ErwinRommel | vrijdag 11 februari 2005 @ 13:51 |
Ja mensen, ik ben eens bezig geweest om eens iets anders op tafel te zetten. Hier, daar bedoel ik Brazilie mee, is de kost vaak rijst, bonen salade en vlees oid. Niet echt hoogstaand dus. Afgelopen week wilde ik voor onze gasten eens iets aparts op tafel zetten, en dat was en zeer groot succes. Een zelf verzonnen wijnstoofpot ![]() Wat heb je nodig? Natuurlijk 1 grote pan, het liefst een soort van braadpan. 500ml droge wijn 1 kilo rundvlees in dunne reepjes gesneden. (hier gebruik ik "contra file" zonder veel vet eraan). 3 flinke wortels 4grote aardappels 2 flinke uien 50 gram margarine 10 kruidnagels 6 laurierblaadjes 7 tenen knoflook peper en zout naar smaak Ok starten maar: Snij het vlees in dunne reepjes. Snij de wortels in plakjes, en snij de uien half doormidden en dan weer in ringen. De aardappels snij die in grove blokken. Mogen best groot zijn. Neem een grote braadpan, en doe de margarine in de braadpan. Laat de margarine smelten tot het bruin is. Voeg dan de reepjes vlees toe en daarna peper en zout naar smaak. Wacht tot het vlees wat bruin word en voeg dan 500ml wijn toe. Voeg dan de laurier blaadjes toe inclusief de kruidnagels. Laat dit ongeveer 20 minuten sudderen op het vuur. Daarna voeg de gesneden uien toe, plus de wortels en aardappels, die reeds voorgesneden zijn. Hierna de tenen knoflook. Laat de boel nu 1 a 2 uur op een laag vuur staan met de deksel op de pan. Mocht de boel iets uitdrogen, voeg dan 250ml water toe. Roer om de 10 minuten eens in de pan. Dit is erg simpel om te maken, en erg lekker. Smakelijk eten is dan het laatste wat ik zeggen kan | |
DzjieDub | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:19 |
Inderdaad erg lekker, ja. Tip: Prik de kruidnagelen in de laurierblaadjes, dan raak je (de meeste althans) niet kwijt. 't Nadeel van mager vlees is dat het meestal wat minder mals uitvalt; en aangezien de totale hoeveelheid vet op al dit voedsel best meevalt kun je 't misschien ook een met doorregen vlees proberen... kijken of dat bevalt. Je kunt er ook een paar in kleine stukjes gesneden tomaten door doen. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:33 |
Neem vette riblappen, | |
Mirjam | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:33 |
asociale terugvindpost ![]() | |
Mercure | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:44 |
quote:lol | |
ErwinRommel | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:45 |
Hoezo asociale terugvind post MissyMirjaM? | |
ErwinRommel | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:50 |
quote:Thnx voor de suggestie om de volgende keer stukjes gesneden tomaat toe te voegen. Dat magere vlees word na 2 uur sudderen erg mals. De sappen zijn dan ook totaal doorgedrongen in het vlees. Of er enig verschil is in vlees tussen Nederland of Brazilie betwijfel ik. Al weet ik niet wat Contra File op zijn Hollands is ![]() Wij houden zelf van vetvrij vlees. Aan de slager vragen, en die verwijderd het vet. Zoals PietVerdriet schreef zou men dus ook best ander rundvlees kunnen gebruiken. Het vlees staat in feite vrij voor de koker, het is zijn of haar keuze om of vetarm, of vet vlees te gebruiken. | |
Mirjam | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:52 |
quote:ik vind terugvindposts stom ![]() maar dit ziet er erg lekker uit, vandaar de tvp, ga ik t ook ns maken ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:55 |
Contrafilet is Entracote | |
Pietverdriet | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:56 |
Ideetje om de smaak beter te krijgen (nog lekkerder) bij stoofvlees is een ansjovis filetje toevoegen. | |
DzjieDub | vrijdag 11 februari 2005 @ 14:56 |
"contra file" - zou dat "tegendraads" kunnen zijn? Dus niet met de spiervezels mee, maar juist dwars erop? | |
Oblivion | vrijdag 11 februari 2005 @ 15:04 |
Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic Mag daarin. Ik ga dit topic zo op slot doen, Dus als iemand tvptjes of een post daar naar toe wil verhuizen...Snel doen... ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 11 februari 2005 @ 15:05 |
Nee, contra filet is het stuk aan de andere kant van de filet. De filet is de haas, Dus als je een haaskarbonade hebt, is dat smalle malse stukje de haas (filet) en het andere de contra filet Goed, een T Bone steak is de Haaskarbonade van de koe, daar zit aan de ene kant de filet, en aan de andere kant de Entracote, of contrafilet Daarom heeft een entracote ook een vetlaagje aan één kant, net als dat stukje vlees aan de haaskarbonade | |
DzjieDub | vrijdag 11 februari 2005 @ 15:10 |
quote:Ah, OK, dank... ![]() ![]() [mompel]vond 't al zo slim van me bedacht[/mompel] | |
Oblivion | vrijdag 11 februari 2005 @ 15:14 |
Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic Daar verder graag. ![]() |