Aha BEdanktquote:Op donderdag 10 november 2005 03:11 schreef sterre1981 het volgende:
[..]
- De eerste illusie heeft te maken met laterale inhibitie. Wanneer een staafje (een sensor in onze ogen) licht waarneemt, gaat hij seintjes naar de hersenen sturen, tegelijkertijd remt hij ook de omringende staafjes, om op die manier zijn eigen seintjes relatief sterker te maken. Daardoor lijkt het om dat lichte plekje heen iets donkerder. Nou, voer die theorie nog wat verder door en je begrijpt waar ik heen wil.
- De tweede illusie weet ik zo gauw niet, daar kom ik nog op terug.
- De derde illusie is iets wiskundigs. De hoeken van de driehoeken zijn niet gelijk. Daardoor heb je een 'knik' in de driehoek. je zou op het eerste gezicht zeggen dat het gelijkvormige driehoeken zijn, de twee kleintjes, zowel als de grote. Maar de grote driehoek is geen echte driehoek, maar een vierhoek, doordat de kleine driehoekjes niet gelijkvormig zijn. Daarin zit hem de truc.
- De vierde illusie is geen illusie, maar de stroop test. Twee verschillende visuele stimuli interfereren met elkaar. Je ziet de kleur groen, maar je leest geel. Dat is verwarrend.
- De vijfde Illusie heeft te maken met hetzelfde principe als de eerste illusie.
- De zesde illusie heeft te maken met de manier waarop wij beweging waarnemen, maar daar kom ik nog op terug, want dat weet ik zo gauw niet uit mijn hoofd.
- De zevende is natuurlijk heel simpel, en heeft te maken met de manier waarop we diepte waarnemen.
- Voor de achtste geldt hetzelfde als voor de zevende.
- En de negende is gewoon een lollig grapje.
quote:Op woensdag 9 november 2005 20:29 schreef Leffe48 het volgende:
Wie wil er helpen mijn perpetuüm mobile te ontkrachten![]()
[afbeelding]
net zoals de wind-chill factorquote:Op donderdag 10 november 2005 21:09 schreef NiwiKaiha het volgende:
Over de fles azijn: ik denk dat de azijn direct in de buurt van je hand zeer snel een temperatuurevenwicht met je hand bereikt. Als je de fles gaat schudden gaat de azijn bewegen en dan komt er nieuwe koude azijn bij je hand, die je opnieuw op moet warmen. Als je blijft schudden is de temperatuur in de gehele fles gelijk, zal het dus veel meer energie kosten om de azijn vlak bij je hand op te warmen en voelt de fles kouder aan. Denk ik hoor.
Klinkt ook logisch! bedanktquote:Op donderdag 10 november 2005 21:09 schreef NiwiKaiha het volgende:
Over de fles azijn: ik denk dat de azijn direct in de buurt van je hand zeer snel een temperatuurevenwicht met je hand bereikt. Als je de fles gaat schudden gaat de azijn bewegen en dan komt er nieuwe koude azijn bij je hand, die je opnieuw op moet warmen. Als je blijft schudden is de temperatuur in de gehele fles gelijk, zal het dus veel meer energie kosten om de azijn vlak bij je hand op te warmen en voelt de fles kouder aan. Denk ik hoor.
Dit komt omdat als jij geboren word heb je 46 chromosomen in elke cel normaal. Een mongooltje heeft ermeer daaarom dat hij afwijking heeft. die 46 chromosomen kopieren zich om de zoveel tijd maar daarbij kopieren ze zich niet helemaal een klein stukje wordt telkens niet meegenomen als je bijv 80 ben heb je nietzoveel meer over, dus als je chromosomen opgedeeld zijn ga je dood op de natuurlijke manier.(dit wordt telkens verlengt ivm levensomst.en voedsel e.d.) Als jij bijvoorbeeld 20 bent en jewilt jezelf laten klonen zijn die chromosomen al ene keer gekopieerd (hoevvel weet ik niet)quote:Op woensdag 16 november 2005 15:51 schreef thabit het volgende:
Ik heb een biologisch vraagje.
We weten dat ouderdomsverschijnselen onder andere komen doordat DNA tijdens celdeling steeds iets slijt. Dit is ook een van de redenen dat gekloonde dieren vaak gebreken vertonen. Maar als dit zo is, hoe komt het dan dat dieren (inclusief mensen) die op normale wijze geboren worden doorgaans geen gebreken vertonen? Je zou immers verwachten dat het DNA van de ouderlijke geslachtscellen in de loop der jaren ook aan slijtage onderhevig is.
Maar bij bevruchting krijg je ook cellen van je ouders zoals ze DAN zijn. Wat is het verschil?quote:Op woensdag 16 november 2005 16:03 schreef Killaht het volgende:
[..]
bij klonen kopier je iemand exact zoals hij dan is. Problemen onstaan dus omdat de chromosomen al gekopieerd geweest dit schijnt complicaties op te brengen.
Nou dat is weer anders omdat het dan vermengd wordt het DNA van de vader en het DNA van de moeder wordt samengevoegd dus krijg je een geheel nieuw DNA met 50% vader eigenschappen en 50% moeder..quote:Op woensdag 16 november 2005 16:26 schreef thabit het volgende:
[..]
Maar bij bevruchting krijg je ook cellen van je ouders zoals ze DAN zijn. Wat is het verschil?
precies, hoe zit het met telomeren in geslachtscellen?quote:Op woensdag 16 november 2005 16:26 schreef thabit het volgende:
[..]
Maar bij bevruchting krijg je ook cellen van je ouders zoals ze DAN zijn. Wat is het verschil?
Ja tuurlijk van je moeder en vader maar omdat er nieuwe DNA wordt ontwikkeld van de 2 personen krijg je 2 nieuwe soort chromosomen die nog niet gekopieerd zijn, en dit proces gat van start als je geboren bent.quote:Op woensdag 16 november 2005 16:46 schreef DionysuZ het volgende:
de chromosomen in geslachtscellen zijn ook maar kopiën hoor Killaht.
http://www.kennislink.nl/web/show?id=107899quote:Telomeren worden bij elke celdeling korter, behalve in geslachtscellen. Daar zorgt het enzym telomerase ervoor dat er na iedere deling weer een stukje aangeplakt wordt (zie het filmpje van de universiteit van Stuttgart hieronder). Maar in normale lichaamscellen valt er na iedere deling een stukje van het chromosoom af.
Als je de fles vast hebt wordt deze iets warmer voor je gevoel. ga je schudden dan wordt het weer kouder. Er komt door het schudden ander azijn op de plek waar jij je hand hebt. Je verwarmt de fles en het azijn bij je hand een beetje. Door het schudden komt er nieuw, iets frisser, azijn langs je hand. Dit krijgt door het schudden niet de tijd iets op te warmen. Zou je stoppen met schudden en even later weer verder gaan treed hetzelfde verschijnsel op.quote:Op woensdag 9 november 2005 20:29 schreef Armalite het volgende:
[..]
Mijn MAVO scheikunde twijfelt wat aan dit antwoord. De energie om het gas en de vloeistof te laten mengen lijkt me komen uit het schudden. Zelfs het mengen zelf heb ik zo mijn twijfels over...
Laten we nog maar even wachten op iemand met iets meer kennis van scheikunde![]()
Bij het invullen van alleen deze parameters zou ik zeggen. Je vetpercentage is anders. Lengte geslacht en leeftijd is hetzelfde gebleven. Gewicht is alleen veranderd. Dan zou het logisch zijn dat het vet percentage verandert, anders zou het gewicht geen invloed hebben op je vet percentage en zou het onzinnig zijn om het te laten invullen.quote:Op woensdag 16 november 2005 22:19 schreef McGilles het volgende:
Ik ga mijn vetpercentage meten, hiervoor moet ik invullen:
Leeftijd
Geslacht
Gewicht
Lengte
Nu meet ik mijn vetpercentage, na dit te hebben gedaan drink ik 4 liter water, waardoor ik 4 kg zwaarder ben, als ik nu mijn vetpercentage meet, zal die anders zijn dan de eerste meting?
Het lijkt me duidelijk dat dit geen duidelijke en betrouwbare meting is. Ik reageerde even met de blik alleen op de gegeven gegevens.quote:Op donderdag 17 november 2005 20:38 schreef mockin het volgende:
Wanneer je denkt dat je op deze manier een betrouwbare vetmeting ondergaat heb je het goed mis.
Dit soort "Metingen" worden gedaan met standaard modellen, en kunnen er gerust een procent of 10 naast zitten als jouw lichaamsbouw van de standaard afwijkt.
De snelheid heeft echt invloed.quote:Op vrijdag 18 november 2005 19:22 schreef Roltrapfee het volgende:
Wat is dat nou voor onzin? Een jaar is toch een jaar? Een uur is toch ook gewoon een uur, of je nou 10 km/h of 200 km/h gaat? Ligt dit nou aan mij en is er een heel logische verklaring of slaat het echt nergens op?
wat grappig. Als je sneller gaat dan het licht zullen je vrienden eerder jonger zijn dan wanneer je vertrok als je terugkomtquote:Op vrijdag 18 november 2005 19:22 schreef Roltrapfee het volgende:
Ok help! Ik kan hier echt wakker van liggen!
Een of ander betweterig wijsneuzenvriendje dat ik vroeger had kwam eens aan met het volgende:
Als je sneller bent dan het licht en je gaat een jaar weg, dan zijn al je vrienden dood (aan ouderdom) als je terug komt. (En hij bleef er heel irritant wijs en superieur bij kijken omdat ik het niet snapte en hij weigerde me gewoon uit te leggen hoe het zat)
Wat is dat nou voor onzin? Een jaar is toch een jaar? Een uur is toch ook gewoon een uur, of je nou 10 km/h of 200 km/h gaat? Ligt dit nou aan mij en is er een heel logische verklaring of slaat het echt nergens op?
Een plancktijd duurt ongeveer 5.391x10-44 seconden en wordt beschouwd als het kortst meetbare tijdsverschil, of de kortste tijdeenheid die nog enige betekenis heeft.quote:Op vrijdag 18 november 2005 19:53 schreef soulsurvivor het volgende:
Vraag:
hoe kort duurt de kortste duur.
m.a.w. Hoe vaak kan je een seconde door twee delen.
En heet die korste duur dan? een [ Planck seconde ]? en hoe kort duurt die ?[kan het nergens vinden]
Da's lastiger.quote:Op vrijdag 18 november 2005 19:53 schreef soulsurvivor het volgende:
Kan iemand het me uitleggen zodat ik het ook kan visualiseren?
Ik neem aan dat een foton het kleinste waarneembare deeltje materie/energie voor de mens is.quote:Op vrijdag 18 november 2005 20:16 schreef Maethor het volgende:
[..]
Een plancktijd duurt ongeveer 5.391x10-44 seconden en wordt beschouwd als het kortst meetbare tijdsverschil, of de kortste tijdeenheid die nog enige betekenis heeft.
[..]
Da's lastiger.
De plancktijd is ook de tijd die een foton nodig heeft om de afstand van één plancklengte af te leggen. Maar die plancklengte (de kortste afstand met nog enige fysische betekenis) is vervolgens ook weet niet echt voor te stellen: ongeveer 1.616x10-35 meter.
Of: er gaan grofweg 19 miljoen miljard miljard miljard miljard plancktijden in een seconde.![]()
Zulke eenheden moet je denk ik gewoon niet willen visualiseren.![]()
Dat is gek! Ik vraag me altijd af hoe ze dat wetenquote:Op vrijdag 18 november 2005 19:35 schreef Maethor het volgende:
[..]
De snelheid heeft echt invloed.Al is er tussen 10 en 200 km/h geen verschil te merken. Als je snelheid heel dicht bij die van het licht zit, verloopt jouw tijd langzamer dan die van de achterblijvers. Dus tijdens 1 sec. op jouw klok verlopen er dan bijv. 1000 op aarde.
Het is dus wel degelijk waar, maar om het echt goed te begrijpen zul je je een beetje in de speciale relativiteitstheorie moeten verdiepen.
Wel één van de kleinsten. Maar het is met zulke deeltjes altijd moeilijk om over een omvang te praten. Te meer omdat je een foton even goed kunt voorstellen als een deeltje, dan als een golf. Hetzelfde geldt voor een klein deeltje als het elektron.quote:Op vrijdag 18 november 2005 23:11 schreef soulsurvivor het volgende:
[..]
Ik neem aan dat een foton het kleinste waarneembare deeltje materie/energie voor de mens is.
[corrigeer me als ik het fout heb]
Da's weer tricky.quote:Het lijkt me logisch dat die foton 1 plancklengte aflegt in de vorm van een sprong.
Niet in een beweging dus.[anders zou je het nog kunnen meten, toch?!]
[eerst was hij daar en opeens is hij daar] [klopt dat?]
Kan ik dan concluderen dat er niet zoiets bestaat als een oneindig kort moment
of oneindig lang moment, [ wat de eeuwigheid rond zou maken] omdat tijd gerelateerd is aan materie?!
Of kan ik concluderen dat er wel zoiets bestaat als een oneindig kort moment maar die in de natuurkunde niet terzaken doet omdat het niet te meten valt.
Dat concludeer ik niet uit bovenstaande...quote:En kan je misschien de conclusie trekken dat er in de eeuwigheid geen tijd of duur bestaat? [Dat het meer een staat van zijn is.]
[een andere dimensie waarin geen tijd bestaat maar die volkomen synchroom met onze dimensie loopt]
Meneer Einstein heeft het voorspeld met zijn Relativiteitstheorie. En toen hebben mensen het getoetst, en het bleek echt zo te zijn.quote:Op zaterdag 19 november 2005 00:09 schreef Roltrapfee het volgende:
[..]
Dat is gek! Ik vraag me altijd af hoe ze dat weten![]()
Ja. Maar mensen zeggen wel es "Wat nou als ik met dat muon meereis?"quote:Op zaterdag 19 november 2005 10:19 schreef Maethor het volgende:
[..]
Meneer Einstein heeft het voorspeld met zijn Relativiteitstheorie. En toen hebben mensen het getoetst, en het bleek echt zo te zijn.
Een voorbeeld van een experiment waarin je die tijddilatatie kunt aantonen is met muonen. Muonen zijn deeltjes die heel snel vervallen. Ze ontstaan onder andere bovenin de atmosfeer, als kosmische straling de dampkring binnenkomt en op atomen botst. De vervaltijd, de tijd die een muon gemiddeld nodig heeft om te vervallen, is bekend. Met deze gegevens kun je bepalen welke fractie van de muonen er nog over is als ze naar het aardoppervlak gevlogen zijn.
De grap is echter dat er veel meer over zijn dan je op het eerste gezicht zou verwachten. En dat komt door hun enorme snelheid, waardoor hun horloge veel langzamer loopt (door die tijddilatatie dus). Doordat hun horloge langzamer loopt, denken ze pas veel later 'kom, ik ga vervallen' dan als ze een meer gangbare snelheid hadden gehad (en hun horloge even snel liep als die van mensen op de grond).
Voor de volledigheid: dit is het experiment van Rossi en Hall uit 1941. Die muonen blijken tienmaal zo langzaam te vervallen dan je zou verwachten als je de Relativiteitstheorie negeert.
Telomerase is inderdaad verantwoordelijk voor de juiste lengte in gameten. Soms wordt telomerase ook in andere lichaamscellen aangemaakt waardoor er een vorm van kanker onstaat.quote:Op woensdag 16 november 2005 18:21 schreef DionysuZ het volgende:
DIT is interessant:
Telomeren worden bij elke celdeling korter, behalve in geslachtscellen. Daar zorgt het enzym telomerase ervoor dat er na iedere deling weer een stukje aangeplakt wordt (zie het filmpje van de universiteit van Stuttgart hieronder). Maar in normale lichaamscellen valt er na iedere deling een stukje van het chromosoom af.
http://www.kennislink.nl/web/show?id=107899
Einsteinquote:Op zaterdag 19 november 2005 10:19 schreef Maethor het volgende:
[..]
Meneer Einstein heeft het voorspeld met zijn Relativiteitstheorie. En toen hebben mensen het getoetst, en het bleek echt zo te zijn.
Dat staat ook ergens in een boek van me.quote:Op zaterdag 19 november 2005 19:33 schreef Roltrapfee het volgende:
[..]
EinsteinDie man heeft bewust moeilijke dingen uitgevonden om mensen zoals ik te irriteren!
Maar vooruit, ik ben overtuigdbedankt!
![]()
quote:Op zaterdag 19 november 2005 19:35 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dat staat ook ergens in een boek van me.
"Although we zon't have any proef of the konztanzy of ze zpeed of light, we azume it. Zust to irritate Roltrapfee. "
Echt waar![]()
Graden: Celsius, Fahrenheit, Delisle, Newton, Rankine, Réaumur, of graden Rømer?quote:Op zondag 20 november 2005 15:22 schreef soulsurvivor het volgende:
Als het vandaag 0 graden is en morgen wordt het 2x zo koud, hoe koud
wordt het dan morgen?
Celsiusquote:Op zondag 20 november 2005 16:00 schreef Quarks het volgende:
[..]
Graden: Celsius, Fahrenheit, Delisle, Newton, Rankine, Réaumur, of graden Rømer?
Was te verwachtenquote:
Ik mis in het rijdje eigenlijk Kelvin. en dan is het geen graden kelvin, maar gewoon Kelvin.quote:
Daarom zette ik hem er ook niet tussen.quote:Op zondag 20 november 2005 16:28 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ik mis in het rijdje eigenlijk Kelvin. en dan is het geen graden kelvin, maar gewoon Kelvin.
Nee, denk het niet. 0 graden celsius is namelijk niet het absolute nulpunt. Ik denk eerder dat het klopt als je 100 kelvin en 200 Kelvin hebt. Die gaat uit van de allerlaagste temperatuur.(wat tot nu toe gemeten is) De moleculen staan dan nagenoeg stil.quote:Op zondag 20 november 2005 16:14 schreef Quarks het volgende:
[..]
Was te verwachten
Kun je zeggen dat 20 °C twee keer zo warm is als 10 °C?
Trillen de atomen en moleculen dan twee keer zo hard?
Daarom zette ik er ook even achter dat het Kelvin is en geen graden Kelvin.....quote:Op zondag 20 november 2005 16:32 schreef Quarks het volgende:
[..]
Daarom zette ik hem er ook niet tussen.
Er stond duidelijk graden; daar hoort Kelvin niet bij
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |