abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 3 juli 2005 @ 23:00:39 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28459659
Een simpele knol, maar toch zo veelzijdig.
Ik ben opgegroeit met zo aziatisch eten, en als we aardappels thuis aten, waren ze gekookt, met wat zout, of gebakken, en hoogst zelden friet. Mijn moeder kon uitstekend koken, maar dat betrof niet de europesche keuken. Gek genoeg bakte ze perfecte friet. Krokant van buiten en bloemig van binnen. Echter, als ze dat 2 keer per jaar deed was het veel.

Pas later ben ik het genot van de europesche keuken gaan ontdekken.

Een basis daarvan is de aardappel, en daarom dit topic, met een lofzang op aardappel gerechten

Pommes dauphinoise Dunne aardappelplakjes van bloemige aardappels snijden, als chips bijna 1 mm dik, veel room, zout peper in een beboterde en met knoflook ingesmeerde ovenschaal, in de oven tot gaar, goudbruin en heerlijk dik.

Pommes D´Allemagne, Snij bloemige aardappels aan stukken. Bak deze in spekvet met stukjes gerookt spek, sjalotjes, rozemarijn en wat knoflook.

Binnenkort meer..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28459750
AardappelAnders is ook wel okee. En een gepofte aardappel van de barbeque ook. Voor de snelheid en gemakzucht dan.
  zondag 3 juli 2005 @ 23:08:22 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28459983
Pommes Anna
250 gram boter
1 kg licht bloemige aardappelen
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de aardappelen, verwijder lelijke plekjes en snijd ze met een dun mesje of mandoline in 2 mm dikke schijfjes, spoel de aardappelschijfjes niet, je hebt het zetmeel nodig
Verhit op laag vuur 60 g van de boter in een grote pan met anti-aanbaklaag. Voeg een paar aardappelschijfjes toe - niet te veel, ze moeten vrij in de boter kunnen drijven - en schep ze om, zodat ze goed met de boter worden bedekt en heet worden. Giet de aardappelschijfjes af, doe weer wat boter in de pan, en doe hetzelfde met de rest. Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen. Bedek de bodem van een ovenvaste gietijzeren koekenpan met 60 g van de boter. Verwarm de pan op laag vuur en leg er een paar aardappelschijfjes dakpansgewijs in. Breng ze op smaak met zout en peper. Leg er een tweede laag bovenop, maar in tegengestelde richting. Herhaal dit tot er geen schijfje meer over is. Strooi op elke laag peper en zout. Verdeel de rest van de boter erover, zet het gerecht in de oven en bak het 30 a 45 minuten of tot het zacht is wanneer u er met een mesje in prikt. Giet de overtollige boter af. Leg een bord op de koekenpan en draai de pan in een keer om.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 juli 2005 @ 23:10:46 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28460063
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:02 schreef skiczukie het volgende:
AardappelAnders is ook wel okee. En een gepofte aardappel van de barbeque ook. Voor de snelheid en gemakzucht dan.
Gepofte aardappel is lekker met wat kwark gevuld, of met boter.

Neem eens room ipv zo een potje aardappel anders, zie pommes dauphinoise hierboven. Is veel lekkerder, geen chemisch smaakje zoals bij aardappel anders, en nog goedkoper ook (gebruik van die houdbare room in 200 ml pakjes van de aldi, kost geen drol)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28460415
Ja gepofte aardappel, heeeeerlijk met allerlei lekkere roomspul erin, of boter
  zondag 3 juli 2005 @ 23:19:45 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28460422
Gratin de pommes de terre provincial
200 gram uien, in dunne ringen
smoor deze in een pannetje met wat olijfolie.
voeg 1 kg tomaten uit blik toe ( jaja, piet zegt bliktomaten)
wat zout en ff wegzetten

6 ansjovisjes (12 filets)
2 tenen knof uit de pers
basilicum
thijm
peper uit de molen
2 eetlepels olijfolie
Maak hiervan in een vijzel een prutje

Vet een ovenvaste schaal in,
1 kg aardappels aan plakken
25 gram parmazaanse kaas

Doe de helft van de tomaten uien in de ovenschaal, bouw laagje om laagje op met aardappels, prutje en tomaten/ui
bovenop eindigen met de tomaten/ui mengsel, daar de parmazaanse kaas over raspen.
In een oven op 175 graden tot gaar, dek eventueel af met alufolie als het te snel bruin dreigt te worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28460424
Ik ben toch voor gekookte aardappelen met veel jus en zout

John.
PS je kookt de aardappelen, en de jus, prak de aardappelen fijn en gooi de jus erover, afmaken met zout en vlees.
^^^
^^^
^^^
pi_28460462
Kun je aardappels op een kampvuur poffen? (alufolie erom en erin mikken) of gaat dit (bijna) altijd fout?

John.
^^^
^^^
^^^
  zondag 3 juli 2005 @ 23:21:09 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28460483
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:19 schreef JohnHancock het volgende:
Ik ben toch voor gekookte aardappelen met veel jus en zout

John.
PS je kookt de aardappelen, en de jus, prak de aardappelen fijn en gooi de jus erover, afmaken met zout en vlees.
Wat dacht je van gekookte aardappels met gesmolten boter, knoflook en veel versgehakte peterselie?
Heerlijk bij een stukje vis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28460509
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:20 schreef JohnHancock het volgende:
Kun je aardappels op een kampvuur poffen? (alufolie erom en erin mikken) of gaat dit (bijna) altijd fout?

John.
Gaat (bijna) altijd goed juist.
pi_28460538
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gepofte aardappel is lekker met wat kwark gevuld, of met boter.

Neem eens room ipv zo een potje aardappel anders, zie pommes dauphinoise hierboven. Is veel lekkerder, geen chemisch smaakje zoals bij aardappel anders, en nog goedkoper ook (gebruik van die houdbare room in 200 ml pakjes van de aldi, kost geen drol)
Okee, ik ga dat eens proberen.
  zondag 3 juli 2005 @ 23:23:01 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28460571
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:20 schreef JohnHancock het volgende:
Kun je aardappels op een kampvuur poffen? (alufolie erom en erin mikken) of gaat dit (bijna) altijd fout?

John.
#
Gaat prima, maar het vuur moet niet fel meer branden maar gloeien.
Aardappels inolienen en dik folie erom, eventeel ook grof zeezout en rozemarijn erin
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28460577
Aardappelnieuws
mag in dit topic niet ontbreken
pi_28460749
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

#
Gaat prima, maar het vuur moet niet fel meer branden maar gloeien.
Aardappels inolienen en dik folie erom, eventeel ook grof zeezout en rozemarijn erin
Ok, ik heb wel ervaring met appels dat dat goed gaat. (pitten eruit halen, suiker en kaneel erin, opt vuur) van vroegâh nog, van de scouting fijne tijden waren dat, ook met bananen en koetjesrepen mogelijk.
^^^
^^^
^^^
  zondag 3 juli 2005 @ 23:31:50 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28460909
Aardappel puree met knoflook
30 dikke (ja ja ) tenen knoflook
pan met dikke bodem
kluit boter

2 eetlepels bloem
2 1/2 dl kokende melk
zout, peper
Staafmixer.

Pel en smoor de tenen in de boter, in 20 min zacht maar niet bruin, dus op een laag vuur. Strooi de bloem over de knoflook en laat het 2 minuten meegaren. Voeg van het vuur de kokendhete melk erbij, met de zout en peper. 1 minuut koken, dan, Met de staafmixer pureren en nog ff 2 minuten door laten koken.

1 1/2 kilo bloemige aardappels schillen en koken tot gaar. Door een pureeknijper halen, voeg 150 gram zachte boter toe en maak er een puree van. Vlak voor het serveren de knoflooksaus toevoegen, samen met 4 eetlepels versgehakte peterselie. Afsmaken met zout en peper.
Voeg eventueel wat room toe als ie te dik is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28460964
30 tenen
My god, dan kan je een week je huis niet uit
  zondag 3 juli 2005 @ 23:35:40 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28461040
Als je minder gebruikt krijg je spijt, het is écht goddelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28461070
Zeg Piet, heb jij ook het aardappel-Knödel-recept? Dat is ook té lekker. Met een Schweinbrat.
pi_28461124
Ik hou van de aardappel, in welke vorm dan ook.
  zondag 3 juli 2005 @ 23:39:59 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28461191
Reibekuchen of Kartoffelpuffer
1 kg rauwe aardappels,
1 ui
1 ei
zout en peper
olie om in te bakken.

Aardappel en ui raspen en vermengen met de andere ingredienten.
Flink olie in een gietijzeren koekepan, en een eetlepel van het deeg in de pan, aanbakken en platdrukken, hoe dunner en knappiger gebakken hoe lekkerder.
Serveren met pompernickel en zelfgemaakte appelmoes.
Héél Duits, Hééééél erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28461276
Stamppotten... Kook aardappen met groenten.. Flikker het door elkaar en klaar is kees. Vooal makkelijk als je een keer snel en simpel wilt eten.. Met een rookworst.

Stamppotten:
Wortels Uien (bruine bonen) -> Hutspot
Prei met ei,
Zuurkool,
Boerenkool,
Wittekool met kaas,
Andijvie,
enz.
pi_28461468
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Reibekuchen of Kartoffelpuffer
1 kg rauwe aardappels,
1 ui
1 ei
zout en peper
olie om in te bakken.

Aardappel en ui raspen en vermengen met de andere ingredienten.
Flink olie in een gietijzeren koekepan, en een eetlepel van het deeg in de pan, aanbakken en platdrukken, hoe dunner en knappiger gebakken hoe lekkerder.
Serveren met pompernickel en zelfgemaakte appelmoes.
Héél Duits, Hééééél erg lekker.
Is dit eigenlijk niet een soort rosti maar dan platter?
  zondag 3 juli 2005 @ 23:50:09 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28461523
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:36 schreef skiczukie het volgende:
Zeg Piet, heb jij ook het aardappel-Knödel-recept? Dat is ook té lekker. Met een Schweinbrat.
1 kg bloemige aardappels, gekookt, van de dag ervoor.
1/4 liter water
100 gram griesmeel
zout, peper
3 witte boterhammen


de drie witte boterhammen in spekvet bakken tot bruin en knapperig

De aardappels tot deeg kneden, water aan de kook brengen en de griesmeel koken tot een stevige pap, blijven roeren. over het aardappel deeg gieten en daarover de gebakken boterhammen verkruimelen. goed vermengen, Draai met natte handen hiervan gladde ballen, en in kokend gezouten water garen tot ze aan de oppervlakte komen drijven.
Met een schuimspaan uit het water nemen en bij een lekker "Braten" serveren.

De Duitse keuken wordt zooooo onderschat..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 3 juli 2005 @ 23:50:41 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28461543
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:48 schreef shredder het volgende:

[..]

Is dit eigenlijk niet een soort rosti maar dan platter?
Nee, zijn een soort koekjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_28461603
quote:
Op zondag 3 juli 2005 23:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

1 kg bloemige aardappels, gekookt, van de dag ervoor.
1/4 liter water
100 gram griesmeel
zout, peper
3 witte boterhammen


de drie witte boterhammen in spekvet bakken tot bruin en knapperig

De aardappels tot deeg kneden, water aan de kook brengen en de griesmeel koken tot een stevige pap, blijven roeren. over het aardappel deeg gieten en daarover de gebakken boterhammen verkruimelen. goed vermengen, Draai met natte handen hiervan gladde ballen, en in kokend gezouten water garen tot ze aan de oppervlakte komen drijven.
Met een schuimspaan uit het water nemen en bij een lekker "Braten" serveren.

De Duitse keuken wordt zooooo onderschat..


Dát ga ik binnekort eens maken!
  maandag 4 juli 2005 @ 00:02:02 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28461917
Aardappelsalade op zijn Piets (op zijn Düsseldorfs)
250 g vastkokende aardappel, gaar
2 Peperoni
½ Komkommer aan dunne plakjes
½ Bosje lenteuien
4 EL Zure room
2 EL peterselelie
Zout en peper
1 TL Scherpe mosterd
1 EL Kappertjes.

Aardappel aan blokjes snijden en met de rest van de ingrediente vermengen, uurtje in de koelkast zetten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')