Laat dat zuur maar zitten maar met uitjes en dan zo in je keel laten glijdenquote:
Ik lust het nietquote:Waneer de haring op zijn vetst is (rond mei-juni) wordt de zgn. maatjesharing (hollandse nieuwe) gevangen.
De haring wordt gekaakt en vervolgens gepekeld. Door de gekaakte haringen in een pekelbad te leggen ontstaat er een rijpingsproces en krijgt de haring zijn specifieke zilte, zacht-romige smaak.
Zo rond half juni wordt meestal de koninginneharing gevangen. Deze haring bevat het optimale vetgehalte en is van een uitzonderlijke kwaliteit. In de zomermaanden is er voor de haring het meeste voedsel te vinden, vandaar dat de haring rond deze tijd ook het vetst is.
De maatjesharing die het hele jaar door wordt gegeten is haring die in de maanden mei, juni, juli is gevangen. Deze tijd mag het ook "Hollandse nieuwe" heten, als de haring in dezelfde maand wordt verkocht als dat hij is gevangen.
augustus, oktober begint haring met het vormen van hom en kuit en is hij niet meer geschikt als maatjesharing. De haring is nu minder vet maar zeer geschikt om te roken.
Jah,ken dat verhaal. Maar! dat gaat alleen op voor de grote bedrijven en sommige! kraampjes in de steden.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:00 schreef "LostFormat" het volgende:
Beter is het om nog een paar weken te wachten. Wat je nu eet is of uit de diepvries of het zijn nog jonkies. Na een week of wat zijn ze vetter.
Ik ben een rasscheveninger. M'n ene opa teerde loggers en m'n andere opa rookte vis. Ik ken de haringen van daar. Als je een week of wat wacht dan zijn ze lekkerder.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:04 schreef i-spy24 het volgende:
[..]
Jah,ken dat verhaal. Maar! dat gaat alleen op voor de grote bedrijven en sommige! kraampjes in de steden.
Als je rechtsreeks naar Scheveningen rijdt en daar bij de vis-afslag bij de plaatselijke visboer Haringen bestelt dan zijn ze kakelvers en .....ontzettende lekker.
Dus ja! Niet bij de Bijenkorf of V&D de haring nu al eten.
De aardbeien zijn in ieder geval nog niet lekkerquote:Op donderdag 2 juni 2005 21:08 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Ik ben een rasscheveninger. M'n ene opa teerde loggers en m'n andere opa rookte vis. Ik ken de haringen van daar. Als je een week of wat wacht dan zijn ze lekkerder.
Daar heb ik dan weer geen verstand van Piet.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De aardbeien zijn in ieder geval nog niet lekker
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |