abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 11 februari 2005 @ 13:51:21 #1
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_25039660
Ja mensen, ik ben eens bezig geweest om eens iets anders op tafel te zetten.
Hier, daar bedoel ik Brazilie mee, is de kost vaak rijst, bonen salade en vlees oid. Niet echt hoogstaand dus.

Afgelopen week wilde ik voor onze gasten eens iets aparts op tafel zetten, en dat was en zeer groot succes. Een zelf verzonnen wijnstoofpot

Wat heb je nodig?

Natuurlijk 1 grote pan, het liefst een soort van braadpan.
500ml droge wijn
1 kilo rundvlees in dunne reepjes gesneden. (hier gebruik ik "contra file" zonder veel vet eraan).
3 flinke wortels
4grote aardappels
2 flinke uien
50 gram margarine
10 kruidnagels
6 laurierblaadjes
7 tenen knoflook
peper en zout naar smaak

Ok starten maar:

Snij het vlees in dunne reepjes. Snij de wortels in plakjes, en snij de uien half doormidden en dan weer in ringen.
De aardappels snij die in grove blokken. Mogen best groot zijn.

Neem een grote braadpan, en doe de margarine in de braadpan. Laat de margarine smelten tot het bruin is.
Voeg dan de reepjes vlees toe en daarna peper en zout naar smaak.
Wacht tot het vlees wat bruin word en voeg dan 500ml wijn toe.
Voeg dan de laurier blaadjes toe inclusief de kruidnagels.
Laat dit ongeveer 20 minuten sudderen op het vuur.

Daarna voeg de gesneden uien toe, plus de wortels en aardappels, die reeds voorgesneden zijn.
Hierna de tenen knoflook.

Laat de boel nu 1 a 2 uur op een laag vuur staan met de deksel op de pan.
Mocht de boel iets uitdrogen, voeg dan 250ml water toe. Roer om de 10 minuten eens in de pan.

Dit is erg simpel om te maken, en erg lekker.

Smakelijk eten is dan het laatste wat ik zeggen kan
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:19:18 #2
46114 DzjieDub
M'n initialen, wat doe je
pi_25040173
Inderdaad erg lekker, ja. Tip: Prik de kruidnagelen in de laurierblaadjes, dan raak je (de meeste althans) niet kwijt.
't Nadeel van mager vlees is dat het meestal wat minder mals uitvalt; en aangezien de totale hoeveelheid vet op al dit voedsel best meevalt kun je 't misschien ook een met doorregen vlees proberen... kijken of dat bevalt.
Je kunt er ook een paar in kleine stukjes gesneden tomaten door doen.
De cursus "Omgaan met teleurstellingen" gaat vandaag helaas niet door
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:33:01 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25040419
Neem vette riblappen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25040439
asociale terugvindpost
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:44:46 #5
74544 Mercure
nooit ver weg... .
pi_25040622
quote:
Op vrijdag 11 februari 2005 14:33 schreef MissyMirjaM het volgende:
asociale terugvindpost
lol
Ze spreken over mijn drinken maar denken nooit aan mijn dorst
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:45:02 #6
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_25040624
Hoezo asociale terugvind post MissyMirjaM?
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:50:49 #7
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_25040711
quote:
Op vrijdag 11 februari 2005 14:19 schreef DzjieDub het volgende:
Inderdaad erg lekker, ja. Tip: Prik de kruidnagelen in de laurierblaadjes, dan raak je (de meeste althans) niet kwijt.
't Nadeel van mager vlees is dat het meestal wat minder mals uitvalt; en aangezien de totale hoeveelheid vet op al dit voedsel best meevalt kun je 't misschien ook een met doorregen vlees proberen... kijken of dat bevalt.
Je kunt er ook een paar in kleine stukjes gesneden tomaten door doen.
Thnx voor de suggestie om de volgende keer stukjes gesneden tomaat toe te voegen.

Dat magere vlees word na 2 uur sudderen erg mals. De sappen zijn dan ook totaal doorgedrongen in het vlees.
Of er enig verschil is in vlees tussen Nederland of Brazilie betwijfel ik. Al weet ik niet wat Contra File op zijn Hollands is

Wij houden zelf van vetvrij vlees. Aan de slager vragen, en die verwijderd het vet.
Zoals PietVerdriet schreef zou men dus ook best ander rundvlees kunnen gebruiken. Het vlees staat in feite vrij voor de koker, het is zijn of haar keuze om of vetarm, of vet vlees te gebruiken.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_25040736
quote:
Op vrijdag 11 februari 2005 14:45 schreef ErwinRommel het volgende:
Hoezo asociale terugvind post MissyMirjaM?
ik vind terugvindposts stom
maar dit ziet er erg lekker uit, vandaar de tvp, ga ik t ook ns maken
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:55:47 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25040800
Contrafilet is Entracote
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:56:47 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25040824
Ideetje om de smaak beter te krijgen (nog lekkerder) bij stoofvlees is een ansjovis filetje toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 11 februari 2005 @ 14:56:59 #11
46114 DzjieDub
M'n initialen, wat doe je
pi_25040828
"contra file" - zou dat "tegendraads" kunnen zijn? Dus niet met de spiervezels mee, maar juist dwars erop?
De cursus "Omgaan met teleurstellingen" gaat vandaag helaas niet door
pi_25040971
Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic
Mag daarin.
Ik ga dit topic zo op slot doen, Dus als iemand tvptjes of een post daar naar toe wil verhuizen...Snel doen...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  vrijdag 11 februari 2005 @ 15:05:28 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25040989
Nee, contra filet is het stuk aan de andere kant van de filet.
De filet is de haas,
Dus als je een haaskarbonade hebt, is dat smalle malse stukje de haas (filet) en het andere de contra filet
Goed, een T Bone steak is de Haaskarbonade van de koe, daar zit aan de ene kant de filet, en aan de andere kant de Entracote, of contrafilet
Daarom heeft een entracote ook een vetlaagje aan één kant, net als dat stukje vlees aan de haaskarbonade
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 11 februari 2005 @ 15:10:57 #14
46114 DzjieDub
M'n initialen, wat doe je
pi_25041079
quote:
Op vrijdag 11 februari 2005 15:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, contra filet is het stuk aan de andere kant van de filet.
De filet is de haas,
Dus als je een haaskarbonade hebt, is dat smalle malse stukje de haas (filet) en het andere de contra filet
Goed, een T Bone steak is de Haaskarbonade van de koe, daar zit aan de ene kant de filet, en aan de andere kant de Entracote, of contrafilet
Daarom heeft een entracote ook een vetlaagje aan één kant, net als dat stukje vlees aan de haaskarbonade
Ah, OK, dank...

[mompel]vond 't al zo slim van me bedacht[/mompel]
De cursus "Omgaan met teleurstellingen" gaat vandaag helaas niet door
pi_25041144
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')