FOK!forum / Culinesse à gogo / Tips koud voorgerecht (KERST)
Utrechtdinsdag 13 december 2005 @ 15:25
Hallo,

Ik ben uitverkoren om dit jaar het koude voorgerecht te maken tijdens het kerstdiner.
Het is voor 10 volwassenen en 2 peuters.
Het is de bedoeling dat het een koud voorgerecht is (warm voorgerecht wordt door een ander familielid gemaakt).

Het moet dus niet te zwaar zijn, in verband met nog tig gangen erachter aan.
En het moet makkelijk te bereiden zijn want ik ben liever lui dan moe.

1 voorbehoud het moet iets zonder vis zijn, aangezien mijn broer daar allergisch voor is.

Wie heeft er tips????
Xenniadinsdag 13 december 2005 @ 15:47
carpaccio? lekkere salade?
Repeatdinsdag 13 december 2005 @ 15:48
carpaccio is idd heerlijk, maar begint wel een beetje afgezaagd te worden.
Een salada met goeie kip erin vind ik zelf altijd erg lekker
Forumschoremdinsdag 13 december 2005 @ 15:49
Carpaccio
Gazpacho
Garnalencocktail
lurf_doctordinsdag 13 december 2005 @ 15:55
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:47 schreef Xennia het volgende:
carpaccio? garnalencocktail? lekkere salade?
Aan deze 2 klassiekers dacht ik ook meteen
Xenniadinsdag 13 december 2005 @ 15:55
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:55 schreef lurf_doctor het volgende:

[..]

Aan deze 2 klassiekers dacht ik ook meteen
garnalen heb ik weg gehaald want het mocht geen vis zijn
Mangoworks2002dinsdag 13 december 2005 @ 15:56
Vlees salade: Kip en spekjes in Sla met honingmosterd....
ondeugenddinsdag 13 december 2005 @ 15:56
Meloen in Coburgerham ?
pchedinsdag 13 december 2005 @ 15:57
een lekkere ceasar salade?
of een koude pasta salade is ook niet verkeerd
Xenniadinsdag 13 december 2005 @ 15:59
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:57 schreef pche het volgende:
of een koude pasta salade is ook niet verkeerd
Ik ben dol op pastasalade maar het lijkt me wat te zwaar op de maag liggen, zeker omdat er daarna nog een voorgerecht volgt
lurf_doctordinsdag 13 december 2005 @ 15:59
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:55 schreef Xennia het volgende:

[..]

garnalen heb ik weg gehaald want het mocht geen vis zijn
strikt genomen is een garnaal natuurlijk geen vis
Shivodinsdag 13 december 2005 @ 16:02
Grapefruit. Doormidden. even partjes lossnijden, beetje suiker erover, klaar.
Xenniadinsdag 13 december 2005 @ 16:04
http://forumtools.phserver.net/search_lite/search.php?title=carpaccio&ts=&forum%5B%5D=0&max=50&searchtype=fulltext
Forumschoremdinsdag 13 december 2005 @ 16:08
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:55 schreef Xennia het volgende:

[..]

garnalen heb ik weg gehaald want het mocht geen vis zijn
Een garnaal is geen vis.
The_Mastererdinsdag 13 december 2005 @ 16:12
Al eens aan plakje(s) mooie paté(s) gedacht, stukje brood erbij. De paté(s) kun je bij de ambachtelijke poelier/slager kant en klaar kopen.

http://www.ruig.nl/info_a(...)20met%20rose%20peper
wonkodinsdag 13 december 2005 @ 16:13
Gekookte geitenogen in een honig mosterd sausje....heerlijk.
Forumschoremdinsdag 13 december 2005 @ 16:18
Zalmsalade. Maakt niet uit want stiekem heb je toch een hekel aan je broer.
Blikdinsdag 13 december 2005 @ 16:25
iets met geitenkaas omwikkeld in spek op een bedje van sla met een honingsausje
Kluupkluupdinsdag 13 december 2005 @ 16:28
Stoofpeertjes.
Kluupkluupdinsdag 13 december 2005 @ 16:29
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 16:28 schreef Kluupkluup het volgende:
Stoofpeertjes.
Ook makkelijk eetbaar voor de kleintjes
Blikdinsdag 13 december 2005 @ 16:32
vind stoofpeertjes niet echt een voorgerecht...
Angel_of_Dthdinsdag 13 december 2005 @ 16:34
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 15:48 schreef Repeat het volgende:
carpaccio is idd heerlijk, maar begint wel een beetje afgezaagd te worden.
Ik zat ook eigenlijk aan carpaccio van lekkere vis te denken, maar ja, dat gaat dus ook niet door. Het is wel lekker en niet zo afgezaagd. Ik post het dus alsnog maar even, voor anderen.
Kluupkluupdinsdag 13 december 2005 @ 16:34
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 16:32 schreef Blik het volgende:
vind stoofpeertjes niet echt een voorgerecht...
Tis ook idd meer een dessert. Maar het kan ook als voorgerecht. Tenminste. Ik doe er niet moeilijk over
DaYwALKuRdinsdag 13 december 2005 @ 16:40
Weet niet hoe het heet, maar was erg lekker:
Meen een Kip Cocktail, dat is zo'n kommetje met lekkere saus en ananas erin met nog vanalles hmmmmm!!
Kluupkluupdinsdag 13 december 2005 @ 17:58
vruchtenbowl, ook lekker

Charmiandinsdag 13 december 2005 @ 19:52
een anti pasta plate: stukje gegrilde paprika (koud ook erg lekker) plakje chorizo, plakje rundercarpaccio, stukje stokbrood met tapenade, een gevuld champignonnetje, plakje parmaham, plakje meloen etc. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, maar je hebt wel veel keus.
Etoiledinsdag 13 december 2005 @ 21:22
Gevulde parma ham met meloen (voor 4 personen)

300 gr parma ham
1 galia meloen
1 bakje roomkaas
bieslook
1 zakje pijnboompitten
peterselie
zout en peper

Snijd de meloen door achten, verwijder de pitten, laat het vruchtvlees in de schil zitten en snij het dan in kleine hap klare stukjes.

Meng de roomkaas met wat geknipte bieslook, en maak dit op smaak met wat zout en peper.
Neem een plakje parma ham en verdeel hier wat roomkaas op. Rol nu de parma ham op, als een pannekoek.

Bak de pijnboompitten zonder boter licht bruin in een koekenpan.

Per persoon geef je 2 schijven meloen en een aantal rolletjes gevulde ham, gegarneerd met de pijnboompitten.
Martijn_77dinsdag 13 december 2005 @ 22:11
quote:
ei salade met krab

Ingrediënten:

8 eieren
250 gram krab of krabsticks
1 wortel
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
1 bekertje crème fraîche (125 gram)
1 eetlepel fijngehakte verse dragon of diepvries
zout en versgemalen peper
1 bosje bieslook


Voorbereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze. Rasp de wortel.

Bereiding:
Doe de mayonaise, de crème fraîche en de tomatenketchup in een kom en roer er de dragon en wat zout en peper door. Hak de eieren en de krab of de krabsticks klein, Voeg dit samen met de geraspte wortel door de saus.Voeg naar smaak zout en peper toe. Bestrooi het geheel met in ringetjes geknipte bieslook.
Eet smakelijk.
Chieluswoensdag 14 december 2005 @ 00:34
heb je al iets of moeten we nog blijven posten,

zo ja, wil je Vis of vlees, makkelijk qua smaak of mag het complex zijn. Moeilijke of makkelijke eters.

edit, dus geen vis (nog nooit gehoord dat iemand daar allerisch voor is maar goed), mag schaaldieren wel of ook niet.

edit2, vis allergie bestaat dus idd wel degelijk, mensen kunnen daar blijkbaar al last van krijgen door langs een viswinkel te lopen, of door melkpoederin hun koffie te gooien.
Blueswoensdag 14 december 2005 @ 01:06
quote:
Op woensdag 14 december 2005 00:34 schreef Chielus het volgende:
heb je al iets of moeten we nog blijven posten
Dit vraag ik me ook wel eens af bij dit soort topics
Of er écht iets mee gedaan wordt.
Maar tot die tijd blijven we ideeën aanleveren

2 kleine koude amuses zijn ook leuk.
Vooral als je het op een lepeltje of klein borrelglaasje voorzet.
Of een koude soep (courgette, gazpacho), als grote amuse/klein voortje.
zhe-devilllwoensdag 14 december 2005 @ 01:08
ijs?
Utrechtwoensdag 14 december 2005 @ 09:27
Daar ben ik weer.
Ik vrees inderdaad dat het carpaccio is. Niet dat dat erg is, want ik ben een mega fan van carpaccio, maar dacht misschien wel leuk om met iets anders te komen, aangezien iedereen verwacht dat ik daar mee kom.

Of mijn broer ook allergisch is voor schaaldieren weten we niet, hij is allergisch voor een aantal vissoorten maar aangezien hij daar zo ziek van kan worden durft hij helemaal geen vis meer te eten en heeft hij alle overige dieren uit het water ook verbannen.
Bedankt voor alle tips.
goddess-in-heavenwoensdag 14 december 2005 @ 12:11
ik weet een heerlijke salade met gerookte vis, kan een beetje gezien worden als variatie op carpaccio (zo eten wij het thuis) men neme:

2 komkommers, geschild en van pitjes ontdaan
1 el zeezout
1 gerookte forel (ik doe het altijd gewoon met gerookte zalm)
1 tl suiker
1el citroensap
30 gram bieslook, fijngeknipt
1,25 dl room
1 el fijngehakte dille
400 gram waterkers

De in plakjes gesneden komkommers in een zeef doen en bestrooien met zeezout. Deze ongeveer 30 min laten uitleggen.

ondertussen vis van vel ontdoen en in stukjes breken. Doe deze naderhand samen met de komkommer in een grote schaal.

Voor de saus doe je suiker, citroensap, bieslook en de dille door de room. Deze giet je als dressing over de vis en komkommer. Op een bord waterkers verdelen en het mengsel hierover verdelen.

Super makkelijk en echt super lekker! Het recept is trouwens voor 4 personen als maaltijdsalade

zie net dat je broer liever geen vis eet... dan maar als tip voor andere mensen die op zoek zijn naar een voorgerecht
Martijn_77woensdag 14 december 2005 @ 19:21
quote:
Op woensdag 14 december 2005 09:27 schreef Utrecht het volgende:
Of mijn broer ook allergisch is voor schaaldieren weten we niet, hij is allergisch voor een aantal vissoorten maar aangezien hij daar zo ziek van kan worden durft hij helemaal geen vis meer te eten en heeft hij alle overige dieren uit het water ook verbannen.
Bedankt voor alle tips.
Dan is mijn recept niet aan te raden omdat daar schelpdieren in zitten.

Maar misschien dat je dan Meloen met een goede parma ham en Uiencompote kunt serveren.
krakkemiekewoensdag 14 december 2005 @ 23:37
Bordje gemengde sla met dressing en wat plakjes gerookte kip?
Enchanterdonderdag 15 december 2005 @ 01:21


[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 15-12-2005 01:21:57 (Oei wat een humor) ]
HPoidonderdag 15 december 2005 @ 11:38
Zalm
Paperclipjesdonderdag 15 december 2005 @ 11:57
Ganzenlever.... De kindjes denken dat het een soort chocolade is ;-)

Pate, en voor de kleuters een prikker(worstje, kaasje, augurkje etc etc, vinden ze leuk!)
Goipie2donderdag 15 december 2005 @ 16:47
Ik heb het zelfde probleem...

zelf ga ik geitenkaas op een slabedje maken met pijnboompitten honging beetje prei...
maar je kan ook garnalen of krab coctail maken
carparzio vind ik zelf niet echt lekker, maar heel veel mensen wel
verschillende gebakken kleine cakjes...
vegatarische salade met appeltjes en rozijntjes ofzowh/....

maar zelf zou ik voor de geitenkaasgaan...
voor de kids kan je eventueel brie nemen, lusten kinderen meestal eerder dan geitenkaas, maar zou je aan de ouders kunnen vragen. Gewone hollandse kaas kan voor kinderen ook wel.

Succes

ps. laat ff weten wat het uiteindelijk is geworden
the_disheaverdonderdag 15 december 2005 @ 22:52
Zo, ik moet ook gaan voorgerechten. Dus je mogen doorposten

Ik heb nog geen flauw idee, weet nog niet of het koud of warm moet gaan worden... Wel dat het vega zal worden
the_disheavermaandag 26 december 2005 @ 18:24
kickje
Het is een best wel simpel salade geworden. Beetje snijden maar wel lekker.

Een griekse boerensalade met Little gem, tomaten komkommer zwarte olijven en paprike samen met olijfolie en rodewijn azijn. Het meest uitdagende ervan was het binnendragen van 5 borden tegelijk
Goipie2maandag 26 december 2005 @ 19:43
Hallo,

Mijn voorgerecht was zeer geslaagd, en iedereen vond het erg lekker!

Had een bedje van rucolasla gemaakt, met daarop een rondplakje ontbijtspek gebakken, daarop dan de warme geitenkaas. Als versiering/smaak gebrande pijnboompitten, een honingdressing eroverheen, en klaar.


Greetz