abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_34455735
In de hoop een receptje te maken dat ik jaren geleden eens bij iemand at, kocht ik een paar dagen terug een venkel-knol. Ik kon het bedoelde gerecht nergens meer vinden, maar stuitte op een ander maaltje dat ik zojuist heb gemaakt.

En het was heerlijk

Van de hand van Jamie Oliver:
Venkel in stukken snijden, toppen eraf, kontje eraf en groen eraf.
In een ovenschaal gooien en de oven voorverwarmen op 220 graden.
In de schaal erbij: minimaal 1 teen knoflook in plakjes (ik drie tenen dus ), paar klontjes (room)boter, peper uit de molen, zout en een glas witte wijn. Minuut of 30/40 in de oven, daarna het groene grut van de venkel erover strooien en smullen maar

Op het eerste gezicht was ik niet eens zo'n venkel-fan (ik vond het veel te anijzig), maar nu ben ik geheel pro-venkel

Wie heeft er nog meer venkel-recepten, nu ik eenmaal verkocht ben?
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_34456298
Werkt goed met appel... Kan prima door een waldorf-salade.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_34456482
Crispy Waldorf Salad

Makes 6 to 8 servings


1 cup pecan halves
1 one-pound fennel bulb, trimmed
2 tablespoons plus 1 teaspoon freshly squeezed lemon juice
1 Granny Smith apple
1 medium bunch seedless red grapes, halved (about 1 1/2 cups)
4 stalks celery, strings removed, thinly sliced crosswise
6 to 8 escarole* leaves, stacked and cut crosswise into thin strips
1/4 cup chopped fresh dill
1/4 cup plain yogurt
2 tablespoons extra-virgin olive oil
Salt and freshly ground black pepper

1. Heat oven to 350°. Spread pecans on a baking pan. Bake until golden and fragrant, 10 to 15 minutes. Cool on a wire rack. Halve pecans; set aside.

2. Slice fennel bulb very thin using a mandoline or a sharp knife. Transfer to a large bowl; add 1 teaspoon lemon juice, and toss.

3. Cut apple, with skin on, into thin wedges; add to fennel, and toss to combine. Add grapes, celery, escarole, and half the dill to bowl. Toss to combine. Salad may be made to this point up to 4 hours ahead.

4. In a small bowl, combine remaining 2 tablespoons lemon juice, yogurt, olive oil, and salt and pepper to taste. Drizzle vinaigrette over the salad, using only as much as needed to lightly coat the salad. Transfer to a serving bowl; garnish with remaining dill and the pecans. Serve immediately.


*Escarole is (krul)andijvie
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_34467144
quote:
Op woensdag 25 januari 2006 19:02 schreef Duderinnetje het volgende:
Van de hand van Jamie Oliver:
Venkel in stukken snijden, toppen eraf, kontje eraf en groen eraf.
In een ovenschaal gooien en de oven voorverwarmen op 220 graden.
In de schaal erbij: minimaal 1 teen knoflook in plakjes (ik drie tenen dus ), paar klontjes (room)boter, peper uit de molen, zout en een glas witte wijn. Minuut of 30/40 in de oven, daarna het groene grut van de venkel erover strooien en smullen maar
Goed recept van JO

hier
Venkelsoep met belegen kaas
4 personen

2 grote venkelknollen met mooi groen
1 l kruidenbouillon
1 sjalotje
1/2 eetlepel karwijzaad
150 g geraspte belegen kaas


De venkel schoonmaken, het groen ter garnering achterhouden en de knollen in dunne repen snijden. Het sjalotje snipperen en in de olie goudgeel fruiten, het karwijzaad erbij roeren en nog even meebakken. De bouillon erbij schenken, de venkel toevoegen en in 5 minuten beetgaar koken. Het venkelgroen kleiner snijden en met de kaas bij de soep roeren. Direct serveren.

Variatie: 200 g oesterzwammen met het sjalotje meefruiten. Het karwijzaad weglaten. Geraspte Fougerond gebruiken en nog 2 eetlepels gehakte dragon toevoegen.
Jusqu'ici tout va bien...
pi_34471336
Venkel met appel: ik kan me helemaal voorstellen dat dat een goede combinatie is ja! Goed recept

Dat soepie klinkt helemáál lekker. Die zet ik voor as. weekend sowieso op het menu. Vertel me nog even wat fougerond voor kaas is als je wil!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_34471922
Wat lekker klinkt het
Ik heb voor zover ik weet nog nooit venkel zelf bereid.
Ga het zeker proberen... wat at je erbij?
pi_34473707
quote:
Op donderdag 26 januari 2006 09:12 schreef Bluezz het volgende:
Wat lekker klinkt het
Ik heb voor zover ik weet nog nooit venkel zelf bereid.
Ga het zeker proberen... wat at je erbij?
Gebakken krieltjes en een Tivallburgertje met kaas en zongedroogde tomaatjes

Of vroeg je het niet aan mij?
Snobs have more fun!
KLIK!
  donderdag 26 januari 2006 @ 13:02:30 #8
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_34477894
Venkel

Wij eten thuis vaak venkel-van-de-AH-recept-kaart:

Ingrediënten

6 eetlepels olijfolie
1 duopak krieltjes (700 g)
2 schaaltjes Provençaals gekruide runderreepjes (a ca. 250 g)
1 winterwortel
2 venkelknollen
2 uien
1 teentje knoflook
1 pakje crème fraîche schenkbaar (200 ml)

Bereiden
In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en krieltjes volgens gebruiksaanwijzing bakken. In braadpan rest van olie verhitten en vlees bruin bakken. Intussen wortel schillen en in dunne plakjes snijden. Wortel door vlees scheppen en meebakken. Venkel schoonmaken en in repen snijden. Uien en knoflook pellen en snipperen. Venkel, ui en knoflook toevoegen aan vleesmengsel en in ca. 6 minuten beetgaar bakken. Crème fraîche erdoor roeren en schotel afgedekt ca. 5 minuten door en door verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met krieltjes.

bron
Nulla verba sed acta
pi_34498878
ik vind venkel heel lekker maar ook wel echt iets dat ik niet te vaak moet eten, want dan gaat die anijssmaak me al snel tegenstaan. maar de recepten hier zijn wel iets om te onthouden!
pi_34500627
Ja doedje, ik vroeg het aan jou, en het recept daarna is ook leuk
  donderdag 26 januari 2006 @ 23:08:29 #11
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_34500773
Venkel is ook lekker met vis, uit de oven. Had een goed recept uit een of ander Engels boek (!), maar heb het hier (Buenos Aires) niet bij de hand
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_34503567
Dat houden we dan wel tegoed flipsen
  vrijdag 27 januari 2006 @ 00:40:36 #13
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_34503947
En nog goed voor lijf en leden ook, die venkel!
quote:
Spijsvertering
Uitstekend middel om de maag en de ingewanden te ontspannen, terwijl het de spijsvertering en de eetlust stimuleert. Goed middel bij flatulentie. Krampjes bij baby's en een riekende adem.

Luchtwegen
Venkel heeft een kalmerend effect op de bronchiën verzacht de hoest, wordt om deze reden veel toegevoegd aan hoestsiropen.

Overige
Venkel verhoogt de melktoevloed, uitwendig stilt de etherische olie reumatische - en spierpijnen. De thee kan ook gebruikt worden voor conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), of ontstekingen van het ooglid (blepharitis), dan als kompres.
bron
Snobs have more fun!
KLIK!
  vrijdag 27 januari 2006 @ 00:43:40 #14
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_34504010
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:40 schreef Duderinnetje het volgende:
En nog goed voor lijf en leden ook, die venkel!


bron
En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 27 januari 2006 @ 00:45:14 #15
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_34504048
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:

[..]

En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.


Ik was er ook niet zo weg van hoor, maar zoals met alles (nou ja, veel): in de juiste combinatie van smaken is het heerlijk

Gewoon proberen
Snobs have more fun!
KLIK!
  vrijdag 27 januari 2006 @ 13:03:50 #16
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_34514254
Die anijssmaak vind ik juist lekker. Ik doe altijd een scheutje Pernod in de pan als ik venkel kook om die smaak nog te accentueren. (Bij broccoli doe ik dat ook)

Venkelsoep is lekker (uitje fruiten in boter, venkel erbij, water, melk/water of groentefond erbij, pernod, gaarkoken, pureren in blender, eventueel nog extra binden als je een dikkere soep wil met room en/off eidooiers).
Gegratineerde venkel (met oude Goudse of Parmezaan) is ook lekker.

Middeleeuws venkelsoepje uit 14de eeuws Engeland:
Ui en venkel fruiten in olijfolie, beetje water erbij, saffraan, gemberpoeder, peper, zout. Broodblokjes bakken in olie. Soep in kom doen, broodblokjes erin.
Voordat iemand denkt het beter te weten: olijfolie werd inderdaad toen al gebruikt, niet alleen in Engeland maar ook in Nederland.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  vrijdag 27 januari 2006 @ 13:20:03 #17
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_34514687
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.

Indien je de beschikking hebt over een prof apparatuur: een uur op 100 graden stoom, snotgaar laten worden, dan ff in de keukenmachine laten draaien, wat mayo erbij en klaar

Indien je dat niet hebt: snotgaar koken, door de pureeknijper, dat zeven door een fijne zeef, daarna wat mayo erbij, goed roeren, weer zeven en klaar
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
  vrijdag 27 januari 2006 @ 13:22:05 #18
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_34514762
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.

Indien je de beschikking hebt over een prof apparatuur: een uur op 100 graden stoom, snotgaar laten worden, dan ff in de keukenmachine laten draaien, wat mayo erbij en klaar

Indien je dat niet hebt: snotgaar koken, door de pureeknijper, dat zeven door een fijne zeef, daarna wat mayo erbij, goed roeren, weer zeven en klaar
Klinkt goed! Het zal wel behoorlijk slinken als je het zo gaar kookt?
Snobs have more fun!
KLIK!
  vrijdag 27 januari 2006 @ 19:43:14 #19
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34527226
Er is zelfs een site volledig aan venkel gewijd

Venkel
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 27 januari 2006 @ 20:00:29 #20
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_34527862
Weer twee knolletjes gescoord
Morgen maar eens de soep proberen.

Overigens kom ik op internet meerdere enthousiaste recensies tegen van een ander venkel-recept van Oliver, namelijk die voor pasta:
quote:
Benodigdheden.

Olijfolie extra vergin
140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes
2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
1 gedroogde Spaanse peper
zeezout en peper uit de molen
400 g gedroogde spaghetti
2 handjes oud broodkruim
een takje verse rozemarijn


Bereiding.

Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bloktomaten toe met eventueel wat gedroogde spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen de pangritata (krokante broodkruimels) Dit geeft het gerecht een mooie structuur. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim zonder korstjes. Bak het kruim met 4 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Doe het takje rozemarijn erbij. Giet de pasta af en roer er de tomatensaus doorheen. Doe het in een schaal en gooi de pangritata er overheen.


Tip: Bewaar het groen van de venkel om te garneren.
Ik heb hem hier ook in een boek staan. Ziet er heerlijk uit!
Snobs have more fun!
KLIK!
  maandag 30 januari 2006 @ 18:17:11 #21
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_34619864
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:
En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.


Venkel.. tja..ehm... wel eens bij de vis gegeten. Anijs smaak is wel grappig. Volgens mij ook een keer bij de griek naar binnen gewerkt dacht ik....
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
pi_34624022
We hebben nog steeds geen venkel gegeten

Wel kwam ik dit tegen

Venkelkroketjes met gemarineerde rode ui
Voor 4 personen


2 rode uien
sap van een citroen
70 gram boter
fijngesnipperd sjalotje
95 gram bloem
150 ml groentebouillon
50 ml room
peper en zout
nootmuskaat
3 eieren
100 gram geraspte peccorino
2 venkelknollen in blokjes
venkelgroen
zonnebloemolie
paneermeel


Bereidingswijze:
Snij de rode uien in dunne ringetjes en laat ze minimaal 3 uur marineren in het sap van een citroen. Fruit het sjalotje zachtjes in de boter en voeg vrij snel 95 gram bloem toe. Roer goed door en laat flink warm worden. Het mengsel moet loskomen van de pan. Voeg de koude bouillon toe en roer de massa met een garde glad. Voeg vervolgens de room toe en laat het geheel 30 minuten op een heel zacht vuurtje gaar worden. Dit is nodig om de meel- smaak kwijt te raken. De massa is nu behoorlijk dik. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng de afgekoelde ragout met de venkelblokjes, het venkelgroen, de peccorino en een eidooier. Kneed de massa in kleine kroketjes en doe bloem, twee losgeklopte eieren en paneermeel elk op een eigen bordje. Haal de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneer- meel. Frituur ze op 180° C tot ze goudbruin zijn. Serveren met de gemarineerde rode ui.


En die van JamieDude klinkt ook lekker
  maandag 30 januari 2006 @ 20:10:07 #23
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_34624157
quote:
Op maandag 30 januari 2006 20:07 schreef Bluezz het volgende:
We hebben nog steeds geen venkel gegeten

Wel kwam ik dit tegen

Oh! Wat moet dit lekker zijn!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_34800873
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.
Idd. lekker! Ik versta onder venkelpuree eerder aardappelpuree met venkel er doorheen. Dat is zo lekker en ideaal voor bij wild.

Verder heb ik wel eens gehoord dat venkel heel lekker is als salade, aangemaakt met hazelnootolie. Moet ik zelf nog eens proberen.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_36471499
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)

Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompote (figures...) maar toch ook totaal anders waren.

[ Bericht 11% gewijzigd door Jordy-B op 29-03-2006 23:46:40 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')