Klopt, maar als natuurconstantes met de tijd variëren dan doen ze dat niet zomaar. En ockham's razor is hier ook van toepassing.quote:Op dinsdag 13 september 2005 09:23 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Natuurlijk, de natuur werkt zo efficient mogelijk. Maar variabeles als constante opvatten is niet "zo efficient mogelijk". Daarmee ondermijn je een mogelijke nieuwe structuur.
Waarom is de inflatietheorie niet meer nodig dan? Het horizonsprobleem en het vlakheidsprobleem heb je dan toch nog steeds? Misschien dat die donkere materie je interacties kan leveren die het benodigde scalaire veld geven voor inflatie.quote:Op donderdag 15 september 2005 13:40 schreef Yosomite het volgende:
Van de andere kant, als de voorspelde donkere materie gevonden wordt, is de kc niet meer nodig.
Ook de inflatie theorie (kosmologisch) is dan niet meer nodig
Alleen de QM heeft nog een nulpuntsenergie, en die praat je niet zo makkelijk weg.
En zodoende is men nog wel een tijdje zoet om het allemaal sluitend te krijgen.
Ik vind die donkere materie wel perspectief hebben.quote:Op vrijdag 16 september 2005 09:34 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Waarom is de inflatietheorie niet meer nodig dan? Het horizonsprobleem en het vlakheidsprobleem heb je dan toch nog steeds? Misschien dat die donkere materie je interacties kan leveren die het benodigde scalaire veld geven voor inflatie.
Dat is iets wat mij ook bezighoudt; het antwoord ligt denk ik in de deeltjesfysica. Ik heb ook nog niet veel concrete oplossingen hiervoor gezien.quote:Op vrijdag 16 september 2005 12:38 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Ik vind die donkere materie wel perspectief hebben.
De inflatietheorie lost veel problemen op.
Maar hoe meet je of er ooit een inflatie is geweest?
Ik kan me voorstellen dat je ruimte - tijd plotseling exponentieel groeit.
1. Wat is de oorzaak?
Als je weet wat die expansie veroorzaakt, weet je de vorm van de potentiaal, en dat zou deze vraag oplossen.quote:3. Waarom neemt de expansiesnelheid af?
Waarom veroorzaakt dat dan een "schokgolf"?quote:Als ruimte-tijd sneller gaat dan c, moet je een schokgolf, of de restanten ervan kunnen waarnemen. Hoe doe je dat, en hoe interpreteer je de data?
DeSitters oplossingquote:De expansiesnelheid kan gaan als c (t / to) e- (t / to)
Natuurlijk ziet het er "eleganter"uit , maar dan zit je weer met de bovengenoemde 2 problemen.quote:Dat vind ik er iets aantrekkelijker uitzien (buitengewoon subjectief) vergeleken met expansie die lineair begint, tijdelijk exponentieel groeit, weer daalt en dan vrijwel constant blijft.
Ik had plotseling een brainwave. Bij geluid: als je harder gaat dan je golfsnelheid ontstaat er een schokgolf.quote:Op maandag 19 september 2005 10:10 schreef Haushofer het volgende:
Waarom veroorzaakt dat dan een "schokgolf"?
[..]
Dit is waar als een object door de ruimte beweegt. Maar als de situatie is zoals beschreven in mijn bovenstaande reactie gaat dit niet op. De objecten staan a.h.w. stil in de ruimte; alleen de ruimte zelf zet uit.quote:Op maandag 19 september 2005 13:34 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Ik had plotseling een brainwave. Bij geluid: als je harder gaat dan je golfsnelheid ontstaat er een schokgolf.
De expansie vh heelal gaat ook met een bepaalde snelheid, een maximum bij de gegeven paramters. Als deze expansiesnelheid "plotseling" veel groter wordt ontstaat er een schokgolf.
Ik dacht in termen van een analoge situatie.
Omdat de uitbreiding van het heelal geen propagatie van massa, energie of ruimte is maar het splitsen van het Higgsveld?quote:Op maandag 19 september 2005 13:34 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Ik had plotseling een brainwave. Bij geluid: als je harder gaat dan je golfsnelheid ontstaat er een schokgolf.
De expansie vh heelal gaat ook met een bepaalde snelheid, een maximum bij de gegeven paramters. Als deze expansiesnelheid "plotseling" veel groter wordt ontstaat er een schokgolf.
Ik dacht in termen van een analoge situatie.
2 maal pi maal 50 miljoen kilometer per seconde.quote:Op dinsdag 4 oktober 2005 04:57 schreef NiwiKaiha het volgende:
Quizvraag: je hebt een satelliet die als vuurtoren fungeert en een ronddraaiende laser heeft; op vijftig miljoen kilometer heb je een huis. De laser op de satelliet draait een keer per seconde rond. Hoe groot is de snelheid van de lichtvlek die je als bewoner van het huis op de muur voorbij ziet komen?
De niet geheel uniforme achtergrondstraling, als "overblijfsel van de big bang", kan, denk ik, beter verklaard worden door een schokgolfproces dan een restant vd big bang.quote:Op dinsdag 4 oktober 2005 04:57 schreef NiwiKaiha het volgende:
[..]
Omdat de uitbreiding van het heelal geen propagatie van massa, energie of ruimte is maar het splitsen van het Higgsveld?
En dan natuurlijk de vraag: Van welke processen verkrijg je een dergelijk Higgsveld? Want het gaat hier, zover ik begrijp, om een heel ander veld dan dat van het Higgs-boson, wat deeltjes hun massa zou moeten geven.quote:Op dinsdag 4 oktober 2005 12:35 schreef Yosomite het volgende:
[..]
De niet geheel uniforme achtergrondstraling, als "overblijfsel van de big bang", kan, denk ik, beter verklaard worden door een schokgolfproces dan een restant vd big bang.
En dan ga ik af op de niet uniformiteit.
Maar, ik geef toe. Het is glad ijs. En ik zet de eerste voetjes schoorvoetend....
En wat het Higgsveld betreft, ik kan me voorstellen dat de dragers van de energie en massa van het Higgsveld een wat grotere golflengte kunnen krijgen door de expansie. En dat zie je dan terug in een roodverschuiving.
Hm.. in dat geval zou de zon dus met 0.6 km/s van ons af bewegen niwikaiha?quote:Op dinsdag 4 oktober 2005 17:08 schreef NiwiKaiha het volgende:
Roodverschuiving is een positieve uitrekking van lichtstralen die door van ons af bewegende sterrenstelsels uitgezonden worden.
Aha, jij zweeft dus een beetjequote:Op dinsdag 4 oktober 2005 20:08 schreef NiwiKaiha het volgende:
Uh, ik was de zwaartekracht vergeten.
Ja, er moet natuurlijk ook iets zijn dat het HIggsveld genereert.quote:Op dinsdag 4 oktober 2005 16:22 schreef Haushofer het volgende:
[..]
En dan natuurlijk de vraag: Van welke processen verkrijg je een dergelijk Higgsveld? Want het gaat hier, zover ik begrijp, om een heel ander veld dan dat van het Higgs-boson, wat deeltjes hun massa zou moeten geven.
Dan moet je de OP nog maar es doorlezenquote:Op dinsdag 4 oktober 2005 16:36 schreef Solitarias het volgende:
@TS:
Ik mis de Ricci-tensor in je verhaal......
Wie is "hen"?quote:Op woensdag 5 oktober 2005 16:54 schreef NiwiKaiha het volgende:
Er is ook geen Higgsveld in stad en land te vinden. Toen de macrokosmos afkoelde, raakte het Higgsveld in een labiel evenwicht, net als een bal op een heuvel, en brak op sommige punten waarbij tenminste in één geval massa en zwaartekracht zich van elkaar scheidden. Die punten groeiden door en een van die punten is onze kosmos, waarin massa en zwaartekracht zich gescheiden hebben. Dus zou buiten ons heelal het Higgsveld moeten zijn en een heel eind verderop het volgende heelal.
...volgens hen dan. Volgens mij ook.
Het is inderdaad allemaal maar een speculatie, maar het lijkt mij in ieder geval de meest plausibele.quote:What is more, gravitational energy is equal and opposite to the matter energy in a closed space. This means that starting from nothing gravity and matter might have separated to create the Macrocosmos.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |