Variatierecept: SpekCakeAls je wat minder tijd hebt is de spekcake (niet te verwarren met de spacecake
![]()
) een goed alternatief. Deze cake heeft een bereidingstijd van ongeveer 20-25 minuten en moet 60-70 minuten in de oven.
Ingrediënten:1 pak boerencakemix (andere mag ook, maar de structuur van deze cakemix is uitermate geschikt en de suiker zit er al in, het scheelt je een hoop tijd)
4 eieren (op kamertemperatuur)
200g roomboter (of margarine, maar ik prefereer roomboter, ook op kamertemperatuur)
1 vanillestokje (zo vers mogelijk!) [of evt 3 zakjes vanillesuiker, maar dat lijk eigenlijk nergens op]
7,5 theelepel kaneel
3 theelepels anijs (geraspte anijsblokjes)
2 theelepels kardamom (gemalen kardamomvruchten)
2 theelepels gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder)
2 theelepels nootmuskaat
2,5 eetlepel room (niet afgebeeld)
boter om de vorm in te vetten en een klein beetje bloem
Benodigdheden:2 beslagkommen
mixer met garden
maatlepels (erg belangrijk!)
cakevorm
2 spatels/pannenlikkers (niet afgebeeld)
houten lepel (niet afgebeeld)
keukenweegschaal (niet afgebeeld)
Beslag maken:Doe de boter in een beslagkom (snijd het in een paar stukken).
Snijd het vanillestokje door en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze bij de boter.
Roer met de mixer het boter/vanillemengsel tot een romige massa.
Dit doen we als eerst zodat de boter lekker meeklopt in het beslag en het geen klonterboel wordt. De vanille gaat er al door zodat deze alvast zijn smaak kan afgeven.
![]()
Als zoals op bovenstaande foto een romige gelijkmatige massa is verkeregen (dit zal hooguit een minuut of 2 duren) voeg dan ineens al het cakemeel, alle vier de eieren en 2,5 theelepel kaneel toe.
Dit doen we omdat er dan een mooiere kleur ontstaat, beige/bruin in plaats van bleekwit/bruin (bij een spekkoek kun je dit ook doen, maar die bak je laagje voor laagje dus deze laagjes zullen over het algemeen minder bleek zijn).
![]()
Mix dit eerst een minuut op de laagste stand en vervolgens 4 minuten op de hoogste stand. Zo ontstaat er een mooie gelijkmatig en romig beslag. Voeg halverwege het mixen 2 eetlepels room toe.
![]()
Meng de kruiden (5 theelepels kaneel want we hebben zojuist 2,5 gebruikt in het hoofdbeslag) in een apart bakje.
![]()
Verdeel het deeg gelijkmatig over de 2 beslagkommen. Voeg bij een deel de kruiden toe en roer dit goed door met een houten lepel. Voeg vervolgens een halve eetlepel room toe en roer het geheel met dezelfde houten lepel nog even goed door.
![]()
Vet het bakblik in met een laagje boter. Doe wat bloem in de cakevorm en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant bedekt is met boter en bloem (dit werkt het beste, zo komt je cake mooi uit de vorm).
![]()
Begin met een beige laagje, strijk dit met een pannenlikker uit over de bodem van de vorm.
![]()
Vervolgens het donkere beslag. Doe dit laagje voor laagje (probeer dunne laagjes te maken van ongeveer een halve centimeter hoog, al zal dit niet altijd even makkelijk zijn, het is erg plakkerig), maar zorg ervoor dat je het niet mengt (!).
Probeer te eindigen met een beige laagje (zoals je ziet is het bijna gelukt).
![]()
Zet de vorm in een voorverwarmde oven (160 graden electrisch, 140 graden hete lucht) voor 60 minuten.
Doe de deur van de oven
NIET open voor het uur verstreken is. Prik met een sateprikkertje in het midden van de cake. Komt hij er mooi schoon uit is je cake klaar, komt hij er uit met een hoop drap dan moet de cake nog 10 minuten langer in de oven staan.
Laat de cake ongeveer 5 minuten afkoelen en stort het voorzichtig op een rooster. Laat het op het rooster minimaal een uur afkoelen en dan... EET SMAKELIJK!
Deze cake is koud lekkerder, dus mijn advies is 2-3 uur af laten koelen.
En succes maar weer!
(hij staat net in de oven dus over een uur of wat het resultaat
![]()
)