quote:
Extra maatregelen bij Willem II-Ajax
van onze verslaggevers
Woensdag 20 april 2005 - Supporters van Ajax mogen morgen alleen met een zogenoemde buscombiregeling naar de bekerwedstrijd Willem II-Ajax reizen. Dat maakte burgemeester R. Vreeman van Tilburg gisteren bekend.
Den Bosch/Tilburg
Vreeman nam de maatregel voor de halve finalewedstrijd naar aanleiding van de rellen bij Feyenoord-Ajax van afgelopen zondag. De afgelopen jaren mochten supporters van Ajax met de auto naar Tilburg komen. Door de Ajax-supporters per bus naar Tilburg te laten reizen, denkt de gemeente de supportersgroepen goed gescheiden te kunnen houden.
Voor de wedstrijd wordt tevens extra politie ingezet. Ook is de lokale driehoek van korpsbeheerder, Openbaar Ministerie en politie aanwezig om meteen te kunnen ingrijpen bij eventuele ongeregeldheden. Voor het bekerduel zijn nog een kleine duizend kaarten te koop. Inmiddels zijn al 13.800 tickets verkocht. Willem II heeft besloten de kassa’s gesloten te houden op de wedstrijddag. Ook kunnen clubcardhouders en seizoenkaarthouders nog maar één in plaats van maximaal drie kaarten per persoon kopen. „Op die manier willen we voorkomen dat kaarten worden doorverkocht aan mensen uit Amsterdam“, licht woordvoerder René Vermetten van Willem II toe.
Willem II heeft Ajax 800 kaarten aangeboden voor het uitvak. De betaald voetbalclub vreest dat die nu door de maatregelen van het Tilburgse college van B. en W. niet alle worden verkocht. Woordvoerder Vermetten: „Vanuit het oogpunt van de burgemeester kunnen we deze maatregel best begrijpen. Aan de andere kant hebben Ajax-supporters de laatste jaren in Tilburg een heel goede naam opgebouwd.“
Willem II is overigens tegen een verbod voor supporters om uitwedstrijden te bezoeken. Na de rellen van zondag werd dit voor risicowedstrijden al voorgesteld door de politieke partijen CDA en PvdA.
Discussie
Wat FC Den Bosch betreft mag het voorstel nog verder gaan. „Wij willen de discussie aangaan om álle wedstrijden zonder supporters van de bezoekende club te laten spelen, dus niet alleen bij risicowedstrijden“, stelt algemeen manager B. Bolman.
„Je straft dan misschien een hoop goede supporters, maar als je weet wat een club aan ellende moet doormaken om uitsupporters goed te ontvangen. En ook om de eigen supporters naar uitwedstrijden te vervoeren. Daar word je akelig van. Alleen al van de kosten voor veiligheidsmaatregelen.“
Op veel steun hoeft FC Den Bosch niet te rekenen bij andere clubs. Zo laten ook PSV, RKC Waalwijk en NAC weten tegen dat idee te zijn. „Toch gaan we graag de discussie aan“, aldus Bolman.
Bij RKC Waalwijk bijvoorbeeld hebben ze bijna nooit te maken met excessen van suppporters. Algemeen directeur Marcel Brands: „En dan is het niet gepast om fans te weren. Als er sprake is van misdragingen zoals afgelopen zondag rondom Feyenoord - Ajax moet er keihard worden gestraft. Ik kan me voorstellen dat ze bij Feyenoord geen Ajax-fans meer binnen willen hebben.“
Bolman van FC Den Bosch is na de rellen op vrijdag 18 maart, bij de uitwedstrijd FC Den Bosch – Roda JC, zwaar teleurgesteld in de supporters. „Sindsdien ben ik bijna alleen maar bezig geweest met de nasleep van die rellen. Daar baal ik goed van.“
Stadionverboden
Den Bosch schreef na de rellen op 18 maart 27 stadionverboden uit. Daar zijn er tijdens de laatste twee thuiswedstrijden twee bijgekomen. Daarbij ging het om supporters die bij de ingang herkend werden als raddraaiers. Inmiddels zijn ook twee stadionverboden ingetrokken. Die bewuste personen konden aantonen dat zij niet aanwezig waren ten tijde van de rellen. Een van hen bleek zelfs in New York te zijn op die datum.
Bolman: „Bij hen was sprake van persoonsverwisseling.“ Komende maandag krijgt FC Den Bosch bezoek van staatssecretaris C. Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij komt langs op uitnodiging van het bestuur en zal zich bij deze gelegenheid laten informeren over onder meer preventieprojecten rond supportersgeweld. Foto Harmen de Jong/GPD
vanaf "discussie"