Nee dit is meer onder het motto van hoe creeer ik een extra groep.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:20 schreef TheOneAndOnly het volgende:
is dit onder het motto: hoe maar ik een frot-installatie?
je hebt zowieso al draad te weinig omdat je elke groep ook een aparte nul nodig hebt die je uit moet kunnen schakelen, zo werkt dat bij een 2 x 230 V voor je kookplaat ook, daar hebben ze speciale fornuisgroepen voor, die schakelen zowel 2x fase als 2x nul, daar heb je dus voor nodig: 2 fase-draden, 2 nuldraden en 1 aardedraad, ofwel, precies 5 draden, dat is wat er nu ook zit....
al eens gekeken of er een loze leiding van je meterkast naar je keuken loopt? dit wil ook nog wel eens voorkomen, dan kun je beter daar gebruik van maken.....
Nee de groepenkast (in de meterkast) bevat een meer fasen groep. Dit zijn 3 porseleinen stoppen (zelfde als een ouderwetse groepenkast). Vandaar uit gaat er bedrading naar de keuken om 380 volt te krijgen.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:40 schreef Lucille het volgende:
Je wilt dus in feite een groepenkast maken buiten de groepenkast (in de keuken zelf)?
Waarschijnlijk de:quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:45 schreef TheOneAndOnly het volgende:
wat komt er op die groep die dadelijk vanuit je groepenkast naar de keuken gaat?
Wat ik eigenlijk wil is een extra groep voor de stopcontacten in de keuken. Daar komen dan de waterkoker, koffiezetapparaat, Senseo, Beertender en friteuse op.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:45 schreef TheOneAndOnly het volgende:
wat komt er op die groep die dadelijk vanuit je groepenkast naar de keuken gaat?
Is dat een groep die alleen 2x 230 volt aankan dan??quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:49 schreef TheOneAndOnly het volgende:
zet jij voor je fornuis van 2 x 230V geen fornuisgroep in je groepenkast?
slechts 1, buiten de 380 groep voor de keramische kookplaat. Maar de vaatwasser is dan aangesloten op de groep van de schuur en CV.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:50 schreef TheOneAndOnly het volgende:
hoeveel groepen zitten er nu in je keuken?
hoe bedoel je dat?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:51 schreef sanger het volgende:
[..]
Is dat een groep die alleen 2x 230 volt aankan dan??
Dus het zijn gewoon 2 groepen maar dan aan elkaar gekoppeld, afhankelijk van elkaar gemaakt?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 09:59 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
hoe bedoel je dat?
een fornuisgroep zijn 2 automaten die aan elkaar gekoppeld zijn zodat als er een fout of overbelasting in 1 van de 2 groepen zit dat de andere dan ook uitvalt, dit is mede om er voor te zorgen dat de betreffende groepen die in dezelfde buis lopen dan spanningsloos zijn....
Hoe hebben de vorige bewoners deze kookplaat dan aangesloten gehad ? d.m.v. van zo'n grote rode krachtstroomcontactdoos met een krachtstroomstekker aan de kookplaat ?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 08:50 schreef sanger het volgende:
Ik ben thuis bezig, zoals jullie kunnen volgen in Mijn grote, en eerste, verbouwing
Nu waren we gisteren bezig in de keuken, met name met de elektra.
[/qoute]
Aha, voor de leesbaarheid trek ik dit topic ff uit elkaar![]()
[quote]
De vorige bewoners hebben ooit krachtstroom (380 volt drie fasen groep) aan laten leggen voor de keramische kookplaat. In de nieuwe keuken komt er ook weer een keramische kookplaat, echter kan die worden aangesloten met een perflex wandcontactdoos.
Afhankelijk van de bedrading; en afhankelijk van het soort kookplaat kun je of 1 x 380 volt krijgen dan is het verdeeld over een drie fase automaat in de meterkast.; of 2 x 230 volt dan is het aangesloten op een een fornuisgroep dat zijn 2 automaten die aan elkaar gekoppeld zijn zodat als er een fout of overbelasting in 1 van de 2 groepen zit dat de andere dan ook uitvalt, dit is mede om er voor te zorgen dat de betreffende groepen die in dezelfde buis lopen dan spanningsloos zijn.quote:Deze kun je zowel met 380 volt als via 2 x 230 volt (2 separate groepen dus) aansluiten.
Dit mag dus niet aangelegd worden omdat het niet veilig is; dan zou alles aangesloten zijn op één automaat in de meterkast (de krachtgroep) en dat mag niet volgens de NEN1010; ook de bedrading zou niet mogenquote:Nu wil ik eigenlijk van de meer fasen groep (380 volt) 3 groepen van 230 volt maken. In mijn optiek moet dat mogelijk zijn omdat een meer fasen groep (380 volt) is opgebouwd uit 3 x 230 volt. Het voordeel dat dit oplevert is dat er 3 groepen terug komen, waarvan er maar 2 voor de keramische kookplaat gebruikt hoeven te worden. Oftewel, je creeert een extra groep.
[quote]
Dit kan dus niet omdat je voor iedere (extra) groep een eigen fase/nul/aarde nodig hebt die je in de meterkast onder de betreffende nieuwe groepsautomaat doet.
Tuurlijk staat er bij een 380 volt aansluiting tussen fase 1 en nul, fase 2 en nul, fase 3 en nul - 230 volt. En tussen de fases onderling bv. fase 1 en fase 2, fase 1 en fase 3, fase 2 en fase 3 staat 380 / 400 volt
Als je echt 3 extra groepen wil creeren zou je dus echt 3 keer apart van de keuken naar de meterkast moeten met een aparte leiding. Waarvan je de 3 extra groepen dan bedraad met bruin/blauw/groen-geel 2,5mm².
En de kookgroep opnieuw aanlegt en afhankelijk van de werking van de kookplaat aansluiting maakt van 1 x 380 volt (onder een krachtgroep in meterkast) of 2 x 230 volt (speciale kookgroep automaat in meterkast)
[quote]
Mijn vraag is dus of iemand weet hoe dat in zijn werk gaat. Het mooiste zou zijn als ik de bedrading van de 380 volt aansluiting kan verleggen in 3 aparte wandcontactdozen van 230 volt of in 3 elektra verdeeldozen van 230 volt. Echter weet ik niet precies hoe dat zit
Iemand ervaring hiermee? Of iemand die een schematische tekening hiervan heeft, compleet met de kleuren erbij? Google was in dit geval niet echt een vriend.
Die vraag over de draden vat ik niet helemaal????quote:Op dinsdag 14 februari 2006 10:21 schreef TheOneAndOnly het volgende:
zijn de draden niet lang genoeg dan?
wat was je originele vraag ook alweer?
oh ja, ik zou gewoon kijken of je niet gewoon een extra buis ofzo naar je keuken kunt zeggen met daarin een aparte groep, als er 1 kan, kunnen er 2 ook wel, zowel voor combi als vaatwasser....
Jep, aan de kookplaat zat een (platte) 3-polige stekker.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 10:28 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Hoe hebben de vorige bewoners deze kookplaat dan aangesloten gehad ? d.m.v. van zo'n grote rode krachtstroomcontactdoos met een krachtstroomstekker aan de kookplaat ?![]()
[..]
Afhankelijk van de bedrading; en afhankelijk van het soort kookplaat kun je of 1 x 380 volt krijgen dan is het verdeeld over een drie fase automaat in de meterkast.; of 2 x 230 volt dan is het aangesloten op een een fornuisgroep dat zijn 2 automaten die aan elkaar gekoppeld zijn zodat als er een fout of overbelasting in 1 van de 2 lopen dan spanningsloos zijn.
[..]
Dit mag dus niet aangelegd worden omdat het niet veilig is; dan zou alles aangesloten zijn op één automaat in de meterkast (de krachtgroep) en dat mag niet volgens de NEN1010; ook de bedrading zou niet mogen![]()
Dan zou je dus een "meterkast" in de keuken krijgen?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 11:27 schreef tnimble het volgende:
Uit de krachtgroep mag je niet gaan splitsen naar meerdere aansluitingen. Wat je wel mag doen is in de meterkast de pas ringen en de patronen vervangen door een zwaardere versie. In de keuken i.p.v. het contact waar de krachtgroep op uit komt een onderverdeler plaatsen met daarin 1x fornuisgroep en x maal andere groep.
Ja een onderverdeler heet zoiets.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 11:30 schreef sanger het volgende:
Dan zou je dus een "meterkast" in de keuken krijgen?
Alle kookplaten die voor 2 groepen zijn kunnen meestal ook als 3 fase worden aangesloten.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 11:30 schreef sanger het volgende:
Uit je reactie in het anderetopic maakte ik op dat alle keramische kookplaten op een perilex aansluiting kunnen, ook als er 380 aansluiting op gemaakt is?
Top dat wou ik wetenquote:Op dinsdag 14 februari 2006 14:49 schreef tnimble het volgende:
[..]
Ja een onderverdeler heet zoiets.
[..]
Alle kookplaten die voor 2 groepen zijn kunnen meestal ook als 3 fase worden aangesloten.
Kan dit niet dan is het een kwestie van andere automaat of bij schroefpatronen 2 patronen op dezelfde fase, extra nul ingebruiknamen.
Maar het is niet zo dat de kookplaat opblaast als hij het toch niet aankan achteraf?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 14:49 schreef tnimble het volgende:
[..]
Ja een onderverdeler heet zoiets.
[..]
Alle kookplaten die voor 2 groepen zijn kunnen meestal ook als 3 fase worden aangesloten.
Kan dit niet dan is het een kwestie van andere automaat of bij schroefpatronen 2 patronen op dezelfde fase, extra nul ingebruiknamen.
ja, das het mooie van elektro.... het kan allemaal kapot.....quote:Op dinsdag 14 februari 2006 14:59 schreef sanger het volgende:
[..]
Maar het is niet zo dat de kookplaat opblaast als hij het toch niet aankan achteraf?
Ja alles kan kapot natuurlijk.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 16:06 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
ja, das het mooie van elektro.... het kan allemaal kapot.....
elektro werkt op rook, als de rook weg is, is het kapot....
quote:Op dinsdag 14 februari 2006 16:06 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
ja, das het mooie van elektro.... het kan allemaal kapot.....
elektro werkt op rook, als de rook weg is, is het kapot....
Aangezien de krachtstroom al zeker 11 jaar ligt, en waarschijnlijk nog langer ga ik uit van de oude situatie.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:34 schreef Whizkid_RaiLmAn het volgende:
Ik kan niet...
Ik moet...
Ik moet reageren!!! We hebben het over de oude situatie 220/380 òf over de huidige 400/230
Het probleem is juist dat de kookplaat geen 380 is, maar 2 x 230.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:38 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik zou het niet doen. Je kookt plaat hangt niet voor niet met zijn 380 op een aparte groep.
Daarnaast is het ongelijk belasten van 3 fases die samen een groep vormen ook niet aan te rade. Dus ik zou het niet doen!!!
Pak je multimeter en meet tussen fase en nul...quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:39 schreef sanger het volgende:
[..]
Aangezien de krachtstroom al zeker 11 jaar ligt, en waarschijnlijk nog langer ga ik uit van de oude situatie.
Dan krijg je iets tussen de 210 en 240quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:41 schreef Whizkid_RaiLmAn het volgende:
[..]
Pak je multimeter en meet tussen fase en nul...
Die kans zit erinquote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:42 schreef Alicey het volgende:
[..]
Dan krijg je iets tussen de 210 en 240
Oke, maar dan moet je wel ook een nul hebben liggen. Een dan is het gewoon een kwestie van de nul een een fase per keer combinerennquote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:40 schreef sanger het volgende:
[..]
Het probleem is juist dat de kookplaat geen 380 is, maar 2 x 230.
Er wordt ook niet ongelijk verdeeld. Er wordt 2 x 230 gemaakt. Zoals Alicey al aangeeft is er tussen iedere fase en de nuldraad een spanning van 230 volt. De derde fase wordt helemaal afgekoppeld. De zekering gaat eruit. Daar staat dus helemaal geen spanning meer op. Tevens vormen de 3 fasen samen niet 1 groep maar 3 aparte groepen.
Zoals gezegd, die nul maak je door L3 los te koppelen en als nuldraad te gebruiken voor L2. L1 heeft dan een nul en is dus 230 volt, en L2 heeft een nul en is dus 230 volt.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:46 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Oke, maar dan moet je wel ook een nul hebben liggen. Een dan is het gewoon een kwestie van de nul een een fase per keer combinerenn
Volgens de beschrijvingen op het klusidee forum wel.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:52 schreef Alicey het volgende:
Kan dat wel zo maar? De fases hebben nl. een gemeenschappelijke nul, en gezien de nul altijd binding moet hebben met de aarde ruik ik kortsluiting.. Maar misschien begrijp ik je verhaal niet helemaal.
Normaal gesproken is de nul echter geaard voor zover ik weet, vandaar vind ik het ook vreemd dat je 2 losse nullen hebt. Zijn het feitelijk wel nullen?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:56 schreef sanger het volgende:
[..]
Volgens de beschrijvingen op het klusidee forum wel.
De aarde lus je dan door over beide fasen. In de perilex aansluiting komt ook maar 1 aarde aansluiting. Anders kan niet. Alle documentatie die ik op internet heb kunnen vinden komen met deze oplossing, als 1 van de meest praktische.
Overigens maak je er een "nieuwe" nul bij, met de (oude) L3 fasedraad. Dus beiden nieuwe groepen hebben een eigen nul.
Feitelijk heb je maar 1 nul, de gemeenschappelijke. Die pas je echter alleen toe op L1. Voor L2 maak je hem erbij. De aarde draad lus je in de groepenkast door dan denk ik. Dat is iets wat ik nog op het klusidee forum moet navragen.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:58 schreef Alicey het volgende:
[..]
Normaal gesproken is de nul echter geaard voor zover ik weet, vandaar vind ik het ook vreemd dat je 2 losse nullen hebt. Zijn het feitelijk wel nullen?
3. hoe koppel je deze? Door een draad door te lussen?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 23:40 schreef tnimble het volgende:
OK voor alle verwarring die hier ontstaat:
1. koppel de fase L2 en L3 af van zekering 2 en 3
2. verwijder zekeringhouder 3
3. sluit de onderkant van zekering 2 aan op die van zekering 1
4. Verwijder de draad van zekering 3 uit de buis naar de keuken.
5. Trek een 2de blauwe in de buis.
6. sluit het in de perilex aan zoals Sanger hier boven heeft 'getekend'
TIP soms lukt het om 1 draad er uit te trekken, laat deze meteen de nieuwe blauwe draad er in trekken. Lukt dit niet alles opnieuw in 1 keer in de buis trekken.
Kan door een doorverbind strook (vertinde koperen strip met 2 gaten voor de schoeven aan een lipje. Of via een 4mm2 of 6mm2 draad. (herbruik van de draad ide je overhoud uit de groepenkast als je geen doos hebt liggen wat ik me kan indenken)quote:Op woensdag 15 februari 2006 09:02 schreef sanger het volgende:
3. hoe koppel je deze? Door een draad door te lussen?
Nee er wordt voorgeschreven dat de mantal van de draad over de volledig lengte gekleur moet zijn en dat labelen niet voldonde is. De labels (blauw plakbandje) kan onleesbaar, beschadigd of los komen. En mag daarom dus niet.quote:4. kun je draad van zekering 3 niet hergebruiken, en de uiteinden blauw tapen? Is toch ook een veel voorkomende oplossing?
In de groepenkast komen onder de 3 fasen + nul binnen. Deze zitten daar (afhankelijk van het type) vast op 4 spannings rails, 4 klemmen blokken, of op het eerste schakellmateriaal (hoofdschakelaar of aardleks enz). Voor een einde groep in een huisinstalatie tenzij het om vast opgestelde verbruiker gaat met nog wat aanvullende eisen. Moeten zowel fase als nul worden geschakeld. De nieuwe blauwe draad sluit je dus aan op de nul van de groepsshcakelaar.quote:5. die nieuwe nul draad sluit je toch gewoon aan op de nul aansluiting in de meerfasenkast?
Dus als ik het goed begrijp splits je de nul vanaf het punt waar ie binnenkomt? Dus beide nul draden komen op dezelfde nul schakelaar?quote:Op woensdag 15 februari 2006 09:35 schreef tnimble het volgende:
[..]
Kan door een doorverbind strook (vertinde koperen strip met 2 gaten voor de schoeven aan een lipje. Of via een 4mm2 of 6mm2 draad. (herbruik van de draad ide je overhoud uit de groepenkast als je geen doos hebt liggen wat ik me kan indenken)
[..]
Nee er wordt voorgeschreven dat de mantal van de draad over de volledig lengte gekleur moet zijn en dat labelen niet voldonde is. De labels (blauw plakbandje) kan onleesbaar, beschadigd of los komen. En mag daarom dus niet.
[..]
In de groepenkast komen onder de 3 fasen + nul binnen. Deze zitten daar (afhankelijk van het type) vast op 4 spannings rails, 4 klemmen blokken, of op het eerste schakellmateriaal (hoofdschakelaar of aardleks enz). Voor een einde groep in een huisinstalatie tenzij het om vast opgestelde verbruiker gaat met nog wat aanvullende eisen. Moeten zowel fase als nul worden geschakeld. De nieuwe blauwe draad sluit je dus aan op de nul van de groepsshcakelaar.
ook lekker :/quote:Op dinsdag 14 februari 2006 10:50 schreef sanger het volgende:
"een Perilex wandcontactdoos tbv een keramische kookplaat met een minimaal vermogen van 6900 watt"
.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |