quote:
Op zondag 27 november 2005 14:16 schreef Coelho het volgende:[..]
Niet echt een professionele site, met zo'n halve kampo boven in beeld. Maar goed, ook hij heeft recht op zijn mening. Het is en blijft koffiedik kijken.
Aardig stukje op die site, maar het uitgangspunt blijkt al niet te kloppen. Er is geen west-circulatie opgetreden.
De ontwikkelingen sinds Oktober stroken niet met de opzet naar een zachte periode die mogelijk maandenlang aanhoudt. Dat zegt deze man ook niet, hij heeft het over kwakkelperiodes met extreme tintjes tussen zachter weer door. Dat is sowieso al een vrij normale winter die interessante dagen kan opleveren. Wat we de afgelopen dagen hebben gezien is welliswaar extreem winters qua sneeuw, maar kan gerust in een normale winter. Zelfs een zachtere. In een deel van het land is het trouwens gewoon herfst gebleven, het was kantje boord wat de sneeuw betreft in het oosten.
Het is nu welliswaar wat kouder dan normaal, maar valt nog binnen de marge 'normaal voor de tijd van het jaar'. We hebben geen kou van betekenis gehad, op een nachtje met stralingsvorst na. Ook heel normaal.
De opzet sinds Oktober en het weerbeeld wat we zien neigt nu dus ook niet persee naar een reeks koude maanden, maar we hebben nu op globaal niveau toch wel iets anders aan onze broek hangen dan een Azorenhoog, een Bartlett High, en/of een westcirculatie -waar de schrijver van het stuk vanuit ging-, al die typische dingen die ervoor zorgen dat je winters weer (behorende bij een 'normale winter') al gauw op je buik kunt schrijven. Voor standvastig zacht weer moeten er op dit moment een aantal grote factoren veranderen op de kaarten omdat je anders van tijd tot tijd toch koudere intermezzo's gaat zien Minstens.
Wat intussen een aardige strohalm aan het worden is voor winterliefhebbers is dat de kaarten er ongekend winters uitzien. In potentie dan. Je ziet een tendens die telkens neigt naar herhaling waarbij -als het zo doorgaat- je een normale tot misschien wel koudere winterperiode kunt gaan verwachten.
De seizoensprognoses die wezen op een normale tot koudere winter gaven een draaiboek dat tot de dag van vandaag klopt. Dit keer geen hogedruk van Siberie tot zuid Skandinavie en maandenlang straffe droge noordoostenwind die oceaandepressies op afstand houdt, maar een Groenlandhoog dat de boel blokkeert. Het is hier niet heel erg koud, voorlopig nog in ieder geval, maar wel veel winterse neerslag. Verder naar het zuiden is het al wel ronduit koud te noemen.
Op dit moment sneeuwt het noordelijke deel van het continent onder dat tot versnelde afkoeling gaat leiden. Het werd tijd, het is veel te lang veel te zacht geweest. Een grote dikke sneeuwlaag is geneigd om voor standvastige hogedruk te zorgen. Op de oceaan keert telkens een (aspirant) Groenlandhoog op dat de boel daar blokkeert en de grote straalstroom zuidelijk doet afbuigen. Er ontstaat in de poolstreken een enorme cold pool waaruit een zijriviertje van de straalstroom snoept om vervolgens naar het zuiden af te buigen. Tussen de hogedrukgebieden door. Hierdoor kunnen depressies en storingen van polaire oorsprong gaan afzakken, over West Europa heen als een jo-jo of diablo, richting de Middellandse Zee.
Dit zijn niet de klassieke oceaandepressies die je ziet wanneer koude continentale lucht bij de US/Canada boven het relatief warme water daar komt, gaat uitdiepen, om vervolgens liftend op een stevige straalstroom via IJsland onze omgeving aan te doen.
Natuurlijk, altijd kan er wat veranderen en vroeg of laat zal dat ook gebeuren. Maar op dit moment zien we de aanloop naar een winter die normaal danwel kouder gaat uitpakken. Des te langer deze situatie duurt, des te steviger zit het globale plaatje in het zadel en des te meer 'winter' we gaan zien. Het seizoen is zo'n beetje begonnen nu. Kans op winterweer zit er absoluut in op dit moment en dat is al heel wat meer dan wat we gezien hebben in een aantal voorgaande jaren.
Een winterprik kan leuk zijn, een toevallige vorstperiode tussen de bedrijven door ook, maar op dit moment ontwikkelt zich standvastig winterweer dat iets meer gaat brengen dan zomaar een winterprik. Garanties heb je niet. De opbouw kan over twee weken helemaal van de kaart geveegd zijn. Dat is wel eens vaker gebeurd. Vooralsnog lijkt het er niet op, komen er geen prognoses die hints geven in een einde aan de opbouw, en ligt de volgende periode met (veel) sneeuw al concreet op de loer. Hoe dat uitpakt is nog een tweede, op relatief kleine schaal zoals de Benelux kan het nog alle kanten op.
Pakweg een week geleden hadden we een breakpoint m.b.t. de straalstroom. Ging ie wel of niet voor een westcirculatie zorgen? Was dat wel gebeurd dan was de kou van de afgelopen week ergens anders naartoe gegaan en hadden we ons langzamerhand kunnen gaan opmaken voor een oceaandepressietrein. Het is niet gebeurd. Niet toevallig of puur geluk, maar omdat de globale druksystemen het blokkeren. Dezelfde globale druksystemen komen met het verstrijken van de tijd steeds steviger te liggen, alhoewel een omwenteling nooit uit te sluiten is. Vooralsnog lijkt het er niet op en de kaarten lijken vrij consistent. Dat maakt de kans al iets groter dat het in December inderdaad gaat winteren.
Verloopt December kouder dan normaal dan is de kans dat Januari kouder zal zijn al een stukje groter. Is Januari ook kouder dan is de kans dat Februari kouder gaat verlopen ook weer groter.
Hoe dan ook, afwachten hoe het gaat lopen.