Bronquote:De Keuken
De keuken is de ruimte die het meest bezocht wordt door de hele familie. Daarom ook dat deze plaats een bijzondere aandacht vraagt in het kader van de hygiëne in huis.
De keuken is natuurlijk ook de plaats waar de maaltijden bereid worden en daarom spreken we hier niet enkel over de algemene hygiëne maar ook over de voedselhygiëne.
Bacteriën voelen zich thuis in een omgeving zoals de keuken waar warmte en vochtigheid heersen.
De belangrijkste broeihaarden voor bacteriën in de keuken zijn: de gootsteen, de vaatdoek, schuursponsjes en natuurlijk de vuilnisemmer.
Let ook op dat je je de temperatuur van je koelkast niet te laag instelt. Een te lage temperatuur laat de bacteriën toe te overleven...
De Gouden Regels
A. Algemene hygiëne in de keuken
Reinig regelmatig en zorgvuldig alle kleine groeven, holtes, gaatjes en kloven die moeilijk te bereiken zijn en waar vuil inkruipt.
Wees ook voorzichtig met huisdieren in de keuken. Plaats zijn/haar mandje zeker niet in de keuken en waak er ook over dat ze niet op het aanrecht, op de tafel of welk ander oppervlak komen dat in contact komt met voedsel.
B. De voedselhygiëneWas steeds je handen voor je in contact komt met rauw vlees, rauwe kip of rauwe vis en nadat je in contact bent geweest met je huisdier. Was ook je handen na elk toiletbezoek. Plaats geen voedsel op een natte plaats, ook al heb je ze net gereinigd maar nog niet afgedroogd. Zorg dat de koelkast niet langer blijft openstaan dan nodig en beperk het aantal maal dat de koelkast wordt geopend en gesloten. Plaats rauw vlees steeds op een bord en bedekt met aluminiumfolie in de koelkast. Plaats die producten bij elkaar die bij elkaar horen (vb: groenten, zuivel, vlees,...) Bewaar geen eieren met een gebarste schelp. Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast. Vermijd bij het bereiden van gerechten hetzelfde bestek te gebruiken voor verschillende ingrediënten. Koken is nog steeds de beste methode om bacteriën te vermijden. Vries nooit opnieuw een product in.
Plaatsen en voorwerpen
Aanrecht, gootsteen, afdruiprek, tafel:
Reinig ze steeds voor en na hun gebruik om bacteriën te vermijden.
Vaatdoek en schuursponsje:
Het vocht in deze materialen is een kweekvijver voor bacteriële besmettingen.
Het is dan ook aangeraden ze helemaal te laten drogen voor het volgende gebruik ervan en ze na elk gebruik ook grondig uit te wassen. Vervang vaatdoeken en schuursponsjes ook elke maand.
Snijplanken en houten lepels:
Doordat deze materialen zeer poreus zijn, zijn ze moeilijk schoon te maken. De bacteriën maken ook (mis)bruik van de vele gaatjes en kloofjes om zich in te nestelen. Deze materialen zijn dan ook af te raden...
De koelkast:
De koude bewaart maar heeft geen zuiverende werking en bestrijdt ook de bacteriën niet. Bacteriën overleven immers bij lage temperaturen. Om te vermijden dat de bacteriën zich gaan verspreiden is het aangeraden om je koelkast 1 of 2 maal per maand leeg te maken, te reinigen met een hygiëne-product.
De vuilnisemmer:
De kleine vliegjes die je vaak bij je vuilnisemmer aantreft, zijn echte voertuigen voor bacteriën en infecties. Het is dan ook belangrijk om de vuilnisemmer te reinigen met een vochtig doekje zoals bijvoorbeeld van Cif, telkens je je vuilniszak vervangt.
De vaatwasser:
Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.
De vloer:
Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
Ik zet hem elke dag aan, schoon dat die wordt.quote:De vaatwasser:
Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.
Dat klinkt echt hele mysterieus zegquote:De vloer:
Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
Nee vooral niet doen,quote:Op zondag 7 augustus 2005 12:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Enkele Tips:
[..]
Vries nooit opnieuw een product in.
alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef juliusbackpacking het volgende:
[..]
Nee vooral niet doen,
het rundvlees van de Albert Hein komt uit Afrika, niks mis mee opzich. Komt ingevroren hiermee(spul lag er soms al een jaar) en na ontdooing ligt het bij ons als vers vlees in de supermarkt. Ja vers betekent eigenlijk dat het niet bevroren is volgens de CEO van het productiebedrijf.
Maar vooral niet nog een keer invriezen hoor, is slecht voor je
Wil overigens niet zeggen dat het goed is, de smaak wordt aanmerkelijk minder na elke vriesbuurt.
Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.
Onzin, een koelkast hoeft echt niet op 2 graden te staan. Zonde van de electriciteit die het kost en ik ga echt geen bijna bevroren bier drinken zeg. Een graad of 6 tot 8 is perfect.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Belangrijk: De koelkast echt koud hebben staan, (2 tot 4 graden) en de vriezer op minimaal -20
Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..quote:Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast.
Dat doe ik dan weer wel.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:16 schreef Martijn_77 het volgende:
En het gebruik van gescheiden snijplanken wie doet dat?
Dat is toch sowieso slecht?quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:18 schreef BarBaar het volgende:
Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..
Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:
[..]
Dat is toch sowieso slecht?
Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
Voor het eten zal het wel niks uitmaken, maar je koelkast is er niet blij mee.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:
Dat is toch sowieso slecht?
Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
Wat een overdreven reactie zeg. Tot een x aantal jaren terug waren er niet eens koelkasten. De overdreven hygiëne is juist ontzettend slecht voor ons lichaam, er is geen weerstand meer. Ik ga never nooit niet mijn eten afkoelen in een bak water, de gedachte alleen al.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.
Tussen 10 en 40 graden vermenigvuldiggen bacterien zich het snelst, tijdens zo'n uren durende "afkoel periode" op het aanrecht gaan bacterien helemaal bonanza.
Da's duidelijk!quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
Oplossing; hete spullen afkoelen in een bakje koud water en daarna meteen in de koelkast zetten.
Ik denk dat Piet bedoelde dat alleen het alleen om het gehakt gaat en niet om ander rundvlees, daar jij het over rundvlees had. Dus biefstukken etc komen daar niet vandaan.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:12 schreef juliusbackpacking het volgende:
[..]
Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?![]()
Verder zijn we hier in het westen flink para omtrent hygiëne.
[professor Zuurbekje-modus]quote:Op maandag 8 augustus 2005 04:29 schreef McGry het volgende:
Volgens mij moet je wel heel extreem bezig zijn om echt problemen op de te lopen door slchte hygiene in de keuken..
Beschrijving van onze studentenstyle keuken: ´s nachts onbegaanbaar door de aanwezigheid van enge kakkerlakken (van wel 7cm!), een vies stinkend vaatdoekje dat altijd veel te lang wordt gebruikt, afwassen gebeurt onder koud water met een vies sponsje dat etenresten bevat, ´schone´ dingen ruiken dus nog vaak naar het vorige gerecht of hebben een licht kleur, mijn favoriete pan heeft al enkele maanden een aangekoekje zwarte vlek in het midden die er niet meer af gaat, het meeste bestek heeft roestvlekken, als de deur open staat komen de vogels binnen eten, er lopen overal grote rode mieren rond, we hebben één snijplank en één scherp mes, het aanrecht plakt en de vloer is vies...
Maar: ik ben nooit ziek!En aangezien het onmogelijk is om de keuken met mijn huidige huisgenoten netjes schoon te houden, vind ik het wel best zo.
Ah daar ging het mis, ik heb geen ranzig wijf getrouwt. Darn.quote:Op maandag 8 augustus 2005 14:55 schreef BBQ-kip het volgende:
Die ranzige balletjes gaan vaak na hun studie met een net zo ranzig wijf trouwen, waarna ze in een superburgerlijk huis gaan wonen en 3 keer per week de vloer gaan dweilen enzo.
Verbazingwekkend snel zijn ze omgeschoold tot burgerlijke poetsdoos...
Hier gebruik ik overigens ook lekker een mooie houten plank, geen cheapo plastic wat niet lekker snijdt en ook geen botmakend glas...
Nietquote:Op maandag 8 augustus 2005 17:41 schreef Sweetsixteen16 het volgende:
Wat is er burgelijk aan een hygienische keuken?
De badkamer kan nog steeds zo vies zijn als in de studententijd, maar dat terzijde.
Mijn vriendje woont sinds kort bij iemand in voor een tijdelijke kamer.
Nu is de keuken van deze huisgenoot zo enorm vies.
Pasta resten liggen op de vloer, de poetsdoekjes ruiken naar 1 of ander metallic geur iets. De koelkast stinkt. De kastjes zijn vanbinnen vies.
Ik wil graag op een smooth manier brengen dat ik de keuken graag wil schoonmaken.
Hoe doe ik dat subtiel?
Dat is een redenatie die meer gevolgt zou moeten worden (serieus!)quote:Op zondag 7 augustus 2005 16:44 schreef doemaardrie het volgende:
Ik doe niet aan hygiëne in de keuken.
Goed voor mijn weerstand.
idd. En allemaal kleutertjes die ziek worden na hun eerste schoolweek omdat het daar niet volledig steriel is. En dat allemaal door "schoon is nog niet hygienisch schoon"quote:Op maandag 8 augustus 2005 18:33 schreef BarBaar het volgende:
[..]
Dat is een redenatie die meer gevolgt zou moeten worden (serieus!)
door de huidige hygiene (smetvrees?) worden steeds meer mensen voor steeds meer mensen allergisch..
Nee dat is gewoon een goede smoes om 's ochtends een eitje te bakken in dezelfde onafgewassen pan dan waar je de avond ervoor een stukkie vlees in hebt klaargemaakt.quote:Op maandag 8 augustus 2005 19:15 schreef Lienekien het volgende:
Volgens mij is dat hygiëne en weerstand verhaal gewoon kolder.
O, dan is het goed.quote:Op maandag 8 augustus 2005 22:14 schreef doemaardrie het volgende:
[..]
Nee dat is gewoon een goede smoes om 's ochtends een eitje te bakken in dezelfde onafgewassen pan als waar je de avond ervoor een stukkie vlees in hebt klaargemaakt.
Hoewel ik ze liever ook niet aanraak of zo, is een kakkerlak eigenlijk ook maar gewoon een insect wat toevallig een hele vieze naam heeft. Daarom is het natuurlijk leuk om in een hygiene-topic op te scheppen om mijn kakkerlakken..quote:Op maandag 8 augustus 2005 11:24 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
[professor Zuurbekje-modus]
Ik heb zelf ook gestudeerd en van je braldiebral en bier en neuken, maar wat ik echt nooit heb begrepen is hoe die studententijd sommige mensen degenereert tot wezens die werkelijk elke notie van minimale hygiene kwijt schijnen te raken. Kakkerlakken in je keuken! En dat is dan ' lache man.'
Ik heb geen idee.. want IK doe nog redelijk vaak de afwas en IK maak nog wel eens alles een kee goed schoon, maar als je huisgenoten daar anders over denken kun je óf de hele tijd alles achter hun opruimen en afwassen en ze elke keer opnieuw vragen of ze de boel schoon willen houden óf gewoon accepteren dat het hier niet lukt.. ´later´ doe ik het wel anders..quote:Ik hoef er niet in te leven, dus het zal allemaal wel, maar ik begrijp werkelijk niets van het fenomeenKan iemand me uitleggen wat er met je gebeurt zodra je intellectueel geschoold dreigt te geraken en met mede-voorhoedevormers (het stemt toch zorgelijk dat de minister-presidenten en andersoortige opiniemakers van de toekomst uit die vijver zullen komen) in eenzelfde huis komt te wonen, elke vorm van beschaving als sneeuw voor de zon verdwijnt? [/professor Zuurbekje-modus]
Ik liep ook maar een beetje te stangen hoorquote:Op maandag 8 augustus 2005 22:29 schreef McGry het volgende:
[..]
Hoewel ik ze liever ook niet aanraak of zo, is een kakkerlak eigenlijk ook maar gewoon een insect wat toevallig een hele vieze naam heeft. Daarom is het natuurlijk leuk om in een hygiene-topic op te scheppen om mijn kakkerlakken..
[..]
Ik heb geen idee.. want IK doe nog redelijk vaak de afwas en IK maak nog wel eens alles een kee goed schoon, maar als je huisgenoten daar anders over denken kun je óf de hele tijd alles achter hun opruimen en afwassen en ze elke keer opnieuw vragen of ze de boel schoon willen houden óf gewoon accepteren dat het hier niet lukt.. ´later´ doe ik het wel anders..
Maar eigenlijk was dat ranzige verhaaltje bedoelt om duidelijk te maken dat ´hygiene in keuken´ allemaal interessant en moeilijk klinkt, maar naar mijn idee allemaal zwaar overdreven is. Als je gewoon zorgt dat je geen rauw vlees opeet dan zit je denk ik al lang goed!!
brrr, ´snoepen´ van gehakt, blêh..quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 11:21 schreef Duderinnetje het volgende:
O en rauw vlees eet ik dan bijvoorbeeld weer wél (om te proeven of het lekker gemarineerd is bijvoorbeeld. En rauw gehakt, daar snoep ik altijd van, is een tic). Nooit ergens last van!
Ah, en die doekjes waar je fornuis en wasbak mee reinigt ? Gooi je die gelijk weg in was/prullebak ?quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 18:42 schreef Aventura het volgende:
Ik gebruik vaatdoekjes om mijn aanrecht mee af te nemen, meestal na de afwas als er plassen water vermengd met etensresten op liggen. Vervolgens spoel ik het doekje uit en gebruik hem dan voor het zelfde doeleinde nog een paar keer.
Dan heb ik nog doeken om de vaat mee af te drogen, da's een theedoek. Altijd een bijpassende handdoek erbij ook nog! En dan heb ik ook nog schoonmaakdoekjes, die gebruik ik met sop om bv. het fornuis en de wasbak mee te reinigen.
Bij particulieren thuis zekerquote:Op maandag 8 augustus 2005 18:51 schreef tim2308 het volgende:
Mmm... dit topic moet maar eens gelezen door de keuringsdienst van waren, die bekeuringen uitdeelt van honderden euro's als een portiepak vleeswaren een temperatuur heeft van 8°C ....
"Goedemiddag, is dit kamerverhuurbedrijf Villa Viagra? Mooi, keuringsdienst van waren, goedenmiddag. Vindt u het erg als ik even binnenkom?"quote:
De OP vind ik ook wat overdreven op verschillende punten maar was wel een mooie aanzet voor de discussie in dit topic.quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 22:05 schreef Alicey het volgende:
Wat in de OP staat vind ik nogal overdreven allemaal. Hoewel ik wel de koelkast op echt koud heb staan, en groente snijd voordat ik eventueel vlees of vis snijd. Bij etenswaren houd ik me niet strikt aan de datum of op een aantal dagen. Als iets niet meer goed mocht zijn is dat te zien en vooral vaak te ruiken. Handen wassen voor ik iets met etenswaren ga doen doe ik dan weer wel. Als tussendoor echter mijn kat wat aandacht vraagt ga ik ze daarna niet weer wassen, zo smerig zijn katten niet.
Een kattentong is toch ontzettend schon? Ik heb er nooit zoveel problemen mee. De katten proberen ook altijd mijn melk te drinken als ik niet oplet. Vanavond werd het me wel te gortig, 5 katten hadden uit mijn melk gedronken, maar ik kon er niet heenrennen omdat ik op de toilet zat. Die melk heb ik maar weggegooid, maar voor de rest?quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 22:33 schreef Bass-Miss het volgende:
Mijn moeder vindt het walgelijk dat ik mn borden en pannen door de katten laat uitlikken voor ik ze afwas...![]()
Kijk en dat vind ik dan weer geen ramp.quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 22:33 schreef Bass-Miss het volgende:
Mijn moeder vindt het walgelijk dat ik mn borden en pannen door de katten laat uitlikken voor ik ze afwas...![]()
Bij ons weten de katten dat ze ook alleen maar op het kleine stukje aanrecht boven de vaatwasser mogen komen. Zodat ze toch ook voor naar buiten kunnen kijkenquote:Op woensdag 10 augustus 2005 03:12 schreef Mirage het volgende:
[..]
Kijk en dat vind ik dan weer geen ramp.
Maar met zijn pootjes (waarmee hij zojuist in de kattenbak heeft zitten graven) over daar waar ik eten sta te koken.... nee
Frituur is hartstikke hygiënisch hoorquote:Op donderdag 11 augustus 2005 09:54 schreef Muck het volgende:
Ik probeer wel hygiënisch te koken, maar ik woon in een studentenhuis
nuf said?![]()
quote:Op donderdag 11 augustus 2005 09:57 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Frituur is hartstikke hygiënisch hoor
eindelijk iemand gevonden die dat ook vindquote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:15 schreef MouseOver het volgende:
Ik gebruik sowieso geen houten lepels... ik vind ze zo vervelend aanvoelen
Je mag geen frituurpan? Shit hey.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:02 schreef Muck het volgende:
[..]
![]()
die mag het huis niet in vna de huis baas, en de magnetron durf ik niet te gebruiken (op een dag hapt ie naar me, ik zweer het je) dus ik moet elke dag "echt" koken (of wat halen natuurlijk, maar dat gaat zo in de papieren lopen)
Ik heb het ook. Bijvoorbeeld ook met die houten ijslolliestokjes. Ril.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:27 schreef Muck het volgende:
[..]
eindelijk iemand gevonden die dat ook vind
ik dacht dat het een rare afwijking van me was
natte houten lepels... alleen het idee geeft me al kippevel![]()
hou je heel toevallig ook niet van matglas?
zou ik best eens kunnen doen jaquote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:27 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Je mag geen frituurpan? Shit hey.
Je kunt trouwens heel simpel frituren door een normale diepe pan te nemen, zonnebloem olie in te mikken. Is nog gezonder ook...
oh ieuw!quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:29 schreef Aventura het volgende:
[..]
Ik heb het ook. Bijvoorbeeld ook met die houten ijslolliestokjes. Ril.
Yupz...maar een beetje ruimte in je pan is wel handig anders gaat je hete olie overkoken...en dat wil je echt niet. Tevens is het brandgevaar wat groter in een kleiner pannetje...quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:30 schreef Muck het volgende:
[..]
zou ik best eens kunnen doen ja
zou dat ook kunnen in een klein pannetje, met maar een klein beetje patat ofzo?
uhhmmm, hete olie overkokenquote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:32 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Yupz...maar een beetje ruimte in je pan is wel handig anders gaat je hete olie overkoken...en dat wil je echt niet. Tevens is het brandgevaar wat groter in een kleiner pannetje...
Of met je tanden..quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:31 schreef Muck het volgende:
[..]
oh ieuw!
ben je lekker ijs aan het eten, en dan ineens met je tong of lippen over zo'n nat stokje![]()
Als je de olie nogal hoog hebt staan in je pan en je gooit er dan je bevroren frietjes in...quote:
Andere mensen gebeurt dat dus ook wel eens?quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:55 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Als je de olie nogal hoog hebt staan in je pan en je gooit er dan je bevroren frietjes in...
Tuurlijkquote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:59 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Andere mensen gebeurt dat dus ook wel eens?
Been there and done that. Koud (gelukkig wel!) frituurvet over mijn nog maar 5 maanden geleden vers gestucte keukenmuur.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 11:06 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Tuurlijk
En aangezien wij altijd frituren op het balkon, zat de hele tuintafel onder (ja een tuintafel op het balkon...) en de balkonvloer ook
![]()
En de frituurpan met vloeibaar vet van de kast af pakken (en schuin houden), was bij mij ook niet zo'n succes...![]()
Ik ben af en toe een beetje een kluns
Ik heb wel een friteuse, maar ik vind het maar lompe krengen.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 10:30 schreef Muck het volgende:
[..]
zou ik best eens kunnen doen ja
zou dat ook kunnen in een klein pannetje, met maar een klein beetje patat ofzo?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |