Parket leggenEigenlijk had ik nog even willen wachten met deze update, om alles in chronologische volgorde up te daten, maar ik houd het niet meer uit
![]()
. Het verschil is zo groot, en het is zooo mooi geworden. Het verhaal:
Dit is het punt waar wij echt maanden naar uit hebben gekeken. Naar goed gezocht te hebben op marktplaats enzo, en een aantal mensen die langs zijn geweest, hadden wij onze keuze laten vallen op een parketlegger uit de regio Rotterdam. Een jong iemand, met onwijs veel produktkennis. Hij zou de periode dat hij hier was bij ons 'inwonen'.
Naast dat hij zijn werk heel goed heeft gedaan, was het ook gewoon heel gezellig. Hij zou het in 5 dagen leggen, maar dat zijn er 9 geworden met name omdat we steeds zaten te geinen en te ouwehoeren
![]()
.
Het parket dat wij hebben is Bamboe Hoogkant parket. Dat zijn matjes zoals op deze foto. Het parket is heel hard (bamboe = hard) en slijt nagenoeg niet. Daarnaast is het ook geschikt voor vloerverwarming. Bamboe is eigenlijk geen hout, maar een gras en daarom zet het vrijwel niet uit. Als het uitzet, zet het in de hoogte uit en niet in de breedte. Dit zijn die matjes:
![]()
De parketlegger is vrijdag 24 augustus begonnen, zondag 3 september was het klaar. Eerst alle spullen uitladen en om een uur of 5 's middags is hij met de voorbereidingen begonnen (wat heb je veel spul nodig als parketlegger!!). Allereerst moet de cementdekvloer voorbehandeld worden met een primer, anders zou hij teveel zuigen. Dat is dat blauwe spul wat erop zit.
![]()
Dan is het parket leggen geblazen. De lijm op de vloer, en de pakketjes in een rij neerleggen. De parketlegger doet 5 a 6 banen tegelijkertijd. Het is vooral veel het hout goed neerleggen, in rechte banen en aanschoppen. Zwaar werk, als zou je het zo niet zeggen. Opstaan, dan weer vloer leggen, dan vloer aanschoppen, dan weer een stuk leggen, lijmen, etc.
![]()
Hier zie je al wat meer vorderingen;
![]()
En nog een (vrij wazige) closeup:
![]()
Even een overzicht van een deel van de spullen die hij nodig heeft gehad. Een deel, want de helft (zoals een schuurmachine, kantenschuurmachine enzo) staat er nog niet eens op
![]()
. Daar waar tegels als ondergrond is, moet een andere parketlijm worden gebruikt. Tegels zijn een veel gladdere ondergrond, en met normale lijm zou je met de lijmkam de lijm zo wegschuiven.
![]()
Het leggen (wat nog maar het begin is) van het parket heeft hij vrijdagavond, zaterdag, zondag en maandag over gedaan.
![]()
Dan begint het schuren. Wat een monikkenwerk is dat. En de parketlegger vind dat het leukste werk, omdat je daarmee de vloer maakt. Met de schuurmachine maakt hij heel langzaam banen van zo'n 8 a 9 cm breed. Wij hebben 110 m2 vloeroppervlak, dus da's een dag schuren ofzo. Plus, een parketschuurmachine is ontzettend zwaar, dus het is geen kwestie van er rustig achteraan lopen...
En, het verhaal gaat nog verder, want een parketvloer wordt
drie keer geschuurd, van links naar rechts, van voren naar achter en nog een keer diagonaal. Ik zou het werkelijk afleggen dan!
Nou, op deze foto is hij dus van links naar rechts aan het schuren. Dat is het grootste verschil, omdat dan alle plakbandjes die de pakketjes bij elkaar houden eraf worden geschuurd.
![]()
En hier is hij al weer een stukje verder:
![]()
Tussen de tweede en de derde schuurbeurt wordt er gevoegd. Dat kan met een mengsel van schuurstof worden gedaan, wij hebben het met een mengsel waar onder andere beenmerg in zit gedaan. Dan worden alle naadjes en oneffenheden weggewerkt. Op deze foto zie je goed hoe wit de vloer dan wordt:( We zitten nu geloof ik op donderdag. )
![]()
Nu is het tijd om plintjes te leggen. Wij hebben gekozen voor afdeklatjes van bamboe. Nadat dit is gedaan, wordt minitieus gestofzuigd en daarna wordt de vloer voor de eerste keer in de lak gezet. Die eerste laklaag is een hele dikke laag, die met 10 minuten droog is.
Die eerste laklaag zorgt er ook voor dat de vezels van de vloer omhoog komen te staan. Als je er dan met je hand overheen gaat, voelt de vloer nog ruw aan. Daarom wordt hij nu gepolijst met een machine met een ronddraaiende schijf. (soort mega schuursponsje).
Dan wordt er weer minitieus gestofzuigd en wordt de tweede laklaag erop gezet.
![]()
Het drogen van deze laklaag duurt een uur, en dan wordt weer van voren af aan begonnen. Polijsten, minitieus stofzuigen en de laatste laklaag erop. Daar mag je dan zeker 12 uur niet op lopen.
Nou, de volgende ochtend komt de parketlegger beneden en.....hij is niet tevreden. Baalde als een stekker, hij zei dat dit niet netjes was en dit kon beter enzo. Ik had het in eerste instantie niet gezien, maar perfectionist als hij is: hij wilde het nog een keer polijsten en van nog een laklaag voorzien
Okay, eerlijk is eerlijk, ik zag wel wat dingetjes...maar het is ook ruim 100 m2 vloer. Dus hij heeft onze vloer toen nog een keer in de lak gezet, en toen was hij zoooo mooi. Helemaal perfect.