Welke energie is oneindig. En nogmaals, waarom zou energie oneindig zijn?quote:Op dinsdag 1 maart 2005 12:28 schreef rudeonline het volgende:
Energie is oneindig maar verandert steeds van vorm. En de zwaarte"kracht" is een energie en een kracht.
In tegenstelling tot zomaar wat dingen roepen zonder enig fundament naast een chronisch onbegrip van de materie?quote:En hard nee roepen is wel een heel slecht argument.
moet je de mensen van duracel es vertellen.quote:Op dinsdag 1 maart 2005 12:28 schreef rudeonline het volgende:
Energie is oneindig
Lees m'n 3 of 4 voorgaande posts maar. Beetje overbodig om dat nog es te typen.quote:En hard nee roepen is wel een heel slecht argument.
Ja, dáááháááág! Ik ben niet degene die hier met een stelling aankomt. Ik stel hier niets dus ik hoef niets te bewijzen. Jij denk hier je ideeën (bij gebrek aan een beter woord) te kunnen spuien, dan moet jij de boel ook onderbouwen.quote:Op dinsdag 1 maart 2005 12:33 schreef rudeonline het volgende:
Vertel mij dan maar waar energie ophoud met bestaan?
Je kop in het zand steken en honderden reacties waarin uitgelegd wordt waar een redenatie-fout gemaakt wordt; hoe kwalificeert dat zich?quote:Op dinsdag 1 maart 2005 12:28 schreef rudeonline het volgende:
Energie is oneindig maar verandert steeds van vorm. En de zwaarte"kracht" is een energie en een kracht. En hard nee roepen is wel een heel slecht argument.
Dan wacht ik wel op een volgend topic waarin je uitlegt waarom je denkt dat de Maan dichter bij de Aarde komt ipv omgekeerd.quote:Op dinsdag 1 maart 2005 13:01 schreef Alicey het volgende:
En verder deze topic on-topic houden. Het gaat hier over de relativiteitstheorie, uitgelegd op een manier die iedereen kan begrijpen. Andere theorien of stellingen zijn derhalve off-topic.
Richting en snelheid zijn twee verschillende zaken. Als je aan 120 km/u naar links gaat, dan ga je wel naar links (richting) maar de snelheid (120 km/u) blijft dezelfde.quote:Op woensdag 2 maart 2005 00:14 schreef rudeonline het volgende:
Waarom kan licht wel worden afgebogen, maar niet d.m.v massa worden vertraagt? Als het in de riching kan worden afgebogen, dan zou je het ook moeten kunnen vertragen.
Dat is iets wat door de algemene relativiteitstheorie wordt verklaard. Je veronderstelling klopt niet. De afbuiging is een consequentie van het zien van de ruimte-tijd als een geometrische manifold die wordt gebogen door zwaartekracht. En licht kiest altijd het kortste pad op dit manifold. Daar heb jij vast geen boodschap aan, maar neem maar van mij aan dat de theorie deugt.quote:Op woensdag 2 maart 2005 00:14 schreef rudeonline het volgende:
Waarom kan licht wel worden afgebogen, maar niet d.m.v massa worden vertraagt? Als het in de riching kan worden afgebogen, dan zou je het ook moeten kunnen vertragen.
quote:Zelfs natuurkundigen zijn het er over eens: de relativiteitstheorie echt begrijpen, dat kan geen mens. "Je moet je dan een vierdimensionale ruimte kunnen voorstellen, en dat is onmogelijk.", schreef de beroemde, aan een rolstoel gekluisterde natuurkundige Stephen Hawking daarover. Het beste is om de theorie gewoon maar over je heen te laten komen. De hoogtepunten van de relativiteitstheorie op een rij.
1. Beweging is relatief
Iemand die op het station staat, ziet de passagiers in de trein langskomen. Terwijl de passagiers toch echt zeggen dat ze stil zitten. Coclusie: beweging is relatief en hangt af van de geweging van de waarnemer.
2. De lichtsnelheid is constant
Of je nu heel hard op een lamp afrent, of er in een ruimteschip razendsnel vanaf vliegt; de snelheid waarmee licht op je afkomt, is voor iedereen altijd gelijk. Het beweegt met 300.000 kilometer per seconde, ofwel ruim een miljard kilometer per uur. Dat druist in tegen het gezond verstand. Maar Einsteins meesterzet was om te zeggen: blijkbaar zit ons gezonde verstand ernaast. Als de lichtsnelheid voor iedere waarnemer constant is, dan is dat gewoon zo.
3. Wat beweegt, wordt kleiner
Maar hoe kan de lichtsnelheid nu voor iedereen hetzelfde zijn? Het antwoord daarop is simpel. Om snelheid te meten (het aantal meters per seconde), heb je onder meer een meetlat nodig. Blijkbaar is de meetlat van de persoon die naar de lamp toe vliegt korter dan de lat van degene die er vandaan gaat. Maar, en nu wordt het pas écht vreemd: de personen zelf merken daar niets van. Gezien vanuit hun standpunt, blijven hun meetlatten even lang.
4. Wat beweegt, vertraagt
En dat is niet het enige. Om de lichtsnelheid te meten, heb je behalve een meetlat ook een klok nodig. En omdat de lichtsnelheid voor iedere waarnemer hetzelfde is, loopt de klok van iemand die een lamp nadert langzamer dan de klok van degene van degene die van de lamp wegvliegt. Maar ook daarvan merken beiden niets.
5. Niets gaat zo snel als licht
Niemand kan sneller reizen dan het licht. Net zo snel als het licht dan? Dat kan ook al niet. De lichtsnelheid is de bovengrens. Het is best te begrijpen waarom. Een ruimteschip dat versnelt, krimpt en vertraagt. Dij de lichtsnelheid zou de tijd stilstaan en het ruimteschip verdwijnen.
6. Wat beweegt, wordt zwaarder
Aangezien niets zo snel gaat als het licht, moet je dus steeds harder tegen een ruimteschip aanduwen om hem steeds harder te laten gaan. Einstein besefte wat dat betekent. Eigenlijk wordt het ruimteschip steeds zwaarder. Zijn massa neemt toe. In een bewegend vliegtuig zijn we dus, naar de begrippen van iemand op de grond, iets zwaarder dan wanneer we stilstaan.
7. E=mc²
Ofwel: energie is massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat. Ofwel: een piepklein beetje massa bevat ontstellend veel energie. Dat verklaart waarom atoombommen zo verwoestend zijn: die zetten een heel klein beetje massa om in pure energie. Ooit is berekend dat er bij de omzetting van een volwassen mens in pure energie, een dreun zou klinken van zo’n acht zware waterstofbommen.
8. Tijd = ruimte
Niets gaat sneller dan licht. En dat betekent weer dat er een diepzinnig verband is tussen tijd en ruimte. Hoe hard je ook gaat, het kost altijd ‘tijd’ en ‘ruimte’ af te leggen. Einstein zag tijd als de vierde dimensie. We kunnen naar links, naar rechts, naar onder en naar boven, en intussen reizen we vooruit in de tijd.
9. Zwaartekracht is net zoiets als versnelling
Een lift die in beweging komt en stijgt, duwt je omlaag tegen de vloer. Op planeten gebeurt in feite hetzelfde. Ook op aarde worden we tegen de grond geduwd. Een planeet gedraagt zich dus net als een lift die steeds sneller omhaag gaat. Einstein zei daarom dat de zwaartekracht ‘equivalent’ is met versnelling. Hij noemde dat ‘de gelukkigste gedachte in mijn leven’.
10. Een zwaar object kromt de ruimtetijd
Een planeet moet je je voorstllen als een bowlingbal die een deuk maakt in een strakgetrokken laken. Zou je er een pingpongballetje naast leggen, dan rolt dat naar de deuk toe, alsof de bowlingbal hem aantrekt. Met zware objecten als planeten en sterren zit het net zo. Die duwen ‘kuilen’ in de ruimtetijd. Daardoor ‘rollen’ er andere objecten naar toe, en lijkt het alsof de planeten geheimzinnige aantrekkingskracht hebben. Die noemen we de zwaartekracht. Maar het is geen gewone kracht. De aantrekkingskracht is een gevolg van de krom geduwde ruimtetijd.
Wel een beetje kort door de bocht allemaal, maar niettemin een leuke samenvatting.quote:Op vrijdag 11 maart 2005 10:21 schreef mrkanarie het volgende:
In de Quest van Maart 2005 stond ook nog een stukje over de uitleg van de Relativiteitstheorie van Einstein:
[..]
Dit werkt in theorie alleen met een lift met een infinitesimaal vloeroppervlak. Want de richting van de zwaartekracht wijst altijd naar 1 enkel punt toe (middelpunt zon, aarde, etc).quote:Een lift die in beweging komt en stijgt, duwt je omlaag tegen de vloer. Op planeten gebeurt in feite hetzelfde. Ook op aarde worden we tegen de grond geduwd. Een planeet gedraagt zich dus net als een lift die steeds sneller omhaag gaat.
En dat is ook de reden waarom Einstein de analogie trok van zwaartekracht en kromming. Want in in een infinitesimaal kleine ruimte kun je altijd terecht met de speciale rel.theorie. Net zoals je in een infinitesimaal klein deel van je manifold je metriek constant kunt kiezen ( zogenaamde Riemann coordinaten) . Dat laatste is erg handig, want tensoreigenschappen hangen niet af van het gekozen coordinatenstelsel.quote:Dit werkt in theorie alleen met een lift met een infinitesimaal vloeroppervlak. Want de richting van de zwaartekracht wijst altijd naar 1 enkel punt toe (middelpunt zon, aarde, etc).
Hangt een lift boven de aarde, dan zou je in principe een klein verschil in de richting van de zwaartekracht moeten zien als je links dan wel rechts in de lift gaat staan. In geval van een versnelling van de lift is dit niet zo.
Vragen staat vrijquote:Op vrijdag 11 maart 2005 11:47 schreef Zoot het volgende:
Sommige stukken met formules zijn nog wat ingewikkeld, maar dat komt nog wel.
Al lezende in dit leuke topic zie ik dit en ik denk, als er nu Wubbo Ockels rondzwerven om de aarde in een ruimtestation waar geen centrale versnelling optreedt ( de zwaartekracht is nul) dan zal een klok aan de wand van het ruimtestation een tijdsdilatatie ondergaan, met een factor 1/ wortel(1-w2r2/c2) want v = wr met w de hoeksnelheid. Dit is toch gewone SRT zonder versnelling.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 12:44 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Maar het gaat hier om de draaisnelheid van de aarde, en die verschilt natuurlijk per punt. De omlooptijd is voor elk punt gelijk, alleen zal de afgelegde weg ( de omtrek, dus 2*pi*(afstand tot draai-as) ) groter zijn. En dus is de snelheid anders. Dus zullen mensen op de evenaar sneller draaien dan mensen in bv nederland. En dus zal er een onderling tijdsverschil komen ! Erg klein, maar het is er wel. Maar zoals ik al zei, het gaat hier om rotaties, en dus versnellingen, en dat valt eigenlijk buiten de SRT.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |