abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_24847064
Spekkoek
• Kaneel 25gr
• Kardemom 5gr
• Foelie 5gr
• Anijs blokjes 2gr
• Room 100gr
• Kruidnagel 20st
• Eiwitten 6st
• Eigeel 6st
• Roomboter 500gr
• Basterdsuiker 250gr
• Bloem 100gr

• Specerijen en anijs fijn maken
• Kook de room met de kruidnagels en laat deze 10 min trekken
• Sla de eiwit schuimig
• Sla de eidooiers wit
• Meng de boter, basterdsuiker en de bloem en voeg de kruidnagelroom toe
• Eerste de eidooier erbij dan het eiwit
• Deel de massa in tweeen
• En voeg dan 1 deel aan de specerijen toe
• Strijk eerst een dun laagje zonder de kruiden op de bodem van het bakblik met vetvrij papier bekleed
• Zet hem dan heel even onder de salamander of in de oven om de laag te laten drogen
• Smeer dan een laag met de kruiden er boven op en blijf dit herhalen totdat het beslag op is
• Gaar de spekkoek 20min in de oven op 170°c
• Laat de koek een dag doorkoelen

Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.
  Moderator maandag 31 januari 2005 @ 10:53:50 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24847194
dat lijkt eerder op spekkoekcake
maar er zijn zo veel recepten. Mijn recept komt uit een echt Indisch kookboek.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24850973
Dank djkoelkast, ga het straks meteen maken

Hopelijk lukt t nu wel.
sie legt den Kopf in seinen Schoss
und bittet einen letzten Kuss.
pi_24851507
tvp
Oh, and that's a bad miss!
pi_24851636
lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pi_24861826
* Twinkeltwin wil nog even laten weten dat ie gelukt is en heeeeerlijk smaakt

thnx voor t recept
sie legt den Kopf in seinen Schoss
und bittet einen letzten Kuss.
  Moderator dinsdag 1 februari 2005 @ 13:55:55 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24862651
yw en eet smakelijk
ben van plan nog meer dingen op deze manier in CUL te gaan zetten, maar eerst even bedenken wat ik de volgende keer ga maken. De hele vriezer ligt al vol met spekkoek
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 14:30:08 #98
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25056528
Variatierecept: SpekCake

Als je wat minder tijd hebt is de spekcake (niet te verwarren met de spacecake ) een goed alternatief. Deze cake heeft een bereidingstijd van ongeveer 20-25 minuten en moet 60-70 minuten in de oven.

Ingrediënten:

1 pak boerencakemix (andere mag ook, maar de structuur van deze cakemix is uitermate geschikt en de suiker zit er al in, het scheelt je een hoop tijd)
4 eieren (op kamertemperatuur)
200g roomboter (of margarine, maar ik prefereer roomboter, ook op kamertemperatuur)
1 vanillestokje (zo vers mogelijk!) [of evt 3 zakjes vanillesuiker, maar dat lijk eigenlijk nergens op]
7,5 theelepel kaneel
3 theelepels anijs (geraspte anijsblokjes)
2 theelepels kardamom (gemalen kardamomvruchten)
2 theelepels gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder)
2 theelepels nootmuskaat
2,5 eetlepel room (niet afgebeeld)

boter om de vorm in te vetten en een klein beetje bloem



Benodigdheden:

2 beslagkommen
mixer met garden
maatlepels (erg belangrijk!)
cakevorm
2 spatels/pannenlikkers (niet afgebeeld)
houten lepel (niet afgebeeld)
keukenweegschaal (niet afgebeeld)



Beslag maken:

Doe de boter in een beslagkom (snijd het in een paar stukken).
Snijd het vanillestokje door en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze bij de boter.
Roer met de mixer het boter/vanillemengsel tot een romige massa.

Dit doen we als eerst zodat de boter lekker meeklopt in het beslag en het geen klonterboel wordt. De vanille gaat er al door zodat deze alvast zijn smaak kan afgeven.



Als zoals op bovenstaande foto een romige gelijkmatige massa is verkeregen (dit zal hooguit een minuut of 2 duren) voeg dan ineens al het cakemeel, alle vier de eieren en 2,5 theelepel kaneel toe.

Dit doen we omdat er dan een mooiere kleur ontstaat, beige/bruin in plaats van bleekwit/bruin (bij een spekkoek kun je dit ook doen, maar die bak je laagje voor laagje dus deze laagjes zullen over het algemeen minder bleek zijn).



Mix dit eerst een minuut op de laagste stand en vervolgens 4 minuten op de hoogste stand. Zo ontstaat er een mooie gelijkmatig en romig beslag. Voeg halverwege het mixen 2 eetlepels room toe.



Meng de kruiden (5 theelepels kaneel want we hebben zojuist 2,5 gebruikt in het hoofdbeslag) in een apart bakje.



Verdeel het deeg gelijkmatig over de 2 beslagkommen. Voeg bij een deel de kruiden toe en roer dit goed door met een houten lepel. Voeg vervolgens een halve eetlepel room toe en roer het geheel met dezelfde houten lepel nog even goed door.



Vet het bakblik in met een laagje boter. Doe wat bloem in de cakevorm en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant bedekt is met boter en bloem (dit werkt het beste, zo komt je cake mooi uit de vorm).



Begin met een beige laagje, strijk dit met een pannenlikker uit over de bodem van de vorm.



Vervolgens het donkere beslag. Doe dit laagje voor laagje (probeer dunne laagjes te maken van ongeveer een halve centimeter hoog, al zal dit niet altijd even makkelijk zijn, het is erg plakkerig), maar zorg ervoor dat je het niet mengt (!).

Probeer te eindigen met een beige laagje (zoals je ziet is het bijna gelukt).



Zet de vorm in een voorverwarmde oven (160 graden electrisch, 140 graden hete lucht) voor 60 minuten.

Doe de deur van de oven NIET open voor het uur verstreken is. Prik met een sateprikkertje in het midden van de cake. Komt hij er mooi schoon uit is je cake klaar, komt hij er uit met een hoop drap dan moet de cake nog 10 minuten langer in de oven staan.

Laat de cake ongeveer 5 minuten afkoelen en stort het voorzichtig op een rooster. Laat het op het rooster minimaal een uur afkoelen en dan... EET SMAKELIJK!

Deze cake is koud lekkerder, dus mijn advies is 2-3 uur af laten koelen.

En succes maar weer!

(hij staat net in de oven dus over een uur of wat het resultaat )
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 15:09:25 #99
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25057021
De baktijd van mijn cake werd uiteindelijk 75 minuten, zo heb ik het mooiste resultaat verkregen. Ik heb hem gebakken op 140 graden in een hete lucht oven. Zometeen de foto's
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_25057066
Mooie OP

Veel werk, maar wel lekker.
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 15:14:38 #101
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25057089
vergeet de update niet, 2 posts boven die van jou
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 12 februari 2005 @ 15:14:56 #102
72347 Bupatih
Meet me in Montauk.
pi_25057095
Spekkoek
Clementine: Are you nuts?
Joel: It's been suggested...
pi_25057186
Lekker lekker van djkoelkast.
Overigens hadden we ook spekkoek gebruikt bij het kersttoetje. Het was wel pandanspekkoek, omdat dat groene meer kleur en kerstsfeer gaf.


[ Bericht 25% gewijzigd door shredder op 13-02-2005 16:48:31 (ohjaplaatje) ]
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 16:00:47 #104
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25057679
en hier is het eindresultaat, de spekcake:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_25058163
Lekker Het lijken net twee smilies.
The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 16:45:50 #106
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25058356
haha ja ze grijnzen je tegemoet
dat komt omdat het tijdens het bakken inzakt en weer omhoog gaat.
dit is echt een lekkere variatie op de tijdrovende spekkoek!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 12 februari 2005 @ 17:52:45 #107
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_25059233
Oe dat ziet er echt lekker (en leuk) uit zeg!
En laagdrempelig om te maken, jammie!
Bedankt voor de leuke foto-handleiding, erg leuk en handig!
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  zaterdag 12 februari 2005 @ 18:00:16 #108
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_25059342
Wat is kardamom?
The Internets, I needs it..
pi_25059371
Zag je linkje staan in het foodback topic, dus ik denk eens even kijken, staat er weer foto's in!!
Heel erg leuk!! Grandioos, wat een werk heb je er van gemaakt!

En bovenal, lekker
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 12 februari 2005 @ 18:38:11 #110
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_25059861
quote:
Op zaterdag 12 februari 2005 18:00 schreef Dr_Crouton het volgende:
Wat is kardamom?
http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/kardem.htm
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  zaterdag 12 februari 2005 @ 18:41:08 #111
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_25059891
quote:
Bedankt!

Dus je kan ook poeder gebruiken in plaats van de gemalen vrucht?
The Internets, I needs it..
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 19:13:19 #112
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25060347
het is niet makkelijk te krijgen, ik haal het bij de Albert Heijn, daar hebben ze de gemalen vrucht
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 12 februari 2005 @ 20:16:11 #113
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_25061479
quote:
Op zaterdag 12 februari 2005 19:13 schreef djkoelkast het volgende:
het is niet makkelijk te krijgen, ik haal het bij de Albert Heijn, daar hebben ze de gemalen vrucht
Altijd leuk, in de supermarkt naar ingrediënten zoeken...
The Internets, I needs it..
pi_27468155
quote:
Op zondag 30 januari 2005 12:48 schreef djkoelkast het volgende:
[afbeelding]

et voila

Het overal helemaal gelijk maken van de laagjes is de moeilijkheid, maar ik ben tevreden zo en hij is erg lekker !!
het makkelijker gladstrijken van de laagjes gaat het beste met een warme natte spatel liefst een ijzeren die hou je iedere keer even onder de warme kraan en dan kan je het goed gelijk strijken...
Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.
  maandag 30 mei 2005 @ 00:25:09 #115
117860 B.A.Trix
Met dank aan MaGNeT
pi_27469910
Jeetje wat een werk zeg....... maar ga t wel een keertje maken! Lekker!!!
Topic van het jaar!! Sara Raats' eigen huisjes-topic :P
pi_27471560
die spek cake lijkt verdacht op roti koekoes....

Hmm maar de bereidings wijze kloppen niet dus het zal wel iets anders zijn
  maandag 13 juni 2005 @ 15:22:41 #117
90648 zeeuwse
Mostly harmless
pi_27889321
hoe hoog heb je de oven staan bij het laten drogen van die laagjes? Of doe je het bij voorkeur onder de gril?
En dat duurt elke keer een minuut of 2 of zo?
So Long and Thanks for All the Fish
  maandag 13 juni 2005 @ 15:24:14 #118
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_27889375
ik heb m onder de grill gezet
niet te dicht eronder, andersd gaat het veel te hard.
en gewoon ff in de gaten houden, als t laagje gaat kleuren eruit en nieuwe erop
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_27891011
quote:
Op maandag 13 juni 2005 15:24 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik heb m onder de grill gezet
niet te dicht eronder, andersd gaat het veel te hard.
en gewoon ff in de gaten houden, als t laagje gaat kleuren eruit en nieuwe erop
Hey! Waar is je foto van dat gevaarte?
Even showen he?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 13 juni 2005 @ 16:09:00 #120
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_27891044

*trots*
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')