Euc- | zaterdag 31 december 2005 @ 03:25 |
Heb geen zin nu nog een mooie op te maken, maar voor ik het morgen weer vergeet te doen maak ik maar vast een topic! | |
_o_ | zaterdag 31 december 2005 @ 03:30 |
Koolrabi. | |
Euc- | zaterdag 31 december 2005 @ 03:40 |
quote:Dat noem ik nou niet echt een vergeten groenten. Die ligt nog gewoon in de winkel. Ik zat meer te denken aan dingen als Kardoen, Haverwortel, Aardpeer, Boksbaard, Katwijker Peentjes, Belgische Witte, Opperdoezer Ronde, Buggenummer Muuskes, Schorseneer, Pastinaken, Aardamandelen, Brave Hendrik, repelsteeltjes, Berner Landfrauerboontjes, eeuwige moes etc etc. | |
DLTF | zaterdag 31 december 2005 @ 04:31 |
vergeet niet Gerst, want volgensmij heeft Euc- iets te diep in zijn glaasje gerstennat gekeken | |
Alfa_Boy | zaterdag 31 december 2005 @ 04:32 |
Je active Topic lijst gebruiken als reminder ![]() | |
Dannon | zaterdag 31 december 2005 @ 04:59 |
Opperdoeser Ronde ligt in Noord Holland gewoon in de winkel hoor. | |
Lienekien | zaterdag 31 december 2005 @ 08:10 |
quote:Repelsteeltjes? Je bedoelt toch zeker raapstelen. ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 31 december 2005 @ 10:37 |
quote:Raapstellen zijn hier nog gewoon bij de groentenboer te koop. Dus echt vergeten zijn ze voor mij nog niet. Maar in dit topic ( Groenten die je nooit meer eet ) staat ook meer over vergeten groenten | |
Els_saai | zaterdag 31 december 2005 @ 10:41 |
Rabarber. ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 10:45 |
Raapstelen zijn heerlijk, net als Broeivet, Raapstelen worden bij de esotherische supermarkten ook wel zilversteel genoemt, en dan is het natuurlijk weer duurder ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 10:46 |
was Rettich al genoemd? | |
Jojogirl | zaterdag 31 december 2005 @ 12:36 |
quote:Dat ligt nog gewoon bij de C1000 in het seizoen. | |
dutch-mamma | zaterdag 31 december 2005 @ 15:00 |
- Kardoen - is toch artisjok? - Aardpeer - is dat topinamboer? - Belgische Witte - klinkt als bier, maar dat bedoel je vast niet ![]() - Opperdoezer Ronde - heb ik in augustus nog gekocht! - Schorseneer - gewoon nog te koop. Alleen een takkeklus om te schillen - Pastinaken - heb ik ook wel zien liggen, alleen nog nooit iets mee gedaan - repelsteeltjes - ehhh... gezien het tijdstip van posten neem ik je die maar niet kwalijk! *ziet in gedachten klein lelijk koboltje rondspringen: niemand weet, niemand weet...!* | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:06 |
Jaaa, leuk topic. heeft er ook iemand recepten met deze groenten? Ik weet namelijk (net als de rest van Nederland) niet hoe je ze klaar moet maken. | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 15:13 |
quote:Nee, maar het lijkt er wel op http://home.scarlet.be/groenteninfo/kardoen.htm quote:Jep quote:Is een soort witte peen, niet te verwarren met rettich zoals een kunsthistoricus die ons op de lagere school eens kwam vertellen. Die liet een schilderij zien (op foto) en vertelde dat je veel kon leren van oude schilderijen, bv dat worteltjes vroeger groter en wit waren. Pietertje Verdriet zei toen, maar das toch gewoon een rettich? De kunstkenner keek me verbaasd aan, en zei, nee das een witte peen. Heb toen de volgende dag maar een rettich mee naar school genomen. (ja ik was toen al zo verschrikkelijk) quote:Ik ook, mijn favo vastkokende aardappel voor pelaardappels, met boterdoop quote:Keukenmeidenverdriet werd het wel genoemt. Het werd vroeger op zaterdag gegeten, en de meid had dan haar handen zwart, op haar vrije avond! quote:Erg lekker knolletje quote::-) Meiraapjes zijn trouwens ook vreselijk lekker, bij de turkse groenteboer te krijgen | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 15:14 |
quote:Welke? | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:18 |
Beligische witte, schorseneer (daar maakte m'n moeder altijd een wit sausje bij), pastinaken. Dit zijn iig dingen die ik in Deventer kan kopen. | |
Blues | zaterdag 31 december 2005 @ 15:20 |
Pastinaken! Die ken ik helemaal niet ![]() Dus ben even gaan zoeken, het is idd een knolletje en hier zijn wat recepten die ik binnenkort uit ga proberen, weet iemand hoe ie smaakt/waar ie naar smaakt? ![]() http://www.webchef.nl/recept/groenten/pastinaak/ http://www.kookhistorie.com/index.htm (is trouwens een erg leuke site kookhistorie.com met oude gerechten van 1500-1700!) | |
ABBAfan | zaterdag 31 december 2005 @ 15:21 |
Ik zie bijna geen kropsla meer. | |
dutch-mamma | zaterdag 31 december 2005 @ 15:22 |
quote:Momenteel niet, nee, maar in de zomer wel. | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:22 |
Ach jawel joh. Gewoon bij de Dirk. | |
Blues | zaterdag 31 december 2005 @ 15:22 |
Jawel hoor, ik zie het nog altijd liggen bij de groenteboer. Het wordt alleen wel verdreven naar een uithoekje door de zakken gemengde schoongemaakte sla, wat wel erg makkelijk is ![]() | |
ABBAfan | zaterdag 31 december 2005 @ 15:23 |
[quote]Op zaterdag 31 december 2005 15:22 schreef dutch-mamma het volgende: [..] Momenteel niet, nee, maar in de zomer wel. [/quote Zelfs in de zomer kom ik niet meer tegen. | |
Blues | zaterdag 31 december 2005 @ 15:24 |
En de Kardoen had ik ook nog nooit van gehoord :quote: ![]() | |
ABBAfan | zaterdag 31 december 2005 @ 15:24 |
De kropsla zoals mijn moeder die vroeger maakte met salata, ei en tomaat behoort tot het verleden. IJsbergsla is nu volgens mij slasoort nr. 1 | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:25 |
Kropsla is het hele jaar door bij de Dirk vd Broek te krijgen. Bij de Appie heb ik het laatst ook nog gezien. Kropsla is lekker met eiersalade erover: Gekookte eieren prakken. Mayo en yoghurt erdoor. Mosterd, kerrie, peper en zout naar smaak toevoegen. | |
flugeltje | zaterdag 31 december 2005 @ 15:25 |
Rettich is erg retro op een feestje hoor ![]() Schillen en in plakjes snijden, schaaltje dip erbij... lekker.. ![]() | |
dutch-mamma | zaterdag 31 december 2005 @ 15:26 |
quote:En bieslook. Vergeet de bieslook niet! | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 15:27 |
quote:Gewoon zoals je peen klaarmaakt? quote:Net zoals je asperges klaarmaakt quote:Pastinaak schillen en aan repen snijden, kort (paar minuten) koken en dan eventueel even bakken met wat olijfolie, serveren met verse peper, zout en verse groene kruiden. | |
MouseOver | zaterdag 31 december 2005 @ 15:27 |
quote:Nee.. volgens mij was ijsbergsla vroeger duurder. Aangezien het nu niet meer veel scheelt en ijsbergsla makkelijker schoon te maken is werd het exit kropsla. | |
ABBAfan | zaterdag 31 december 2005 @ 15:27 |
quote:hmm, ik zal er volgend keer toch eens op letten of hier bij AH kropsla ligt. | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 15:28 |
quote:Julien van snijden en roerbakken met zoute soyasaus, vreselijk lekker en mensen weten absoluut niet wat het is wat ze daar krijgen. | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:30 |
![]() | |
flugeltje | zaterdag 31 december 2005 @ 15:31 |
quote:Dat lijkt me nou erg lekker ![]() En volgens mij nog mager ook... | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 15:40 |
quote:Waarom zou het moeilijker zijn dan Asperges, boontjes of peen? Deze groenten hebben trouwens wel veel meer smaak dan wat we normaal gesproken van groenten gewend zijn. | |
Blues | zaterdag 31 december 2005 @ 15:43 |
Brave Hendrik ![]() Kende ik ook niet ![]() http://nl.wikipedia.org/wiki/Brave_hendrik Eucie, hoe kom je aan al die kennis? | |
piepster | zaterdag 31 december 2005 @ 15:43 |
Ik denk dat het komt doordat ik ze nooit ergens gegeten heb. Als ik iets eet, kan ik daarna vaak wel bedenken hoe je het ongeveer moet maken. En ik wist niet of deze groentes speciaal met een sausje moesten oid. | |
Euc- | zaterdag 31 december 2005 @ 18:17 |
quote:Wij werken veel met zulke producten op mn werk, ik experimenteer er zelf ook veel mee. Kun je erg veel van leren, en er is zoveel lekkers mee te doen. | |
Blues | zaterdag 31 december 2005 @ 18:47 |
quote:Ja, leuk ![]() Ik leer hier in CUL ook elke dag ![]() | |
Xlarge | zaterdag 31 december 2005 @ 18:49 |
quote:toevallig heb ik dat gisteren voor het eerst in een restaurant op , ik kon de smaak niet goed thuis brengen . Even dacht ik dat ik asperges aan het eten was | |
Basp1 | zaterdag 31 december 2005 @ 18:53 |
Die aardperen heb ik met kerstmis gegeten, had mijn pa bij het kerstdiner klaar gemaakt. Deze zijn volgens hem nogal moeilijk schoon te maken, zien er een beetje uit als gember met allemaal uitstulpingen. Ik heb het alleen in blokjes gezien, en geproeft. Ik vond het in ieder geval beter smaken als normale aardappels, ietsjes zoeter, maar wel wat steviger en niet glazig. Ik hou eigenlijk helemaal niet van gekoookte aardappels, maar deze dingen vielen echt reuze mee. | |
Pietverdriet | zaterdag 31 december 2005 @ 19:04 |
Aardperen zijn lekker maar je gaat er enorm van scheten laten | |
Basp1 | zaterdag 31 december 2005 @ 19:23 |
quote:Ik had er geen last van maaer mijn zusje belde me later dat die wel ergens last van had, dat zal dan wel daarvan gekomen zijn ![]() Daar zit wel wat meer geschiedenis achter dat we zijn kookkunsten niet altijd vertrouwen, onze pa heeft ons een keer flink voedselvergiftiging laten oplopen door wat te oude cantarellen (of ander paddestoelen soorten) te bereiden. | |
Euc- | zaterdag 31 december 2005 @ 19:28 |
topinamboer., lekker! ![]() Enne, schorseneren schillen is toch helemaal geen pokkewerk? Is met een dunschiller zo gedaan.. Het ergste is schoonmaken, met een schuursponsje, als je namelijk stengels gaat frituren voor bij een gerecht, is het mooi om aan de buitenkanten net een donkere verkleuring te krijgen. Dit krijg je door de schorseneer niet te schillen maar te wassen. DAT is pas een pokkewerk. | |
klaarover | zondag 1 januari 2006 @ 19:41 |
Pastinaken lijken qua smaak op winterpeen, maar zijn zoeter en zachter van struktuur. En best voordelig om te kopen. Mijn Pastinaak-favoriet: in ganzenvet gebakken pastinaakstukken en aardappelstukken, overgoten met vloeibare eidooiers, en een augurkje erbij. Of anders gewoon door de hutsepot rammen. :-) | |
Chrisje101 | maandag 2 januari 2006 @ 15:40 |
quote:Pastinaaksalade: http://www.coquinaria.nl/recepten/04.1histrecept.htm | |
i-spy24 | maandag 2 januari 2006 @ 16:29 |
Wilde spinazie die je gewoon langs de snelweg kunt plukken waar behoorlijk wat bos staat. | |
piepster | maandag 2 januari 2006 @ 16:33 |
Langs de snelweg zou ik zeker niet doen. Daar zit veel te veel gif in. Paardebloemen voor je konijn mag je ook niet langs de weg plukken. | |
Marsepein | maandag 2 januari 2006 @ 16:53 |
Bij ons in de familie hoor ik de term 'Stiense Bonen' weleens vallen iemand een idee wat dat is? | |
Lucille | maandag 2 januari 2006 @ 16:57 |
Voor meer ideeen: http://www.vergetengroenten.nl/ | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2006 @ 17:02 |
quote:Stiense is Tilburgs dialect, weet alleen niet meer waarvoor | |
Martijn_77 | maandag 2 januari 2006 @ 18:47 |
quote:Zegt mij zo niks weet je misschien hoe het er ongeveer uitziet? Dan zou ik het misschien kunnen plaatsen. En anders vraag ik het van het weekend even aan mijn schoonzus (Echte Tilburgse) | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2006 @ 19:16 |
Nee, weet alleen dat van bepaalde mensen werd gezegt dat het Stiense waren. Kan natuurlijk ook gewoon voor Stiens staan, een plaats ten noorden van Leeuwarden | |
Lienekien | maandag 2 januari 2006 @ 19:24 |
quote:Stien is Middelnederlands voor steen. Misschien zijn stiense mensen of stiense bonen dus wel harde mensen of bonen. Of voor bonen: gedroogd? Of... het zijn mensen/bonen uit Stein... Ligt dat in de buurt van/in Tilburg? (Bosatlas... Hmm, nee dus.) [ Bericht 5% gewijzigd door Lienekien op 02-01-2006 19:30:26 ] | |
aidyl | maandag 2 januari 2006 @ 19:52 |
Gele peen (al gebruiken wij die op het werk wel veel) Rettich heb ik zelf ook wel eens in huis ![]() Meiraap gebruik ik in stoofpotjes Pastinaak heb ik nog nooit op, ik vind het er wel uit zien als rettich, maar het zal wel iets heel anders zijn. | |
Pietverdriet | maandag 2 januari 2006 @ 20:06 |
quote:Er is een tilburger hier die het over Stiense heeft als ie stein bedoeld http://forum.xboxworld.nl/showthread.php?t=55383&page=3 | |
Marsepein | maandag 2 januari 2006 @ 22:26 |
Ja, ik heb het nooit gezien, maar hoor het bij familie in mijn regio, Aalsmeer. Misschien is het een bereidingswijze oid? Ik zal het zelf ook eens vragen als ik diegene weer zie. | |
Drive-r | maandag 2 januari 2006 @ 22:40 |
quote:Pastinaak wordt hier echt vaak gegeten. Kan goed in een aardappel gratin of een puree. Mijn favoriet bereidingswijze is koken in grote partjes. Vervolgens met rozemarijn en zeezout in een goeie hete oven roosteren (kan eigenlijk met elke knol) tot mooie goudbruin... Wordt heerlijk zoet... | |
Martijn_77 | dinsdag 3 januari 2006 @ 19:10 |
quote:Ik zou het niet weten maar hier in Waalwijk kennen we het begrip moffelbonen en daar wordt een soort grote witte bonen mee bedoeld. | |
aidyl | woensdag 4 januari 2006 @ 13:37 |
En schorseneren zijn "èrmeluis-asperges" ![]() | |
Euc- | woensdag 4 januari 2006 @ 13:43 |
quote:En keukenmeidenverdriet. |