VOORGERECHT:
Tomatensoep met gegratineerd stokbrood.
Nodig:
1 pot Biologische Tomatensoep Basis (Albert Heijn)
half boullion blokje (groenteboullion van Zonnatura!)
2 pakken soepballetjes (bakker, diepvries)
Vermicelli naar keuze
Verse peterselie
1 laurierblad
1 verse tomaat
stokbrood
kaas
Bereiding:
Potje soepbasis + 0,9l water in de pan (op de pot staat 1l, 0,9 is lekkerder), aan de kook brengen, de boullion, de soepballen en vermicelli toevoegen. Even door laten koken.
In de tussentijd de verse tomaat koken in water (+/- 30 sec.), daarna onder de koude kraan en van het vel ontdoen. Tomaat in de keukenmachine (eventueel kun je de tomaat ook raspen of met een mes heel fijn hakken) en toevoegen aan de soep. Peterselie fijnhakken en ook aan de soep toevoegen.
Dit alles 5 tot 10 minuten laten koken.
Stokbrood in stukjes snijden, kaas er op leggen, beetje verse peterselie er op en onder de grill (dit doe je +/- 5 minuten voor het opdienen)
Soep serveren met een takje verse peterselie en een stokbroodje met kaas (drijvend in de soep)
HOOFDGERECHT:
Gehaktrolletjes met satésaus en rijst met groenten
Nodig:
(gehaktrolletjes)
6 plakken bladerdeeg
300 gram half om half gehakt
1 ui
verse knoflook of poeder
paprikapoeder
peterselie
chili (vers gemalen of chilipoeder of evt cayennepeper)
kardamompoeder/gemalen kardamom vruchten
sambal badjak
ketjap manis
1 beschuit/geroosterde boterham
1 eierdooier
1 ei
peper
zout
(satésaus)
AH Satésaus (pot met beige deksel)
water/melk (naar keuze)
sambal badjak
ketjap manis
paprikapoeder
knoflookpoeder
kardamompoeder/gemalen kardamomvruchten
uipoeder of verse ui (zeer fijn gesnipperd)
basterdsuiker (licht bruine)
(rijst)
zilvervliesrijst
(groenten)
naar keuze
Snij de ui fijn en doe deze samen met het gehakt in een kom.
Voeg hierbij: een scheutje ketjap, een verkruimeld beschuit/geroosterde boterham, 1 eierdooier (het eiwit gebruiken we niet!), alle kruiden (ongeveer 1,5 theelepel per kruid), peterselie, peper (flink wat, wel vers gemalen uiteraard), zout (2 theelepels), 1 eetlepel sambal badjak, kortom: alles in die kom en kneden maar.
Hierna minimaal een kwartier in laten trekken en water opzetten voor rijst en groenten.
Plakjes bladerdeeg laten ontdooien en een rolletje gehakt in het midden leggen, ei klutsen en onder het rolletje gehakt het bladerdeeg insmeren met ei
|bladerdeeg|
{gehakt}
|bladerdeeg|
het onderste gedeelte dus
dan dichtrollen en besmeren met ei.
20 minuten in een oven van 180 graden celcius
in het midden van het bord satésaus doen, daarop het gehaktrolletje plaatsen, groenten en rijst er omheen (kwart groenten, kwart rijst etc.) als een soort waaier.
Kommetje satésaus bij leveren.
TOETJE:
IJs in een biscuitbakje
IJs naar keuze gebruiken
Nodig:
1 eiwit
50g witte basterdsuiker
15g gezeefde bloem
15g gezeefde cacaopoeder
25g gesmolten boter
Oven voorverwarmen op 200 graden celcius.
Klop het eiwit met de suiker, voeg de bloem, cacaopoeder en boter toe. Dit goed doorroeren.
leg 1 eetlepel van dit mensel op bakpapier dat op de bakplaat ligt spreid het met de lepel uit tot een circel (tussen 12-13 cm) Dit 5 minuten bakken op 200 graden in de oven.
Hierna uit de oven halen en het gebakken deegje om een omgekeerd kopve vouwen (zodat er een bakje ontstaat. Deeg hard laten worden en hier een bolletje ijs in serveren.
Kan gegarneerd worden met chocoladesaus.
Eet smakelijk!
Luister naar XPLIZIT op
www.xms.nlVoor alles retro bezoek je het
Retroforum -
www.retroforum.nl