Mmm als je toch hebt besloten te gaan laseren, ga dan enkel voor Lasek, Lasik heeft teveel complicaties en risico's (zoals permanent droge ogen bij een grote groep ex-patiënten omdat ook de zenuw dat te maken heeft met traanvocht wordt doorgesneden).quote:Op zaterdag 17 januari 2009 19:58 schreef _Floddertje_ het volgende:
Je zicht gaat met nachtlenzen heel langzaam weer achteruit, maar dat gaat zo langzaam dat je daar in één dag tijd niets van merkt. Ik kan een nachtje overslaan, dan zie ik de volgende dag wel íets onscherper, maar nog steeds behoorlijk scherp, hoor. Dat voorbeeld van een avondje uit gaan en dat je dan aan het eind van de (lange) avond ineens heel onscherp zou zien is echt uit de lucht gegrepen, zo werkt het niet.
Ik overweeg zelf om mijn ogen te laten laseren (is op de lange termijn toch goedkoper dan nachtlenzen) en moet een paar onderzoeken laten doen. Ik mag mijn nachtlenzen daarom een tijdje niet dragen. Ik heb ze nu twee nachten niet in gehad (ik heb normaal gesproken -2) en kan nog gewoon de ondertiteling van de tv lezen. Het zal nog wel een paar dagen duren voordat ik echt helemaal op -2 zit.
Dat is ook de enige methode die het OMC in Groningen aanbiedt en dat is de kliniek waar ik naar toe wil. Thanks voor de tip.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 21:50 schreef Verluste het volgende:
Mmm als je toch hebt besloten te gaan laseren, ga dan enkel voor Lasek, Lasik heeft teveel complicaties en risico's (zoals permanent droge ogen bij een grote groep ex-patiënten omdat ook de zenuw dat te maken heeft met traanvocht wordt doorgesneden).
In principe lijkt me dat verkeerd opgemeten inderdaad. Ik weet niet hoe sterk je lenzen zijn, maar zeker bij hogere sterktes vervormen ze minder dan een bril.quote:Op maandag 19 januari 2009 10:21 schreef MouseOver het volgende:
Ik heb nu sinds een paar dagen zachte maandlenzen. Ik ben er niet zo heel erg tevreden over; ze zitten op zich goed, maar ik heb het idee dat ik met name ver af slechter corrigeren dan een bril. Maar dat kan een kwestie van bijmeten zijn.
Ik vind dat raar, dat heb ik nooit gehad. Misschien dat het toch niet zo goed opgemeten is? Heb je nog een afspraak voor controle?quote:Wat ik belangrijker vind is dat ik het idee heb dat het langer duurt om scherp te stellen, als je ergens anders naar kijkt. Het maakt dan niet zoveel uit of dat "iets anders" verder weg is of niet. Het lijkt alsof m'n oogballen draaien terwijl de lens op z'n oude plaats blijft zitten en een fractie van een seconde nodig heeft om mee te draaien. Met andere woorden, alsof ik direct na het draaien niet door het punt van de lens kijk dat ervoor bedoeld is. Herkent iemand dit? Is dit normaal bij lenzen?
Rubben? Ik doe ze na zwemmen in de zee gewoon in de dopjes en de volgende dag weer in.quote:Op maandag 19 januari 2009 11:32 schreef Stereotomy het volgende:
Hm, met de zee moet je zeker met lenzen oppassen. De zee is ontzettend zout en zal door osmose water aan je lens onttrekken en dat is iets wat je niet wilt. Zwemmen in het zwembad met lenzen in kan prima, aangezien het chloor en de viezigheid een factor 10-100te groot zijn om zich in je lenzen te nestelen en meer aan het oppervlak blijven: zorg wel voor een goede hygiene, da's het enige punt. Dus altijd even rubben naderhand.
Van wat je hier schrijft kan ik me voorstellen dat het een kwestie van wennen is. Ik kan me zo voorstellen dat je daar over een paar weken geen last meer van hebt.quote:Wat ik belangrijker vind is dat ik het idee heb dat het langer duurt om scherp te stellen, als je ergens anders naar kijkt. Het maakt dan niet zoveel uit of dat "iets anders" verder weg is of niet. Het lijkt alsof m'n oogballen draaien terwijl de lens op z'n oude plaats blijft zitten en een fractie van een seconde nodig heeft om mee te draaien. Met andere woorden, alsof ik direct na het draaien niet door het punt van de lens kijk dat ervoor bedoeld is. Herkent iemand dit? Is dit normaal bij lenzen?
Door al die no-rub all-in-one vloeistoffen rubben mensen tegenwoordig idd nooit meer: mijns inziens oorzaak nr. 1 van zoveel hygieneproblemen bij zachte lenzen. Zie bijv. hier, wetenschappelijk artikel januari 2009, net ingediend dus. Factor 8 (yikes) verschil tussen deposits op rubbed lenzen en no-rub lenzen.quote:Rubben? Ik doe ze na zwemmen in de zee gewoon in de dopjes en de volgende dag weer in.
Nee dat herken ik echt niet eigenlijkquote:Op maandag 19 januari 2009 10:21 schreef MouseOver het volgende:
Ik heb nu sinds een paar dagen zachte maandlenzen. Ik ben er niet zo heel erg tevreden over; ze zitten op zich goed, maar ik heb het idee dat ik met name ver af slechter corrigeren dan een bril. Maar dat kan een kwestie van bijmeten zijn.
Wat ik belangrijker vind is dat ik het idee heb dat het langer duurt om scherp te stellen, als je ergens anders naar kijkt. Het maakt dan niet zoveel uit of dat "iets anders" verder weg is of niet. Het lijkt alsof m'n oogballen draaien terwijl de lens op z'n oude plaats blijft zitten en een fractie van een seconde nodig heeft om mee te draaien. Met andere woorden, alsof ik direct na het draaien niet door het punt van de lens kijk dat ervoor bedoeld is. Herkent iemand dit? Is dit normaal bij lenzen?
Daglenzen hebben als voordeel dat ze iedere dag vers en dus vrij van eiwitten zijn. Mijn tranen bevatten blijkbaar veel eiwit en dat ehcht zich op de lens waardoor de binnenkant van je oogleden kan gaan irriteren. Ik ben van halfjaars naar maand naar daglenzen moeten overstappen daardoor. Wel fijn hoor, zeker als reserve lenzenquote:Ik vond een bril nooit echt irritant, alleen op de motor of als je buiten in de regen loopt is het vervelend. Ik geloof dat ik beter daglenzen kan nemen.
Maar wat bedoel je met rubben dan? Volgens de instructie mag ik de lens niet eens schoonmaken.quote:Op maandag 19 januari 2009 12:22 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Door al die no-rub all-in-one vloeistoffen rubben mensen tegenwoordig idd nooit meer: mijns inziens oorzaak nr. 1 van zoveel hygieneproblemen bij zachte lenzen. Zie bijv. hier, wetenschappelijk artikel januari 2009, net ingediend dus. Factor 8 (yikes) verschil tussen deposits op rubbed lenzen en no-rub lenzen.
Als de zee zout is dan onttrekt het juist water uit de lens (zout botst aan de buitenkant tegen het semi-permeabele membraan, terwijl binnen alleen water zit) waardoor je lens uitdroogt (Osmose). Het gaat pas weer naar een goed evenwicht als je het een nachtje in je vloeistof laat weken.
Natuurlijk kan het een keertje geen kwaad.
Staat letterlijk op het papiertje bij mijn lenzen dat dit niet mag wegens mogelijke beschadiging van de lens.quote:Op maandag 19 januari 2009 12:35 schreef Stereotomy het volgende:digital rubbing: met je vinger wrijven over de lens op je handpalm nadat je er druppels vloeistof op hebt gedaan. Alle losse deposits (eiwitten, vetlaag) komen dan los.
http://www.ingentaconnect(...)29/00000001/art00006
Ik merk een wereld van verschil aan het eind van de maand als ik wel gedisciplineerd schoonmaak en niet. Eigenlijk heb ik nog nooit gelezen, wetenschappelijk of populaire artikels, dat schoonmaken *niet* wordt aangeraden, ook al staat er 'no-rub' op je vloeistof.
Ja duh..weet wel wat de vertaling is maar kan er me niets bij voorstellen.quote:Op maandag 19 januari 2009 12:35 schreef Stereotomy het volgende:
En jongens, 'rubben' is gewoon Engels voor wrijven.Alle wetenschappelijke literatuur is in het Engels dus is een beetje moeilijk omschakelen.
Ik heb nog nooit gehoord van een zachte lens die je niet mocht schoonmakenquote:Op maandag 19 januari 2009 12:37 schreef jpjedi het volgende:
[..]
Staat letterlijk op het papiertje bij mijn lenzen dat dit niet mag wegens mogelijke beschadiging van de lens.![]()
Ik heb er werkelijk nog nooit van gehoord. Geldt dit voor alle zachte lenzen volgens jou?
Hoe wrijf je dan? Ik maak mijn harde lenzen schoon door constant 1 richting in een rechte lijn van binnen naar buiten te 'wrijven'. Dat herhaal ik over de lengte van de hele lens, binnenkant en buitenkant. Geen idee of dat een goede methode is, heb nog nooit de juiste wrijftechniek uitgelegd gekregen.quote:Op maandag 19 januari 2009 12:35 schreef Stereotomy het volgende:digital rubbing: met je vinger wrijven over de lens op je handpalm nadat je er druppels vloeistof op hebt gedaan. Alle losse deposits (eiwitten, vetlaag) komen dan los.
http://www.ingentaconnect(...)29/00000001/art00006
Ik merk een wereld van verschil aan het eind van de maand als ik wel gedisciplineerd schoonmaak en niet. Eigenlijk heb ik nog nooit gelezen, wetenschappelijk of populaire artikels, dat schoonmaken *niet* wordt aangeraden, ook al staat er 'no-rub' op je vloeistof.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |