FOK!forum / Culinesse à gogo / Port
Martijn_77zaterdag 10 december 2005 @ 10:23
Alleerst wat informatie over mijn favoriete drank:
quote:
Soorten Port

Vintage-port
Vintage-port is altijd beschouwd als premium-port, maar omdat deze port eerst lange tijd moet rijpen, is het, afgezien van de kosten, een wijn voor zeer speciale gelegenheden. Voor andere gelegenheden is "late bottled vintage-port" de oplossing. Deze portsoort is van één oogstjaar en wordt praktisch elk jaar gemaakt. De wijn wordt vier tot zes jaar in vaten gerijpt voordat hij wordt gebotteld en is tegen die tijd veel beter gefilterd en gestabiliseerd dan vintage-port.

Vintage-port is niet zomaar een port, maar een rode port van een bijzonder goed oogstjaar, afkomstig van de beste wijngaarden. Hij staat aan de top van de porthiërarchie.

De portexpeditiebedrijven of de eigenaren van de quinta’s kunnen aangeven of hun port tot een Vintage-port uitgeroepen wordt, maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door het Port Instituut in Porto. In de praktijk blijkt dat gemiddeld één keer in de drie jaar een port het predikaat Vintage krijgt. Vintage-port moet gebotteld worden tussen 1 juli van het tweede jaar en 30 juni van het derde jaar na de oogst, waarna het rijpingsproces nog tientallen jaren in beslag neemt. Jonge Vintage-port is dieppaars van kleur, heeft veel tannines (verschillende stoffen, afkomstig uit de druivenschillen, die een stroeve sentatie op de tong veroorzaken en die zeer belangrijk zijn voor de houdbaarheid) en is krachtig en fruitig van smaak. Dat fruitige verdwijnt met de jaren, de kleur verandert naar licht paarsrood, de tannine wordt bitter en pas na zo’n 20 jaar in de lodges bereikt de wijn zijn hoogtepunt.

Crusted-port
Crusted-port is altijd een specialisatie geweest van de Britse wijnhandel. De autoriteiten in Porto hebben hem nooit erkend, maar de crusted-port is een zeer goede ruby-port. Het is een blending van twee of drie verschillende oogsten die jong wordt gebotteld. Een kenmerk van deze port is dat hij droesem (bezinksel) vormt, waardoor decanteren vereist is. Decanteren is het overschenken van de wijn in een andere fles, zodat het bezinksel in de eerste fles achterblijft.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde port is de gewone ruby, de witte port en de tawny. Ruby is een redelijk volle wijn, die geblend is met betrekkelijk jonge wijnen. Het heeft een rijke kleur, is fruitig en zoet. Witte port wordt, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van witte druiven. In tegenstelling tot de andere ports ondergaan de witte de volledige gisting, voordat de wijnbrandewijn wordt toegevoegd. Vroeger waren de witte ports zoet of zelfs heel zoet zonder de finesse van de rode ports. Later heeft men dan ook droge witte ports geïntroduceerd. De tawny-port is ook een blending van verschillende oogsten van verschillende jaren. Deze lichtgekleurde, delicate port is niet zo zwaar als de vintage-port of de crusted-port.

Rijpen
Portwijn kan op twee manieren rijpen, namelijk op hout of in de fles. Als de wijn op hout rijpt dan moet het dikwijls overgegoten worden in andere vaten en wordt er - indien nodig - een jongere wijn aan toegevoegd. Tijdens het rijpen zijn een paar factoren heel belangrijk: de kwaliteit van de oogst, het onderhoud van de vaten, het luchten van de wijn tijdens het wijnverlaten (wijn uit het ene vat in het andere laten lopen), het compenseren van de geëvaporeerde alcohol en de ‘refresco’ van de portwijn. ‘Refresco’ is de toevoeging van een klein percentage jonge wijn. De karakteristiek die het meest verandert tijdens het rijpen op hout is de kleur. Bij rode wijnen wordt de kleur geleidelijk zachter en bij witte wijnen gebeurt het tegenovergestelde: deze worden donkerder van kleur.

De portwijnen die in de fles rijpen zijn de Vintage-port en de Late Bottled-port. De reden hiervoor is dat deze twee ports van zo’n hoge kwaliteit zijn dat ze niet in aanraking mogen komen met lucht. Deze wijnen gaan respectievelijk voor het derde jaar en tussen de vier en zes jaar de fles in. Voor het bottelen, rijpen deze wijnen gewoon op hout. De flessen dienen liggend in het donker bewaard te worden bij een constante temperatuur. Hierdoor behouden de wijnen hun oorspronkelijke karakteristieken, zoals kleur en smaak.

Eten en port
Welk eten past bij port? Een klassieke combinatie is port met stilton, omdat de sterke smaak van de wijn goed past bij de scherpe smaak van de kaas. Dit is de sleutel voor elke combinatie: er moet worden gekeken naar de intensiteit van de smaak. In de Douro serveert men lokale kaas, vergelijkbaar met edammer, met kweepeergelei (marmelade). De zoetscherpe combinatie laat zich zeer goed combineren met de zoetheid van port. Ondanks de zoete smaak past port niet goed bij de meeste desserts. Port is bijna nooit extreem zoet,vandaar dat hij naast de zoetheid van een dessert een dunne, wrange smaak zou kunnen krijgen.
Er zijn ook veel voorafjes die goed passen bij gekoelde tawny of witte port. Favorieten zijn gerookte ham, zoals serrano- en parmaham, salami en soortgelijke worstsoorten.
Wees niet bang om te experimenteren. Ontelbare hartige gerechten hebben een zoete component waardoor ze goed passen bij de zoete smaak van port…
Bron

Zelf hou ik van een twany port met daarbij een kaasplakje en / of wat olijven.

Zijn er nog meer Port liefhebbers op Fok?
krakkemiekezaterdag 10 december 2005 @ 23:23
Voor zover ik weet past een tawny beter bij Stilton dan een ruby?
Verder drink ik het als aperitief, wekt mijn eetlust op ja.
Maar dat doet een droge sherry ook, lol
SiGNezaterdag 10 december 2005 @ 23:38
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port!
krakkemiekezaterdag 10 december 2005 @ 23:44
MAAK een reden, dacht ik zo......
Martijn_77zondag 11 december 2005 @ 21:50
Heb zelf ooit een Port van 20 jaar mogen proeven en die smaakbeleving is echt fantastisch. Die van een nog oudere Port moet nog beter zijn.

Ben zelf opzoek naar een Port van 1977 welke ik dan wil bewaren tot dat ik 50 wordt.
Blueszondag 11 december 2005 @ 21:53
Wij hebben vorig jaar in Verviers, Belgie een gedeelte van een huis gehuurd van een NL echtpaar, die ook een huis in Portugal hebben.
Hij kwam aan het eind van onze vakantie uit Portugal met heel veel flessen zelfgemaakte boeren-port.
Nog nooit zulke heeeeeerlijke zachte port geproefd!!
Terwijl het dus hele jonge port is.
Martijn_77zondag 11 december 2005 @ 21:56
Wat moet ik me voorstellen bij boeren-port? Op kleine schaal gemaakt enzo?
Blueszondag 11 december 2005 @ 21:58
Ja gewoon voor zichzelf, hij noemde het boerenport.
Het kan rijpen in de fles, maar ook jong gedronken worden. Wat wij dus deden
BBQ-kipmaandag 12 december 2005 @ 07:05
Port

Mijn vader had een keer voor de kerst een 30-40 jarige port meegenomen (weet ik niet meer precies).
Superzacht was die, echt zooo lekker
En zo heb ik dus port leren drinken, lekkerste drankje wat er is
Rory78maandag 12 december 2005 @ 10:58
Yep, tawny here...
Hoe ouder de port, hoe lekkerder (meestal), maar ook hoe duurder (bijna altijd).
Heerlijke drank.....
Chielusmaandag 12 december 2005 @ 14:04
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)

Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Martijn_77maandag 12 december 2005 @ 19:25
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)
Dat kun je wel zeggen met een Colhieta of Late Bottled
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Ik weet de slijter waar ik altijd kom kan ze ook bestellen alleen ze zijn wel aan de prijs
Lestatdinsdag 13 december 2005 @ 01:13
Ik was altijd benieuwd hoe port smaakte, en toen kocht ik een keer een fles Warre's ruby port in de supermarkt, maar dat viel tegen...vieze, weeige zoete smaak. Bah!
BBQ-kipdinsdag 13 december 2005 @ 01:19
Probeer eens een Tawney, die zijn niet zo zoet.
En witte port is ook zalig, weer heel anders dan de tawney en de ruby. Misschien is ruby wel egwoon niet jouw ding, kan toch?
Lestatdinsdag 13 december 2005 @ 01:28
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
krakkemiekedinsdag 13 december 2005 @ 01:38
Ligt eraan wat je wil proeven... voor 5 euro heb je dat hoor.... In veel supermarkten, probeer het merk Sea Lord...
SiGNedinsdag 13 december 2005 @ 02:47
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 01:28 schreef Lestat het volgende:
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 á 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
Ik zou rustig 20-30 euro of meer uitgeven voor een goede fles drank, maar misschien ben ik te kieskeurig.
Aan mijn financiën kan het niet liggen, op het moment ligt het rond het minimum, maar zelfs dan..
Ik geef gewoon liever iets meer uit aan ietswaarvan ik zeker weet dat ik het goed/lekker/mooi/etc. vind dan dat ik genoegen met nemen met mindere kwaliteit.
Met eten en restaurants precies zo trouwens..
BBQ-kipdinsdag 13 december 2005 @ 08:12
Ik drink niet vaak alcohol en ook niet vaak port, maar als ik port drink, wil ik wel lekkere drinken en geef ik dus ook wat meer uit aan een fles.
Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima.
Martijn_77dinsdag 13 december 2005 @ 10:00
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 02:47 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 á 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Martijn_77maandag 19 december 2005 @ 23:40
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 10:00 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Gevonden het is Ferreira Port

Martijn_77woensdag 21 december 2005 @ 22:51
Nog wat links naar Port merken:
Kopke
Ferreira
Sandeman
MarkDeMagiërdonderdag 22 december 2005 @ 11:02
Heb gisteren bij de kaasboer een stuk Cheddar met blauwe Stilton gekocht (in lagen gelegd zeg maar) en in die Cheddar hadden ze een fles port leeg laten lopen... Goddelijk!
BBQ-kipdonderdag 22 december 2005 @ 11:09
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
MarkDeMagiërdonderdag 22 december 2005 @ 14:53
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:09 schreef BBQ-kip het volgende:
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
Dan zal dat hier waarschijnlijk ook wel het geval zijn. stilton en cheddar waren al samen tot 1 kaas gemaakt. errug goed in ieder geval
BBQ-kipdonderdag 22 december 2005 @ 14:57
Lijkt me ook wel een goeie combi ja
Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ), nu nog teveel kaasjes in huis, moeten eerst op
MarkDeMagiërdonderdag 22 december 2005 @ 15:50
quote:
Op donderdag 22 december 2005 14:57 schreef BBQ-kip het volgende:
Lijkt me ook wel een goeie combi ja
Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ), nu nog teveel kaasjes in huis, moeten eerst op
Ook een aanradertje: geitenkaas met truffel.... en ontopic>> met een glaasje port...
Martijn_77donderdag 22 december 2005 @ 19:54
quote:
Op donderdag 22 december 2005 15:50 schreef MarkDeMagiër het volgende:

[..]

Ook een aanradertje: geitenkaas met truffel.... en ontopic>> met een glaasje port...
Olijven met Port is ook een erg goede combinatie
IJzercookiedonderdag 22 december 2005 @ 19:57
Ik heb een klein flesje port gekregen in mijn kerstpakket! Daar ben ik echt super blij mee, ik drink 10x liever port dan wijn!
Chielusvrijdag 23 december 2005 @ 00:04
Martijn, Als brabander wil ik je graag even attenderen op de kazen van de koningshoeve, De blauwschimmel gewassen in La Trappe Blond is erggg lekker bij port (heb ik gister persoonlijk ervaren). Ik weet niet of het in Waalwijk te verkrijgen is maar in Tilburg ligt hij Bij de AH.
Martijn_77vrijdag 23 december 2005 @ 08:20
quote:
Op vrijdag 23 december 2005 00:04 schreef Chielus het volgende:
Martijn, Als brabander wil ik je graag even attenderen op de kazen van de koningshoeve, De blauwschimmel gewassen in La Trappe Blond is erggg lekker bij port (heb ik gister persoonlijk ervaren). Ik weet niet of het in Waalwijk te verkrijgen is maar in Tilburg ligt hij Bij de AH.
Ik ken het niet in Waalwijk ligt het niet bij de AH maar zeker een rede om bij de grote AH in Tilburg te gaan kijken.
SevenWondersmaandag 26 december 2005 @ 13:06
quote:
Op zaterdag 10 december 2005 23:38 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port!
ZET HEM RECHTOP !!!

Zonder dollen, zo'n oude port heeft veel droes dat moet bezinken, dus zet die fles recht op ! Filteren door een koffiefilter werkt ook bij het uitschenken.

In ieder geval heb ik ook nog zo'n fles staan. Kennelijk is deze oplage breed uitgezet in de winkels of was het een goed oogstjaar. Mijn kennis van port rijkt helaas nie zo ver.
SiGNemaandag 26 december 2005 @ 14:17
Wat ik gevonden heb:
quote:
COLHEITA PORT.
Colheita port is eveneens een port van één oogstjaar. Deze port moet zeven jaar of meer fustlagering hebben en vormt na botteling nagenoeg geen depot meer. Colheita ports zijn sterke ports en kunnen na eenmaal aangebroken te zijn nog lange tijd bewaard worden. Het etiket op de fles moet vermelden "lagering op fust" en de datum van botteling.
http://www.wijnkoperijwalrave.nl/www/port.html

Daarbij moet de kurk ook vochtig blijven, anders komt er lucht bij lijkt me.
Zeker na 24 jaar (ervanuitgaande dat ie de eerste 7 jaar nog op vat zat)
Martijn_77woensdag 1 februari 2006 @ 22:13
quote:
Port

Port of Porto is een zoete wijnsoort uit Portugal, met een alcoholgraad die tussen 19 en 22 procent ligt. Om port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dit verklaart waarom port enkel gemaakt kan worden in de Dourovallei in het noorden van het land. Het klimaat zal de belangrijkste rol spelen in het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport die de vintage port genoemd wordt.

De naam Port is afgeleid van de stad Porto. Port wordt sinds het midden van de 15e eeuw in Portugal gemaakt.

De Dourovallei en haar Quinta's

De Douro ValleiDe Dourovallei is gelegen aan de bovenloop van de rivier de Douro in het noordoosten van Portugal. Ze is ingedeeld in verschillende wijngaarden, die Quinta's heten. Elke quinta heeft zijn eigen naam. Enkele quinta's zijn:

Quinta Senhora da Ribeira
Quinta do Bomfim
Quinta do Vesuvio
enz...

De meeste ports (met uitzondering van de Single Quinta Vintage Port) worden verkregen door een mengeling van ports die van verschillende quinta's afkomstig zijn.

Slechts 26.000 hectaren wijngaarden in de Dourovallei mogen ports produceren. Ze zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei.

De druifvariëteiten
Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho en de Mourisco.

Het bereidingsproces
Sinds de 19e eeuw wordt gebruik gemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van Port ontstaat, en de alcoholgraad dan tussen 19 en 22 procent zal liggen.

De soorten port
De White Port of witte port, wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt.
De Ruby Port of rode port.
De Tawny port. Dit is een mengeling (= een blend) van ports van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Bij goedkope tawny Ports, kan de tawny kleur verkregen worden door een mengeling van rode en witte Port.
Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10, 20 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft, waardoor de typische tawny-kleur ontstaat. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, de gemiddelde leeftijd van de blend.
De Vintage Character
De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.
De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van ports van één enkel jaar. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75cc overgegoten worden.
De Colheitaport. Deze port bestaat uit de oogst van één enkel jaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en is onmiddellijk op dronk (=klaar om gedronken te worden). Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft worden op de fles vermeld.
De Crusted Port bestaat uit een mengeling van ports van verschillende jaren die 3 à 4 jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt. De port moet gedecanteerd worden voor hij voor consumptie geschikt is.
De Vintage Port. Dit kwaliteitslabel wordt enkel gegeven wanneer de Port een uitstekende kwaliteit heeft. Het komt ongeveer 3 maal in tien jaren voor. Deze kwaliteit kan slechts bereikt worden wanneer het weer uitzonderlijk gunstig geweest is voor de druiven. Er moet een heel koude winter geweest zijn, gevolgd door een warme en droge lente en tenslotte moet er een hete zomer geweest zijn. Aangezien de klimatologische invloeden voor heel de streek dezelfde zijn, zullen bijna alle ports in dat jaar dit label meekrijgen. Het label wordt uitgereikt door het IVP (=Instituto do Vinho do Porto). De Vintage Ports worden hoogstens 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze dan traag verder op fles kunnen rijpen. Zo kunnen ze tot 40 jaar lang bewaard worden.
Aangezien de Vintage Port lang en traag op fles rijpt, wordt er in de loop der jaren een bezinksel gevormd dat het decanteren (meestal in een glazen karaf) nodig maakt, om de port van zijn depot te scheiden. Het etiket moet hier ook altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.
De Single Quinta Vintage Port. Dit is een Vintage Port die van één enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard vanwaar hij afkomstig is moet op de fles vermeld staan. Deze Single Quinta Vintage Ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage-jaren gezien worden. Wanneer een producent meent dat zijn quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit geleverd heeft kan hij deze voorleggen aan het IVP (=Instituto do Vinho do Porto) dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen. Ook hier vermeldt het etiket het oogstjaar en het jaar van botteling.

De Vintagejaren
De laatste vintagejaren (+kwaliteitsbeoordeling):

1997 (uitstekende vintage)
1995 (goed)
1991 (zeer goed)
1987 (goed)
1985 (zeer goed)
1983 (goed)
1979 (goed)
1977 (uitstekend)

Bekende port-wijnhuizen
In alfabetische volgorde: Barros, Burmeister, Calem, Cockburn, Croft, Da Silva, DOW, Duff Gordon, Ferreira, Fonseca, Gould Campbell, Graham, Hutcheson, Kopke, Martinez, Messias, Niepoort, Offley, Offley Boa Vista, Osborne, Quarles Harris, Ramos Pinto, Robertson Rebello Valente, Royal Oporto, Sandeman, Taylor, Van Zeller en Warre.

Culinair
Port wordt, gezien zijn zoete smaak, in de meeste landen geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. In Frankrijk en België wordt port ook als aperitief gebruikt. Port wordt ook in vele sausen en gerechten verwerkt, zoals eendenlever met port, meloen met port, tournedos met port, stoofpeertjes in port enz… .
Bron
elixerwoensdag 1 februari 2006 @ 22:33
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 08:12 schreef BBQ-kip het volgende:
...
Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima.
Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Martijn_77zondag 5 februari 2006 @ 13:52
quote:
Op woensdag 1 februari 2006 22:33 schreef elixer het volgende:
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
[..]

Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Misschien wel of je zou ook bij de slijter eens kunnen gaan informeren daar hebben ze vaak ook goede betaaldbare instap Ports en die kan hem ook no meer toespitsen op jou smaak
Thisbezondag 5 februari 2006 @ 16:16
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
Doffymaandag 6 februari 2006 @ 14:16
Ik heb in het spoor van mijn whisky-interesses (zie ook [Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge? ) ook de port ontdekt, maar ik weet er nog maar weinig van en lees graag mee. Vandaar deze schaamteloze tvp
Chielusmaandag 6 februari 2006 @ 17:23
quote:
Op zondag 5 februari 2006 16:16 schreef Thisbe het volgende:
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
Voor zelfmisbruik of verkoop??
Serendipsmaandag 6 februari 2006 @ 17:39
quote:
Op woensdag 1 februari 2006 22:33 schreef elixer het volgende:
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Ik heb ook net een experimenteerfase achter de rug. ik ben er al achter dat ik tawny lekkerder vind dan ruby.
Wat vinden de kenners van de port van Aldi en Albert Heijn eigen merk?
Wetende dat dat natuurlijk nooit op kan tegen die port die 20 jaar heeft liggen rijpen...
Chielusmaandag 6 februari 2006 @ 17:42
Die van de Aldi ken ik niet, die van de AH (Conqueror (huismerk)bedoel je denk ik of bedoel je Euroshopper Merk-loos). Vind ik wel aardig. Maar eigenlijk kook ik daar meer mee dan dat ik het opdrink.
Serendipsmaandag 6 februari 2006 @ 17:50
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:42 schreef Chielus het volgende:
Die van de Aldi ken ik niet, die van de AH (Conqueror (huismerk)bedoel je denk ik of bedoel je Euroshopper Merk-loos). Vind ik wel aardig. Maar eigenlijk kook ik daar meer mee dan dat ik het opdrink.
Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
Chielusmaandag 6 februari 2006 @ 17:51
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:50 schreef Serendips het volgende:

[..]

Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
Stoofpeertjes, Rode Pasta, Port sauzen.
Martijn_77maandag 6 februari 2006 @ 21:54
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:50 schreef Serendips het volgende:

[..]

Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
Je zou hem in Uiencompote kunnen gebruiken
Thisbedinsdag 7 februari 2006 @ 21:47
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:23 schreef Chielus het volgende:

[..]

Voor zelfmisbruik of verkoop??
Om op te drinken natuurlijk! zou zonde zijn om het door anderen te laten opdrinken!
Ik moest me wel inhouden trouwens: het vriendinnetje van mijn broertje goot de port achterover, en lustte nog wel wat "wijn" Daar verdwijnt dan heerlijke oude port door het keelgat van een trutje dat het verschil met wijn niet eens proeft
shmoopydinsdag 7 februari 2006 @ 21:53
Oe, portliefhebber meldt zich.

Heerlijk als ik sta te koken, thuiskom na fietsen in een hoosbui, of met een lekker kaasje.
Martijn_77dinsdag 7 februari 2006 @ 22:05
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 21:47 schreef Thisbe het volgende:

[..]

Om op te drinken natuurlijk! zou zonde zijn om het door anderen te laten opdrinken!
Ik moest me wel inhouden trouwens: het vriendinnetje van mijn broertje goot de port achterover, en lustte nog wel wat "wijn" Daar verdwijnt dan heerlijke oude port door het keelgat van een trutje dat het verschil met wijn niet eens proeft
OMG Dat is echt doodzonde!!!
Martijn_77dinsdag 7 februari 2006 @ 22:06
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 21:53 schreef shmoopy het volgende:
Oe, portliefhebber meldt zich.

Heerlijk als ik sta te koken, thuiskom na fietsen in een hoosbui, of met een lekker kaasje.
Of als afsluiting van een etentje met een kaasplankje of tijdens het fokken zoals nu
Thisbedinsdag 7 februari 2006 @ 22:16
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 22:06 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Of als afsluiting van een etentje met een kaasplankje of tijdens het fokken zoals nu
Dat brengt mij op een idee!
nee de Vintage blijft nog even liggen
Overigens is een voordeel van port dat het lang kan blijven liggen zonder te bederven! Met kerstmis hadden we ook een Talbot uit 1973 opengetrokken en meteen door de gootsteen gespoeld Het jaar ervoor was ie nog te zuipen.
SiGNewoensdag 8 februari 2006 @ 00:03
Misschien binnenkort maar 's een doosje vintage uit '97 kopen, nu al een uitstekende vintage en da's over een jaartje of 10/20 behoorlijk in waarde gestegen, nu zijn ze nog goedkoop.

De vintage van 2000 schijnt ook erg goed te worden, moet nog 10-20jaar liggen voor ie op z'n best is en het is natuurlijk een heel mooi jaar en ook meteen de eerste vintage van het millennium.
http://thevintageportsite.com/

[ Bericht 20% gewijzigd door SiGNe op 08-02-2006 00:18:59 ]
SiGNewoensdag 8 februari 2006 @ 00:28
quote:
Op zondag 5 februari 2006 16:16 schreef Thisbe het volgende:
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
nog even laten liggen en hij is helemaal perfect:
http://thevintageportsite.com/cgi-bin/webdata_years.pl?fid=982162492&cgifunction=form
Wakeywoensdag 12 april 2006 @ 16:13
Topic-kick...

Ik heb binnenkort een afspraak met een port-liefhebber, en het leek me wel leuk om een lekkere fles port mee te nemen. Vorig jaar had ik een heerlijke witte port meegenomen uit Porto, maar ik weet het merk niet meer Verder heb ik niet zoveel verstand van port, dus aan jullie de vraag:

Wat is nu een goede (in NL verkrijgbare) port? Liefst ruby of wit. Het hoeft geen super-exclusieve vintage te zijn, maar gewoon een lekker portje voor een gezellige avond. Alvast bedankt!
XLeowoensdag 12 april 2006 @ 16:30
Wauw een port forum! Ik ben geen kenner, maar wil er graag meer over leren.. Ben onlangs in porto geweest en heb daar veel port gedronken. Heb alleen niet de portkelders e.d. bezocht :$
Porto en Port zijn nu wel grote nieuwe liefdes; ben helemaal blij met het prot-forum!
kabouter.mutswoensdag 12 april 2006 @ 16:31
Ik heb het eigenlijk nooit in huis maar ik vind het zeker erg lekker!!
Zo bij het natafelen met een kaasplankje.
We drinken dan ook wel eens Banjoul (?? weet niet hoe je t schrijft) maar ik vind port toch wat lekkerder, wat ronder, voller van smaak.
XLeowoensdag 12 april 2006 @ 16:45
weet je wat trouwens ook lekker is port met een scheutje cognac en dan de schil van een sinasappel uitknijpen zodat je een beetje sinasappelsmaak krijgt...
Martijn_77woensdag 12 april 2006 @ 19:10
quote:
Op woensdag 12 april 2006 16:13 schreef Wakey het volgende:
Wat is nu een goede (in NL verkrijgbare) port? Liefst ruby of wit. Het hoeft geen super-exclusieve vintage te zijn, maar gewoon een lekker portje voor een gezellige avond. Alvast bedankt!
Weet je iets meer over de smaak van die Port liefhebber want de meeste Port liefhebbers die ik ken gaan voor een Tawny of een Vintage-port

Maar een Port die het ook altijd goed doet is een Colhieta die heb je van Kopke bij de slijter al voor tussen de 10 en de 15 euro.
Wakeywoensdag 12 april 2006 @ 19:17
Bedankt Martijn, ik zal eens gaan kijken! Mooie prijs ook.

Vintage is inderdaad ook goed. De liefhebber in kwestie is niet bijzonder gek op tawny, en ikzelf ook niet; vandaar dat ik die liever niet koop. Zelf hou ik erg van witte port, maar ik heb in NL nog nooit zo'n lekkere gevonden als in Portugal.
Martijn_77woensdag 12 april 2006 @ 19:23
Ben bij een betere slijter ook wel eens een Kopke Colhieta in het wit tegen gekomen en de Port liefhebber die ik dat toen gaaf was er zeer blij mee.

Was trouwens ook in de klasse tussen de 10 en de 15 euro
mirugaidinsdag 18 juli 2006 @ 12:57
...even dit topic omhoog schoppen...

Ben sinds enige tijd aan het experimenteren met port en diverse soorten aan het uitproberen.
Erg lekker allemaal, in combinatie met kaas e.d. Wat ik ook erg goed vind is de combinatie met zwarte chocolade. Vooral met dit weer is het een erg mooie manier om de late avond in te luiden...
Martijn_77dinsdag 18 juli 2006 @ 19:33
Drink in de zomer vaak witte Port vind ik namelijk lekkerder met dit weer dan rode port.
mirugaidonderdag 20 juli 2006 @ 18:45
ik heb net een porto seguro 1991 vintage opengetrokken; het is voor mij de eerste keer dat ik zo'n oude port drink en ik vind 'm erg bijzonder, zacht vooral, mooie volle smaak, fruitig ook. Denk dat ik morgen maar nog een flesje ga halen...
Iemand nog tips voor andere ports?
Martijn_77donderdag 20 juli 2006 @ 22:01
Wat betaal je nog voor zo'n flesje?

De meeste die ik van een jaar of 15 / 20 zie zitten rond de 30 Euro
SiGNedonderdag 20 juli 2006 @ 22:55
Ik heb hier nog een fles Kopke Colheita uit 1974 liggen, doet rond de 80 euro.
Ik wil binnenkort een vintage uit 1966 kopen voor mijn ouders en die kost ¤125,- (is wel een van de beste vintage jaren van de 20e eeuw)

'96 en 2000 zijn de beste vintages, zijn alleen nog niet echt mooi op dronk, dus ze worden met de jaren alleen maar beter.
en ze zijn nu nog redelijk goedkoop, over 20 jaar betaal je je blauw voor een fles.
mirugaivrijdag 21 juli 2006 @ 11:45
quote:
Op donderdag 20 juli 2006 22:01 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat betaal je nog voor zo'n flesje?

De meeste die ik van een jaar of 15 / 20 zie zitten rond de 30 Euro
ik had deze bij de hanos gehaald. Was iets van 14 euro (ex btw) voor een fles van een halve liter. Dus dat is idd. rond de 25 a 30 euro voor een 0.75 fles inclusief.
Eyeopenerdinsdag 25 juli 2006 @ 20:19
Kijk, dit topic komt zowaar eens goed van pas .

Na een bijzonder aparte witte portachtige te hebben gekocht laatst (Moscatel de Setúbal, http://www.bacalhoa.com/), voor vaderdag een fles Vintage port van Köpke gekocht. Het jaar is 1995, maar ik ben helemaal vergeten te vragen of ziets nu al te drinken / op dronk is. Kunnen jullie me hiermee helpen?
Martijn_77dinsdag 25 juli 2006 @ 22:25
Ja, hoor die Port is goed te drinken erg lekker zelfs. Alleen je moet hem wel binnen een paar dagen na opening van de fles op drinken anders gaat de kwaliteit hard achter uit
Eyeopenerwoensdag 26 juli 2006 @ 16:41
In een paar dagen?? Hmm, ik dacht dat het als whisky te bewaren was..

Nja, dan gaan we maar even zien.
mirugaiwoensdag 26 juli 2006 @ 17:10
http://www.infoportwine.com/bewaren.htm
krakkemiekemaandag 31 juli 2006 @ 00:42
Liefhebbers van wiite port of andere witte aperitieven:
Probeer eens Beaumes de Venise.
Als je die kan vinden, koop een kanteloep meloen. Snijd er een kapje af, haal de zaadjes eruit. vul de meloen met Beaumes de Venise.
Laat een paar uur in de koelkast staan en serveer als voorgerecht.
saksiavrijdag 4 augustus 2006 @ 21:36
Ik wil ook weleens Port gaan drinken maar ik kan nu geen dure fles betalen, dus heb ik me net een fles Formoso Ruby Port bij de C1000 gekocht voor 2.69. Ik durf 'm bijna niet te proeven... hoe goor en goedkoop zal het zijn, je hoort het zo. Ik heb al hoofdpijn en het zal er wel veel erger door gaan worden zoals Sherry altijd bij me doet...
saksiavrijdag 4 augustus 2006 @ 21:55
Best goed te drinken, lekker zoet en ik ga er geen gezichten van trekken zoals van goedkope sherry enzo. Ik kan me voorstellen dat de duurdere heerlijk zijn want dit is al veelbelovend, maar ja... this'll do voorlopig
Martijn_77zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:04
Als je dan een andere port wilt proberen zou ik naar de Tawny gaan die is zachter en dieper van smaak
krakkemiekezaterdag 5 augustus 2006 @ 01:00
Persoonlijk lust ik liever ruby, fruitiger.
krakkemiekezaterdag 5 augustus 2006 @ 01:02
Martijn, ken jij Beaumes de venise?
Martijn_77zaterdag 5 augustus 2006 @ 23:35
quote:
Op zaterdag 5 augustus 2006 01:02 schreef krakkemieke het volgende:
Martijn, ken jij Beaumes de venise?
Nee, helemaal niet maar zal er een keer bij slijter naar vragen

Ben eigenlijk meer van de rode port alleen in de zomer drink ik eingelijk witte port
mirugaizondag 6 augustus 2006 @ 20:47
quote:
Op maandag 31 juli 2006 00:42 schreef krakkemieke het volgende:
Probeer eens Beaumes de Venise.
Is dat geen muscat?
Heb wel een paar keer muscat gedronken. Ook niet verkeerd!
Martijn_77dinsdag 10 oktober 2006 @ 20:15
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:13 schreef SeaOfLove het volgende:
Wat is eigenlijk voor jou een goede port? Heb het een paar keer gedronken, maar vond het niet echt superlekker vooral ook omdat het zo zoet is.
Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
#ANONIEMdinsdag 10 oktober 2006 @ 20:19
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
Tnx Ga ik dat van het weekend eens halen...kan toch niet uit, aangezien mijn dochter er gewoon is, dus mag ik mezelf best eens verwennen met een lekker kaasplankje en een glaasje port dus .
Dunckiemaandag 4 januari 2010 @ 00:09
Goddelijke Kick
Martijn_77maandag 4 januari 2010 @ 16:33
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:19 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Tnx Ga ik dat van het weekend eens halen...kan toch niet uit, aangezien mijn dochter er gewoon is, dus mag ik mezelf best eens verwennen met een lekker kaasplankje en een glaasje port dus .
Laat mij eens weten wat je gekoct hebt en met welke kazen je hem gaat combineren
DJ-Koolmaandag 4 januari 2010 @ 16:35
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
twanny
Bluesmaandag 4 januari 2010 @ 16:42
Ik zit nu aan een glaasje ruby port met hele oude beemster
Dunckiemaandag 4 januari 2010 @ 16:52
quote:
Op maandag 4 januari 2010 16:33 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Laat mij eens weten wat je gekoct hebt en met welke kazen je hem gaat combineren
Zou die het nog weten na vier jaar?
RobinOokmaandag 4 januari 2010 @ 16:53
drie
Bluesmaandag 4 januari 2010 @ 17:03
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 19:28
Vrolijk meelees
krakkemiekemaandag 4 januari 2010 @ 19:38
Hier rubby met ould amstelredam.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 19:40
quote:
Op maandag 4 januari 2010 19:38 schreef krakkemieke het volgende:
Hier rubby met ould amstelredam.
Rubby Wax zogezegd
krakkemiekemaandag 4 januari 2010 @ 20:12
Die is ook amusant. Maar anders.
Ik vind mijn ruby port warmer.
rennormaandag 11 januari 2010 @ 20:07
Vintage

Heb een kleine selectie jonge vintages liggen voor over een jaartje of 20...
#ANONIEMdinsdag 12 januari 2010 @ 08:55
omg Maargoed, nu zoveel jaren later is het hier altijd ruby en in de zomer gaat een pink-portje er best in, dan drink ik nooit rode port. Oh en welke kaas ik toen had weet ik niet meer _!

[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 12-01-2010 08:57:34 ]
Casparovvvvrijdag 16 juli 2010 @ 17:06
Schop!
quote:
Op maandag 19 december 2005 23:40 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Gevonden het is Ferreira Port

[ afbeelding ]
Heb nog een fles 10 jaar oude tawny van Ferreira staan. Prachtig huis, een van de minder commerciele merken. Kan niet wachten om 'm een dezer dagen met een mooi kaasje te openen.
SiGNezaterdag 17 juli 2010 @ 00:31
Ik heb nog steeds die port uit '74 liggen, helaas lust ik geen wijn en port meer na een schedelbasisfractuur
Wel zonde
SevenWonderszaterdag 17 juli 2010 @ 12:58
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 00:31 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb nog steeds die port uit '74 liggen, helaas lust ik geen wijn en port meer na een schedelbasisfractuur
Wel zonde
Zeker zonde, mijn '74-er staat ook nog steeds....
RobinOokzaterdag 17 juli 2010 @ 14:28
Ik wil 'm wel voor je opdrinken hoor, Signe.
Waar woon je?
#ANONIEMzondag 18 juli 2010 @ 22:39
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 14:28 schreef RobinOok het volgende:
Ik wil 'm wel voor je opdrinken hoor, Signe.
Waar woon je?
Ik ga wel met jou mee om te helpen, dit is een taak die je niet alleen kunt volbrengen
RobinOokmaandag 19 juli 2010 @ 00:01
Kan ik anders best!
Kwestie van goed oefenen.

Maar okay, eerlijk zullen we alles delen.