Ik bedoel o.a. dat je opspelende emoties niet altijd kunt bedwingen met rationele gedachten. Ook schakel je er deels je identiteit mee uit, want je kiest bijv. mensen juist omdat je iets in ze ziet of juist niet.quote:Op dinsdag 20 december 2005 09:42 schreef Geartsjuh het volgende:
[..]
Hoi Alice![]()
Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dat het lastig is om je bewust te blijven van de zaken uit de OP?
Juist bij emoties vind ik het goed werken. Probeer maar eens als je bijvoorbeeld een kwaad gevoel voelt ook echt dit gevoel te voelen en te accepteren. Als je vervolgens al je liefde erop richt, als is het maar bijvoorbeeld op het gevoel van je voeten in je schoenen, verdwijnt het kwade gevoel direct.quote:Op dinsdag 20 december 2005 08:36 schreef Alicey het volgende:
Het idee zoals het in de OP staat is op zich leuk en aardig. Bij het daadwerkelijk toepassen is het probleem echter vaak dat er bepaalde emoties de kop op steken, en ook bepaalde dwangmatigheden..
En toch zijn die mensen niet irritant, maar is het gevoel in jezelf dat irriteert. Je moet gewoon je hele omgeving zin als een spiegel om je heen. Als jij van iemand houdt, dan hou je indirect van jezelf, vind je iemand vervelend, dan vind je jezelf indirect vervelend.quote:Sommige mensen zijn weldegelijk irritant met hun gedrag, juist omdat het gedrag is wat niet naar jezelf te herleiden is.
Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.quote:Op dinsdag 20 december 2005 16:08 schreef ThomasBerge het volgende:
[..]
Juist bij emoties vind ik het goed werken. Probeer maar eens als je bijvoorbeeld een kwaad gevoel voelt ook echt dit gevoel te voelen en te accepteren. Als je vervolgens al je liefde erop richt, als is het maar bijvoorbeeld op het gevoel van je voeten in je schoenen, verdwijnt het kwade gevoel direct.
Zo ervaar ik het in ieder geval.
Je moet volgens de spiegelogie altijd onthouden, dat de situatie waarin jij je bevind (ook al is dat een verdrietige) volledig door jou is gecreeërd. Probeer dan eens je gevoel echt te voelen, ga er dan maar eens rustig voorzitten en voel je gevoel. Al is het maar het gevoel van je voeten op de grond, of je rug tegen de leuning.quote:Op dinsdag 20 december 2005 16:11 schreef Alicey het volgende:
[..]
Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.
Maar verdriet en wantrouwen zijn moeilijker..
Opspelende emoties zijn idd niet altijd te bedwingen met rationele gedachten. Ik vind het echter wel relativerend om mijn gevoel te kunnen plaatsen; waarom ervaar ik dit gevoel bij persoon X?quote:Op dinsdag 20 december 2005 09:45 schreef Alicey het volgende:
Ik bedoel o.a. dat je opspelende emoties niet altijd kunt bedwingen met rationele gedachten. Ook schakel je er deels je identiteit mee uit, want je kiest bijv. mensen juist omdat je iets in ze ziet of juist niet.
Het is juist wel toepasbaar als het niet naar jezelf te herleiden is. Misschien zie ik het iets anders als de spiegologie, maar het is een combinatie van gelijkgestemden zoeken maar ook van het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken.quote:Verder is het ook niet op alle situaties toepasbaar. Sommige mensen zijn weldegelijk irritant met hun gedrag, juist omdat het gedrag is wat niet naar jezelf te herleiden is.
Ik heb het idee dat je hier op een specifiek iets doelt? Ik zou zeggen dat als iemand je verdriet doet of jij iemand wantrouwt je aan de hand van spiegologie kan zeggen waarom je dat ervaart. Echter wil dat nog niet zeggen dat je diegene dan gelijk aardig hoeft te vinden noch met hem/haar moet omgaan. Jij bepaalt en je kan er natuurlijk altijd voor kiezen niet om te gaan met mensen die je verdriet doen en ook niet met mensen die jij niet vertrouwt.quote:Op dinsdag 20 december 2005 16:11 schreef Alicey het volgende:
Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.
Maar verdriet en wantrouwen zijn moeilijker..
Leuk, maar zo werkt het dus niet.quote:Op dinsdag 20 december 2005 16:34 schreef ThomasBerge het volgende:
Alles en iedereen is een onderdeel van jezelf, als je dus iemand wantrouwt dan wantrouw je jezelf.
Zeg gewoon een aantal maal tegen jezelf: "Ik heb vertrouwen" (in de tegenwoordige tijd, en in positieve zin, in een negatieve zin richt je je energie namelijk op het wantrouwen). En ga weer over tot de orde van de dag.
Waarom ik iets zo ervaar weet ik meestal wel, maar niet zelden is het een misplaatst gevoel (Hoewel ik zeker niet moet vergeten dat mijn gevoel ook erg accuraat blijkt te zijn..)quote:Op woensdag 21 december 2005 10:55 schreef Geartsjuh het volgende:
Opspelende emoties zijn idd niet altijd te bedwingen met rationele gedachten. Ik vind het echter wel relativerend om mijn gevoel te kunnen plaatsen; waarom ervaar ik dit gevoel bij persoon X?
Okee.quote:Ik kies niet mensen op basis van de 'regels' uit de spiegelogie. Juist andersom denk ik. Ik ga nog steeds met mensen om puur omdat ik me daar goed bij voel en/of ik ze interessant vindt. Spiegelogie echter geeft in veel situaties bij mij wel accuraat aan waarom die mensen mij aantrekken.
Ik kende hem niet, maar het klinkt vrij logisch.quote:Misschien ken je het begrip 'kernkwadrant'. Dit handelt vanuit het idee dat je kernkwaliteiten hebt .
Niet per se. Ik kan me ook ergeren aan mensen die gedrag vertonen wat ik zelf ook vertoon..quote:Als je uit gaat van bovenstaand principe dan zou iedereen waaraan jij je ergert een bepaalde eigenschap hebben die jij op dat moment niet bezit of graag wil bezitten.
Een beetje van beiden is denk ik het beste.quote:Het kernkwadrant strookt ook met het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. Je ziet vaak in relaties dat mensen zich aangetrokken voelen tot iemand die eigenschappen bezit die zij niet hebben of graag willen hebben. In het begin is dit enorm aantrekkelijk, later kan het irritatie opwekken. Maar als beide partners snappen dat ze van elkaar kunnen leren, ontstaat er opeens iets heel moois. Ze kunnen elkaar dan ondersteunen om te bereiken wat ze beide willen zijn.
Dat is ook absoluut zo.. Maar ik denk niet dat er een hele theorie voor nodig is. Gewoon proberen objectief en observerend te zijn, dan zie je het vanzelf.quote:Ik zie spiegelogie altijd als het principe dat iedereen wie je tegenkomt een spiegel voor jou is en ze dus kunt 'gebruiken' om het even onsympathiek uit te drukken.
Nee. Ik heb soms periodes dat ik alles en iedereen wantrouw, of periodes waarin allerlei leed tegelijk naar boven komt.. Juist dus gevoelens waarvan ik wel weet dat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid..quote:Ik heb het idee dat je hier op een specifiek iets doelt?
Dan vind je het geen 'goede' eigenschap van jezelf?quote:Op woensdag 21 december 2005 11:04 schreef Alicey het volgende:
Niet per se. Ik kan me ook ergeren aan mensen die gedrag vertonen wat ik zelf ook vertoon..
Dat ben ik absoluut met je eensquote:Een beetje van beiden is denk ik het beste.
Ook waarquote:Dat is ook absoluut zo.. Maar ik denk niet dat er een hele theorie voor nodig is. Gewoon proberen objectief en observerend te zijn, dan zie je het vanzelf.
Maar dat spreekt spiegelogie, of iig mijn denkbeelden, niet tegen. Dan zijn je gevoelens nog steeds terug te halen naar jezelf. Als jij iemand wantrouwt dan merk je dat door de ervaring met die persoon dat het wantrouwen onterecht is. Hierdoor dient de ander als spiegel voor jou om te laten zien dat je wantrouwen onterecht is.quote:Nee. Ik heb soms periodes dat ik alles en iedereen wantrouw, of periodes waarin allerlei leed tegelijk naar boven komt.. Juist dus gevoelens waarvan ik wel weet dat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid..
Je moet criminelen accepteren zoals ze zijn. Ze zijn perfect, en niets valt aan hen te verbeteren. Als je dit werkelijk zo ervaart, blijft de energie stromen.quote:Op woensdag 21 december 2005 15:31 schreef Vulkan het volgende:
Klopt geen meter van...
Dus criminelen zijn ook een weerspiegeling van ons. Dus als ik denk dat ze ok zijn dan worden ze dat ook? Niet dus...
Ja dat is wel leuk allemaal, maar je schiet er geen meter mee op. Alleen je visie naar de wereld toe veranderd. Dat is weer net zo iets als: iedereen is gelijk, ieder voor zich, samen zullen we alles bereiken etc.quote:Op woensdag 21 december 2005 16:19 schreef ThomasBerge het volgende:
[..]
Je moet criminelen accepteren zoals ze zijn. Ze zijn perfect, en niets valt aan hen te verbeteren. Als je dit werkelijk zo ervaart, blijft de energie stromen.
Maar word jij kwaad of verdrietig van criminelen, dan plak je ze een stempel op. Bij elke crimineel komt dat kwade of verdrietige gevoel weer terug, zo blokkeer je je stroom van energie en bezorg je jezelf steeds een slecht gevoel. Omdat je in feite jezelf niet accepteert.
Zolang jij niet iedereen als een deel van jezelf accepteert, kan je nooit gelukkig zijn.
Kloptquote:Op donderdag 22 december 2005 13:59 schreef Dromenvanger het volgende:
Interessant
Ergernissen niet afschuiven op anderen, zelf de verantwoordelijkheid nemen van hoe je je voelt ook. Helemaal in de kern zitten van jezelf misschien ook? Dat je helemaal je eigen gevoel bepaald ook. En dat anderen er niets mee te maken hebben. Zo ben je tenminste onafhankelijk gekalmeerd en kan ook niets je van slag maken.
Het hoeft niet eens echt een slechte eigenschap te zijn, maar bij sommige eigenschappen is 1 persoon die het heeft genoeg.quote:Op woensdag 21 december 2005 11:54 schreef Geartsjuh het volgende:
[..]
Dan vind je het geen 'goede' eigenschap van jezelf?
Enige raakvlakken zijn wel nodig om normaal te kunnen praten.quote:Dat ben ik absoluut met je eens. Je wil toch ook overeenkomsten met je partner hebben. Ik wel iig.
Helemaal objectief ben je natuurlijk nooit.quote:Ook waar. Bewust observeren kan heel erg helpen. Objectief zijn is echter nog wel eens lastig vind ik. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Dat doet echter neits af avn het gevoel van wantrouwen.. Dat het onterecht is weet ik op dat moment ook wel.quote:Maar dat spreekt spiegelogie, of iig mijn denkbeelden, niet tegen. Dan zijn je gevoelens nog steeds terug te halen naar jezelf. Als jij iemand wantrouwt dan merk je dat door de ervaring met die persoon dat het wantrouwen onterecht is. Hierdoor dient de ander als spiegel voor jou om te laten zien dat je wantrouwen onterecht is.
Haha ja ik ook.quote:Op donderdag 8 december 2005 13:52 schreef clowncloon het volgende:
Ik luisterde altijd naar hem op talk radio...fantastische vent
Dat is wel een principe in de spiegelogie. Zij zien alles om ons heen als energie, en als je dat diep bekijkt blijkt het van dezelfde atomen/energie te zijn als waar wij van zijn gebouwd.quote:Op maandag 2 januari 2006 14:12 schreef Metro2005 het volgende:
Is toch ook wel een beetje het idee dat je je eigen wereld creeert. Je kunt dus invloed uitoefenen op de wereld om je heen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: stel dat dat en dat gebeurt... en het gebeurt daarna ook![]()
Is dat dan telkens toeval? of is het omdat je denkt dat iets gaat gebeuren.
Oefenen we met zijn allen niet onbewust kracht uit op dingen om ons heen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |