FOK!forum / Culinesse à gogo / Koken met bier!
Mirjamwoensdag 13 juli 2005 @ 15:48
Fok = bier.
ja, niks aan te doen.
maar met bier kan je zoveel meer dan alleen maar drinken..
zo kun je er ijs van maken.
maar je kan nog veel meer! post hier jouw recepten, of wat je lekker lijkt

TSzal beginnen met een spannende biersoep:
quote:
Vlaamse biersoep

Ingrediënten:
2,5 liter water, 100 gram bruine suiker, 50 rijst, 1 liter donker bier, kaneel.

Bereidingswijze:
Zet het water op met de suiker en de rijst en kook het geheel tot de rijst gaar is. Nu is het moment aangebroken om het bier erbij te schenken en een mespuntje kaneel toe te voegen. Roer de soep door en laat deze goed doorkoken. Vlaamse biersoep moet heet opgediend worden.
of:
quote:
Champignons in bierbeslag

Benodigdheden:

16 grote champignons
1 glas bier
1 ei
bloem
peper (mespuntje)
zout (mespuntje)
escargotkruiden


Meng het bier, ei, peper, zout en escargotkruiden met bloem tot yoghurtdikte.

Neem een grote champignon en haal deze door het bierbeslag.

Frituur de champignons enkele minuten tot deze goudbruin zijn.

Maak een bord op met een bergje sla en dressing en leg de gefrituurde champignons hierop. Om het gerecht af te maken kunt u het serveren met stokbrood en warme knoflooksaus.
XiChicowoensdag 13 juli 2005 @ 15:49
Dit word zeker weten een stormlooptopic
Mirjamwoensdag 13 juli 2005 @ 15:50
een simpel biersoeje:
quote:
biersoep.
Benodigdheden

1 liter pils
100 gram suiker
4 eierdooiers
1 bekertje zure room

Bereiding

Breng het bier in een pan aan de kook.
Voeg de suiker toe en laat het al roerend oplossen in het bier.
Klop in een kommetje de eierdooiers los en doe ze in een soeppan.
Voeg het warme bier onder voortdurend kloppen met een garde aan de eierdooiers toe.
Roer tenslotte de zure room door de soep.
Lekker met geroosterd (stok)brood
Mirjamwoensdag 13 juli 2005 @ 15:50
er zijn overigens wel heelveel variaties op de biersoep zie ik al.
skiczukiewoensdag 13 juli 2005 @ 15:53
Jees. Biersoep. Met die rijst lijkt me nog zwaar ranzig ook. Een gele rakker moet gedronken worden zoals het hoort.
Mirjamwoensdag 13 juli 2005 @ 15:53
een lekker dessert
quote:
Flensjes met kriekensaus


--------------------------------------------------------------------------------

1 flesje kriekbier; 2 eetlepels suiker; 1 zakje vanillesuiker; kaneel; 300 gr kersen zonder pit; 2 theelepels aardappelmeel; 100 gr bloem; 1 ei; 25 gr boter; 4 bollen vanilleroomijs; poedersuiker

In sauspan helft van bier met suiker, half zakje vanillesuiker en mespunt kaneel aan de kook brengen. Kersen toevoegen en 2-3 minuten verwarmen. Aardappelmeel met 1 eetlepel water gladroeren en saus hiermee licht binden. In kom bloem, ei, rest van bier, rest van vanillesuiker en mespunt kaneel tot beslag roeren. In kleine koekenpan telkens klontje boter verhitten en van beslag 4 flensjes bakken. Flensjes op 4 borden leggen. Kersen, saus en ijs erover verdelen. Royaal bestrooien met poedersuiker.
Lucky_Strikewoensdag 13 juli 2005 @ 15:57
Weet iemand iets over kaasfondue met bier?

Normaal gesproken koop ik zo'n pak kaasfondue, doe daar wat witte wijn bij en smeer de pan in met knoflook. Kan ik er ook gewoon bier bij doen? Het lijkt mij dat het dan zo gaat schuimen en erg dun wordt.

Ik zal het alvast zeggen: ik weet dat zelfgemaakte fondue veel lekkerder is, dat ga ik ook zeker een keer proberen.
TechXPwoensdag 13 juli 2005 @ 16:07
Bierpannekoeken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drinkemaatjewoensdag 13 juli 2005 @ 16:08
Site met lekkere recepten:
http://www.biercuisine.nl/
pchewoensdag 13 juli 2005 @ 16:13
ja bier met de fondue is ook mogelijk.
Smaakt wel lekker naar mijn mening
Nembrionicwoensdag 13 juli 2005 @ 17:38
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 15:53 schreef skiczukie het volgende:
Jees. Biersoep. Met die rijst lijkt me nog zwaar ranzig ook. Een gele rakker moet gedronken worden zoals het hoort.
Jij kookt zeker nooit?
Bier smaakt naar bier.

Bier in eten smaakt niet naar bier maar geeft wel een lekkere smaak.
Nembrionicwoensdag 13 juli 2005 @ 17:39
http://www.biercuisine.nl/herjangp3.html
TrenTswoensdag 13 juli 2005 @ 17:53
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 15:53 schreef skiczukie het volgende:
Jees. Biersoep. Met die rijst lijkt me nog zwaar ranzig ook. Een gele rakker moet gedronken worden zoals het hoort.
"Gele rakker" is vies.
Dlegwoensdag 13 juli 2005 @ 18:06
culinair hoogstandje:

men neme een glas
men neme bier
men giete het bier in het glas
drinken maar
Martijn_77woensdag 13 juli 2005 @ 19:37
Er zijn ook stoofpotjes met bier zal van het weekend wel even het recept op zoeken.

Tevens TVP
Oblivionwoensdag 13 juli 2005 @ 19:46
Een oud topicje...

Biertaart

Oblivionwoensdag 13 juli 2005 @ 20:24
Wat dacht je van mosselen in donker bier? Heerlijk!

Oh, zie de url van Nembrionic...
Martijn_77woensdag 13 juli 2005 @ 22:20
Wat off topic geleuter over bier verwijderd.

Graag on topic blijven het gaat hier over koken met bier en de bijbehorende recepten.

Voor off topic over bier kun je beter naar Onzin voor je leven! gaan.

[ Bericht 13% gewijzigd door Martijn_77 op 13-07-2005 22:41:22 ]
dutch-mammadonderdag 14 juli 2005 @ 00:12
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 15:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand iets over kaasfondue met bier?

Normaal gesproken koop ik zo'n pak kaasfondue, doe daar wat witte wijn bij en smeer de pan in met knoflook. Kan ik er ook gewoon bier bij doen? Het lijkt mij dat het dan zo gaat schuimen en erg dun wordt.

Ik zal het alvast zeggen: ik weet dat zelfgemaakte fondue veel lekkerder is, dat ga ik ook zeker een keer proberen.
Vlaamse bierfondu

1/2 l donker bier
250 g Limburgse kaas
250 g Munster kaas
3 lepels maïzena
1 theelepel mosterd
1 theelepel kummelzaad
400 g roggebrood

Verwarm het bier in een steelpan.
Snijd de kaas in stukken, voeg die bij het bier en blijf roeren tot de kaas is gesmolten.
Maak van de maïzena met de mosterd, de kummel en wat water een glad dik papje en voeg dit bij de bierfondue.
Laat het geheel al roerend even koken en zet het vuur daarna halfhoog.
Snijd van het roggebrood vingerdikke sneetjes, snijd deze in vierkante stukjes en leg die op een serveerschotel.
Vul een fonduepan met de bierfondue en zet die op een brander.
Serveer er de vierkantjes roggebrood bij en dompel die, aan een vork gestoken, in de fondue onder.

Drink er frisse witte wijn of donker bier bij.


Mosterdkaasfondu met pils
(Allerhande)
1 teentje knoflook
300 g gruyère
200 g mosterdkaas
3 dl pils
1 lepel maïzena
3 lepels jenever
zout
peper
djinten
1 lepel grove Zaanse mosterd
grof volkoren of zuurdesembrood
Halveer de knoflook en wrijf de fonduepan ermee in.
Rasp de kazen.
Breng pils in de fonduepan aan de kook, voeg de kaas toe en laat onder voortdurend roeren smelten. Los de maïzena in de jenever op en roer door het kaasmengsel tot een homogene massa ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, djinten en mosterd.
Zet de pan op tafel op een warmtebron en doop stukjes brood in de fondue.

dutch-mammadonderdag 14 juli 2005 @ 00:13
Klassiek Vlaams gerecht: konijn in bier gestoofd.

Zal binnenkort even recepten zoeken, maar morgen is het weer vroeg dag
Martijn_77donderdag 14 juli 2005 @ 19:19
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 00:13 schreef dutch-mamma het volgende:
Klassiek Vlaams gerecht: konijn in bier gestoofd.
Oke daar ben ik wel benieuwd naar
dutch-mammadonderdag 14 juli 2005 @ 19:59
Verschillende konijnen met bier...!
Enne... het schijnt dat de beestjes tijdens de bereiding NIET uit de pan zijn gestapt om te plassen...!

1 wild konijn
2 eetlepels olie
2 uien
3 teentjes knoflook
1 laurierblad
20 gr bloem
200 gr champignons
7 1/2 dl (bruin bier
4 wortelen
1 dl slagroom
Snijd het konijn in 6-8 stukken en braad die op hoog vuur met de boter en de olie aan.
Voeg de gesneden uien, de geperste knoflook en het laurierblaadje toe.
Strooi er, als alles goudbruin is gebakken, de bloem over, voeg de gesneden worteltjes en champignons toe en schenk het bier erbij.
Roer alles door en laat het ± 1 uur stoven.
Voeg een paar minuten voor het einde van de kooktijd de slagroom toe.


1 jong konijn
100 gr boter
1/2 liter blond bier
2 eetlepels gehakte peterselie
50 gr room
peper, zout
Snijd het konijn in stukken en wrijf die in met peper en zout.
Smelt de boter in een kookpan en bruin de stukken vlees hierin.
Voeg de gehakte peterselie en het bier toe en bak het vlees op hoog vuur tamelijk vlug gaar (in ± 35 minuten).
Laat het deksel van de pan, zodat het bier kan inkoken.
Voeg dan de room en eventueel nog wat peper en zout toe.
Dien het gerecht heel warm in de bereidingspan op en geef er gekookte aardappelen bij.

Konijn op Vlaamse wijze
1/2 konijn of stukjes
1/2 liter bruin bier
1 ajuin (ui)
1 blad laurier, wat tijm
peper, zout
een beetje bloem
Draai het konijn in wat meel om.
Laat de ajuin in boter of olie glans bakken, maar toch goed bruin worden.
Smeer tijm, laurier, peper, zout en eventueel mosterd op de stukjes konijn en laat alles in ± 10 minuten goed bruin stoven.
Overgiet met bruin bier en laat dan nog een tijdje stoven tot het vlees gaar is.
Dien op met een gestoofde peer, een gekookt aardappel of met frieten.

Konijnenrug met bruin bier en mosterd
2 konijneruggen
peper, zout
boter
2 eetlepels Dijonmosterd
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels door een zeef gewreven broodkruim
1 flesje bruin bier (Petrus, Rodenbach) van 25 cl
2 1/2 dl runderfond of 2 dl water + 2 theelepels vleesextract (type Oxo)
1 eetlepel bieslooksnippers
Maak de konijneruggen schoon en verwijder het overtollige vet.
Kruid ze met peper en zout en bak de ruggen in boter mooi bruin.
Plaats ze in een ovenschotel met deksel en laat ze in een op 175°C voorverwarmde oven i 30-35 minuten garen.
Bedruip ze af en toe met de bakboter; zorg, dat deze niet verbrandt.
Haal de ruggen uit de schaal en strijk de rugzijde in met 1 eetlepel mosterd.
Strooi er de gehakte peterselie en nadien het broodkruim op.
Smelt 100 gr boter en bedruip de persillade daarmee.
Plaats de ruggen terug in de oven om de korst een goudgele kleur te geven.
Verwijder de ruggen, plaats ze op een serveerschotel en houd ze warm.
Verwijder de bakboter, maak de aanbaksels met het bruin bier los en kook het tot de helft in.
Voeg nu de bouillon bij het bier en kook het samen tot 1/3 in.
Passeer de saus door een fijne zeef.
Roer 1 eetlepel mosterd door de saus, voeg de bieslook toe en 1 eetlepel boter om de saus te laten glanzen.
Controleer de kruiding.
Serveer wat saus rond de ruggen en de rest in een sauskom.
Fileer de konijneruggen eerst en snijd ze dan voor uw gasten in medaillons aan.
Serveer hierbij in boter gebakken aardappelplakjes (vooraf gekookt in de pel) en schorseneren of witte selder in de room.
Schenk hierbij een Belgisch bruintje of een lichte rode wijn, zoals een beaujolais of een Macon.

#ANONIEMdonderdag 14 juli 2005 @ 20:00
Wij koken wel 's mosselen in bier.... zeer oke
Vind het lekkerder dan in wijn.
ParanoidEvdonderdag 14 juli 2005 @ 20:03
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 19:59 schreef dutch-mamma het volgende:
Verschillende konijnen met bier...!
Enne... het schijnt dat de beestjes tijdens de bereiding NIET uit de pan zijn gestapt om te plassen...!

1 wild konijn
2 eetlepels olie
2 uien
3 teentjes knoflook
1 laurierblad
20 gr bloem
200 gr champignons
7 1/2 dl (bruin bier
4 wortelen
1 dl slagroom
Snijd het konijn in 6-8 stukken en braad die op hoog vuur met de boter en de olie aan.
Voeg de gesneden uien, de geperste knoflook en het laurierblaadje toe.
Strooi er, als alles goudbruin is gebakken, de bloem over, voeg de gesneden worteltjes en champignons toe en schenk het bier erbij.
Roer alles door en laat het ± 1 uur stoven.
Voeg een paar minuten voor het einde van de kooktijd de slagroom toe.
Deze heb ik bijna wel eens oz gemaakt, alleen zonder de wortelen, champigons en de slagroom. Maar het was echt heerlijk, zelfs mijn boertje, die een moeilijke eter is, vond het prima te eten.
Ik heb alleen wel Kanon gebruikt ipv Belgisch bier, maar dat werkte ook.
Neem als toetje alleen geen warme bitterkoekjespap..
dWc_RuffRyderdonderdag 14 juli 2005 @ 20:05
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 16:07 schreef TechXP het volgende:
Bierpannekoekenoliebollen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!
FritsVanEgtersdonderdag 14 juli 2005 @ 20:07
Ik heb een keer geprobeerd te koken in bier, maar dat was niet zo'n succes.
Mini_rulezdonderdag 14 juli 2005 @ 23:52
Stoofvlees met Oud Bruin bier!

Ik heb geen recept, maar denk aan stukjes varkens- en runderpoulet die helemaal zachtgestoofd worden met o.a. laurierblaadjes, kruidnagels, hacheekruiden en dus bier. En dan met Franse frietjes...
ParanoidEvdonderdag 14 juli 2005 @ 23:53
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 23:52 schreef Mini_rulez het volgende:
Stoofvlees met Oud Bruin bier!

Ik heb geen recept, maar denk aan stukjes varkens- en runderpoulet die helemaal zachtgestoofd worden met o.a. laurierblaadjes, kruidnagels, hacheekruiden en dus bier. En dan met Franse frietjes...
En champignons en uitjes
Mini_rulezdonderdag 14 juli 2005 @ 23:54
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 23:53 schreef ParanoidEv het volgende:

[..]

En champignons en uitjes
Hm, champignons doen ze er bij ons dan weer niet in. Uien wel trouwens.
9christensendonderdag 14 juli 2005 @ 23:55
Edit: Reageer serieus of niet.

[ Bericht 63% gewijzigd door Martijn_77 op 15-07-2005 20:06:56 ]
andromeda1968donderdag 14 juli 2005 @ 23:56
Konijn op zijn "Vlaams" (konijn met pruimen)
voor 2 grote eters of 4 kleine

1 konijn in stukken (ongeveer 1,3 kg)
33cl bier, opgelet wel een donker maar niet te bitter bier (bijvoorbeeld een Belgisch abdijbier maar het Ierse Guinness is ook goed en misschien gemakkelijker te vinden in Nederland. Zelf gebruik ik meestal Rodenbach of Leffe of bruin tafelbier)
circa 250g gedroogde pruimen
zo'n 5 sjalotjes (de paarse)
een sneetje brood
mosterd
takje tijm
paar laurierblaadjes
peper en zout (of Herbamare van A. Vogel)
beetje boter
ideale kookpot : een gietijzeren geëmailleerde kookpot zoals deze van "le creuset". Ze verdelen namelijk de warmte zeer gelijkmatig en dit gerecht moet "traag" gaan.
Phoenixxvrijdag 15 juli 2005 @ 19:55
Hachee op z'n Limburgs
Voor 4 personen
- 500 g magere runderlappen
- zout, peper
- 8 sjalotten
- 1 flesje Kriek-bier
- 75 g boter of margarine
- 30 g bloem
- 2 laurierblaadjes
- 2 el appelstroop
- 4 el natuurazijn

Snijd het vlees in blokjes van ±2 cm.
Bestrooi ze met zout en peper.
Pel de sjalotten en halveer ze.
Verwarm het bier op een laag vuur.
Verhit de boter in een hapjespan.
Fruit hierin de sjalotten in ±3 min. glazig en schep ze uit de pan.
Bak het vlees in de rest van de boter al omscheppend op een hoog vuur in ±5 min. lichtbruin.
Strooi de bloem erover en laat het ca. 1 min. op een matig vuur gaar worden.
Voeg sjalotten, bier, laurierblaadjes, appelstroop, azijn en 1 dl water toe aan het vlees.
Breng alles al roerend aan de kook.
Laat de hachee afgedekt op matig vuur in ±2,5 uur gaar stoven.
Af en toe omscheppen.
Verwijder de laurierblaadjes.

* Lekker met aardappelpuree en rode kool. Drink er een lekker Kriekje bij!

NB: Geen idee of het recept ook écht uit Limboland komt... maar het stond nu eenmaal op het kaartje!
BBQ-kipmaandag 18 juli 2005 @ 02:44
Bier, lekker in een beslagje om een lekker visje heen, waarna je de vis frituurt
En een Guinness door de Irish stew is ook niet te versmaden

En dat terwijl ik geen bier in orginele staat lust
dutch-mammamaandag 18 juli 2005 @ 02:45
quote:
Op maandag 18 juli 2005 02:44 schreef BBQ-kip het volgende:
Bier, lekker in een beslagje om een lekker visje heen, waarna je de vis frituurt
(...)
Met van die grote garnalen, waar de staart nog aan zit... Even in het beslag dopen, frituren...

Kijk, zó maak je vrienden!
LekkerSimpelmaandag 18 juli 2005 @ 02:51
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 23:52 schreef Mini_rulez het volgende:
Stoofvlees met Oud Bruin bier!

Ik heb geen recept, maar denk aan stukjes varkens- en runderpoulet die helemaal zachtgestoofd worden met o.a. laurierblaadjes, kruidnagels, hacheekruiden en dus bier. En dan met Franse frietjes...
Je hebt tegenwoordig ook al bierpatat he?
dutch-mammamaandag 18 juli 2005 @ 02:55
quote:
Op maandag 18 juli 2005 02:51 schreef LekkerSimpel het volgende:

[..]

Je hebt tegenwoordig ook al bierpatat he?
Om één of andere reden krijg ik dan meteen associaties met oude frietjes die in een gemorste plas schraalgeworden bier terecht zijn gekomen...
BBQ-kipmaandag 18 juli 2005 @ 02:57
Met koud vet in een plasje bier, of erger nog, koud vet van de frietjes wat in je gehemelte blijft hangen
Brrrrr
dutch-mammamaandag 18 juli 2005 @ 02:59
quote:
Op maandag 18 juli 2005 02:57 schreef BBQ-kip het volgende:
Met koud vet in een plasje bier, of erger nog, koud vet van de frietjes wat in je gehemelte blijft hangen
Brrrrr
Om toch maar enigszins on topic te blijven, zal ik binnenkort maar eens wat bierrecepten zoeken (nee, geen konijn in bier!).

Welterusten!