FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoelang asperges te koken?
NoizEkickzaterdag 9 april 2005 @ 17:51
Het zijn geen verse asperges jammergenoeg, maar ze zitten in een potje ( rond de 25 aspregs).

Iemand advies voor deze chefkok?
RetepVzaterdag 9 april 2005 @ 18:11
Als ze in een potje zitten zijn ze al voorgekookt en dus moet je ze alleen maar opwarmen.

Verse asperges moet je goed schillen, en dan kun je ze in iets van 10 minuten koken.

Maar ken je deze link al? http://www.google.nl/search?hl=nl&q=asperges+recept&meta=
BBQ-kipzondag 10 april 2005 @ 02:11
Je kunt ze ook prima koud eten overigens.
Maar inderdaad als je ze liever warm wil hebben, gewoon even opwarmen.
skiczukiezondag 10 april 2005 @ 02:13
Koud eten, is ook lekkerder vind ik.
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 03:06
Ze komen weer!
karperzondag 10 april 2005 @ 04:31
geen grappen over asperges net een project van 5 weken gehad.

goed schillen en 9-10 min koken in water met een heel klein beetje zout(geen folie)serveer er los nootmuskaat bij.

asperges met lamsfilet of lamsrack is goddelijk
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 04:33
Nou Karper.... met ham, ei en boter word ik er ook gelukkig van hoor........
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 04:35
Schil asperges van het kopje naar de voet...... snijdt het droge stukje van de voet.
Ja, Karper, wij kopen ze niet zo vers, denk ik.....
karperzondag 10 april 2005 @ 04:46
was ik even vergetten
je moet altijd het kontje er af halen.


en krakje je bedoelt een flamande wat kan ik door van genieten
Ashramzondag 10 april 2005 @ 12:24
Hollandaise......mmmmmmmmm
Alleen jammer dat na het schillen er niet al te veel overblijft.
Martijn_77zondag 10 april 2005 @ 12:27
Uit een potje zou ik ze koud eten omwikkeld met ham bij een koude schotel.

Warm dan moet je echt de verse hebben.
BBQ-kipzondag 10 april 2005 @ 19:55
Het staat ook leuk als je een "bosje" asperges hebt (uit blik) en die dan bij elkaar knopen met een haricot vert

En verse asperges, met ei en botersaus, jammm!
karpermaandag 11 april 2005 @ 11:31
wat wij doen is 6 asperges bij elkaar knopen met lange slierten prei bij elkaar binden.
krijg er eigelijk meteen weer trek in.
RaisinGirldinsdag 12 april 2005 @ 09:25
Dit weekend voor het eerst weer verse asperges klaargemaakt. .

Er wordt trouwens nog wel eens geadviseerd om de asperges 20 minuten te koken, maar dat is onzin. Zoals in dit topic ook wordt genoemd, is 9 minuten lang genoeg, naar mijn smaak. Wat niet mag ontbreken, vind ik, is een 'sausje' van ei (boter) en ham. En een fijne witte wijn, zoals een Tokay Pinot Gris.
krakkemiekedinsdag 12 april 2005 @ 23:10
Ik denk mijn lekkerste voorgerecht: Asperges tussen 2 plakjes bladerdeeg, met wat witte saus........
Kaalheidinsdag 12 april 2005 @ 23:26
Men zegt dat men asperges het beste op de volgende manier kan koken:
  • Zeer grote pan met veel water, zout en suiker (!) aan de kook brengen
  • Asperges erin en het vuur uit
  • 15-20 minuten wachten

    Doet iemand dit zo?
  • krakkemiekedinsdag 12 april 2005 @ 23:33
    Ik kook ze en prik steeds in het dikste onderstuk..... Als dat eetbaar is, giet ik ze af.
    karperwoensdag 13 april 2005 @ 07:09
    quote:
    Op dinsdag 12 april 2005 23:26 schreef Kaalhei het volgende:
    Men zegt dat men asperges het beste op de volgende manier kan koken:
  • Zeer grote pan met veel water, zout en suiker (!) aan de kook brengen
  • Asperges erin en het vuur uit
  • 15-20 minuten wachten

    Doet iemand dit zo?
  • het witte goud heeft geen suiker nodig kook ze zonder en een echte smaak zal u mond bereiken
    krakkemiekewoensdag 13 april 2005 @ 23:56
    Hehe, trouwens Karper, mn ex en ik aten 3/4 kilo asperges en wat ham en ei...... Na een keer maakte ik geen aardappels meer.......
    Kaalheidonderdag 14 april 2005 @ 08:12
    quote:
    Op woensdag 13 april 2005 07:09 schreef karper het volgende:

    [..]

    het witte goud heeft geen suiker nodig kook ze zonder en een echte smaak zal u mond bereiken
    Waarom doet men er eik suiker bij? Ik meen dat het voor de kleur was, maar dat lijkt niet echt logisch te zijn.
    karperdonderdag 14 april 2005 @ 12:11
    sommige mensen zweren er bij meest gehoorde argument is zoetere smaak.
    terwijl de asperge gekookt zonder suiker ook redelijk zoet is.

    familie traditie?
    Kaalheidonderdag 14 april 2005 @ 14:22
    Ook bij Google zie je het vaak terugkomen.
    Pikkebaasdonderdag 14 april 2005 @ 14:35
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 12:11 schreef karper het volgende:
    sommige mensen zweren er bij meest gehoorde argument is zoetere smaak.
    terwijl de asperge gekookt zonder suiker ook redelijk zoet is.

    familie traditie?
    Nee, vervlakking van de smaak. Ook wel kindersmaak genoemd. Doordat jonge mensen heel veel producten met suiker nuttigen zijn ze op latere leeftijd niet meer in staat om smaken als zout, zuur en bitter te waarderen. Daarom wordt alles steeds zoeter en zoeter.
    RaisinGirldonderdag 14 april 2005 @ 15:07
    Suiker bij asperges slaat echt als een tang op een varken.
    Kaalheidonderdag 14 april 2005 @ 17:07
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 14:35 schreef Pikkebaas het volgende:

    [..]

    Nee, vervlakking van de smaak. Ook wel kindersmaak genoemd. Doordat jonge mensen heel veel producten met suiker nuttigen zijn ze op latere leeftijd niet meer in staat om smaken als zout, zuur en bitter te waarderen. Daarom wordt alles steeds zoeter en zoeter.
    Aardige hypothese, maar het lijkt niet te kloppen. Asperges koken met suiker gebeurde namelijk ook al 60 jaar geleden en toen was de suikerconsumptie vele male lager. Bovendien rijst meteen de vraag waarom het koken met suiker wel met asperges gebeurt, maar niet bij andere groenten die bitter zijn.
    Kaalheidonderdag 14 april 2005 @ 17:09
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 15:07 schreef RaisinGirl het volgende:
    Suiker bij asperges slaat echt als een tang op een varken.
    In Limburg kookt men de asperges vaak met een schepje suiker, tenminste in mijn observatie. Ik ken eigenlijk bijna niemand in Limburg die het niet doet. Nu komen asperges traditiegetrouw voornamelijk uit Limburg, dus je zou kunnen zeggen dat men daar wel weet hoe ze klaargemaakt moeten worden.
    RaisinGirldonderdag 14 april 2005 @ 17:19
    Aha, dat wist ik niet. Het komt op mij vreemd over. Ik vind het zonde van de pure smaak om suiker bij zo'n groente te doen.
    Jominrodonderdag 14 april 2005 @ 20:47
    O god, ik begin spontaan te kwijlen. Heerlijk gewoon, verse asperges vooral met botersausje, ei, ham en natuurlijk nieuwe geschraapte krieltjes
    Skylardonderdag 14 april 2005 @ 20:59
    Bah, asperges uit een potje. Je moet verse asperges hebben. En dan lekkere romige soep maken.

    Men neme verse asperges
    een uitje en knoflook
    zure room
    goede been ham
    half wijnglas vermouth
    bouillon
    evt. bindmiddel


    Eerst fruit je het uitje en knoflook, als het klaar is laat je het staan
    Maak een lekkere bouillon van kip of rundvlees, gebruik anders goede bouillonblokjes, doe daar de asperges in en het knoflook/uienprutje, de puntjes houd je apart. Ongeveer 20 min laten koken.
    Als de asperges gaar zijn, doe je de room erbij en daarna het hele zooitje in een blender
    Daarna weer op het gas en de puntjes, ham en vermouth erbij doen. Daarna kun je je soepje binden met Maizena.

    Je kunt er evt. op het laatste nog peterselie bijvoegen. En je hebt een goddelijk soepje! Jammie jammie!
    Koninginvrijdag 15 april 2005 @ 10:26
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 17:09 schreef Kaalhei het volgende:

    [..]

    In Limburg kookt men de asperges vaak met een schepje suiker, tenminste in mijn observatie. Ik ken eigenlijk bijna niemand in Limburg die het niet doet. Nu komen asperges traditiegetrouw voornamelijk uit Limburg, dus je zou kunnen zeggen dat men daar wel weet hoe ze klaargemaakt moeten worden.
    Vroeger was de smaak van de asperge bitter, daarom deed men een schepje suiker erbij.
    Tegenwoordig valt dat mee.

    Ik ben een Limburger die de asperges zonder suiker kookt.
    gekke_sandravrijdag 15 april 2005 @ 13:16
    Mijn broer kwam laatst asperges koken hier, hij had ze vers gekocht voor een koopje. Later wisten wij ook waarom.. ze waren echt taai misschien niet lang genoeg gekookt, maar volgens mij lag het gewoon aan de asperges zelf. Was niet voor herhaling vatbaar..
    BBQ-kipzondag 17 april 2005 @ 02:13
    Asperges waren waarschijnlijk oud Sandra, heel jammer, want zo'n taaie stronk wegwerken is niet zo lekker.
    gekke_sandrazondag 17 april 2005 @ 02:41
    quote:
    Op zondag 17 april 2005 02:13 schreef BBQ-kip het volgende:
    Asperges waren waarschijnlijk oud Sandra, heel jammer, want zo'n taaie stronk wegwerken is niet zo lekker.
    Kweenie, kan wel! Het was inderdaad niet zo lekker, in ieder geval niet voor herhaling vatbaar!
    mother-motherzondag 17 april 2005 @ 02:44
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 20:47 schreef Jominro het volgende:
    O god, ik begin spontaan te kwijlen. Heerlijk gewoon, verse asperges vooral met botersausje, ei, ham en natuurlijk nieuwe geschraapte krieltjes
    ik ook , gelijk trek in die dingen weer !
    word weer tijd dat ze er weer komen
    BBQ-kipzondag 17 april 2005 @ 02:53
    quote:
    Op zondag 17 april 2005 02:41 schreef gekke_sandra het volgende:

    [..]

    Kweenie, kan wel! Het was inderdaad niet zo lekker, in ieder geval niet voor herhaling vatbaar!
    Gewoon snel eens lekkere (verse) asperges eten, dan ben je dit voorvalletje snel vergeten hopelijk

    Ik ga ze van de week ook eens scoren
    Avanizondag 17 april 2005 @ 03:10
    Wat aardappels, asperges, ham en een botersausje. Prima te eten
    JAMzondag 17 april 2005 @ 03:30
    Eigenlijk is het nog lekkerder om ze te stomen, dan zijn ze een stuk knapperiger, koud ook lekker en vermijdt je de mogelijke bitterheid van een slecht bed of net te lang door koken. 't Is een idee. .
    gekke_sandrazondag 17 april 2005 @ 13:10
    quote:
    Op zondag 17 april 2005 02:53 schreef BBQ-kip het volgende:
    Gewoon snel eens lekkere (verse) asperges eten, dan ben je dit voorvalletje snel vergeten hopelijk
    Inderdaad!
    Koninginmaandag 18 april 2005 @ 08:42
    Bij ons worden ze gewoon langs de weg verkocht, waar ze dus ook gestoken zijn.
    Als je een goede boer hebt gevonden, dan krijg je lekkere, verse asperges.

    Het is jammer dat mijn ouders er zelf mee gestopt zijn, want als je ze zelf teelt, zijn ze het lekkerst!!
    ABgirlmaandag 18 april 2005 @ 16:54
    Ik vind het altijd zo jammer dat ze ze in de winkel zo in laten drogen. Zo komt de smaak echt niet tot zijn recht.
    Teel sinds een paar jaar zelf asperges (gewoon voor de hobby) en die zijn idd echt veel lekkerder.
    Wij koken ze trouwens nooit met suiker, alleen beetje zout.
    ABgirlwoensdag 20 april 2005 @ 22:20
    Ik had eigenlijk nog een vraagje aangezien ik ook weleens wat anders met asperges wil proberen?
    Weet iemand nog leuke roerbakgerechten voor asperges? Op i-net kom ik eigenlijk maar een paar verschillende tegen.
    karperwoensdag 20 april 2005 @ 22:28
    gisteren bij een kwekerij geweest,

    prachig hele proces mee gemaakt en ook zelf gestokken, daarna nog 2kg mee genomen die die ochtend waren gestoken en s;avonds klasiek klaargemaakt,

    goddelijk!


    dhr verhoeven bedankt!
    Chielusmaandag 2 mei 2005 @ 13:15
    even een vraagje aan de liefhebbers hier, maken jullie de asperges ook wel eens klaar in de magnetron? Onder een laag water in een grote lasagneschaal?
    krakkemiekemaandag 2 mei 2005 @ 21:16
    Nee. Ik snijd ze gewoon in tweeen, zodat ze in m'n pan passen. Met meer mensen krijgt iedereen evenveel onder- als bovenkant. Ik snap dus ook de aspergepan niet. Volgens mij smaakt het er niet minder om en ik vertik het om iets te kopen wat ik 2 x per jaar gebruik.
    Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 16:05
    Welke asperges zijn nou lekkerder? De groene of de witte? En wat zijn (buiten de kleur ) eigenlijk de verschillen?
    goddess-in-heavendinsdag 10 mei 2005 @ 16:29
    Wat me heel erg opvalt dit 'asperegseizoen' is dat de asperges van de Albert Heijn dus echt niet te vreten zijn. Je kan ze wel een halfuur koken en ze blijven hard en slierterig. Die van de markt zijn binnen 5 minuten gaar en daar hoef je niet eens op de kauwen!
    Martijn_77dinsdag 10 mei 2005 @ 19:20
    quote:
    Op dinsdag 10 mei 2005 16:29 schreef goddess-in-heaven het volgende:
    Wat me heel erg opvalt dit 'asperegseizoen' is dat de asperges van de Albert Heijn dus echt niet te vreten zijn.
    Je moet ze ook bij de boer gaan halen rechstreeks van het land.
    jpg97donderdag 12 mei 2005 @ 00:35
    tvp yum
    krakkemiekedonderdag 12 mei 2005 @ 00:37
    In Eemnes is ook een aspergeboer...
    jpg97donderdag 12 mei 2005 @ 09:23
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 00:37 schreef krakkemieke het volgende:
    In Eemnes is ook een aspergeboer...
    ... dat verhaaltje is nog niet helemaal af....
    Arinnazaterdag 14 mei 2005 @ 15:17
    Ik zie niet zo vaak gesmolten kaas genoemd worden, ook lekker erover! Ipv van ham ofzo.

    (was eigenlijk om zoek naar nieuwe ideeen hier maar helaas niet gevonden...)
    fratsmandinsdag 17 mei 2005 @ 14:14
    Ow mên!

    Afgelopen zondag asperges gehad met gerookte zalm en Noorse garnaaltjes.



    Maar ook geef ik de voorkeur aan de "ouderwetsche" versie met gekookte ham en gekookt ei.
    Koningindinsdag 17 mei 2005 @ 14:52
    Zondag ook weer asperges gehad bij mijn ouders.
    Morgen ga ik ze weer zelf maken
    Kan er geen genoeg van krijgen....
    Killer_Momwoensdag 18 mei 2005 @ 01:30
    quote:
    Op dinsdag 12 april 2005 23:26 schreef Kaalhei het volgende:
    Men zegt dat men asperges het beste op de volgende manier kan koken:
  • Zeer grote pan met veel water, zout en suiker (!) aan de kook brengen
  • Asperges erin en het vuur uit
  • 15-20 minuten wachten

    Doet iemand dit zo?
  • yep, klontje boter erbij, en laten staan,
    deksel erop.

    kan ook langer, in de middag al, en als iedereen thuis is, ff gas geven, en serveren met ham en gekookte eieren. makkelijker kan t niet.
    habanerozaterdag 11 juni 2005 @ 15:17
    net asperges gehaald van de markt van het 'championen vrouwtje' mooie AAA, mijn recept idee:

    Asperge's koken met beetje zeezout
    goeie pasta
    teentje knoflook, uitje fruiten met wat champions (van dat zelfde vrouwtje natuurlijk )
    zure room
    geraspte geitekaas en gemalen peper er over en eten maar.

    iets aanveranderen of proberen ?
    Kaalheidinsdag 14 juni 2005 @ 23:27
    quote:
    Op donderdag 14 april 2005 15:07 schreef RaisinGirl het volgende:
    Suiker bij asperges slaat echt als een tang op een varken.
    Afgelopen zaterdag beschreef de chef-kok van Beluga (Maastricht) hoe hij asperges klaarmaakt. Water, zout, suiker aan de kook brengen. Asperges erin, vuur uit en een kwartier laten wellen, anders worden ze bitter. Ik ken het ook echt niet anders dan op deze wijze, maar wat vind onze Piet ervan?
    Killer_Momwoensdag 15 juni 2005 @ 01:07
    * klik * geen link..........
    dutch-mammawoensdag 15 juni 2005 @ 01:48
    Nog anderhalve week en dan is het Sint Jan. En traditioneel "mag" je dan geen asperges meer eten ((ook geen rabarber trouwens!).
    Ik loop over van culinaire fantasie, maar met asperges doe ik het liefst krieltjes in de schil, gesnipperde ham en eieren (via mijn inmiddels beroemde keukenmachine) en als sausje heel simpel (maar oh zo slecht) een beetje gesmolten room-kruidenboter, of ik experimenteer wat met als basis een roux en tuinkruiden (ooit in België met dragon, mjam!), en als ik echt in een luiewijvenbui ben, dan kijk ik even of mijnheer Knorr iets instant heeft (maar gek genoeg is het in elkaar flansen van een roux-saus net zoveel werk als die zakjes van Knorr, en ook nog eens goedkoper...)
    dutch-mammawoensdag 15 juni 2005 @ 01:51
    quote:
    Op dinsdag 14 juni 2005 23:27 schreef Kaalhei het volgende:

    [..]

    Afgelopen zaterdag beschreef de chef-kok van Beluga (Maastricht) hoe hij asperges klaarmaakt. Water, zout, suiker aan de kook brengen. Asperges erin, vuur uit en een kwartier laten wellen, anders worden ze bitter. Ik ken het ook echt niet anders dan op deze wijze, maar wat vind onze Piet ervan?
    Wéllen? Niet eens blancheren? Krijg je dan niet érg beetgare asperges?
    ANyway, ik ga het toch eens proberen. Al denk ik dat je dan wel heel dunne asperges moet hebben, en niet die fallussen die de Vomar hier momenteel in de aanbieding heeft...
    Koninginwoensdag 15 juni 2005 @ 08:54
    Vanavond ga ik ze weer eten, zal wel de laatste keer zijn dit jaar........jammer....
    Kaalheiwoensdag 15 juni 2005 @ 09:02
    quote:
    Op woensdag 15 juni 2005 01:51 schreef dutch-mamma het volgende:

    [..]

    Wéllen? Niet eens blancheren? Krijg je dan niet érg beetgare asperges?
    ANyway, ik ga het toch eens proberen. Al denk ik dat je dan wel heel dunne asperges moet hebben, en niet die fallussen die de Vomar hier momenteel in de aanbieding heeft...
    Als je voldoende water neemt, een dikke pan en een goede deksel dan lukt het mij meestal wel.
    Viking84woensdag 15 juni 2005 @ 09:23
    Ik heb nog nooit asperges gehad, maar ze lijken me errug lekker Zijn nu in de aanbieding bij de Edah. Zal ik of zal ik niet?

    Heb overigens al wel eens aspergesoep gehad
    BBQ-kipwoensdag 15 juni 2005 @ 09:56
    Gewoon proberen
    Wel goed schillen, dat is echt heel belangrijk, het is heel vies als je zo'n harde schil/draad in je mond krijgt.
    En let erop bij het kopen dat de asperges niet teveel "ingescheurd" zijn aan de onderkant, dat duidt er namelijk op dat ze oud zijn.
    dutch-mammawoensdag 15 juni 2005 @ 11:11
    quote:
    Op woensdag 15 juni 2005 09:02 schreef Kaalhei het volgende:

    [..]

    Als je voldoende water neemt, een dikke pan en een goede deksel dan lukt het mij meestal wel.
    Check, check en check...
    Ik schuw het experiment niet, ik ga het gewoon uitproberen! (nog energievriendelijk ook )
    jpg97woensdag 15 juni 2005 @ 11:37
    Wauw!

    laatst bij The Movies in eindhoven asperges gehad, met een soort van doorzichtige boter.. alleen deze stolde niet, en was lekker zoet!
    Weet iemand wat voor saus dat is, en hoe die te maken?
    dutch-mammawoensdag 15 juni 2005 @ 11:52
    quote:
    Op woensdag 15 juni 2005 11:37 schreef jpg97 het volgende:
    Wauw!

    laatst bij The Movies in eindhoven asperges gehad, met een soort van doorzichtige boter.. alleen deze stolde niet, en was lekker zoet!
    Weet iemand wat voor saus dat is, en hoe die te maken?
    Zit te denken aan één of ander honing-tijmprutje...
    Kaalheiwoensdag 15 juni 2005 @ 13:30
    quote:
    Op woensdag 15 juni 2005 11:37 schreef jpg97 het volgende:
    Wauw!

    laatst bij The Movies in eindhoven asperges gehad, met een soort van doorzichtige boter.. alleen deze stolde niet, en was lekker zoet!
    Weet iemand wat voor saus dat is, en hoe die te maken?
    Olie
    jpg97woensdag 15 juni 2005 @ 14:18
    quote:
    Op woensdag 15 juni 2005 13:30 schreef Kaalhei het volgende:

    [..]

    Olie
    HAHA

    niet waar man!