Als ie 't niet doet kan-ie sowieso naar de prullenbak. Die aarddraad zit erop voor de veiligheid, niet uit electrische noodzaak. Je mag ook geen stroom door die aarddraad laten lopen.quote:Op zaterdag 17 september 2005 11:55 schreef CoNNaiZ het volgende:
Hoi, ik heb een eenvoudige halogeenlamp gekocht voor directe aansluiting op het lichtpunt.
Probleem is dat deze lamp (volgens beschrijving) een aarding nodig heeft, mijn elektradraden zijn er slechts 2, geen aarde dus. Resultaat is dat hij ook het niet doet.
Iemand een idee of dit te omzeilen is of kan de lamp naar de prullenbak
Nee, maar het is wel zelf goed te doen. De lamp werkt zonder aarddraad ook alleen voor je eigen veiligheid is het beter om deze wel geaard aan te sluitenquote:Op zaterdag 17 september 2005 12:12 schreef Vonkenboer het volgende:
Enigste mogelijkheid is het trekken van aarde vanuit een centraaldoos naar jou aansluitpunt.
Het is niet mogelijk om dat te omzeilen![]()
same here....quote:Op zondag 18 september 2005 09:15 schreef Conflict het volgende:
Ik heb in het hele huis niet een lamp geaard volgens mij.
en dan scheld je de hele winkel verrot dat ze rommel verkopenquote:Op zondag 18 september 2005 09:15 schreef Conflict het volgende:
Ik heb in het hele huis niet een lamp geaard volgens mij.
En trouwens, als iets wat je gekocht hebt niet werkt, dan gooi je 'm niet weg maar ga je er mee terug naar de winkel.
en de behuizing van het armatuur dan?quote:Op zondag 18 september 2005 09:24 schreef LowJoe het volgende:
Is ook een beetje onzin om een halogeenlamp te moeten aarden.....Zal notabene een trafo in zitten die het omzet naar 12 volt....Die heeft echt geen aarde nodig......
Die komt niet in aanraking met de 230 volt.....De draden daar van gaan direkt naar de trafo en de schakelaar zit aan de 12 volt kant......Als je n.l. aan de 230 v kant schakelt vind de halogeenlamp dat niet lekker vanwege spanningspieken.....quote:Op zondag 18 september 2005 09:27 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
en de behuizing van het armatuur dan?
dus jij schakelt de 12 volt?quote:Op zondag 18 september 2005 09:56 schreef LowJoe het volgende:
[..]
Die komt niet in aanraking met de 230 volt.....De draden daar van gaan direkt naar de trafo en de schakelaar zit aan de 12 volt kant......Als je n.l. aan de 230 v kant schakelt vind de halogeenlamp dat niet lekker vanwege spanningspieken.....
Tegenwoordig (Lees in nieuwbouwhuizen) zit bij ieder lichtpunt een aarddraad en bied iedere lamp met metaal de mogelijkheid om voor de veiligheid deze te aarden. Dit heeft te maken met de nieuwe bouwbesluiten enzo.quote:Op zondag 18 september 2005 10:14 schreef -Dominator- het volgende:
De aardedraad heb je helemaal niet nodig!
Behalve in vochtige ruimtes zoals de badkamer enzo.
D'r bestaan ook 220V halogeenlampen hoor...quote:Op zondag 18 september 2005 09:24 schreef LowJoe het volgende:
Is ook een beetje onzin om een halogeenlamp te moeten aarden.....Zal notabene een trafo in zitten die het omzet naar 12 volt....Die heeft echt geen aarde nodig......
Meestal kan het niet anders!Want het zit ingebouwd in het armatuur.Of het moet een spotje zijn en dan kan je niet anders als de 230 v schakelen,maar ook daar heb je geen eens een aansluiting voor de aarde!230 v halogeenlampen is wat anders,maar die komen niet zo vaak voor......Eigenlijk alleen in de staande lampen met soms wel 500 watt,tja,als je daar nog een trafo tussen moet zetten wordt die voet wel heel erg groot en zwaar.....Om over de warmte maar niet te praten.Dus daar zal wel een aardedraad in moeten,maar er zijn hele volksstammen die ze in een gewoon stopkontakt steken.....quote:Op zondag 18 september 2005 10:04 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
dus jij schakelt de 12 volt?
I knowquote:Op zondag 18 september 2005 10:33 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Tegenwoordig (Lees in nieuwbouwhuizen) zit bij ieder lichtpunt een aarddraad en bied iedere lamp met metaal de mogelijkheid om voor de veiligheid deze te aarden. Dit heeft te maken met de nieuwe bouwbesluiten enzo.
Maar als er een aarddraad zit zou ik hem wel gebruiken dit is veiliger
230 V halogeen lampen komen vaker voor dan jij denkt dan denk ik....quote:Op zondag 18 september 2005 20:06 schreef LowJoe het volgende:
[..]
Meestal kan het niet anders!Want het zit ingebouwd in het armatuur.Of het moet een spotje zijn en dan kan je niet anders als de 230 v schakelen,maar ook daar heb je geen eens een aansluiting voor de aarde!230 v halogeenlampen is wat anders,maar die komen niet zo vaak voor......Eigenlijk alleen in de staande lampen met soms wel 500 watt,tja,als je daar nog een trafo tussen moet zetten wordt die voet wel heel erg groot en zwaar.....Om over de warmte maar niet te praten.Dus daar zal wel een aardedraad in moeten,maar er zijn hele volksstammen die ze in een gewoon stopkontakt steken.....
Wat een bullshit.. De draden gaat toch echt de lamp in voordat ze bij de transformator komen en daar kan zeker nooooooit een probleem ontstaan ( lees blanke delen (losgeraakte isolatie) tegen de metalen behuizing ))?quote:Op zondag 18 september 2005 09:56 schreef LowJoe het volgende:
[..]
Die komt niet in aanraking met de 230 volt.....De draden daar van gaan direkt naar de trafo en de schakelaar zit aan de 12 volt kant......Als je n.l. aan de 230 v kant schakelt vind de halogeenlamp dat niet lekker vanwege spanningspieken.....
De enigste armaturen die van metaal zijn en halogeenlamp(en) hebben zijn diegene die direkt op 230 v werken(Staande armaturen met b.v een grote lamp voor indirekt licht),die moeten natuurlijk wel aarde hebben,maar zoals ik al schreef,hele volksstammen stoppen die in een gewoon stopkontakt....En zelfs die heb je met een stenen basisplaat waar door de aarde eiegenlijk ook overbodig is.De rest hebben allemaal kunstof behuizingen en hebben dan ook geen kontakt voor aarde......Soms lijken die van metaal,maar dan zit het op een kunstof plaat waar dan het metalen deel op vast zit en dus geen geleidende verbinding heeft met het netsnoer.....quote:Op maandag 19 september 2005 18:06 schreef Partyman het volgende:
[..]
Wat een bullshit.. De draden gaat toch echt de lamp in voordat ze bij de transformator komen en daar kan zeker nooooooit een probleem ontstaan ( lees blanke delen (losgeraakte isolatie) tegen de metalen behuizing ))?
Als je geluk hebt zit de centraaldoos waar jij je lamp aan wilt ophangen op dezelfde groep als waar de badkamer op zit.... vaak zit daar in de centraaldoos aarde, anders zeker weten bij de cv ketel (verplicht nml! ) kun je ff een aardedraad rondtrekken
Als je ff bij m'n info had gekeken had je gezien dat het ook mijn werk is btwquote:Op maandag 19 september 2005 19:12 schreef LowJoe het volgende:
[..]
De enigste armaturen die van metaal zijn en halogeenlamp(en) hebben zijn diegene die direkt op 230 v werken(Staande armaturen met b.v een grote lamp voor indirekt licht),die moeten natuurlijk wel aarde hebben,maar zoals ik al schreef,hele volksstammen stoppen die in een gewoon stopkontakt....En zelfs die heb je met een stenen basisplaat waar door de aarde eiegenlijk ook overbodig is.De rest hebben allemaal kunstof behuizingen en hebben dan ook geen kontakt voor aarde......Soms lijken die van metaal,maar dan zit het op een kunstof plaat waar dan het metalen deel op vast zit en dus geen geleidende verbinding heeft met het netsnoer.....
Geloof me,ik heb al tig van die halogeen armaturen gemonteerd als elektromonteur.
Is zowieso een veilig id, mocht er om wat voor reden dan ook spanning op het omhulsel komen zorgt de aardelschakelaar direct voor afschakeling.quote:Op maandag 19 september 2005 21:59 schreef LowJoe het volgende:
Nouja ok,dan heb ik die gemist in de praktijk.Maar zijn dan toch zeldzaam......Natuurlijk heb ik ook wel zo'n soort gemonteerd,maar dan was het gedeelte met de trafo toch van kunststof,niet helemaal,maar wel waar de draad in ging.........
Het middel zou wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal. Google eens op 'ground loops' of 'aardlus'.quote:Op maandag 19 september 2005 22:42 schreef blieblie het volgende:
Een vraagje voor de monteurs hiero dan. Ik heb geen lamp maar een pc welke ik liever in een geaard stopcontact doe (zit ook een overspannings/bliksembeveilig-ding voor die alleen "schijnt" te werken in een geaard stopcontact). Kan ik hiervoor gewoon een aarde draad naar mijn centrale verwarming radiator trekken? Want die zit dichterbij dan een geaard stopcontact waar ik evt. de aarde vanaf kan takken.
Ik zit wel in een appartementje en ik heb gehoord dat het wel eens voorkomt dat de CV installaties in een appartementencomplex apart van elkaar zijn en daardoor niet als aarde kunnen fungeren.
Scheidingstrafo's ('aardlus-isolatoren') zijn geen aarde; integendeel, ze zijn een prima manier om dingen die een paar honderd V 'verschoven' zitten ten opzichte van de rest van je electrische installatie aan je installatie te knopen. Beetje naar als je daar dan toch aan gaat zitten met je vingersquote:Op maandag 19 september 2005 23:08 schreef blieblie het volgende:
Heb je wellicht tips hoe je zoiets het beste kunt doen?
Heb ik ook gedaan, en afgezien van de enkele statische schok in de winter ging dat primaquote:Op maandag 19 september 2005 23:28 schreef blieblie het volgende:
Pfff.... Dan laat ik em wel lekker in een ongeaard stopcontact zitten.
Heb je misschien verstand van die overspannings/bliksem dingen?quote:Op maandag 19 september 2005 23:36 schreef joshus_cat het volgende:
[..]
Heb ik ook gedaan, en afgezien van de enkele statische schok in de winter ging dat prima![]()
Als je het echt wil,gaatje boren op een zo veel mogelijk onzichtbaar plekje en de aarde draad daar d.m.v. een parker of boutje/moertje aansluiten.....quote:Op dinsdag 20 september 2005 00:58 schreef ROG het volgende:
Op m'n pas gekochte plafondspot ( gemaakt van aluminium, 3x max 60 Watt reflectielamp) zit geen mogelijkheid om de aardedraad aan te aarden, uit mijn contactdoos komt wel een aardedraad. Wat is wijsheid? Het gaat om normaal gebruik in een keuken(tje).
Ook niet in de badkamer en keuken??quote:Op zondag 18 september 2005 09:15 schreef Conflict het volgende:
Ik heb in het hele huis niet een lamp geaard volgens mij.
De meeste van die kutdingen werken door een spanningsgevoelige weerstand die dan bij overspanning een lage weerstand naar aarde heeft.Probleem is alleen van die dingen dat als je blikseminslag hebt gehad in de buurt dat die dingen dan die stroom niet aan konden en door slaan,d.w.z. een oneindige weerstand krijgen.En dan werkt ie niet meer,maar dat zie je niet......quote:Op maandag 19 september 2005 23:39 schreef blieblie het volgende:
[..]
Heb je misschien verstand van die overspannings/bliksem dingen?
Want heeft het uberhaupt nog wel zin om die erin te laten zitten? Volgens de verpakking gold de verzekering die er aan gekoppeld was alleen wanneer ie in een geaard stopcontact zat. Maar er werd verder niet verteld over de werking van het ding. Of die het nog zou doen.
veel van die dingen zijn tegenwoordig daarom ook uitgerust met een klein indicatielampje...groen is ok, rood is niet ok...quote:Op dinsdag 20 september 2005 12:58 schreef LowJoe het volgende:
[..]
De meeste van die kutdingen werken door een spanningsgevoelige weerstand die dan bij overspanning een lage weerstand naar aarde heeft.Probleem is alleen van die dingen dat als je blikseminslag hebt gehad in de buurt dat die dingen dan die stroom niet aan konden en door slaan,d.w.z. een oneindige weerstand krijgen.En dan werkt ie niet meer,maar dat zie je niet......
Dus dan denk je nog steeds beveiligd te zijn tegen overspanning,terwijl in werkelijkheid........
Ding is zeker wel nuttig, vooral als je een woning hebt met 3 fasen en je raakt de nul kwijt.. staat er ff fijn 400v op je wcd's in je woning... als je niet van die 5 euro dingen hebt knappen ze er keurig uit !quote:Op dinsdag 20 september 2005 17:00 schreef TheOneAndOnly het volgende:
die dingen werken voor geen gulden, als de bliksem in slaat, dan is het voltage zo hoog dat ie toch overal doorheen ramt.
het is alleen een beetje nuttig voor kleine spanningspieken...
nooit meegemaakt, maar goed....quote:Op dinsdag 20 september 2005 17:33 schreef Partyman het volgende:
[..]
Ding is zeker wel nuttig, vooral als je een woning hebt met 3 fasen en je raakt de nul kwijt.. staat er ff fijn 400v op je wcd's in je woning... als je niet van die 5 euro dingen hebt knappen ze er keurig uit !
quote:Op dinsdag 20 september 2005 17:00 schreef TheOneAndOnly het volgende:
die dingen werken voor geen gulden, als de bliksem in slaat, dan is het voltage zo hoog dat ie toch overal doorheen ramt.
het is alleen een beetje nuttig voor kleine spanningspieken...
Onzin!Elke woning heeft drie fasen!quote:Op dinsdag 20 september 2005 17:33 schreef Partyman het volgende:
[..]
Ding is zeker wel nuttig, vooral als je een woning hebt met 3 fasen en je raakt de nul kwijt.. staat er ff fijn 400v op je wcd's in je woning... als je niet van die 5 euro dingen hebt knappen ze er keurig uit !
Als je de Nul kwijt raakt Komt overal 400v op te staan (als je een 3 fasen installatie hebt !! )...kan het je ff zo niet makkelijk uitleggen maar heb het al es meegemaakt kun je ff fijn alle app. in je woning vervangen...quote:Op dinsdag 20 september 2005 17:36 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
nooit meegemaakt, maar goed....
400 volt op je WCD's krijg je volgens mij alleen maar als er bij de energieleverencier iets goed fout gaat, net zoals enkele weken geleden in belgie het geval was...
Hahahahhaha,quote:Op dinsdag 20 september 2005 18:55 schreef LowJoe het volgende:
[..]
Onzin!Elke woning heeft drie fasen!
hoe raak jij dan een nul kwijt?quote:Op dinsdag 20 september 2005 18:58 schreef Partyman het volgende:
[..]
Als je de Nul kwijt raakt Komt overal 400v op te staan (als je een 3 fasen installatie hebt !! )...kan het je ff zo niet makkelijk uitleggen maar heb het al es meegemaakt kun je ff fijn alle app. in je woning vervangen...
Maar die persoon had toen een overspanningsbeveilig op de computer zitten ( stekkerdoos waarbij de gewone stekker is vervangen door een overspanningsbeveiliging.. heeft z'n pc wel gered met alle data inbegrepen )
en durf niet te zeggen of je een verplichte aarde ervoor nodig bent...lijkt me niet aangezien we het hebben over spanning en geen stroom ...
quote:Op dinsdag 20 september 2005 18:58 schreef Partyman het volgende:
[..]
Als je de Nul kwijt raakt Komt overal 400v op te staan (als je een 3 fasen installatie hebt !! )...
Breuk in de kabel van de energieleverancier of onder de hoofdschakelaar de Nul niet goed aandraaien, zal nog ff navraag doen hoe het precies zit maar heb het al 2 keer gehoord van collega's ...quote:Op dinsdag 20 september 2005 19:11 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
hoe raak jij dan een nul kwijt?
Je krijgt dan spanningsverschuiving, doordat het sterpunt niet meer het nulpotentiaal heeft.quote:Op dinsdag 20 september 2005 19:39 schreef Partyman het volgende:
[..]
Breuk in de kabel van de energieleverancier of onder de hoofdschakelaar de Nul niet goed aandraaien, zal nog ff navraag doen hoe het precies zit maar heb het al 2 keer gehoord van collega's ...
Is dat zo?Bij mij heb ik toch drie fasen!Mischien heb ik dan niet zo'n normale woning.....quote:Op dinsdag 20 september 2005 18:59 schreef Partyman het volgende:
[..]
Hahahahhaha,sure dude... normale nieuwbouw woningen hebben een gewone 1 fase systeem
ff je huiswerk doen !![]()
Gokje: je kookt op electra.quote:Op dinsdag 20 september 2005 22:38 schreef LowJoe het volgende:
Is dat zo?Bij mij heb ik toch drie fasen!Mischien heb ik dan niet zo'n normale woning.....
Maarja,ik doe ook nooit woningbouw......
Jij hebt nog nooit gehoord van nulpuntsverschuivingquote:Op dinsdag 20 september 2005 23:29 schreef RiDo78 het volgende:
Wat een onzin hiero...
Even voor de duidelijkheid:Een wandcontactdoos (stopcontact / WCD) is verbonden met een fase en een nul. Op het moment dat die nul daar niet zou zitten heb je nog steeds 220 volt. 380 volt staat NIET op een gewone WCD. Pas als een of andere idioot is geweest die op de plek van de nul een tweede fase aan te sluiten. Een normaal huishouden heeft slechts 1 fase. Enkel voor bedrijfsinstallaties wordt een 3-fase aansluiting gerealiseerd. Maar die betalen dan ook vet aan vastrecht. Huishoudens zitten doorgaans wel met 3-fases afgemonteerd (in het onderste verzegelde deel van je meterkast) maar slechts 1 fase wordt doorgeleid naar boven. (pas dus op met stroom aftappen bij de buren, als die een andere fase doorkrijgen.......) De 2-fase kookplaat aansluiting die bij sommige huizen in de keuken te vinden is, is gewoon 2x dezelfde fase die op een kookgroep uit komt. In het kooktoestel *kan* dmv. een condensatorschakelling gezorgd worden dat die tweede aansluiting na ijlt ten opzichte van de eerste, waardoor het 'lijkt' alsof er 2 fasen zijn. AARDE en NUL zijn in feite hetzelfde. Het enige verschil is dat de AARDE bij jouw in huis de grond in gaat en de NUL in de electiciteitscentrale. Hoogspanningmasten hebben ook geen nuldraad... dit is niet nodig. Ze hebben wel een aarde, maar dat is als 'bliksemafleider', niet om de aarde van de ene centrale naar de andere over te brengen.
Jawel hoor... maar ik heb nog nooit gehoord dat daardoor (een potentiaal verschil van) 380 of zelfs 400 volt op de nul zou komen. Of het moet gewoon echt goed mis zijn.quote:Op dinsdag 20 september 2005 23:40 schreef Wojworshebn het volgende:
Jij hebt nog nooit gehoord van nulpuntsverschuiving![]()
sorry maar je hebt geen id waar we het over hebben plz reageer er dan niet op ben zelf elektricien zou je echt denken dat ik niet weet dat er een nul en fase op een wcd zitquote:Op dinsdag 20 september 2005 23:29 schreef RiDo78 het volgende:
Wat een onzin hiero...
Even voor de duidelijkheid:Een wandcontactdoos (stopcontact / WCD) is verbonden met een fase en een nul. Op het moment dat die nul daar niet zou zitten heb je nog steeds 220 volt. 380 volt staat NIET op een gewone WCD. Pas als een of andere idioot is geweest die op de plek van de nul een tweede fase aan te sluiten. Een normaal huishouden heeft slechts 1 fase. Enkel voor bedrijfsinstallaties wordt een 3-fase aansluiting gerealiseerd. Maar die betalen dan ook vet aan vastrecht. Huishoudens zitten doorgaans wel met 3-fases afgemonteerd (in het onderste verzegelde deel van je meterkast) maar slechts 1 fase wordt doorgeleid naar boven. (pas dus op met stroom aftappen bij de buren, als die een andere fase doorkrijgen.......) De 2-fase kookplaat aansluiting die bij sommige huizen in de keuken te vinden is, is gewoon 2x dezelfde fase die op een kookgroep uit komt. In het kooktoestel *kan* dmv. een condensatorschakelling gezorgd worden dat die tweede aansluiting na ijlt ten opzichte van de eerste, waardoor het 'lijkt' alsof er 2 fasen zijn. AARDE en NUL zijn in feite hetzelfde. Het enige verschil is dat de AARDE bij jouw in huis de grond in gaat en de NUL in de electiciteitscentrale. Hoogspanningmasten hebben ook geen nuldraad... dit is niet nodig. Ze hebben wel een aarde, maar dat is als 'bliksemafleider', niet om de aarde van de ene centrale naar de andere over te brengen.
Die jaren dat ik electrotechniek op school heb gehad zijn blijkbaar voor niets geweest.quote:Op woensdag 21 september 2005 16:57 schreef Partyman het volgende:sorry maar je hebt geen id waar we het over hebben plz reageer er dan niet op ben zelf elektricien zou je echt denken dat ik niet weet dat er een nul en fase op een wcd zit![]()
Ik loop nergens te beweren dat het niet kan. Wel dat het doorgaans niet zo is en dat ALS dat zo is, je ook meteen meer kwijt bent aan vastrecht, waardoor het voor de meeste particulieren niet interessant zal zijn.quote:btw ook particulieren kunnen een 3 fasen aansluiten aanvragen bij de energieleverancier... bullshit dus !![]()
...waarmee DHZ een echt klusforum is: 'professionals' die elkaar gaan afkammen. Het wachten is nu nog op de 'professionals' die doelbewust onzinadviezen verkopen.quote:Op woensdag 21 september 2005 17:37 schreef RiDo78 het volgende:
[..]
Die jaren dat ik electrotechniek op school heb gehad zijn blijkbaar voor niets geweest.
Har. Jij denkt niet dat er particulieren zijn met een hevige interesse in Echte Powertools?quote:Ik loop nergens te beweren dat het niet kan. Wel dat het doorgaans niet zo is en dat ALS dat zo is, je ook meteen meer kwijt bent aan vastrecht, waardoor het voor de meeste particulieren niet interessant zal zijn.
Jawel hoor... maar dat zijn uitzonderingen. En dat geldt zeker niet voor de meeste mensen.quote:Op woensdag 21 september 2005 20:39 schreef joshus_cat het volgende:
Har. Jij denkt niet dat er particulieren zijn met een hevige interesse in Echte Powertools?
Klopt, 99% van de particulieren heeft aan een fase genoeg.OTOH, het zijn er nog wel zoveel dat het voor de grote doe-het-zelf markten lonend is om perilex (contra)-stekkers in 't schap te hebben.quote:Op woensdag 21 september 2005 20:59 schreef RiDo78 het volgende:
[..]
Jawel hoor... maar dat zijn uitzonderingen. En dat geldt zeker niet voor de meeste mensen.
en ze worden voor mechanische ventilatie gebruikt.......quote:Op woensdag 21 september 2005 22:00 schreef RiDo78 het volgende:
Die perilex-dingen worden ook voor kookplaten gebruikt (ondanks dat die op 2x op dezelfde fase aangesloten wordt).
Hoeveel volt staat er op zoon Mechanische ventilatie? Ik wil daar namelijk eigenlijk een tijdschakelaar op zetten. Ik ben namelijk te lam om dat elke keer aan/uit te zetten, en wanneer ie aan staat kan ik niet slapen.quote:Op woensdag 21 september 2005 22:20 schreef TheOneAndOnly het volgende:
[..]
en ze worden voor mechanische ventilatie gebruikt.......
maar dan niet op 400 Volt
wie weet hoeveel vastrecht het scheelt als je 3 fasen hebt of 1 fase?
ik heb nu 3 fasen ivm koken maar als het veel scheelt kan ik net zo goed een fornuisgroep in mijn groepenkast zetten en daar op koken...
Gewoon 230V, perilex wordt gebruikt om de snelheden te regelen.quote:Op donderdag 22 september 2005 22:24 schreef blieblie het volgende:
[..]
Hoeveel volt staat er op zoon Mechanische ventilatie? Ik wil daar namelijk eigenlijk een tijdschakelaar op zetten. Ik ben namelijk te lam om dat elke keer aan/uit te zetten, en wanneer ie aan staat kan ik niet slapen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |