Ja, ik kan scotty ook bellen natuurlijk maar dan heb ik mijn ruimteschipje voor niks gebouwdquote:Op maandag 5 december 2005 23:59 schreef Monocultuur het volgende:
5 G is onhoudbaar voor lange tijd.
beter een shortcut nemen via een wormhole ofzo.
of gewoon scotty laten beamen. dan ben je er meteen.
En dat wil ik hier nou juist testen. Volgens mij is het mogelijk af te leggen zonder wormgat.quote:Op dinsdag 6 december 2005 00:16 schreef Doffy het volgende:
Even serieus graag. Ik vind een topic met wat "hands-on" relativiteits-vergelijkingen wel interessant.
Al ben ik bang dat je voor een afstand van meer dan 400 lichtjaar toch echt een wormgat nodig gaat hebben, Dion
* RedDevil085 pakt z'n zakjapannerquote:Op maandag 5 december 2005 23:51 schreef DionysuZ het volgende:
[afbeelding]
Zou het mogelijk zijn om binnen afzienbare tijd van hier naar daar te komen binnen een mensenleven?
Inderdaad.quote:Op dinsdag 6 december 2005 00:38 schreef Doffy het volgende:
Nee dus, jouw klok loopt op een normale manier door. Zelfs al zou je vertrekken met c, dan zou je er nog gewoon 428 van jouw jaren over doen.
In zijn beleving legt hij idd niet meer dan 600 meter af, dan probeer ik dus ook te zeggen. De aarde is vanuit zijn kader maar een paar honder meter verder.quote:Op dinsdag 6 december 2005 00:59 schreef Doffy het volgende:
Het is allemaal relatief, Dion. Zo'n muon leeft gewoon een bepaalde tijd, maar dankzij z'n snelheid lijkt het voor een externe waarnemer alsof dat anders is. Voor het muon zelf niet. In zijn beleving legt ie ook niet meer dan 600 meter af.
Nee, Betelgeuze is niet dichterbijquote:Op dinsdag 6 december 2005 01:00 schreef DionysuZ het volgende:
Nee, stel je voor dat ik zo'n muon ben en de aarde is Betelgeuze. Vanuit de aarde (betelgeuze) gezien is mijn snelheid bijna c en loopt mijn klokje immens traag. Vanuit mezelf gezien loopt mijn klokje gewoon op normale snelheid natuurlijk, maar door de snelheid is betelgeuze door lorentzcontractie wel een stuk dichterbij. Zo kan ik in de 2 microseconden dat ik leef TOCH het hele eind tussen beginpunt en eindpunt afleggen.
Waarom is voor de muonen de aarde wel veel dichterbij doordat ze een relatieve snelheid hebben aan elkaar van bijna c, en zou betelgeuze niet dichterbij zijn als ik ernaartoe reis met bijna c?quote:
Nee, omdat die twee zich niet in hetzelfde inertiaalframe bevinden. Ruimte-tijd is gewoon vlak, behalve in de buurt van zo'n massa. Maar het feit dat voor het muon ruimte-tijd gekromd is, wil nog niet zeggen dat de ruimte-tijd voor Betelgeuze ook gekromd is.quote:Op dinsdag 6 december 2005 01:01 schreef DionysuZ het volgende:
In zijn beleving legt hij idd niet meer dan 600 meter af, dan probeer ik dus ook te zeggen. De aarde is vanuit zijn kader maar een paar honder meter verder.
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.jsp?supportId=380427quote:Tijdrek en lengtekrimp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Beschouw bijvoorbeeld een raket die met 0,6 c naar een ster reist op 3 lichtjaar afstand van de aarde.
* Een aardse waarnemer ziet dat de raket na 3/0,6 = 5 jaar (op zijn eigen klok gemeten) bij de ster arriveert, maar dat door tijdrek de klok in de raket slechts 5/1,25 = 4 jaar vooruit is gegaan.
* De waarnemer in de raket ziet de afstand van 3 lichtjaar verkort tot 3/1,25 = 2,4 lichtjaar, zodat hij na 2,4/0,6 = 4 jaar bij de ster arriveert.
* Beiden zijn het er dus over eens dat de reis van de raket geen vijf, maar slechts vier jaar duurt.
ow sorry, heb het andere topic op het laatst niet zo heel intensief meer gevolgd.quote:Op dinsdag 6 december 2005 01:18 schreef Vitalogy het volgende:
Volgens mij had ik in het andere topic al een goed voorbeeld gegeven.
ik denk wel dat het een gigantische hoeveelheid brandstof zal kostenquote:Op dinsdag 6 december 2005 01:49 schreef Vitalogy het volgende:
Je kan beter door acceleren naar 0,9999c
Dan doe je er nog maar 6 jaar over of zo.
Plus een jaartje relaxed accelereren en weer afremmen.
Je had hier bewezen dat licht stilstaat...quote:Op dinsdag 6 december 2005 01:18 schreef Vitalogy het volgende:
Volgens mij had ik in het andere topic al een goed voorbeeld gegeven.
Je bewijst hier wiskundig dat licht helemaal niet kan bewegen. Maar weinig schijnen zich dat te realiseren.quote:Ok ik heb ook een docu gezien en daarin zat het volgende voorbeeld.
Stel ik vetrek vanaf de aarde met een ruimteschip naar een sterrestelsel op 10 lichtjaar afstand van de aarde. Ik doe dit met een gemiddelde snelheid van 80% van de lichtsnelheid.
Gezien vanuit de aarde doe ik daar
t = s / v
t = 10 / 0,8 = 12,5 jaar over
Volgens de formule van tijd dilatatie
t' = t * Sqrt(1-v2)
is de verstreken tijd op het schip echter
12,5 * Sqrt(1-(0,8*0,8)) = 12,5 * 0,6 = 7,5 jaar
Omdat de persoon in het ruimteschip in zijn tijd er maar 7,5 jaar over gedaan heeft maar wel met een gemiddelde snelheid van 0,8c gereisd heeft, heeft deze een afstand afgelegd van 7,5 * 0,8c = 6 lichtjaren. De ruimte is voor de persoon in het ruimteschip gedurende de reis gekrompen geweest tov de aarde.
Wat nu als het geen ruimteschip is, maar een foton.
Gezien vanaf de aarde is de reistijd 10 jaar (de afstand is 10 lichtjaar).
Echter gezien vanaf de foton is de reistijd
10 * Sqrt(1-(1*1)) = 0 jaar
De afstand voor de foton is
0 jaar * 1c = 0 lichtjaar.
Gezien vanaf de foton staat licht stil.
Vanaf de aarde gezien is het natuurlijk een heel ander verhaal.
Volgens mij is dit de bewering die Rudeonline maakt?
De relativiteitstheorie heeft als axioma dat iedereen dezelfde lichtsnelheid meet, en deze ca 299792,458 km/s is. De RT kan dus nooit "bewijzen" dat licht stilstaat, want een theorie kan niet iets bewijzen wat haar eigen axioma's tegenspreekt. Dus wat gaat er fout, denk je? Juistem, je gebruikt een klassieke redenatie voor de relativiteitstheorie, en dat is een beetje onlogisch. Dan denk ik dat er nu weer ontopic over de reis naar Orion kan worden gepostquote:Op dinsdag 6 december 2005 10:02 schreef rudeonline het volgende:
Je bewijst hier wiskundig dat licht helemaal niet kan bewegen. Maar weinig schijnen zich dat te realiseren.
Snelheid = afgelegde weg x tijd.
De RT bewijst dat licht stilstaat.
Wat is er mis met de "klassieke" redenatie? En als een theorie iets niet kan bewijzen, is de theorie dan misschien onvolledig?quote:Op dinsdag 6 december 2005 11:46 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De relativiteitstheorie heeft als axioma dat iedereen dezelfde lichtsnelheid meet, en deze ca 299792,458 km/s is. De RT kan dus nooit "bewijzen" dat licht stilstaat, want een theorie kan niet iets bewijzen wat haar eigen axioma's tegenspreekt. Dus wat gaat er fout, denk je? Juistem, je gebruikt een klassieke redenatie voor de relativiteitstheorie, en dat is een beetje onlogisch. Dan denk ik dat er nu weer ontopic over de reis naar Orion kan worden gepost
De klassieke (= niet-relativistische) redenatie gaat niet op voor relativistische situaties. Duh.quote:Op dinsdag 6 december 2005 12:29 schreef rudeonline het volgende:
Wat is er mis met de "klassieke" redenatie? En als een theorie iets niet kan bewijzen, is de theorie dan misschien onvolledig?
Grappig dat je zelf gewoon het antwoord op je vraag geeft, maar het waarschijnlijk niet eens doorhebtquote:Op dinsdag 6 december 2005 12:29 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Wat is er mis met de "klassieke" redenatie? En als een theorie iets niet kan bewijzen, is de theorie dan misschien onvolledig?
Verlicht me...quote:Op dinsdag 6 december 2005 12:35 schreef Pie.er het volgende:
[..]
Grappig dat je zelf gewoon het antwoord op je vraag geeft, maar het waarschijnlijk niet eens doorhebt![]()
Je hebt je eigen topics daarvoor gehad, ga nou niet andermans topics 'verzieken'.quote:
Sorry, maar ik denk dat enkellen van jullie mijn topics verzieken door domme linkjes te plaatsen. Ik vraag niemand om op mijn post te reageren, dat doen jullie zelf. Waarom lukt het dan niet om mijn topics gewoon dood te laten bloeden? Ze zijn toch niet interresant.. ( en toch reageren, je kwelt jezelf door ook hier weer op te reageren, en toch ga je het doen..quote:Op dinsdag 6 december 2005 12:47 schreef Quarks het volgende:
[..]
Je hebt je eigen topics daarvoor gehad, ga nou niet andermans topics 'verzieken'.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |