50. Niet zoals het hoort maar je maakt het jezelf alleen maar makkelijker. DIt laat je koken, en zodra het kookt het vuur op de laagste stand. ( water mag niet koken, dan krijg je wervelingen in het water ) Neem een borrelglaasje of iets wat er op lijkt en tik er een supervers eitje in. ( verse eieren houden hun eiwit beter bij elkaar ) En laat het er heel langzaam inglijden. Niet aan de pan komen dan krijg je slierten. Ongeveer 6 minuten in dit water garen. Niet koken dus. Dan is het half zacht gekookt. Er uit halen met een lepel en even spoelen in warm water. Zo gaat de azijnsmaak er af. Peper en zout en eet smakelijk.
Een draaikolkje maak je het beste met een garde, maar dit is de moeilijke manier. Als je het goed onder de knie hebt ook de mooiste. Maar op mijn manier kan je 2 of 3 tegelijk pocheren.
pi_35591496
zoals jij het verteld heb je wel flink wat oefening nodig voor je dit perfect kunt
pi_35591868
Dat pocheren klinkt zo leuk dat ik 't ga proberen.

In Engeland heb ik meerdere malen het volgende mogen aanschouwen:
In plaats van een pan met water en azijn om je eitje in te laten glijden, nam men een flinke steelpan voor 3/4 gevuld met OLIE! waarin het eitje vanuit de schaal werd ondergedompeld. Met als resultaat een lekker glibberig en vettig soort-van-gepocheerd eitje
En dit werd dan genuttigd bij het ontbijt met worstjes en witte bonen in tomatensaus.
  woensdag 1 maart 2006 @ 12:30:32 #50
99899 turnpike
have spacesuit, will travel
pi_35602215
Ik geloof dat ik bij de omelet-instructie van pilootje toch echt een begeleidend videootje nodig heb.

Maargoed, ik ga straks eens een poging wagen.

Een lekker spiegelei is heel makkelijk, vuur niet te hoog zodat je ei van onder niet bruin en/of zwart wordt, deksel op de pan als je het ei aan de bovenkant ook goed gaar wil.
We blijven ons verzetten! En weten doen we niks...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')