quote:
Borstplaat
Ingrediënten:
150 gram suiker, 3 eetlepels water, boter naar smaak.
Bereidingswijze:
Doe de suiker met het water in een steelpan en laat hem op laag vuur smelten. Spoel intussen een vel boterhampapier met koud water af en leg het op een tafel of het aanrecht. Besmeer de borstplaatvorm met boter en leg hem deze op het boterhampapier. Roer met een houten lepel door de suikermassa. Laat de lepel, als de suiker is gesmolten, uitdruppelen terwijl u de pan van het vuur haalt; trekt de laatste druppel een dun draadje, dan is het mengsel goed van dikte; zo niet, laat dan nog heel even koken en controleer de laatste druppel weer. Neem de pan van het vuur en blijf flink roeren tot de massa iets dikker begint te worden, dit is ook te horen aan het iets krassende geluid dat de lepel in de pan gaat maken. Schenk het mengsel in de voorbereide borstplaatvorm en laat de borstplaat afkoelen. Zet de vorm na circa ½ uur op zijn kant en neem hem na nog een tijdje voorzichtig van de borstplaat. Laat de borstplaat helemaal koud worden.
Koffieborstplaat:
Roer in plaats van water 3 eetlepels sterk gezette koffie door 1 portie borstplaat.
Notenborstplaat:
Voeg, als het mengsel goed van dikte is, 2 eetlepels gemengde gehakte noten bij 1 portie borstplaat en garneer de borstplaat met enkele hele nootjes.
Chocoladeborstplaat:
Maak 1 portie borstplaat en meng de suiker met 1½ afgestreken eetlepel cacao. Ga verder te werk als bij het basisrecept is beschreven. De laatste druppel van de lepel trekt nu snel achter elkaar 3 korte draadjes.
Roomborstplaat
Ingrediënten:
300 gram suiker, 200 gram witte basterdsuiker, 1 deciliter slagroom, 1 stukje boter.
Bereidingswijze:
Maak de vormpjes van tevoren goed dicht en leg ze in koud water. Leg een flink stuk bakpapier plat op een werkvlak. Verwarm de suiker al roerend met de basterdsuiker (gebruik voor donkere borstplaat eventueel bruine suiker), 1 dl slagroom en een klontje boter tot de suiker is opgelost. Breng de massa dan al roerend aan de kook en laat zachtjes koken tot een druppel in een kopje met ijskoud water niet meer uitvloeit, maar een kort, dik draadje vormt. De temperatuur op de suikerthermometer is dan 92 °C. Leg de borstplaatvormen op het bakpapier, schenk ze vol met de suikermassa en laat die in de vormen opdrogen. Zet de vormen, zodra de borstplaat hard genoeg is, op een kant, zodat ook de onderkant kan drogen.
Acht variaties:
Volg het recept van roomborstplaat. Voeg de vloeibare ingrediënten direct toe en de droge pas als de suikermassa dik genoeg is. Verwarm alles al roerend nog even tot de temperatuur weer goed is.
1. Met 4 eetlepels koude espressokoffie (vers gezet of uit een zakje) en 4 kleine, gehalveerde (amaretti) bitterkoekjes.
2. Met een papje van 2 eetlepels cacao en 2 eetlepels room en 50 gr gepelde (ongebrande) pistachenootjes.
3. Met 2 eetlepels vruchtenlikeur en 3 eetlepels fijngehakte Franse vruchtjes.
4. Met 2 eetlepels culinair-rozenwater en 3 kleingehakte blokjes Turks fruit met rozensmaak.
5. Met 1-2 eetlepels amandellikeur en 50 gr gehakte, blanke amandelen.
6. Met 1 eetlepel kaneel (door de droge suiker gemengd) en 4 eetlepels rozijnen.
7. Met 2 eetlepels sterke koude koffie, 1 eetlepel sinaasappelsiroop of -likeur en 2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschil.8. Met 3 eetlepels bessen- of frambozengelei, 50 gr frambozensnoepjes.