Duidelijk kaas.. Boerenkaas uiteraard, bij voorkeur niet heel jong..quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:17 schreef Zwansen het volgende:
Boter laten smelten, ei erin flikkeren, ei bakken, wat gesnipperde uitjes erbij en wat spek erop.
Dan keertje omdraaien en klaar is kees. Misschien nog wat kaas er op het laatst op.
quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:22 schreef SterkStaaltje het volgende:
Dan wil ik wel eens weten hoe de Cninees dat eitje maakt! Heb wel eens gehoord dat je dat in kokend water moet mikken waarin je een draaikolkje hebt gemaakt, maar dat werd me een zooitje.
Pocheren heet dat.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:22 schreef SterkStaaltje het volgende:
Dan wil ik wel eens weten hoe de Cninees dat eitje maakt! Heb wel eens gehoord dat je dat in kokend water moet mikken waarin je een draaikolkje hebt gemaakt, maar dat werd me een zooitje.
AH, NOG EEN UI-FANATIC.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:28 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Boter, laten smelten, uitjes in kleine stukjes snijden, erbij gooien, ketchup erbij, roeren, ei erover, laten bakken, klaar.
Mijn tip ookquote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:19 schreef SterkStaaltje het volgende:
Deksel erop om de bovenkant ook lekker gaar te krijgen, hoef je hem niet eens om te draaien, en houd je het vocht een beetje in de pan ipv van je afzuigkap
zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:26 schreef Elroyb het volgende:
[..]
Pocheren heet dat.
En nee, dat is mij ook nog niet gelukt
moet je een klein beetje azijn in het water doen, wordt het niet zo'n kliederboel...quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:26 schreef Elroyb het volgende:
[..]
Pocheren heet dat.
En nee, dat is mij ook nog niet gelukt
Gaan we het zo eens proberen, maar volgens mij doen die chinezen het anders want om dat bij elk eitje te doen wat daar de deur uit gaat lijkt me onbegonnen werk.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:
[..]
zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Dat is wel erg 1337.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:
[..]
zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Dat is echt gaaf, misschien probeer ik het straks wel ff, heb toch niet veel te doen.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:33 schreef faberic het volgende:
[..]
zag ik laatst toevallig bij food & fit ofzo.
Azijn in water, dan stolt het ei sneller, water moet net van de kook af zijn, anders vliegt het alle kanten op. Ei in een schaaltje (dooier heel houden!!!), draaikolk maken, daarin het ei gieten, snel 2 lepels pakken en de boel een beetje bij elkaar houden, maar al vrij snel moet je het ei eruit halen met de lepels, de sliertjes eraf snijden en dan de dooier als geheel serveren => smullen van een heerlijk zacht eitje in een gestold eiwit omhulseltje.
Met hetzelfde water zou je in principe redelijk snel achter elkaar die eitjes kunnen maken. Dat stollen ging op tv echt razendsnel, ik denk nog geen 20 seconden.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:35 schreef SterkStaaltje het volgende:
[..]
Gaan we het zo eens proberen, maar volgens mij doen die chinezen het anders want om dat bij elk eitje te doen wat daar de deur uit gaat lijkt me onbegonnen werk.![]()
ik ga het hier ff vragen, Nl chinezen op fok?![]()
hij laadt wel erg langzaam. Heel nederland wil een ei leren bakken vandaag...quote:
Ik ga he NU proberen, post straks mijn bevindingen.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:38 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Dat is echt gaaf, misschien probeer ik het straks wel ff, heb toch niet veel te doen.
wat ging er dan mis?quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:56 schreef SterkStaaltje het volgende:
Totale FLOP! Maar ik denk dat ik het eitje er te vroeg uit wilde halen. Helaas was dat m'n laatste ei.
en een goede ferme draaikolk maken is ook nog best lastig
Toen ik hem optilde met de lepels kwam er nog een hoop vloeibaar wit uit en floepte m'n dooier zo uit het witte en dreef eenzaam door het troebele water.quote:
Kijk: hier heb ik wat aan!quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:24 schreef Vloris het volgende:
omdraaien is voor mietjes...Ik ben een luie student!
Boter laten smelten, ei in pan gooien (tip: niet direct vanuit de schaal in pan, maar eerst in een glas ofzo, dan kun je eventuele schaal-restjes nog makkelijk verwijderen).
Als het ei van onderen grootendeels gestold is vuur zacht zetten en deksel op de pan. Nog een minuut of wat rustig laten bakken tot het hele ei gestold is en smullen maar!
wtf is dat?quote:
Ja maar als ik een nieuwe open dan denken ze vast: Lemming slotjequote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:01 schreef Thisbe het volgende:
[..]
Kijk: hier heb ik wat aan!*noteert* niet omdraaien dus, en deksel op de pan!
O: dit topic heet trouwens: hoe bak ik een ei, en niet hoe pocheer ik een ei![]()
Door de achterkant eerst te bakkenquote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:04 schreef bakayarou het volgende:
En hoe maak je een "grieks" ei?
Als je eenmaal een ei kan bakken dan wil je misschien ook wel weer een stapje verder gaan.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:01 schreef Thisbe het volgende:
[..]
Kijk: hier heb ik wat aan!*noteert* niet omdraaien dus, en deksel op de pan!
O: dit topic heet trouwens: hoe bak ik een ei, en niet hoe pocheer ik een ei![]()
Ja hoor eens, dan moet ik nog tig maanden gaan wachten!quote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:10 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ik dacht dat ik dat je ging leren.
Dat klinkt goed alleen hou ik niet zo van spek misschien eens met ham proberen.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:27 schreef Keileweg-ethicus het volgende:
Mijn hemelse gebakken eitje:
Men neeme:
*Een paar plakjes spek
*Twee of drie eieren (ligt eraan hoeveel trek je hebt)
*Een kleine koekenpan, zodat je eieren lekker bij elkaar blijven en samen een dik ei vormen
*Een paar plakken kaas
Bereidingswijze:
*Bak het spek in de pan (géén boter, het spek is vet genoeg)
*Breek het eerste ei en gooi 'm op het spek, maak de dooier kapot
*Leg de plakken kaas op het eerste ei
*Leg de overige eieren/het overige ei op het onderste ei en de kaas
*Keer het hele stapeltje om, als de bovenkant gestold is (nog niet bruin ofzo, gewoon gestold)
*Voeg naar smaak peper en zout toe
Smakelijk hè.![]()
Je moet ham ook voorbakken, dan ruikt echt zo ongelooflijk godsgruwelijk lekker...quote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:29 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Dat klinkt goed alleen hou ik niet zo van spek misschien eens met ham proberen.
En dan op het laatst een beetje kaas over je ei laten smeltenquote:Op dinsdag 28 februari 2006 17:31 schreef faberic het volgende:
[..]
Je moet ham ook voorbakken, dan ruikt echt zo ongelooflijk godsgruwelijk lekker...
Meesterquote:Op dinsdag 28 februari 2006 21:56 schreef Pilootje het volgende:
Allemaal gezakt voor jullie eibak examen.
Het leuke is dat overal waar je een ommelet bestelt je iets verkeerds krijgt.
Voor een ommelet neem je 3 eieren en een klein scheutje room of melk, wat peper en zout, en dit kluts je even goed los. In de tussentijd had je al een kleine pan met antiaanbaklaag op het vuur staan en die staat nu te roken. In restaurants gebruiken ze dan geclarifeerde boter ( boter waar het water en vaste bestandsdelen uit zijn gehaald en dus loeiheet gemaakt kan worden )
De boter begint meteen te bruisen en bruin te worden, giet je ommelet er in. Als de pan heet genoeg is begint dat hele mengsel meteen te borrelen. Neem een houten spatel en schraap het ei van de buitenkant naar binnen. Vervolgens ga je al een gek rondjes draaien met je pan totdat bijna al het ei gestold is, dan schuif je alles naar 1 kant zodat alles op een halve maan lijkt.
Als je het goed gedaan hebt hou je een ommelet uit 1 stuk over, die niet bruin gekleurd is, en nog baveau van binnen is ( zacht )
Bovenstaande heeft niet langer dan 2 minuten geduurt. Tis best even moeilijk in het begin, moet je echt even goed leren van een kok.
Eitje van de chinees is een spiegelei zoals dat hoort. Antiaanbakpan, eitje er in tikken, en heel laag vuur bakken met of zonder deksel. De randen mogen bij een uitsmijter niet bruin gekleurd zijn. Het bruine wordt niet versteerd in je maag.
Pocheren is ook weer een van die moeilijke dingen die eigenlijk alleen koks die het dagelijks doen goed kunnen, zelf ben ik altijd de lul dus kan het nu wel redelijk goed. Wat je doet is een kleine steelpan nemen. Officeel is het 1/3 zijn en 2/3 water, zelf doe ik altijd 50/50. Niet zoals het hoort maar je maakt het jezelf alleen maar makkelijker. DIt laat je koken, en zodra het kookt het vuur op de laagste stand. ( water mag niet koken, dan krijg je wervelingen in het water ) Neem een borrelglaasje of iets wat er op lijkt en tik er een supervers eitje in. ( verse eieren houden hun eiwit beter bij elkaar ) En laat het er heel langzaam inglijden. Niet aan de pan komen dan krijg je slierten. Ongeveer 6 minuten in dit water garen. Niet koken dus. Dan is het half zacht gekookt. Er uit halen met een lepel en even spoelen in warm water. Zo gaat de azijnsmaak er af. Peper en zout en eet smakelijk.
Een draaikolkje maak je het beste met een garde, maar dit is de moeilijke manier. Als je het goed onder de knie hebt ook de mooiste. Maar op mijn manier kan je 2 of 3 tegelijk pocheren.
quote:Op dinsdag 28 februari 2006 16:24 schreef Vloris het volgende:
Boter laten smelten, ei in pan gooien (tip: niet direct vanuit de schaal in pan, maar eerst in een glas ofzo, dan kun je eventuele schaal-restjes nog makkelijk verwijderen).
Als het ei van onderen grootendeels gestold is vuur zacht zetten en deksel op de pan. Nog een minuut of wat rustig laten bakken tot het hele ei gestold is en smullen maar!
Daar hebben ze van die wekkers voor uitgevonden he...quote:Op vrijdag 24 maart 2006 07:12 schreef StefanP het volgende:
Een ei bakken gaat bij mij redelijk vaak mis. Meestal is ie gestold terwijl ik hem nog net vloeibaar wil hebben.
Een ei koken is nog veel moeilijker, dat mislukt vrijwel altijd. Of te hard, of vloeibaar. Ik wil het eigeel lekker zacht hebben als het nog NET niet gestold is. Dat is me misschien 2x in m'n leven gelukt
quote:Op maandag 5 mei 2008 22:07 schreef Trusten het volgende:
Voor de variatie
Egg-in-a-basket![]()
[ afbeelding ]
Kledderomelettenquote:Op dinsdag 28 februari 2006 21:56 schreef Pilootje het volgende:
Allemaal gezakt voor jullie eibak examen.
Oefening baart kunst, zou ik zo zeggen. Op een gegeven moment weet je gewoon hoe lang het eitje erin moet. Als je het water al kokend hebt, maakt het niet uit hoeveel eieren in de pan hebt en hoe groot de kookplaat is, dus dat is makkelijker. Heb je alvast 1 onbekende uit je vergelijking gehaald.quote:Op zaterdag 25 maart 2006 02:37 schreef StefanP het volgende:
Ja, maar ik weet nooit hoe lang ik zoiets moet zetten. Hoe factor je de inhoud van de pan, het aantal eieren, de grootte van je kookplaat e.d. in?
Ik vind dat het mij aardig luktquote:Op vrijdag 9 mei 2008 21:07 schreef grif het volgende:
Maar over de kunst van eieren bakken gesproken, een mooi, niet te droog roerei maken - wie lukt dat?
inderdaad!!!!quote:Op dinsdag 28 februari 2006 23:24 schreef Paladina het volgende:
Dat pocheren klinkt zo leuk dat ik 't ga proberen.
In Engeland heb ik meerdere malen het volgende mogen aanschouwen:
In plaats van een pan met water en azijn om je eitje in te laten glijden, nam men een flinke steelpan voor 3/4 gevuld met OLIE! waarin het eitje vanuit de schaal werd ondergedompeld. Met als resultaat een lekker glibberig en vettig soort-van-gepocheerd eitje
En dit werd dan genuttigd bij het ontbijt met worstjes en witte bonen in tomatensaus.
de kunst van een niet-droog roerei of omelet zit hem erin dat je het ei uit de pan haalt als het eigenlijk nog te nat is, dus nog iets snotterig. Het gaart namelijk nog even door op het bord.quote:Op vrijdag 9 mei 2008 21:07 schreef grif het volgende:
Het chinese spiegelei wordt in olie en niet in boter gebakken. Het werd hierboven al even genoemd. Vandaar ook de droge dooier bij het chinese spielgelei.
Maar over de kunst van eieren bakken gesproken, een mooi, niet te droog roerei maken - wie lukt dat? Zó lekker met bijvoorbeeld garnalen of gerookte zalm.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |