abonnement bol.com Coolblue
  dinsdag 17 januari 2006 @ 14:08:28 #1
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_34158597
Het is voor mij weer zover. Ik heb nu al last van hooikoorts. Morgen ga ik de huisarts bellen, want Ik ben de medicijnen zat. Ik word er enorm moe van. Ik wil die therapie met druppels onder je tong gaan proberen. Iemand ervaring mee? Het is dit jaar wel erg vroeg trouwens, komt denk ik omdat het nu best warm is buiten. 3 Dagen geleden zijn de verschijnselen al begonnen

Hooikoorts
Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Niezen, snotteren, jeuk aan de neus en tranende ogen. Veel Nederlanders hebben last van allergische reacties, veroorzaakt door bepaalde pollen die in de lucht hangen. Dat begint al in februari. Hoe loop je hooikoorts op en hoe kom je er van af? Alles over hooikoorts.

Allergische reactie
Vreemd genoeg heeft hooikoorts (pollinose) niets met hooi en zeer weinig met koorts te maken. De naam is ontstaan doordat er vroeger werd gedacht dat de klachten tijdens de hooitijd ontstonden. Nu weten we wel beter: vanaf februari tot en met september is er kans op de allergie. Hooikoorts is, zoals gezegd, een allergie van de neus- en oogslijmvliezen, die wordt veroorzaakt door stuifmeel van grassen, bomen en struiken. Het lichaam kan geen antistoffen aanmaken tegen de allergenen, waardoor er histamine vrijkomt. Histamine zorgt weer voor de ziekteverschijnselen, zoals een gevoel van verkoudheid.

Gruwelgras
Wanneer de hooikoortsklachten opkomen, is afhankelijk van de bloeiperiode van bepaalde pollen. De pol die de meeste klachten veroorzaakt is gras. Gras groeit in de maanden mei, juni en juli. In deze maanden hebben de meeste hooikoortspatiŽnten last van klachten. De klachten zijn ook zeer divers en afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht, het landschap waarin je vertoeft en het weerstype. Het KNMI houdt bij of de weersituatie gunstig of ongunstig is voor hooikoortspatiŽnten. Ongunstig is het als het te warm is of er te veel wind staat. Halverwege mei is de weersverwachting voor hooipatiŽnten te lezen op Teletekst.

Klachten
Hooikoortsklachten zijn zeer divers en variŽren in intensiteit. De meest voorkomende klachten zijn:

* Een jeukend, prikkelend of branderig gevoel in de neus,
* GeÔrriteerde en tranende ogen;
* Brandend gevoel achter in de keel;
* Niesbuien;
* Een loopneus of juist een verstopte neus;
* Huidklachten, zwellingen en rode bultjes;
* Hoestbuien;
* Kortademigheid en piepende ademhaling;
* Vermoeidheid en ziek gevoel.

Hoe ontstaat hooikoorts ?
Het aantal mensen met een allergische aandoening zoals hooikoorts is de afgelopen decennia toegenomen. Momenteel heeft ongeveer 25% van de Westerse bevolking een allergische aandoening.

Afweersysteem
De meeste allergieŽn zijn erfelijk, maar steeds vaker krijgen mensen zonder die erfelijke factor hooikoorts te pakken. Volgens wetenschappers is dit te wijten aan de toenemende schadelijke stoffen die in de lucht hangen. Ook zou het ontstaan doordat ons afweersysteem steeds minder kan hebben. We leven gewoonweg in een te hygiŽnische omgeving.

De allergische reactie gaat als volgt: wanneer het stuifmeel wordt ingeademd raken de slijmvliezen van de luchtwegen geprikkeld. Het afweersysteem ziet de pollen als schadelijke indringers en zet een afweerreactie in. Er worden antistoffen geproduceerd die zich aan de pollenantigenen binden en bovendien aan de zogenaamde mestcellen. Tijdens deze eerste reactie treden nog geen klachten op. Bij een tweede aanraking met pollen zullen de mestcellen, waaraan zich (ten onrechte) nog steeds antistoffen bevinden, direct reageren, waardoor de stof histamine versneld vrijkomt.

Soorten pollen
Ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Dat wil zeggen dat deze mensen voor een periode van een paar jaar lichte tot ernstige hooikoortsklachten hebben.
De klachten doen zich voor bij mensen die in voorgaande jaren al in contact zijn gekomen met grote hoeveelheden pollen, waar ze uiteindelijk allergisch voor zijn geworden. De stuifmeelkorrels of pollen zijn vrijwel niet waar te nemen met het blote oog; ze hebben een gemiddelde doorsnee van 0,025 mm. De allergie kan bij een of meerdere soorten pollen optreden. Alleen wanneer deze planten in bloei zijn, raakt men allergisch.

Bij veel mensen manifesteert hooikoorts zich rond het 15e en 25e jaar. Jongens zouden er gemiddeld eerder last van krijgen dan meisjes. Het komt echter steeds vaker voor dat mensen op latere leeftijd hooikoorts krijgen. Na ongeveer tien jaar neemt de ernst van de klachten meestal af, maar in veel gevallen is hooikoorts niet volledig te genezen.

Wat kun je tegen hooikoorts doen?
Er zijn verschillende manieren om hooikoorts tegen te gaan. Maar voordat je overgaat tot maatregelen, is het natuurlijk van groot belang advies bij de dokter in te winnen. Wanneer overgevoeligheid voor pollen is bewezen, kan je huisarts of een specialist het beste bepalen welke behandeling het meeste kans van slagen heeft.

Het volgende kan worden geadviseerd:
* Behandeling met geneesmiddelen. Hoewel hooikoorts niet kan worden genezen, kunnen de klachten door middel van geneesmiddelen worden beperkt. Het geneesmiddel dat door de arts wordt voorgeschreven is antihistaminicum;
* Hyposensibilisatie. De patiŽnt krijgt een reeks injecties met allergeen-extract (hyposensibilisatievloeistof), waardoor de overgevoeligheid voor stuifmeelkorrels in de loop van enkele jaren wordt verminderd;
* Een combinatie van geneesmiddelen en hyposensibilisatie is ook mogelijk;
* Bij neus- of oogklachten, is een neusspray aan te bevelen. Deze moet dan in het hooikoortsseizoen elke dag gebruikt worden. De neusspray bevat vaak natriumcromoglicaat, een stof die ervoor zorgt dat histamine niet vrij kan komen;

Verder kun je zelf ook maatregelen treffen die moeten voorkomen dat je in contact komt met stuifmeelkorrels:
* Vermijd zoveel mogelijk stuifmeelkorrels, door op droge en zonnige dagen binnenshuis te vertoeven;
* Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten (ook ’s nachts!);
* Neem geen grassen, takken, bomen, onkruid en struiken mee naar binnen;
* Moet je het huis toch verlaten, scherm dan je ogen af met een zonnebril;
* Ga eerst onder de douche voordat je naar bed gaat;
* Een wandeling op zo'n droge zonnige dag in de natuur is ten strengste af te raden. Ga liever wandelen op een regenachtige dag of kies voor een wandeling op het strand of een boottochtje;
* Vakanties kunnen het beste worden genoten in gebieden waar weinig stuifmeelvorming is, zoals aan de kust, bij grote meren of in de bergen. Wintervakanties zijn ook te prefereren boven zomervakanties;
* Bouw een goede weerstand op door gezond te eten, voldoende nachtrust te nemen en stress te vermijden;
* Vermijd zoveel mogelijk ook andere penetrante stoffen zoals, tabaksrook, parfum en schoonmaakmiddelen.

Pollenkalender
Wanneer bloeit er wat? Kortom, wat hangt er wanneer in de lucht? Welke gewassen veroorzaken bij jou een allergie? De volgende pollenkalender geeft je misschien wat meer duidelijkheid.

februari maart april mei juni juli augustus september

Hazelaar * februari maart april
Taxus * februari maart april
Els * maart april
Iep * maart april
Populier * maart april
Wilg * maart april
Es * mei
Berk * mei
Eik * juni
Den * juni juli
Gras * juni juli augustus
Brandnetel * juni juli augustus september
Bijvoet * juni juli augustus september

Websites
www.polleninfo.org
www.hooikoorts.nl
www.knmi.nl
www.astmafonds.nl
www.lumc.nl
www.hooikoorts.com
http://allergie.pagina.nl
pi_34192281
Ik heb zo een kuur. Ik gebruik het nu anderhalf jaar en vorig jaar heb ik absoluut geen last gehad van hooikoorts. Normaal begin ik ook in Februati al met niezen en jeukende ogen.

Ik ben benieuwd wat het dit jaar zal brengen, maar daar kan ik nu nog weinig over zeggen. Maar ik kan iedereen die kuur adviseren. De mijne heeft de naam ' Sublivac Best'. 5 druppels per dag onder je tong en dan 3 minuten voor het ontbijt.

Ik ben in september begonnen aangezien dit volgens mijn KNO de beste periode is, ik denk dat je het dit jaar nog met pilletjes moet doen en dan in September pas kunt beginnen...

[ Bericht 9% gewijzigd door RealBizkit666 op 18-01-2006 13:48:14 ]
  woensdag 18 januari 2006 @ 10:29:59 #3
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_34192332
quote:
Op woensdag 18 januari 2006 10:27 schreef RealBizkit666 het volgende:
Ik heb zo een kuur. Ik gebruik het nu anderhalf jaar en vorig jaar heb ik absoluut geen last gehad van hooikoorts vorig jaar. Normaal begin ik ook in Februati al met niezen en jeukende ogen.

Ik ben benieuwd wat het dit jaar zal brengen.

Ik ben in september begonnen aangezien dit volgens mijn KNO de beste periode is, ik denk dat je het dit jaar nog met pilletjes moet doen en dan in September pas kunt beginnen...
Moet je voor z'n kuur naar de allergoloog? Het lijkt me zo fijn om een jaar hooikoorts vrij te zijn, vooral omdat ik net als jij zo enorm vroeg begin. Mijn hooikoorts houdt op rond juni/juli.

Hoe werkt dat allemaal precies?

Ik wil niet in september beginnen Ik ga in mei trouwen en ik heb best zware medicijnen, maar ik word zo enorm moe van de medicijnen, dus dat schiet ook niet zo op.

Nou ja, ik kijk wel he
pi_34192447
Ja ik heb hooikoorts van Februari tot September normaal.

Je moet eerst naar je huisarts en deze moet je vervolgens doorsturen naar een KNO (Keel, Neus, Oorarts). Als het goed is zal deze een bloedtest nemen om te kijken waar je allemaal allergisch voor bent. Dit laatste weet ik niet zeker omdat ik een paar weken voordat ik naar de KNO ging al zo een test heb gehad.

Aan de hand van die test zal worden opgesteld voor welke dingen je allemaal allergisch bent en hier worden dan de druppels op afgestemd.

Ik heb net mijn vorige post ge-edit, maar ik schrijf het hier nog eens. Ik moet elke dag 5 druppels onder de tong doen en dan 3 minuten lang, dit moet dan voor het ontbijt gebeuren. Dit is dan met ' Sublivac Best'. Een vriend van me die heeft ook zo een druppelkuur, maar dat is wel een andere en die werkt ook op een andere manier. Dus ik denk dat je daar meer info over kunt vragen bij de KNO.
pi_34192589
Het is misschien een tijdelijke oplossing om een spuit te laten zetten. Als je dit laat doen dan heb je er misschien geen last van als je gaat trouwen, en daarna kun je dan in September beginnen met de kuur.

Ik had het laatste jaar ook zeer zware medicijnen. Ik moest sowieso elk jaar nieuwe medicijnen omdat ik er gewoon imuun voor word. En omdat het laatste jaar gewoon niks meer hielp en ik niet tegen spuiten kan, heb ik ervoor gekozen om met die druppels te beginnen. Helaas moest ik toen gewoon wachten tot September omdat ik geen andere keuze had.
pi_34197393
Ik heb zelf ook last van hooikoorts, gelukkig niet al te zwaar. Weet iemand misschien een goed middeltje wat gewoon bij de drogist te krijgen is?
pi_34197548
Persoonlijk vind ik dat je beter gewoon even bij je huisarts langs kunt gaan voor een middel. Bij mij werkten die spullen uit de drogist niet.

Maar iedereen reageert natuurlijk anders op medicijnen. Ik ken alleen 'allerfree' van naam bij de drogist, maar of dat helpt weet ik niet. En anders kun je misschien vragen aan de verkopers bij de drogist wat zij adviseren.
pi_34197720
Ik gebruik nu al een paar jaar medicijnen via mijn huisarts (ceterizine).

Maar ik vraag me gewoon af of er mensen zijn die goede ervaringen hebben met alternatieven.
pi_34198285
quote:
Op woensdag 18 januari 2006 10:29 schreef Silmarwen het volgende:

[..]


Ik wil niet in september beginnen Ik ga in mei trouwen en ik heb best zware medicijnen, maar ik word zo enorm moe van de medicijnen, dus dat schiet ook niet zo op.
Als je het hebt over een desensibilisatiekuur, dat duurt normaal wel even voor je effect gaat merken. Dus als je er nu mee zou beginnen, heb je in mei waarschijnlijk nog net zoveel last ervan als nu.... Pas na 3 tot 5 jaar heeft 80% geen of nauwelijks last meer (dixit mijn kno-arts).
Ik heb een desensibilisatiekuur gehad met spuiten, ongeveer 3 jaar en had vorig jaar nauwelijks meer last van hooikoorts
pi_34221141
quote:
Op woensdag 18 januari 2006 10:27 schreef RealBizkit666 het volgende:
Ik heb zo een kuur. Ik gebruik het nu anderhalf jaar en vorig jaar heb ik absoluut geen last gehad van hooikoorts. Normaal begin ik ook in Februati al met niezen en jeukende ogen.

Ik ben benieuwd wat het dit jaar zal brengen, maar daar kan ik nu nog weinig over zeggen. Maar ik kan iedereen die kuur adviseren. De mijne heeft de naam ' Sublivac Best'. 5 druppels per dag onder je tong en dan 3 minuten voor het ontbijt.

Ik ben in september begonnen aangezien dit volgens mijn KNO de beste periode is, ik denk dat je het dit jaar nog met pilletjes moet doen en dan in September pas kunt beginnen...
Je hebt het hier over een sublinguale (onder de tong) hyposensibilisatiekuur (ook wel desensibilisatie of immunotherapie genoemd).
Voor meer informatie over Sublicac Best: Klik Hier
Oralgen is ook een sublinguale hyposensibilisatiekuur, misschien voor de meeste onder ons een bekender merk.

Zelf volg ik de injectie hyposensibilisatie van Alutard. Hiermee ben ik in nov '04 mee begonnen.
Of de hyposensibilisatie gaat helpen is de vraag. Het kost erg veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Van mijn kno-arts moet ik doorgaan omdat het resultaat pas op langer termijn merkbaar is.
pi_34222265
Die mooie namen zeggen me niet, daar ben ik niet zo mee bekend.

Het is per persoon afhankelijk hoe je reageert op zo een kuur. Zelf reageer ik er goed op. Mijn KNO vertelde me dat hij ook een patŽnt had die al meer dan 7 jaar bezig was en persť door wilde gaan. Volgens hem was het minimum 2 jaar dat je nodig hebt om er vrijwel vanaf te zijn, maar zoals ik al zei is dat persoonsafhankelijk.
  zondag 2 april 2006 @ 22:55:19 #12
57047 macondo
Macondo weet wel beter, heus
pi_36593669
Ik heb vorige week last gekregen van hooikoorts, op de dag dat de zomertijd ingegaan is.. Meer mensen last van juist deze timing? Welke kutboom heeft het op zijn geweten?
Overal verstand van.
pi_36594615
quote:
Op woensdag 18 januari 2006 13:24 schreef FloggingMolly het volgende:
Ik gebruik nu al een paar jaar medicijnen via mijn huisarts (ceterizine).

Maar ik vraag me gewoon af of er mensen zijn die goede ervaringen hebben met alternatieven.
zeer goede ervaring met Claritine, op recept maar ook bij drogist (iets van 5 euro voor 7 tabletjes )
pi_36594792
quote:
Neem geen grassen, takken, bomen, onkruid en struiken mee naar binnen
verrek, laat ik daar dus maar 's per direct mee kappen!!!

  maandag 3 april 2006 @ 14:40:20 #15
57047 macondo
Macondo weet wel beter, heus
pi_36607911
Ik woon zelf in een boomhut, kan dat er iets mee te maken hebben?
Overal verstand van.
  maandag 3 april 2006 @ 14:47:50 #16
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_36608122
Bij mij is het ook weer begonnen. Vorige week had ik er op maandag toch wel aardig last van. Verder valt het nog mee. Ook begon het dit jaar later dan normaal, meestal is het ergens in februari wel alweer feest.

Vorig jaar had ik nauwelijks last van hooikoorts, dus ik hoopte eigenlijk dat het weer over zou zijn. Maar nee, toch niet.

Ik gebruik overigens geen medicijnen ofzo.
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
  maandag 3 april 2006 @ 20:46:44 #17
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_36620155
Ik ga dit jaar ook maar eens naar de dokter voor een spuit...
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
pi_36620710
Ik heb hooikoorts zo lang als ik me herinneren kan maar pas vorig jaar ben ik naar de drogisterij gegaan om een pilletje uit het schap te pakken. Werkte best goed. Op de bijsluiter staat dat ik aan mijn huisarts moet vertellen dat ik het gebruik, maar dat heb ik vooralsnog niet gedaan.
pi_36689609
Ik heb ook f*cking veel last Sinds een week of drie, en zelfs eind januari al eens. En op het nieuws was gisteren dat het dit jaar zo laat zou zijn. Echt nie!

M'n ogen zijn helemaal ontstoken.. Heeel erg moe, koppijn en benauwd/verkouden. Ik ga maar weer eens Aerius halen denk ik bij de dokter.
Winnares Dione-award '05, '06 en '07!
pi_36690516
Ik ga in oktober beginnen met immunotherapie (injectie). Zit nu nog in de onderzoeksfase. Beetje foute timing waardoor ik pas in oktober met de kuur kan beginnen.
Vanmiddag hebben ze bloed afgenomen om te kijken hoe heftig mijn noten allergie is. Over 2 weken krijg ik een allergietest om te bepalen voor welke bomen en grassen ik allergisch ben. Mijn fruit en noten allergie bleek weer samen te hangen met mijn berkenallergie.
  woensdag 5 april 2006 @ 22:37:09 #21
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_36692015
Ik moet de dokter ook maar weer eens bellen over mijn hooikoorts. Dit aangezien ik zwanger ben en nu niet weet of ik dezelfde medicatie mag gebruiken als vorig jaar. Meestal krijg ik eind mei last en dan ben ik net uitgerekend, maar aangezien ik dan borstvoeding wil gaan geven, moet ik ook dan nog steeds rekening houden met de medicijnen.

Wel grappig om in de OP te zien van welke planten/bomen ik dan precies last heb.
pi_36701577
Heb ik ook weer last van
  donderdag 6 april 2006 @ 16:31:47 #23
129784 tijnzz
Je moeder. Mťt avatar
pi_36711628
Ik denk dat je oralgen bedoelt? ik gebruik dit al bijna drie jaar, en ik moet zeggen dat het erg goed helpt! heb al bijna geen last meer van m'n hooikoorts
Hoi
  donderdag 6 april 2006 @ 16:32:56 #24
91300 pieter_pontiac
For whom the bell tolls..
pi_36711671
Ow, krijgen we die ellende straks ook weer
hostes ad pulverum ferire
Spatie is kapot.
's Avonds een vent, 's ochtends gebanned
pi_36716869
Straks?

Begint bij mij nu alweer, voor mijn doen redelijk vroeg.. Heb dr weer flink last van, irritant dat t is!!
Morgen maar ff mijn gebruikelijke recept halen, wat t is weet ik niet.. Heb oogdruppels en neusspray, wat overigens wel goed werkt!
A.F.C.A.
Op woensdag 13 juni 2007 09:49 schreef Kuno_van_Dijk het volgende:
knuffelnegertje van de SC! ^O^
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')