abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_25282033
Erwtjes is wel erg Siciliaans, maar curry... tsja, volgens mij weet je het antwoord zelf al of niet?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_25282075
quote:
Op zondag 27 februari 2005 14:50 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik kijk wat ik heb en daar maak ik een saus mee, maar pastasaus maken is hetzelfde als je aankleden: Een aantal dingen past gewoon goed bij elkaar en een aantal dingen niet.
Daar ben ik het wel mee eens, alleen het "typische Nederlandse variëren" doe je dus zelf ook. Op zich niks mis mee, je ontdekt nog eens wat lekkers.

Persoonlijk vind ik de combi hamblokjes en soepgroenten helemaal niks trouwens.

Een simpele pasta met vis vind ik erg lekker. Knoflook, ui, champignons en courgette (je kunt variëren ), een blikje zalm (of tonijn) en crème fraiche met een beetje tomatenpuree.
Kruiden naar smaak toevoegen (basilicum ). Met zalmfilet is het nog lekkerder.
Het gaat slecht, maar verder gaat het goed.
pi_25282089
nouja, de vraag was 'pastasaus: hoe?'
pastasaus... saus voor bij de pasta...
italiaanse pastasaus = italiaanse saus voor bij de pasta...
maar dat was de vraag niet
dus ik ga vrijuit, niet???
The eye flees from ugliness until it finds a pillar of beauty to rest upon
pi_25282099
Courgette
pi_25282152
4 personen.

1 pakje tomaten saus (ong.200ml)
1 Courgette
1 winterpeen
1 zakje geraspte kaas
1 bakje champions
2 teentjes knoflook
3 uien
3 paprika's (geel,groen,rood)
6 tomaten
1 zak pasta
middel grote bak gehakt (bij de ah, dan bij de slager gewoon ff vragen hoeveel het voor 4 pers. ongeveer is)

alle groenten wassen

2 grote kommen klaarzetten
en 2 koekepannen (of 1 koekepan en 1 wok?)
en 1 pan met water voor de pasta opzetten

in 1 kom gaan:
champions gesneden
uien in stukjes gehakt
paprika in reepjes
knoflook geperst (of in stukjes)
courgette in kwartjes gesneden

in de andere kom gaan:
winterpeen geraspt
tomaten in blokjes gesneden
tomaten saus
half zakje geraspte kaas

wrijf het gehakt in met zout, peper en italiaanse tuinkruiden
(en wellicht wat chili poeder)

zet nu 1 pan op het vuur, met olijf olie voor het gehakt
zet de andere pan ook op het vuur met een klein beetje olijf olie

doe het gehakt in de pan

en in de andere pan het kommetje met de uien en champions etc

doe ook de pasta in de pan

als het gehakt gaar is gooi je deze in de wok bij de groenten, even goed doorroeren
en dan het kommetje met de tomaten, kaas etc er bij

5 min doorroeren, en eet smakelijk!

het overgebleven kaas gaat natuurlijk heerlijk on top

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 27-02-2005 15:14:39 ]
pi_25282202
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:07 schreef FritsVanEgters het volgende:

[..]

Daar ben ik het wel mee eens, alleen het "typische Nederlandse variëren" doe je dus zelf ook. Op zich niks mis mee, je ontdekt nog eens wat lekkers.
Ik varieer ja, maar ik houd me wel aan een aantal "wetten" die ik van italiaanse vrienden en in Italië heb geleerd. En ik zeg niet dat de typische vernederlandsingen fout of niet lekker zijn, ik zeg wel dat het weinig meer met italiaans eten te maken heeft en dat vind ik jammer, ik zie mensen graag genieten van échte pastasaus, net zoals dat ik mensen er graag fatsoenlijk bij zie lopen en niet de typische nederlandse witte sokken-instappers gewoonte.

(Daarbij studeer ik italiaanse taal&cultuur dus ik reageer lekker enthousiast! )
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_25282205
Je mikt pakweg een pond gehakt in een pak en dat ga je rullen.
Je mikt daar een potje Spaggeroni ( gewoon of picante) bij.
Je mikt spaghetti in een pan water en wacht tot het kookt.
Je mikt de spaghetti op een bord, de saus eroverheen en laar.
pi_25282318
klassieke bolognese:
- 500 gram rundergehakt
- 100 a 150 gram bakbacon
- twee blikken gepelde tomaten (beter dan die hollandse waterballonnen)
- 2 a 3 blikjes tomatenpuree
- 2 winterwortelen, halveren en in schijfjes
- bleekselderij, ongeveer evenveel als de wortelen
- veel knoflook
- kwart liter droge witte wijn
- melk
- versgemalen zwarte peper
- zout
- grote pan of wok

gehakt en bacon aanbraden, knoflook er bij, royaal peper en een beetje zout. Als het vlees gaar is wortelen en bleekselderij erbij en omscheppen. Na een minuut of drie tomaten + tomatenpuree erbij. Omscheppen en wijn + melk toevoegen. Als het begint te pruttelen op het allerkleinste pitje dat je hebt, liefts met een vlamverdeler eronder. Deksel op de pan en minstens een uur (hoe langer hoe beter) zo zachtjes mogelijk laten pruttelen. Als het teveel indampt een beetje melk toevoegen. Aan het eind deksel van de pan en vocht laten verdampen tot de saus wat dikker wordt.

Pasta koken, saus er bij en grof geraspte of geschaafde parmezaan (reggiano!) er overheen.
Ok een geweldige saus om lasagna mee te maken. Maak in dat geval ook een bechamelsaus waar je wat versgemalen nootmuskaat en een flinke hand parmezaan doorheen doet. Beginnen met een dunne laag ragout bolognese, dan een laag pastabladeren, dan ragout, afdekken met bechamel, bladeren, ragout, bechamel, etc. Maak de lagen niet te dik. Eindigen met ragout en bechamel en een laag gemalen parmezaan.

Snelle hap 1:
Spinazie, boursin en spekjes -----> saus

Snelle hap 2:
Potje mosselen, blikje tonijn, blikje gepelde tomaten, flinke hand peterselie, veel zwarte peper -------> saus
pi_25282368
Mag ik zeuren over je ragù? Ahh, pleaaaase?
Hoewel iedere italiaan z'n bolognesesaus anders maakt zijn ze het er allemaal wel over eens dat er GEEN knoflook in zit!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 27 februari 2005 @ 15:31:15 #35
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_25282403
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:28 schreef W1ZZ het volgende:
Mag ik zeuren over je ragù? Ahh, pleaaaase?
Hoewel iedere italiaan z'n bolognesesaus anders maakt zijn ze het er allemaal wel over eens dat er GEEN knoflook in zit!
Man, zeik niet zo! Laat iedereen toch zijn eigen recept voor pastasaus geven zonder dat ze gelijk de pastasausgestapo op hun dak krijgen
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_25282691
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:28 schreef W1ZZ het volgende:
Mag ik zeuren over je ragù? Ahh, pleaaaase?
Hoewel iedere italiaan z'n bolognesesaus anders maakt zijn ze het er allemaal wel over eens dat er GEEN knoflook in zit!
Dat is niet helemaal waar. Er zijn wel twee kampen, een die knoflook onontbeerlijk vindt en een die vindt dat knoflook niet in een bolognese thuishoort. Sommigen doen er ook uien in, wat ik dan weer ten koste vind gaan van de andere smaken. Een strikt recept voor een bolognese is er niet en of er wel of geen knoflook in thuis hoort, wel of geen uien, of je rode dan wel witte wijn moet gebruiken, melk of bouillon en room, dat schijnt een eeuwige discussie te zijn. Als je een snob bent gebruik je ook geen bacon maar buikspek of pancetta. Het is me om het even. Met deze saus in een lasagna en een goed glas rode wijn erbij heb ik een geweldige avond.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-02-2005 15:52:56 ]
pi_25283897
quote:
Met deze saus in een lasagna en een goed glas rode wijn erbij heb ik een geweldige avond.
Ik geloof je meteen!
Wanneer valt m'n uitnodiging in de bus?
The eye flees from ugliness until it finds a pillar of beauty to rest upon
pi_25284267
Hmm, ik ben van het "geen knoflook/wel ui/wel rode wijn" kamp. Overigens is er wel een officieel recept dat is gedeponeerd bij een of ander bureau, maar of er ook iemand is die 'm zo maakt betwijfel ik
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 03:28:47 #39
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_30086453
Het recept voor Bolognesesaus dat ik van mijn achterbuurvrouw (uit Sardinië) heb geleerd is het volgende:

1 blik pomodori tomaten (Gran italia vind ik het lekkerst)
2 blikjes tomatenuree
1 ui
2 á 3 teentjes knoflook (ik ben van het kamp én knoflook én ui)
1 pond gehakt
verse peper
zout
suiker (versterkt de smaak van de tomaat)
basilicum
oregano (niet teveel)
Spaghetti (Ook hier vind ik die van Grand Italia het lekkerst (t.o. de andere supermarkt merken)

Snij de ui in kleine blokjes en fruit de ui.
Doe daarna het gehakt in de pan en rul het.
Daarna gaan de Pomodori tomaten en de blikjes tomatenpuree in de pan, restjes tomaat in de blikjes meng je met warm water en dat doe je ook in de pan, niet teveel water, ik doe meestal alleen de 2 kleine blikjes puree, die gooi ik in het grote blik tomaten en daarna in de pan)
uitgeperste/in flinterdunne plakjes gesneden knoflook erbij, peterselie, oregano (doe ik meestal maar heel weinig), peper,zout en beetje suiker (naar smaak, de saus moet natuurlijk niet te zoet worden) er ook bij.
Spaghetti laten koken (9-11 minuten)
Als de spaghetti klaar is is de saus ook klaar..
beetje parmazaanse kaas erover..jum

Dit is een vrij basic saus, als je wil kan je er nog vanalles bijgooien, maar persoonlijk hou ik niet van wortels, prei, e.d. in mijn spaghetti saus..

[ Bericht 1% gewijzigd door SiGNe op 30-08-2005 03:34:54 ]
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 08:38:49 #40
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_30087308
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:15 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik varieer ja, maar ik houd me wel aan een aantal "wetten" die ik van italiaanse vrienden en in Italië heb geleerd. En ik zeg niet dat de typische vernederlandsingen fout of niet lekker zijn, ik zeg wel dat het weinig meer met italiaans eten te maken heeft en dat vind ik jammer, ik zie mensen graag genieten van échte pastasaus, net zoals dat ik mensen er graag fatsoenlijk bij zie lopen en niet de typische nederlandse witte sokken-instappers gewoonte.

(Daarbij studeer ik italiaanse taal&cultuur dus ik reageer lekker enthousiast! )
jezus zeg, zeur niet zo!
er word gevraagd om een recept voor pastasaus, het is niet zo dat de TS vraagt om italiaanse kook-wetten.
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 08:39:55 #41
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_30087321
quote:
Op zondag 27 februari 2005 15:31 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Man, zeik niet zo! Laat iedereen toch zijn eigen recept voor pastasaus geven zonder dat ze gelijk de pastasausgestapo op hun dak krijgen
ah, sorry, ik denk dat ik over je heen gelezen heb
beetje dubbelop zo
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 10:22:14 #42
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_30089181
quote:
Op dinsdag 30 augustus 2005 08:39 schreef Muck het volgende:

[..]

ah, sorry, ik denk dat ik over je heen gelezen heb
beetje dubbelop zo
En de data van die posts, had je waarschijnlijk ook niet op gelet door de topickick

Maar goed, in CUL is het: authentiek is leuk, maar lekker is het belangrijkste voor alles
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 10:28:59 #43
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_30089340
Laurier doet het ook goed. Wel de blaadjes eruit halen na het meekoken.
Vampire Romance O+
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 10:30:20 #44
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_30089380
Wat gedroogde salie erdoorheen, ook erg lekker
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_30090160
Nou, voor de verandering dan een receptje dat niet op een basis van tomaten is gebaseerd, ook erg lekker naar mijn mening

Witte pastasaus met paprika en champignons

Ingrediënten:
- 50g bloem
- 50g boter
- 50ml melk
- bouillonpoeder
- (geraspte) parmesaanse kaas
- paprikamix (of een groene en een gele, rood vind ik er niet zo mooi bij)
- champignons

Bereiding

- Maak met de boter en bloem een roux (hoe spel je dat??): boter smelten in een pannetje, vuur uit, beetje bij beetje de bloem erdoor roeren tot je een egale enigszins stevige 'pasta' overhoud en je hele pan weer schoon is.
- Vuur weer zachtjes aan en steeds kleine scheutjes melk toevoegen, gladroeren, tot je een aardig sausje hebt. Beetje bouillonpoeder erdoor.
- De paprika en champignons kun je vantevoren nog even aanbakken in een koekepan, komt de smaak wel ten goede
- Uiteindelijk paprika + champignons bij de saus gooien, beetje kaas erbij, nog even door laten koken en klaar!

Smullen maar
Ieder verhaal eindigt gelukkig, als je er maar vroeg genoeg mee stopt. - Annie M.G. Schmidt -
pi_30090189
quote:
Op dinsdag 30 augustus 2005 11:00 schreef Vloris het volgende:
Nou, voor de verandering dan een receptje dat niet op een basis van tomaten is gebaseerd, ook erg lekker naar mijn mening

Witte pastasaus met paprika en champignons

Ingrediënten:
- 50g bloem
- 50g boter
- melk
- bouillonpoeder
- (geraspte) parmesaanse kaas
- paprikamix (of een groene en een gele, rood vind ik er niet zo mooi bij)
- champignons

(hoeveelheden moet je maar even verzinnen, maar hou in de gaten dat je ongeveer net zoveel bloem als boter nodig hebt. 50g/50g is meer dan genoeg voor een halve liter saus)

Bereiding

- Maak met de boter en bloem een roux (hoe spel je dat??): boter smelten in een pannetje, vuur uit, beetje bij beetje de bloem erdoor roeren tot je een egale enigszins stevige 'pasta' overhoud en je hele pan weer schoon is.
- Vuur weer zachtjes aan en steeds kleine scheutjes melk toevoegen, gladroeren, tot je een aardig sausje hebt. Beetje bouillonpoeder erdoor.
- De paprika en champignons kun je vantevoren nog even aanbakken in een koekepan, komt de smaak wel ten goede
- Uiteindelijk paprika + champignons bij de saus gooien, beetje kaas erbij, nog even door laten koken en klaar!

Smullen maar
Ieder verhaal eindigt gelukkig, als je er maar vroeg genoeg mee stopt. - Annie M.G. Schmidt -
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 11:55:56 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_30091735
Vuistregel italiaanse keuken.
Niet meer dan 5 ingredienten gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 13:18:59 #48
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_30094062
quote:
Op dinsdag 30 augustus 2005 11:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Vuistregel italiaanse keuken.
Niet meer dan 5 ingredienten gebruiken.
Is dat inclusief olie, zout & Peper?
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_30094835
Ik vind het altijd wel lekker om los een tomatensaus te maken. (olijfolie,knoflook, ui (sjalotje), tomaat, tomatenpuree,basilicum,oregano). In een andere pan groente (champions,courgette,paprika) cq vlees roerbakken met de zelfde kruiden alleen minder of alleen met peper en zout. De geroerbakte groente/vlees op de pasta scheppen en daarbovenop de tomatensaus.Ziet er mooier uit en het smaakt gevarieerder dan dat je alles doormekaar mikt (wat typisch hollands is als je het mij vraagt)
100% Funk
  dinsdag 30 augustus 2005 @ 14:33:00 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_30096114
quote:
Op dinsdag 30 augustus 2005 13:18 schreef Chielus het volgende:

[..]

Is dat inclusief olie,
Ligt eraan, in een dressing, ja
quote:
zout & Peper?
Nee, niet echt,
En het is een vuistregel, geen religieus dogma.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')