abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 20 mei 2005 @ 17:54:41 #1
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_27192694
Deel 12 alweer!

Vorig deel:
[centraal] BodyBuilding-Topic deel 11
_______________________________________________

Train beyond the pain, and death is you only release!!


Vorig topic:
[centraal] BodyBuilding-Topic deel tien


[Algemeen]

Als je besluit echt wat aan je lichaam te willen doen raad ik een ieder aan om het thuistrainen te vergeten. De middelen die je hebt zijn te beperkt, en zullen al snel niet genoeg zijn. Naar de sportschool dus!

Verwacht niet dat je na 2 maanden eruit ziet als onze grote vriend Arnold Schwarzenegger. Dit heeft allemaal veel tijd nodig, denk hierbij echt aan jaren!!!

Hou in het achterhoofd dat een mooi lichaam opbouwen niet alleen lukt met trainen. Voeding en rust zijn even belangrijk! Als 1 van deze 3 niet in orde is, haal je simpelweg bij lange na niet eruit wat erin zit.

Grofgezegd zijn er 2 redenen waarom mensen gaan trainen. Ze willen of gewicht verliezen, of juist massa aanzetten. Tuurlijk zijn er combinaties hiervan, maar dit is voor de meeste toch de eerste drijfveer.

Als wilt afvallen, ga je niet meteen met zware gewichten slepen. Cardio (lopen, roeien en fietsen) zal dan je eerste behoefte zijn. Dit in een rustig tempo, en minimaal een 1/2 uur. Daarna kan je met wat gewichten beginnen te trainen, maar sluit deze training af met een 1/2 uur aan cardio.

Wil je massa aanzetten, dan gaan we niets met cardio doen, maar meteen met gewichten trainen. Korte en zware trainingen zijn het meest effectief dan.

Tussenvormen van deze trainingen bestaan er natuurlijk ook ja. Vergeet niet dat je krachttraining niet langer dan 5 kwartier mag duren. Langer trainen heeft geen toegevoegde waarde. Integendeel.

Je testosteron spiegel is ingezakt evenals je glycogeen voorraad in je spiercellen. Daarnaast krijg je steeds meer het stress hormoon cortisol in je bloed wat spierafbrekend werkt. Je gaat dan eigenlijk spierweefsel afbreken (ipv beschadigen waarna het kan herstellen). En dat wil niemand toch?


Keep in mind dat er geen standaard training bestaat voor iedereen. De trainingsbehoefte verschilt per individu en daar zal men zelf door praktijkervaring achter moeten komen.

Allereerst kan je je wel gaan oriënteren op wat je min of meer nodig hebt aan de hand van je lichaamsbouw. Er bestaan 3 types lichaamsbouw:

* Ectomorph (slanke bouw, hoge verbranding)
* Mesomorph (gespierde bouw, middel verbranding)
* Endomorph (stevige bouw, trage verbranding)


Kijk hier om uit te zoeken wat jij precies bent en waarin je in eerste instantie aan moet denken als je begint met training. http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm


Ook het type sportschool waar je wilt gaan trainen biedt stof tot nadenken.

Je hebt aan de ene kant die mooie moderne sportscholen, met apparaten die op luchtdruk werken en zich met jouw pasje zich instellen op het gewicht wat jij moet doen die dag. Bij deze sportschool is er vaak geen mogelijkheid tot (of is het zelfs verboden) het doen van sommige "echte" bodybuild oefeningen zoals squats, uitstappen, deadlifts ed. Ook gaan de losse gewichten vaak niet zwaarder dan 30kg. Publiek is vaak een beetje, eh, trendy als 't ware. De sfeer is hierbij vaak zoiets van "Zie mij in m'n nieuwe dure trainingsoutfit de huppelkut uithangen.")

Aan de andere kant heb je de old school sportscholen. Veel zwaar gewicht ipv hypermodern spul. Het publiek is hier degenen die echt willen trainen en groeien. Voor een beginner kunnen een aantal grote jongens van 120kg die zwaar aan 't trainen zijn imponerend overkomen, maar als je verder kijkt dan je neus lang is merk je dat de sfeer stukken gemoedelijker en behulpzamer is dan die "moderne" sportscholen.

En hier zijn dus ook weer tussenvormen in.


[Oefeningen]

"Help! Er zijn 1001 verschillende oefeningen te doen in de sportschool, waar moet ik in hemelsnaam beginnen?!"

Geen nood, alle sportscholen hebben speciale schema's variërend van beginner tot gevorderd die gebruikt kunnen worden. Zeker voor beginners is het een aanrader. Deze schema's zijn er voor gemaakt om je gehele lichaam te trainen over een x aantal dagen tijd. Zo leer je spelenderwijs de oefeningen kennen waarna je na een maandje of wat je eigen gang kan gaan.

Als je al wat langer traint ben je zelf in staat om een eigen schema samen te stellen wat aansluit bij jouw behoefte.

Vergeet niet je gehele lichaam te trainen. Dus ook benen en rug. Hieronder gemakshalve een quote van mij uit een ander topic:
[..]

Hier is bijv. mijn trainingsschema:

http://home.planet.nl/~geem0008/trainingsschema.doc


[Voeding]

Alles staat of valt met voeding. Of je nu wilt afvallen of massa wilt winnen, voeding is de sleutel tot succes.

De volgende voedingsstoffen kan je grofweg onderscheiden:

* (Complexe) Koolhydraten.
Dit is de energiebron van je lichaam. Koolhydraten leveren in eerste instantie de energie voor je spiercellen om de training te kunnen doorstaan. Deze haal je oa uit brinta, havermout, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta etc.
* Eiwitten.
Eiwitten bestaan uit aminozuren, dit zijn de bouwstenen van je lichaam. Eiwitten haal je ondermeer uit vis, wit vlees (kip, kalkoen), kwark, eieren (duh) etc.
* Vetten.
Hoe gek het ook klinkt, maar (onverzadigde!)vetten heb je echt nodig. Bijv. voor je goede cholesterol levels (HDL)en de opbouw van je celmembramen. Haal deze vetten uit bijv. (vette) vis, plantaardige oliën, of uit supplementatie zoals lijnzaadolie, MCT olie, Omega3 olie etc.

Let vooral op je eiwitinname!
Om spiermassa te winnen moet je dus meer eiwitten naar binnen werken dan dat je lichaam nodig heeft. Het evenwichtspunt tussen te weinig eiwitten waarbij je lichaam zich in de catabole fase (spierafbrekend), of genoeg eiwitten waarbij je lichaam zich in de anabole fase (spieropbouwend) bevind is je 'proteine turn over point' genaamd.

Zorg er dus voor deze weegschaal naar de goede kant doorslaat! 2 a 3 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag is dan ook echt aan te raden.


Als je wilt aankomen dien je hoog in je voedingsstoffen te zitten. Denk aan zo'n 500kcal per dag boven je dagelijks verbruik.

Wil je afvallen, ga je koolhydraten voor eiwitten vervangen (minder kcals) om zodoende zo'n 500kcals onder je dagelijks verbruik te komen. Maar dan wel met veel eiwitten om spiermassaverlies tegen te gaan.

Direct na het trainen is het aan te raden om een zgn 'post workout shake' tot je te nemen. Je lichaam is op dat moment in catabole fase, en schreeuwt als het ware om voeding. Je lichaam op dat moment van snelle energie (dextrose) en eiwitten voorzien is bijna een must.

Deze shake maak je gemakshalve thuis al klaar, en werk je in de kleedkamer naar binnen. Hoe de samenstelling er precies uit dient te zien verschilt per individu, maar laat er zeker 30gram dextrose en 50gram eiwitten in voorkomen op zo'n 1/2 liter water/melk. Whey eiwitten zijn snel opneembaar en worden het meest gebruikt hiervoor. Eventueel kan je casseine (traag opneembaar) ook nog toevoegen.

Mijn voedingsschema ziet er als volgt uit:
http://home.planet.nl/~geem0008/voedingsschema.xls


[Rust]

Jaja, daar gaan de nachtelijke game/GoT uurtjes! 7,5 a 8 uur slaap per dag is toch echt het minimum wat je moet krijgen wil je je lichaam goed laten herstellen. In je slaap worden namelijk belangrijke herstelhormonen vrijgegeven zoals testosteron --> GH --> IGF-1. Daarom is het aan te raden voldoende (trage) eiwitten (de bouwstenen, remember?) te nuttigen voor het slapen gaan.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik vaak ook niet verder kom dan een uurtje of 7.


De rust tussen spiergroepen is ook belangrijk. Ookal heb je geen spierpijn, de spier kan toch ongemerkt nog aan het herstellen zijn. Ga je dan deze belasten, verstoor je het herstel (groeiproces) en heb je dus geen optimale groei.

De stelregel is 72 uur rust tussen directe belasting van een spiergroep (borst --> borst), en 48 uur rust tussen directe en indirecte belasting van een spiergroep (triceps --> borst, biceps --> rug).

Neem deze 'regel' om overbelasting (dus geen optimale groei) te voorkomen.


[Supplementatie]

Buiten voeding gebruiken mensen die al een tijdje trainen supplementatie als aanvulling op hun voeding. Dit kan variëren van eiwitten in de vorm van aminozuren, wat creatine voor het uithoudingsvermogen tot een GABA wat voor een diepe nachtrust een hogere testosteron spiegel zorgt.

Supplementen zijn overal te koop en niet illegaal. Het is aan te raden deze niet langer dan 8 weken achterelkaar te gebruiken om gewenning te voorkomen.

Tegen de tijd dat je een jaartje serieus traint heb je in principe zelf al redelijk wat kennis vergaart over dit onderwerp zodat je zelf wel in staat bent een keuze te maken wat je wilt gaan proberen. Combinaties van supplementen zijn altijd aan te raden. De nieuwste generatie supplementen is trouwens al vaak een combinatie van het eea. Creatine met amino's en een revolutionaire nieuwe transportmethode schreeuwen je vanaf de stellingen toe. Trail and error geld hiervoor. Wat voor de 1 lekker aanslaat, zal voor de ander geen resultaten brengen.

Verwacht er dus geen wonderen van, je gaat vaak wel een stuk vooruit, maar je bent niet in 1x gespierd ofzo.

Persoonlijk vind ik eiwitsupplementatie meer onder het kopje voeding vallen, dan supplementatie, maar dat is mijn persoonlijke mening.


[Vitamines en mineralen]

"Een uitgebalanceerde en evenwichtige voeding behoeft geen verdere extra ondersteuning" is vaak te horen uit de monden van mensen die een bodybuilder een handje vol pillen ziet wegwerken bij een maaltijd. Helaas vergeten deze mensen dat een lichaam van een bodybuilder totaal andere behoeftes heeft dan die van een niet bodybuilder/sporter.

Vitamines in grote hoeveelheden zoals vit B en C zijn nodig en niet schadelijk (ze zijn nl. in water oplosbaar, in tegenstelling tot vit A en D waar je welk mee moet uitkijken). Mineralen zoals magnesium en zink zijn ook bijna onmisbaar voor velen. Ik zal niet hier op de werking ingaan, dat heeft iemand ooit al eens gedaan. Kijk dus voor zeer uitgebreide info tussen de linkjes hieronder.

Ik heb wel samen met een zeer bekend persoon in de virtuele bodybuild wereld een schematje samengesteld met hoeveelheden die je dagelijks nodig hebt. Deze kan je hier vinden:
http://home.planet.nl/~geem0008/vitaminesmineralen.doc


[Steroiden]

Iedereen die al een tijdje traint komt voor de keus te staan om wel of geen AAS (Androgene Anabole Steroïden) te gaan gebruiken. Die keus is heel persoonlijk, wil je als 'natural' verder of maakt die naam jou niet veel uit. Je zal natuurlijk als je voor gebruiken kiest te horen krijgen dat je "het niet zelf gedaan hebt" en dat je spieren "uit een potje komen". Niets is minder waar. Als je in een kuur zit moet je nog harder trainen, nog meer eten en nog langer rusten dan eerst!

Als je gebruikt wees er dan wel open over. Ervaren sporters zien het zo wanneer er iemand aan het kuren is, ontkennen als 't je gevraagd wordt is alleen maar jezelf voor de gek houden. Zorg dan ook dat je niets overhaast doet en er echt veel erover weet. Laat je eventueel begeleiden door een ervaren persoon.

Paar aandachtspuntjes:
- Voor je 21e is het gebruik van AAS NOT DONE. Je lichaam is simpelweg nog niet uitgegroeid dan. AAS gebruik zal deze groei per direct stoppen.
- Begin er niet aan zonder een jarenlange basis. Je wint er veel minder mee, en de kans op blessures is groter.
- Laat voor en na je kuur je bloed controleren. Laat je testosteron, LH, FSH, nier- en leverfunctie in kaart brengen. Zodoende heb je naderhand een overzicht of je lichaam zich helemaal hersteld heeft.

Aangezien er zeer veel vooroordelen over betsaan, wil ik graag voor verdere info naar de linkjes sectie hieronder verwijzen.


[Handige en informatieve linkjes]

Geen idee wat er allemaal precies voor info te vinden is, maar met wat zoekwerk kan je er denk ik wel wat relevante info vinden.
http://bodybuilding.pagina.nl

Officiële site van de internationale bodybuild federatie. Niet zoveel spannends te vinden op wat foto sessies na.
http://www.ifbb.com

Zeer groot en uitgebreid informatief forum.
http://www.bodybuilding.com/forum

Groot en informatief Nederlandstalig forum. De meeste 'stamgasten' uit dit topic zijn daar ook te vinden. De supermoderators zijn heel toffe gasten!
http://www.dutchbodybuilding.com/forum

Site waar veel oefeningen worden uitgelegd mbv plaatjes
http://www.fitness-island.com

Deze mag niet ontbreken in dit rijtje.
http://www.getbig.com

Specifieke voeding FAQ
http://bodybuilding.about.com/library/weekly/aa020403a.htm

Nog een voeding pagina.
http://www.getbig.com/articles/bottom.htm

Site met oefeningen in animated .gif
http://3dfitness.homeip.net

Site #2 met oefeningen in animated .gif
http://exrx.net/Exercise.html

Uitleg type spiervezels
http://fitnessnet.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=8532

Vitamines en mineralen info
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=4010

AAS beginner info
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=5939

AAS FAQ (Frequently Asked Questions)
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=1617

AAS Steroid profiles
http://www.bodybuilding.com/fun/catsteroids.htm
http://www.anabolicreview.com/drugprof.php

AAS side effects
http://www.steroid.com/side.php

Heavy AAS stuff. Diepgaande info over de werking.
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=23171

Nakuur info
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=24385


[Tot slot]

Zoals je ziet is er een overload aan informatie omtrent fitness en bodybuilding te vinden. Deze info is vaak ook tegenstrijdig, site A zegt X, terwijl site B over hetzelfde onderwerp weer Y zegt.

Het is zaak door middel van praktijkervaring erachter te komen wat voor jou van belang is. Dat kost tijd, maar trainen zoals jou lichaam het nodig heeft, is zoveel malen beter dan steeds maar weer klakkeloos alles wat je op de sites/ in de bladen leest over te nemen.

Combineer dus al die info en praktijkervaring tot het jouw ding is!

Train like an animal, eat like a horse, sleep like a baby and grow like a weed!


Ter afsluiting nog een aantal fotootjes van bodybuilders:

De huidige Mr. Olympia, Ronnie Coleman:

[komt nog]

Op dit moment voor mij de nr 1, Jay Cutler (een possibly/hopefully dit jaar nu WEL de nieuwe Mr.O):




En nog 2 van een of andere amateur bodybuilder:





Een paar dus maar. Ik kan als ik wil zo een heel topic volplempen met foto's (Priest, Levrone, Yates, Cormier, Ray etc. etc.), maar dat is niet de bedoeling vrees ik

[ Bericht 49% gewijzigd door zjroentje op 29-06-2005 13:11:00 ]
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_27193384
tvp
pi_27193652
wat is er gebeurd met het idee dat je je spieren iedere 48 uur moet stimuleren? en het dus onzin is om voor iedere spiergroep 1 dag uit te trekken, om er daarna 6 dagen niets aan te doen?

tip voor massa-opbouw:
gewicht dat je tilt is minder belangrijk dan de manier waarop je het tilt. als je een gewicht langzaam laat zakken en snel uitstoot, krijg je de voordelen van explosieve en langdurige training, en zul je sneller en meer massa kunnen kweken
pi_27193918
duidelijk een een tvptje
We're leaving here tonight, there's no need to tell anyone, they'd only hold us down. So by the morningslight. We'll be halfway to anywhere, where love is more than just your name.
  vrijdag 20 mei 2005 @ 18:49:14 #5
75265 Intergalactrick
Ik ook Ik ook Ik ook Ik ook
pi_27194077
Is het normaal dat wanneer ik de biceps train, mijn gehele pols hard, maar dan ook echt keihard wordt? Tevens worden dan ook mijn aders enorm groot, ik weet niet of het normaal is....
Ik ook_____Ik ook_____Ik ook_____Ik ook
____Ik ook_____Ik ook_____Ik ook_____
Ik ook_____Ik ook_____Ik ook_____Ik ook
pi_27194113
die van mij worden ook hard zeg maar, maar is vrij normaal, aangezien je met je onderarmen ook een heel stuk gewicht mee moet tillen
We're leaving here tonight, there's no need to tell anyone, they'd only hold us down. So by the morningslight. We'll be halfway to anywhere, where love is more than just your name.
pi_27194547
pomp je je poten vol met bloed zeg maar.
homo.....
Ik was eerst kaneelstok
  vrijdag 20 mei 2005 @ 21:08:45 #8
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_27198280
Dit zal wel in fitness horen, maar goed... ik gebruik nu zoiets omdat vijf weken niks doen niet echt handig is. Natuurlijk si het niet zo goed als een sportschool, maar om het een beetje bij te houden.. krijg er wel spierpijn van, dus ik moet iets goed doen. Heeft iemand ervaring met zo'n rubber band voor spiertraining?
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
pi_27224618
nee
  zaterdag 21 mei 2005 @ 21:58:46 #10
42306 Vassili_Z
Low Man's Lyric
pi_27228825
quote:
Op vrijdag 20 mei 2005 18:49 schreef Intergalactrick het volgende:
Is het normaal dat wanneer ik de biceps train, mijn gehele pols hard, maar dan ook echt keihard wordt? Tevens worden dan ook mijn aders enorm groot, ik weet niet of het normaal is....
yup, is heel normaal. Daarom train ik ook geregeld me onderarmen (doen echt heel weinig mensen) zodat me onderarmen 'meer' weerstand aankunnen. Ook handig voor armpjedrukken natuurlijk

Nog een vraagje uit het vorige topic.... is het hebben van sex, als je spieren hard, en snel nodig moeten herstellen, nou raadzaam??? Het lijkt me dat er dan eiwit aangevuld moet worden, bij je spieren, maar ook bij je voortplantingsorganen. (voor een man dan...)
Era Vulgaris
pi_27236264
volgens mij is het juist wel goed, voor je natuurlijke testosteron gedoetje.
homo.....
Ik was eerst kaneelstok
pi_27263904
Weet iemand een fijne gym in Eindhoven? Eisen: niet te duur, dumbells wel tot iig 36kg ofzo.
pi_27267057
Hoe train je nu eigenlijk de spieren aan buitenkant van je borstkast, met push-ups train ik naar mijn gevoel alleen de binnenkant (dus gewoon thuis, zonder gym ofzo )
  maandag 23 mei 2005 @ 12:27:21 #14
37248 BertV
Handgemaakt
pi_27270832
Ik heb deze vraag wel 's vaker gesteld, toen werd er lacherig over gedaan.
Maar is het bekend dat sportscholen speciale spiegels monteren om je breder te laten lijken?

Ik ben in die spiegels voor m'n gevoel breder dan thuis. En dat voor een ecto in ontkenningsfase.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_27270957
quote:
Op maandag 23 mei 2005 12:27 schreef BertV het volgende:
Ik heb deze vraag wel 's vaker gesteld, toen werd er lacherig over gedaan.
Maar is het bekend dat sportscholen speciale spiegels monteren om je breder te laten lijken?

Ik ben in die spiegels voor m'n gevoel breder dan thuis. En dat voor een ecto in ontkenningsfase.
Weet jij dat niet, Hoe train je nu eigenlijk de spieren aan buitenkant van je borstkast.
pi_27271498
quote:
Op maandag 23 mei 2005 12:31 schreef DaYwALKuR het volgende:

[..]

Weet jij dat niet, Hoe train je nu eigenlijk de spieren aan buitenkant van je borstkast.
En weet jij dat niet, een goede gym in Eindhoven.
pi_27272402
quote:
Op maandag 23 mei 2005 12:48 schreef prinsrob het volgende:

[..]

En weet jij dat niet, een goede gym in Eindhoven.
Eindhoven ik woon in limburg en als je eens ZOU lezen, had ik geschreven gewoon THUIS!
  maandag 23 mei 2005 @ 13:17:24 #18
37248 BertV
Handgemaakt
pi_27272475
quote:
Op maandag 23 mei 2005 13:15 schreef DaYwALKuR het volgende:

[..]

Eindhoven ik woon in limburg en als je eens ZOU lezen, had ik geschreven gewoon THUIS!
Aan je testosterongehalte zal het niet liggen...
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_27272506
quote:
Op maandag 23 mei 2005 13:17 schreef BertV het volgende:

[..]

Aan je testosterongehalte zal het niet liggen...
Aan jou IQ ook niet
  maandag 23 mei 2005 @ 13:18:50 #20
37248 BertV
Handgemaakt
pi_27272533
jouw... oei, ik hap...
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_27272608
quote:
Op maandag 23 mei 2005 13:18 schreef BertV het volgende:
jouw... oei, ik hap...
Ik wou gewoon informatie en dan krijg je zoiets
  maandag 23 mei 2005 @ 13:36:33 #22
37248 BertV
Handgemaakt
pi_27273182
k,

de buitenkant van je borst? Bedoel je je rugsspieren?
Thuis trainen is lastig, maar je kunt een stang ophangen om jezelf aan op te trekken.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_27274151
quote:
Op maandag 23 mei 2005 13:36 schreef BertV het volgende:
k,

de buitenkant van je borst? Bedoel je je rugsspieren?
Thuis trainen is lastig, maar je kunt een stang ophangen om jezelf aan op te trekken.
Nee echt de zijkanten (de voorkant), snap je wat ik bedoel?
pi_27274627
Als ik dmv push-ups de armen zo wijd mogelijk plaats, train je dan de buitenkant?

Het lijkt me namelijk hoe dichter je de armen bij elkaar hebt, hoe meer je de triceps/binnenkant borst traint he?
  maandag 23 mei 2005 @ 14:18:17 #25
37248 BertV
Handgemaakt
pi_27274648
http://www.fitness-island.com/anatomie.html

hier kun je zelf aanklikken welk onderdeel jij bedoeld, krijg je vanzelf de bijbehorende oefeningen.


http://www.adversus.nl/fitness/borst.html

hier vind je push-up variaties.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')