Martijn_77 | zaterdag 10 december 2005 @ 10:23 |
Alleerst wat informatie over mijn favoriete drank:quote:Bron Zelf hou ik van een twany port met daarbij een kaasplakje en / of wat olijven. Zijn er nog meer Port liefhebbers op Fok? | |
krakkemieke | zaterdag 10 december 2005 @ 23:23 |
Voor zover ik weet past een tawny beter bij Stilton dan een ruby? Verder drink ik het als aperitief, wekt mijn eetlust op ja. Maar dat doet een droge sherry ook, lol ![]() | |
SiGNe | zaterdag 10 december 2005 @ 23:38 |
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port! | |
krakkemieke | zaterdag 10 december 2005 @ 23:44 |
MAAK een reden, dacht ik zo...... | |
Martijn_77 | zondag 11 december 2005 @ 21:50 |
Heb zelf ooit een Port van 20 jaar mogen proeven en die smaakbeleving is echt fantastisch. Die van een nog oudere Port moet nog beter zijn. Ben zelf opzoek naar een Port van 1977 welke ik dan wil bewaren tot dat ik 50 wordt. | |
Blues | zondag 11 december 2005 @ 21:53 |
Wij hebben vorig jaar in Verviers, Belgie een gedeelte van een huis gehuurd van een NL echtpaar, die ook een huis in Portugal hebben. Hij kwam aan het eind van onze vakantie uit Portugal met heel veel flessen zelfgemaakte boeren-port. Nog nooit zulke heeeeeerlijke zachte port geproefd!! Terwijl het dus hele jonge port is. | |
Martijn_77 | zondag 11 december 2005 @ 21:56 |
Wat moet ik me voorstellen bij boeren-port? Op kleine schaal gemaakt enzo? | |
Blues | zondag 11 december 2005 @ 21:58 |
Ja gewoon voor zichzelf, hij noemde het boerenport. Het kan rijpen in de fles, maar ook jong gedronken worden. Wat wij dus deden ![]() | |
BBQ-kip | maandag 12 december 2005 @ 07:05 |
Port ![]() Mijn vader had een keer voor de kerst een 30-40 jarige port meegenomen (weet ik niet meer precies). Superzacht was die, echt zooo lekker ![]() En zo heb ik dus port leren drinken, lekkerste drankje wat er is ![]() | |
Rory78 | maandag 12 december 2005 @ 10:58 |
Yep, tawny here... Hoe ouder de port, hoe lekkerder (meestal), maar ook hoe duurder (bijna altijd). Heerlijke drank..... | |
Chielus | maandag 12 december 2005 @ 14:04 |
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed) Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn. | |
Martijn_77 | maandag 12 december 2005 @ 19:25 |
quote:Dat kun je wel zeggen met een Colhieta of Late Bottled ![]() ![]() quote:Ik weet de slijter waar ik altijd kom kan ze ook bestellen alleen ze zijn wel aan de prijs | |
Lestat | dinsdag 13 december 2005 @ 01:13 |
Ik was altijd benieuwd hoe port smaakte, en toen kocht ik een keer een fles Warre's ruby port in de supermarkt, maar dat viel tegen...vieze, weeige zoete smaak. Bah! | |
BBQ-kip | dinsdag 13 december 2005 @ 01:19 |
Probeer eens een Tawney, die zijn niet zo zoet. En witte port is ook zalig, weer heel anders dan de tawney en de ruby. Misschien is ruby wel egwoon niet jouw ding, kan toch? | |
Lestat | dinsdag 13 december 2005 @ 01:28 |
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles... | |
krakkemieke | dinsdag 13 december 2005 @ 01:38 |
Ligt eraan wat je wil proeven... voor 5 euro heb je dat hoor.... In veel supermarkten, probeer het merk Sea Lord... | |
SiGNe | dinsdag 13 december 2005 @ 02:47 |
quote:Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 á 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port? Ik zou rustig 20-30 euro of meer uitgeven voor een goede fles drank, maar misschien ben ik te kieskeurig. Aan mijn financiën kan het niet liggen, op het moment ligt het rond het minimum, maar zelfs dan.. Ik geef gewoon liever iets meer uit aan ietswaarvan ik zeker weet dat ik het goed/lekker/mooi/etc. vind dan dat ik genoegen met nemen met mindere kwaliteit. Met eten en restaurants precies zo trouwens.. | |
BBQ-kip | dinsdag 13 december 2005 @ 08:12 |
Ik drink niet vaak alcohol en ook niet vaak port, maar als ik port drink, wil ik wel lekkere drinken en geef ik dus ook wat meer uit aan een fles. Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima. | |
Martijn_77 | dinsdag 13 december 2005 @ 10:00 |
quote:De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af | |
Martijn_77 | maandag 19 december 2005 @ 23:40 |
quote:Gevonden het is Ferreira Port ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 21 december 2005 @ 22:51 |
Nog wat links naar Port merken: Kopke Ferreira Sandeman | |
MarkDeMagiër | donderdag 22 december 2005 @ 11:02 |
Heb gisteren bij de kaasboer een stuk Cheddar met blauwe Stilton gekocht (in lagen gelegd zeg maar) en in die Cheddar hadden ze een fles port leeg laten lopen... Goddelijk! ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 22 december 2005 @ 11:09 |
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker ![]() | |
MarkDeMagiër | donderdag 22 december 2005 @ 14:53 |
quote:Dan zal dat hier waarschijnlijk ook wel het geval zijn. stilton en cheddar waren al samen tot 1 kaas gemaakt. errug goed in ieder geval | |
BBQ-kip | donderdag 22 december 2005 @ 14:57 |
Lijkt me ook wel een goeie combi ja ![]() Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ![]() | |
MarkDeMagiër | donderdag 22 december 2005 @ 15:50 |
quote:Ook een aanradertje: geitenkaas met truffel.... en ontopic>> met een glaasje port... | |
Martijn_77 | donderdag 22 december 2005 @ 19:54 |
quote:Olijven met Port is ook een erg goede combinatie ![]() ![]() | |
IJzercookie | donderdag 22 december 2005 @ 19:57 |
Ik heb een klein flesje port gekregen in mijn kerstpakket! Daar ben ik echt super blij mee, ik drink 10x liever port dan wijn! | |
Chielus | vrijdag 23 december 2005 @ 00:04 |
Martijn, Als brabander wil ik je graag even attenderen op de kazen van de koningshoeve, De blauwschimmel gewassen in La Trappe Blond is erggg lekker bij port (heb ik gister persoonlijk ervaren). Ik weet niet of het in Waalwijk te verkrijgen is maar in Tilburg ligt hij Bij de AH. | |
Martijn_77 | vrijdag 23 december 2005 @ 08:20 |
quote:Ik ken het niet in Waalwijk ligt het niet bij de AH maar zeker een rede om bij de grote AH in Tilburg te gaan kijken. | |
SevenWonders | maandag 26 december 2005 @ 13:06 |
quote:ZET HEM RECHTOP !!! Zonder dollen, zo'n oude port heeft veel droes dat moet bezinken, dus zet die fles recht op ! Filteren door een koffiefilter werkt ook bij het uitschenken. In ieder geval heb ik ook nog zo'n fles staan. Kennelijk is deze oplage breed uitgezet in de winkels of was het een goed oogstjaar. Mijn kennis van port rijkt helaas nie zo ver. | |
SiGNe | maandag 26 december 2005 @ 14:17 |
Wat ik gevonden heb:quote:http://www.wijnkoperijwalrave.nl/www/port.html Daarbij moet de kurk ook vochtig blijven, anders komt er lucht bij lijkt me. Zeker na 24 jaar (ervanuitgaande dat ie de eerste 7 jaar nog op vat zat) | |
Martijn_77 | woensdag 1 februari 2006 @ 22:13 |
quote:Bron | |
elixer | woensdag 1 februari 2006 @ 22:33 |
Ik heb het nog nooit gedronken ![]() quote:Misschien is die hema-fles wel een goed idee. | |
Martijn_77 | zondag 5 februari 2006 @ 13:52 |
quote:Misschien wel of je zou ook bij de slijter eens kunnen gaan informeren daar hebben ze vaak ook goede betaaldbare instap Ports en die kan hem ook no meer toespitsen op jou smaak | |
Thisbe | zondag 5 februari 2006 @ 16:16 |
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder ![]() | |
Doffy | maandag 6 februari 2006 @ 14:16 |
Ik heb in het spoor van mijn whisky-interesses (zie ook [Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge? ) ook de port ontdekt, maar ik weet er nog maar weinig van en lees graag mee. Vandaar deze schaamteloze tvp ![]() | |
Chielus | maandag 6 februari 2006 @ 17:23 |
quote:Voor zelfmisbruik of verkoop?? | |
Serendips | maandag 6 februari 2006 @ 17:39 |
quote:Ik heb ook net een experimenteerfase achter de rug. ik ben er al achter dat ik tawny lekkerder vind dan ruby. Wat vinden de kenners van de port van Aldi en Albert Heijn eigen merk? Wetende dat dat natuurlijk nooit op kan tegen die port die 20 jaar heeft liggen rijpen... | |
Chielus | maandag 6 februari 2006 @ 17:42 |
Die van de Aldi ken ik niet, die van de AH (Conqueror (huismerk)bedoel je denk ik of bedoel je Euroshopper Merk-loos). Vind ik wel aardig. Maar eigenlijk kook ik daar meer mee dan dat ik het opdrink. | |
Serendips | maandag 6 februari 2006 @ 17:50 |
quote:Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in? | |
Chielus | maandag 6 februari 2006 @ 17:51 |
quote:Stoofpeertjes, Rode Pasta, Port sauzen. | |
Martijn_77 | maandag 6 februari 2006 @ 21:54 |
quote:Je zou hem in Uiencompote kunnen gebruiken | |
Thisbe | dinsdag 7 februari 2006 @ 21:47 |
quote:Om op te drinken natuurlijk! zou zonde zijn om het door anderen te laten opdrinken! ![]() Ik moest me wel inhouden trouwens: het vriendinnetje van mijn broertje goot de port achterover, en lustte nog wel wat "wijn" ![]() ![]() | |
shmoopy | dinsdag 7 februari 2006 @ 21:53 |
Oe, portliefhebber meldt zich. ![]() Heerlijk als ik sta te koken, thuiskom na fietsen in een hoosbui, of met een lekker kaasje. | |
Martijn_77 | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:05 |
quote:OMG ![]() ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:06 |
quote:Of als afsluiting van een etentje met een kaasplankje of tijdens het fokken zoals nu ![]() | |
Thisbe | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:16 |
quote:Dat brengt mij op een idee! nee de Vintage blijft nog even liggen Overigens is een voordeel van port dat het lang kan blijven liggen zonder te bederven! Met kerstmis hadden we ook een Talbot uit 1973 opengetrokken en meteen door de gootsteen gespoeld ![]() | |
SiGNe | woensdag 8 februari 2006 @ 00:03 |
Misschien binnenkort maar 's een doosje vintage uit '97 kopen, nu al een uitstekende vintage en da's over een jaartje of 10/20 behoorlijk in waarde gestegen, nu zijn ze nog goedkoop. De vintage van 2000 schijnt ook erg goed te worden, moet nog 10-20jaar liggen voor ie op z'n best is en het is natuurlijk een heel mooi jaar en ook meteen de eerste vintage van het millennium. http://thevintageportsite.com/ [ Bericht 20% gewijzigd door SiGNe op 08-02-2006 00:18:59 ] | |
SiGNe | woensdag 8 februari 2006 @ 00:28 |
quote:nog even laten liggen en hij is helemaal perfect: http://thevintageportsite.com/cgi-bin/webdata_years.pl?fid=982162492&cgifunction=form | |
Wakey | woensdag 12 april 2006 @ 16:13 |
Topic-kick... Ik heb binnenkort een afspraak met een port-liefhebber, en het leek me wel leuk om een lekkere fles port mee te nemen. Vorig jaar had ik een heerlijke witte port meegenomen uit Porto, maar ik weet het merk niet meer ![]() Wat is nu een goede (in NL verkrijgbare) port? Liefst ruby of wit. Het hoeft geen super-exclusieve vintage te zijn, maar gewoon een lekker portje voor een gezellige avond. Alvast bedankt! | |
XLeo | woensdag 12 april 2006 @ 16:30 |
Wauw een port forum! Ik ben geen kenner, maar wil er graag meer over leren.. Ben onlangs in porto geweest en heb daar veel port gedronken. Heb alleen niet de portkelders e.d. bezocht :$ Porto en Port zijn nu wel grote nieuwe liefdes; ben helemaal blij met het prot-forum! | |
kabouter.muts | woensdag 12 april 2006 @ 16:31 |
Ik heb het eigenlijk nooit in huis maar ik vind het zeker erg lekker!! Zo bij het natafelen met een kaasplankje. We drinken dan ook wel eens Banjoul (?? weet niet hoe je t schrijft) maar ik vind port toch wat lekkerder, wat ronder, voller van smaak. ![]() | |
XLeo | woensdag 12 april 2006 @ 16:45 |
weet je wat trouwens ook lekker is port met een scheutje cognac en dan de schil van een sinasappel uitknijpen zodat je een beetje sinasappelsmaak krijgt... | |
Martijn_77 | woensdag 12 april 2006 @ 19:10 |
quote:Weet je iets meer over de smaak van die Port liefhebber want de meeste Port liefhebbers die ik ken gaan voor een Tawny of een Vintage-port Maar een Port die het ook altijd goed doet is een Colhieta die heb je van Kopke bij de slijter al voor tussen de 10 en de 15 euro. | |
Wakey | woensdag 12 april 2006 @ 19:17 |
Bedankt Martijn, ik zal eens gaan kijken! Mooie prijs ook. ![]() Vintage is inderdaad ook goed. De liefhebber in kwestie is niet bijzonder gek op tawny, en ikzelf ook niet; vandaar dat ik die liever niet koop. Zelf hou ik erg van witte port, maar ik heb in NL nog nooit zo'n lekkere gevonden als in Portugal. | |
Martijn_77 | woensdag 12 april 2006 @ 19:23 |
Ben bij een betere slijter ook wel eens een Kopke Colhieta in het wit tegen gekomen en de Port liefhebber die ik dat toen gaaf was er zeer blij mee. Was trouwens ook in de klasse tussen de 10 en de 15 euro | |
mirugai | dinsdag 18 juli 2006 @ 12:57 |
...even dit topic omhoog schoppen... Ben sinds enige tijd aan het experimenteren met port en diverse soorten aan het uitproberen. Erg lekker allemaal, in combinatie met kaas e.d. Wat ik ook erg goed vind is de combinatie met zwarte chocolade. Vooral met dit weer is het een erg mooie manier om de late avond in te luiden... | |
Martijn_77 | dinsdag 18 juli 2006 @ 19:33 |
Drink in de zomer vaak witte Port vind ik namelijk lekkerder met dit weer dan rode port. | |
mirugai | donderdag 20 juli 2006 @ 18:45 |
ik heb net een porto seguro 1991 vintage opengetrokken; het is voor mij de eerste keer dat ik zo'n oude port drink en ik vind 'm erg bijzonder, zacht vooral, mooie volle smaak, fruitig ook. Denk dat ik morgen maar nog een flesje ga halen... Iemand nog tips voor andere ports? | |
Martijn_77 | donderdag 20 juli 2006 @ 22:01 |
Wat betaal je nog voor zo'n flesje? De meeste die ik van een jaar of 15 / 20 zie zitten rond de 30 Euro | |
SiGNe | donderdag 20 juli 2006 @ 22:55 |
Ik heb hier nog een fles Kopke Colheita uit 1974 liggen, doet rond de 80 euro. Ik wil binnenkort een vintage uit 1966 kopen voor mijn ouders en die kost ¤125,- (is wel een van de beste vintage jaren van de 20e eeuw) '96 en 2000 zijn de beste vintages, zijn alleen nog niet echt mooi op dronk, dus ze worden met de jaren alleen maar beter. en ze zijn nu nog redelijk goedkoop, over 20 jaar betaal je je blauw voor een fles. | |
mirugai | vrijdag 21 juli 2006 @ 11:45 |
quote:ik had deze bij de hanos gehaald. Was iets van 14 euro (ex btw) voor een fles van een halve liter. Dus dat is idd. rond de 25 a 30 euro voor een 0.75 fles inclusief. | |
Eyeopener | dinsdag 25 juli 2006 @ 20:19 |
Kijk, dit topic komt zowaar eens goed van pas ![]() Na een bijzonder aparte witte portachtige te hebben gekocht laatst (Moscatel de Setúbal, http://www.bacalhoa.com/), voor vaderdag een fles Vintage port van Köpke gekocht. Het jaar is 1995, maar ik ben helemaal vergeten te vragen of ziets nu al te drinken / op dronk is. Kunnen jullie me hiermee helpen? | |
Martijn_77 | dinsdag 25 juli 2006 @ 22:25 |
Ja, hoor die Port is goed te drinken erg lekker zelfs. Alleen je moet hem wel binnen een paar dagen na opening van de fles op drinken anders gaat de kwaliteit hard achter uit | |
Eyeopener | woensdag 26 juli 2006 @ 16:41 |
In een paar dagen?? Hmm, ik dacht dat het als whisky te bewaren was.. Nja, dan gaan we maar even zien. | |
mirugai | woensdag 26 juli 2006 @ 17:10 |
http://www.infoportwine.com/bewaren.htm | |
krakkemieke | maandag 31 juli 2006 @ 00:42 |
Liefhebbers van wiite port of andere witte aperitieven: Probeer eens Beaumes de Venise. Als je die kan vinden, koop een kanteloep meloen. Snijd er een kapje af, haal de zaadjes eruit. vul de meloen met Beaumes de Venise. Laat een paar uur in de koelkast staan en serveer als voorgerecht. | |
saksia | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:36 |
Ik wil ook weleens Port gaan drinken maar ik kan nu geen dure fles betalen, dus heb ik me net een fles Formoso Ruby Port bij de C1000 gekocht voor 2.69. Ik durf 'm bijna niet te proeven... hoe goor en goedkoop zal het zijn, je hoort het zo. Ik heb al hoofdpijn en het zal er wel veel erger door gaan worden zoals Sherry altijd bij me doet... | |
saksia | vrijdag 4 augustus 2006 @ 21:55 |
Best goed te drinken, lekker zoet en ik ga er geen gezichten van trekken zoals van goedkope sherry enzo. Ik kan me voorstellen dat de duurdere heerlijk zijn want dit is al veelbelovend, maar ja... this'll do voorlopig ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:04 |
Als je dan een andere port wilt proberen zou ik naar de Tawny gaan die is zachter en dieper van smaak | |
krakkemieke | zaterdag 5 augustus 2006 @ 01:00 |
Persoonlijk lust ik liever ruby, fruitiger. | |
krakkemieke | zaterdag 5 augustus 2006 @ 01:02 |
Martijn, ken jij Beaumes de venise? | |
Martijn_77 | zaterdag 5 augustus 2006 @ 23:35 |
quote:Nee, helemaal niet maar zal er een keer bij slijter naar vragen Ben eigenlijk meer van de rode port alleen in de zomer drink ik eingelijk witte port | |
mirugai | zondag 6 augustus 2006 @ 20:47 |
quote:Is dat geen muscat? Heb wel een paar keer muscat gedronken. Ook niet verkeerd! | |
Martijn_77 | dinsdag 10 oktober 2006 @ 20:15 |
quote:Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2006 @ 20:19 |
quote:Tnx ![]() ![]() | |
Dunckie | maandag 4 januari 2010 @ 00:09 |
Goddelijke Kick | |
Martijn_77 | maandag 4 januari 2010 @ 16:33 |
quote:Laat mij eens weten wat je gekoct hebt en met welke kazen je hem gaat combineren | |
DJ-Kool | maandag 4 januari 2010 @ 16:35 |
quote:twanny ![]() | |
Blues | maandag 4 januari 2010 @ 16:42 |
Ik zit nu aan een glaasje ruby port met hele oude beemster ![]() | |
Dunckie | maandag 4 januari 2010 @ 16:52 |
quote:Zou die het nog weten na vier jaar? | |
RobinOok | maandag 4 januari 2010 @ 16:53 |
drie | |
Blues | maandag 4 januari 2010 @ 17:03 |
![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 januari 2010 @ 19:28 |
Vrolijk meelees | |
krakkemieke | maandag 4 januari 2010 @ 19:38 |
Hier rubby met ould amstelredam. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 januari 2010 @ 19:40 |
quote:Rubby Wax zogezegd ![]() | |
krakkemieke | maandag 4 januari 2010 @ 20:12 |
Die is ook amusant. Maar anders. Ik vind mijn ruby port warmer. ![]() | |
rennor | maandag 11 januari 2010 @ 20:07 |
Vintage ![]() Heb een kleine selectie jonge vintages liggen voor over een jaartje of 20... | |
#ANONIEM | dinsdag 12 januari 2010 @ 08:55 |
omg ![]() ![]() [ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 12-01-2010 08:57:34 ] | |
Casparovvv | vrijdag 16 juli 2010 @ 17:06 |
Schop!quote:Heb nog een fles 10 jaar oude tawny van Ferreira staan. Prachtig huis, een van de minder commerciele merken. Kan niet wachten om 'm een dezer dagen met een mooi kaasje te openen. | |
SiGNe | zaterdag 17 juli 2010 @ 00:31 |
Ik heb nog steeds die port uit '74 liggen, helaas lust ik geen wijn en port meer na een schedelbasisfractuur ![]() Wel zonde | |
SevenWonders | zaterdag 17 juli 2010 @ 12:58 |
quote:Zeker zonde, mijn '74-er staat ook nog steeds.... | |
RobinOok | zaterdag 17 juli 2010 @ 14:28 |
Ik wil 'm wel voor je opdrinken hoor, Signe. ![]() Waar woon je? | |
#ANONIEM | zondag 18 juli 2010 @ 22:39 |
quote:Ik ga wel met jou mee om te helpen, dit is een taak die je niet alleen kunt volbrengen ![]() | |
RobinOok | maandag 19 juli 2010 @ 00:01 |
Kan ik anders best! ![]() Kwestie van goed oefenen. Maar okay, eerlijk zullen we alles delen. |