Het is voor mij weer zover. Ik heb nu al last van hooikoorts. Morgen ga ik de huisarts bellen, want Ik ben de medicijnen zat. Ik word er enorm moe van. Ik wil die therapie met druppels onder je tong gaan proberen. Iemand ervaring mee? Het is dit jaar wel erg vroeg trouwens, komt denk ik omdat het nu best warm is buiten. 3 Dagen geleden zijn de verschijnselen al begonnen
HooikoortsHet hooikoortsseizoen is weer begonnen. Niezen, snotteren, jeuk aan de neus en tranende ogen. Veel Nederlanders hebben last van allergische reacties, veroorzaakt door bepaalde pollen die in de lucht hangen. Dat begint al in februari. Hoe loop je hooikoorts op en hoe kom je er van af? Alles over hooikoorts.
Allergische reactieVreemd genoeg heeft hooikoorts (pollinose) niets met hooi en zeer weinig met koorts te maken. De naam is ontstaan doordat er vroeger werd gedacht dat de klachten tijdens de hooitijd ontstonden. Nu weten we wel beter: vanaf februari tot en met september is er kans op de allergie. Hooikoorts is, zoals gezegd, een allergie van de neus- en oogslijmvliezen, die wordt veroorzaakt door stuifmeel van grassen, bomen en struiken. Het lichaam kan geen antistoffen aanmaken tegen de allergenen, waardoor er histamine vrijkomt. Histamine zorgt weer voor de ziekteverschijnselen, zoals een gevoel van verkoudheid.
GruwelgrasWanneer de hooikoortsklachten opkomen, is afhankelijk van de bloeiperiode van bepaalde pollen. De pol die de meeste klachten veroorzaakt is gras. Gras groeit in de maanden mei, juni en juli. In deze maanden hebben de meeste hooikoortspatiënten last van klachten. De klachten zijn ook zeer divers en afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht, het landschap waarin je vertoeft en het weerstype. Het KNMI houdt bij of de weersituatie gunstig of ongunstig is voor hooikoortspatiënten. Ongunstig is het als het te warm is of er te veel wind staat. Halverwege mei is de weersverwachting voor hooipatiënten te lezen op Teletekst.
KlachtenHooikoortsklachten zijn zeer divers en variëren in intensiteit. De meest voorkomende klachten zijn:
* Een jeukend, prikkelend of branderig gevoel in de neus,
* Geïrriteerde en tranende ogen;
* Brandend gevoel achter in de keel;
* Niesbuien;
* Een loopneus of juist een verstopte neus;
* Huidklachten, zwellingen en rode bultjes;
* Hoestbuien;
* Kortademigheid en piepende ademhaling;
* Vermoeidheid en ziek gevoel.
Hoe ontstaat hooikoorts ?Het aantal mensen met een allergische aandoening zoals hooikoorts is de afgelopen decennia toegenomen. Momenteel heeft ongeveer 25% van de Westerse bevolking een allergische aandoening.
AfweersysteemDe meeste allergieën zijn erfelijk, maar steeds vaker krijgen mensen zonder die erfelijke factor hooikoorts te pakken. Volgens wetenschappers is dit te wijten aan de toenemende schadelijke stoffen die in de lucht hangen. Ook zou het ontstaan doordat ons afweersysteem steeds minder kan hebben. We leven gewoonweg in een te hygiënische omgeving.
De allergische reactie gaat als volgt: wanneer het stuifmeel wordt ingeademd raken de slijmvliezen van de luchtwegen geprikkeld. Het afweersysteem ziet de pollen als schadelijke indringers en zet een afweerreactie in. Er worden antistoffen geproduceerd die zich aan de pollenantigenen binden en bovendien aan de zogenaamde mestcellen. Tijdens deze eerste reactie treden nog geen klachten op. Bij een tweede aanraking met pollen zullen de mestcellen, waaraan zich (ten onrechte) nog steeds antistoffen bevinden, direct reageren, waardoor de stof histamine versneld vrijkomt.
Soorten pollenOngeveer 5 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Dat wil zeggen dat deze mensen voor een periode van een paar jaar lichte tot ernstige hooikoortsklachten hebben.
De klachten doen zich voor bij mensen die in voorgaande jaren al in contact zijn gekomen met grote hoeveelheden pollen, waar ze uiteindelijk allergisch voor zijn geworden. De stuifmeelkorrels of pollen zijn vrijwel niet waar te nemen met het blote oog; ze hebben een gemiddelde doorsnee van 0,025 mm. De allergie kan bij een of meerdere soorten pollen optreden. Alleen wanneer deze planten in bloei zijn, raakt men allergisch.
Bij veel mensen manifesteert hooikoorts zich rond het 15e en 25e jaar. Jongens zouden er gemiddeld eerder last van krijgen dan meisjes. Het komt echter steeds vaker voor dat mensen op latere leeftijd hooikoorts krijgen. Na ongeveer tien jaar neemt de ernst van de klachten meestal af, maar in veel gevallen is hooikoorts niet volledig te genezen.
Wat kun je tegen hooikoorts doen? Er zijn verschillende manieren om hooikoorts tegen te gaan. Maar voordat je overgaat tot maatregelen, is het natuurlijk van groot belang advies bij de dokter in te winnen. Wanneer overgevoeligheid voor pollen is bewezen, kan je huisarts of een specialist het beste bepalen welke behandeling het meeste kans van slagen heeft.
Het volgende kan worden geadviseerd:
* Behandeling met geneesmiddelen. Hoewel hooikoorts niet kan worden genezen, kunnen de klachten door middel van geneesmiddelen worden beperkt. Het geneesmiddel dat door de arts wordt voorgeschreven is antihistaminicum;
* Hyposensibilisatie. De patiënt krijgt een reeks injecties met allergeen-extract (hyposensibilisatievloeistof), waardoor de overgevoeligheid voor stuifmeelkorrels in de loop van enkele jaren wordt verminderd;
* Een combinatie van geneesmiddelen en hyposensibilisatie is ook mogelijk;
* Bij neus- of oogklachten, is een neusspray aan te bevelen. Deze moet dan in het hooikoortsseizoen elke dag gebruikt worden. De neusspray bevat vaak natriumcromoglicaat, een stof die ervoor zorgt dat histamine niet vrij kan komen;
Verder kun je zelf ook maatregelen treffen die moeten voorkomen dat je in contact komt met stuifmeelkorrels:
* Vermijd zoveel mogelijk stuifmeelkorrels, door op droge en zonnige dagen binnenshuis te vertoeven;
* Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten (ook ’s nachts!);
* Neem geen grassen, takken, bomen, onkruid en struiken mee naar binnen;
* Moet je het huis toch verlaten, scherm dan je ogen af met een zonnebril;
* Ga eerst onder de douche voordat je naar bed gaat;
* Een wandeling op zo'n droge zonnige dag in de natuur is ten strengste af te raden. Ga liever wandelen op een regenachtige dag of kies voor een wandeling op het strand of een boottochtje;
* Vakanties kunnen het beste worden genoten in gebieden waar weinig stuifmeelvorming is, zoals aan de kust, bij grote meren of in de bergen. Wintervakanties zijn ook te prefereren boven zomervakanties;
* Bouw een goede weerstand op door gezond te eten, voldoende nachtrust te nemen en stress te vermijden;
* Vermijd zoveel mogelijk ook andere penetrante stoffen zoals, tabaksrook, parfum en schoonmaakmiddelen.
PollenkalenderWanneer bloeit er wat? Kortom, wat hangt er wanneer in de lucht? Welke gewassen veroorzaken bij jou een allergie? De volgende pollenkalender geeft je misschien wat meer duidelijkheid.
februari maart april mei juni juli augustus september
Hazelaar * februari maart april
Taxus * februari maart april
Els * maart april
Iep * maart april
Populier * maart april
Wilg * maart april
Es * mei
Berk * mei
Eik * juni
Den * juni juli
Gras * juni juli augustus
Brandnetel * juni juli augustus september
Bijvoet * juni juli augustus september
Websites www.polleninfo.org www.hooikoorts.nlwww.knmi.nl www.astmafonds.nl www.lumc.nlwww.hooikoorts.comhttp://allergie.pagina.nl