Sinaasappel | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:40 |
Stel je voor, je wilt een doorbakken biefstuk bestllen in een 4 sterren resteaurant.... kan dan?? zonder dat je commentaar krijgt van het personeel???? ik denk van niet, want klant is koning toch??? | |
Pony-Lover | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:42 |
nee dat kan niet | |
Pony-Lover | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:43 |
elke zichzelf respecterende kok heeft namelijk de pest aan mensen die een doorbakken biefstuk bestellen. | |
Sinaasappel | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:45 |
jah ok, die hebben de pest aan dat soort mensen, maar ze krijgen gewoon betaald, en de klant is toch koning??? | |
Pony-Lover | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:47 |
de klant kan vanuit de keuken gezien dood vallen | |
Sinaasappel | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:48 |
vanuit de keuken wel, heb je gelijk aan, maar denk je dat persooneel gaat klagen als je dat besteld.......... | |
Thieske | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:50 |
quote:Geen idee maaarre, waarom wil je het eigenlijk weten? | |
Pony-Lover | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:50 |
klanten die een doorbakken biefstuk willen moet je dan ook altijd voorstellen de menukaart op te eten. | |
Sinaasappel | zaterdag 29 januari 2005 @ 05:59 |
quote:omdat ik er een discussie over heb, een vriend van me, wil beweren dat hij gelijk heeft, en beweer van niet, als de klant maar betaald dan bakken ze het wel is mijn mening.... | |
ForeverEternalFreak | zaterdag 29 januari 2005 @ 09:12 |
In vrijwel elk geval zal het heus wel geserveerd worden, goed personeel laat verder niet blijken wat ze van de keus van een klant vinden. | |
Puur | zaterdag 29 januari 2005 @ 09:35 |
Ik denk dat je in een echt luxe restaurant geen biefstuk kan bestellen. | |
Alecks | zaterdag 29 januari 2005 @ 09:56 |
Alleen als je er meteen ketchup bij besteld. (CUL -> ONZ wellicht?) | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:12 |
Waar haalt TS een 4 sterren restaurant vandaan? | |
harlingen | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:19 |
quote: ![]() Maar als er een biefstuk op het menu zou staan kan dit inderdaad. Het is echt niet zo dat vanuit de keuken gezien de klant kan doodvallen. Hoe jullie op dit idee komen is mijn onduidelijk. | |
duinkonijn | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:22 |
quote:http://www.viamichelin.co(...)ntroller/Restaurants ![]() | |
El_Jefe | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:25 |
4 sterrerestaurants bestaan dus ECHT NIET he, dus nee is niet mogelijk ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:29 |
quote:Nope, daar haal je geen 4 sterren vandaan | |
Redux | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:30 |
Afgezien daarvan, een stelling is toch heel iets anders? ![]() | |
Redux | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:30 |
Ah, ze bedoelt van der valk natuurlijk. ![]() | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:32 |
Ik zou me als topkok in een sterrenrestaurant flink in mijn kuif gepikt voelen als een klant om een doorbakken biefstuk vraagt. Je komt naar een sterrenrestaurant om je smaakpapillen te laten verwennen door de vakkunde en vakliefde van de kok. Wil je een schoenzool op je bord, kun je beter naar Van der Valk of de plaatselijke schoenlapper gaan. Kan me dan ook heel goed voorstellen dat een topkok weigert deze biefstuk te maken, en dat ie die heiligschennis overlaat aan de toiletjuffrouw ![]() | |
PrintScrn.nl | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:32 |
BIj een goed restaurant vragen ze nieteens hoe je hem wilt. Een biefstuk is namelijk maar op 1 manier goed te eten en dat is medium... | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:33 |
quote:Oh jawel, als een klant om een doorbakken biefstuk vraagt kan ie doodvallen. Hij krijgt hem wel, bij een steaktent, maar vraag niet wat de keuken er mee uitvreet. En voor de rest bestaan 4 sterren tenten niet, en in een 3 sterren tent word je waarschijnlijk geen biefstuk geserveerd. TS heeft duidelijk ongelijk, maar niet op het punt waar ie denkt gelijk op te hebben. | |
dahei | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:33 |
Je zal het ongetwijfeld gewoon krijgen, maar waarschijnlijk krijg je niet de meest verse biefstuk omdat je het toch niet meer proeft. Is de vriend van de topicstarter toevallig schoenmaker? | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:35 |
Dahei, goeie biefstuk is niet vers, die is van een koe die al weken dood is. | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:35 |
quote:Da's niet helemaal waar. Ben toevallig afgelopen weekend in l'Est geweest, een Paul Bocuse restaurant in Lyon. Daar werd me ook gevraagd hoe ik m'n biefstuk (of was het nu tournedos?) wilde... Medium rare uiteraard, dat dan weer wel ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:36 |
quote:Laat jij nou nooit in goede restaurants komen... | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:38 |
quote:wel eens in frankrijk geweest? | |
bonke | zaterdag 29 januari 2005 @ 10:39 |
als ik een doorbakken biefstuk wil dan heeft meneer kok dat maar ff te regelen doet ie dat niet dan dan krijgt ie hem gewoon weer terug ![]() je betaald er voor en jij wilt een biefstuk zoals jij hem lekker vind ps: doe de mijne maar lekker bloederig hoor ![]() | |
karper | zaterdag 29 januari 2005 @ 11:09 |
altijd mogelijk, der wordt alleen een herdenking gehouden in de keuken, en dit is geen geintje | |
Drive-r | zaterdag 29 januari 2005 @ 11:29 |
Weet je hoe goed een biefstuk het doet in de magnetron? Als ze hem doorbakkeb willen, krijgen ze hem heus wel, maarik heb er wel ongelovelijke schijt aan. Wat doe je eraan? Aks de gast hem zo wil... Laatst een hele tafel van 6 man met doorbakken kogelbiefstuk, eendenborst en zelfs de tonijn.... Ik wilde ze bijna hun geld teruggeven, begrijp niet hoe ze die zooi naar binnen krijgen... | |
tim2308 | zaterdag 29 januari 2005 @ 11:37 |
Wat is nou het verschil tussen een biefstuk en een "tournedos van ossenhaas" (hoofdgerecht bij een dinnershow in Hilversum verzorgd door een landelijke cateraar) Waar komt het biefstuk dan vandaan? Volgens mij noemen ze af en toe alle stukjes vlees van het rund biefstuk... | |
Mikkie | zaterdag 29 januari 2005 @ 12:14 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 84% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 10:37:07 ] | |
Little_Meanie | zaterdag 29 januari 2005 @ 12:19 |
quote:medium rare in een Paul Bocuse restaurant ![]() medium rare zeg je in een Amerikaans steak house | |
postman | zaterdag 29 januari 2005 @ 12:56 |
een 3 sterren zaak heeft zelden een 'biefstuk' op de kaart staan, dus het zal weinig voorkomen denk ik. | |
Pony-Lover | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:02 |
quote:Je kan in een goed restaurant ook een frikadelspeciaal gaan bestellen en die zal de kok dan ook niet gaan maken Ik gooide de biefstukken voor mensen die hem doorbakken willen altijd even 2 minuten in de pan en daarna in de magenetron, het maakt die figuren toch niet uit dat het niet te vreten is ![]() | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:04 |
Bij het restaurant waar ik werk kan de gast in eerste instantie niet op medewerking rekenen. Als het op 1 avond vaak gebeurt kan de chef nog wel eens kwaad worden en roepen dat ze maar naar de friettent op de hoek moeten gaan. Zo hard dat ze het zelf kunnen horen, zeg maar... ![]() | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:06 |
quote:Verstonden ze prima, hoor ![]() | |
Adnan | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:07 |
Wat is het gehele probleem met een doorgebakken biefstuk? jezus..al die nep koks hiero paranoia worden...alsof jullie kunnen beslissen voor een ander...hij vind het doorgebakken lekkerder punt klaar uit...kan jij het niet? dan gaan we lekker naar een ander.. wat een arrogantie zeg. | |
bonke | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:40 |
quote: ![]() ![]() | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:44 |
quote:Uiteindelijk ben je gewoon 'te gast', en kun je kiezen uit een stel verschillende gerechten. Als de kok dat gerecht gebaseerd heeft op een bepaalde bereidingswijze wil hij dat niet aanpassen. En nogmaals: je bent te gast. Het probleem is, dat afwijkende bereidingswijzen niet veel goeds betekenen voor het gerecht. En daar wordt dan de kok op aangekeken. | |
PLAE@ | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:47 |
quote:Laten we het al helemaal niet hebben over het gemiddelde iq van een kok. en ze vinden zichzelf zo geweldig in de keuken he ![]() Als een klant een doorbakken biefstuk wil dan maak je die maar fatsoenlijk klaar. Je bent niet voor niks kok geworden. Om te maken wat mensen lekker vinden en niet om te bepalen wat mensen lekker moeten vinden. Zelf vreten ze bijna allemaal een bak gevuld met 1/2 patat en 1/2 mayo.......nee dat is pas klasse eten he! ![]() | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:48 |
Daarbij, een kok die 1, 2 of zelfs 3 Michelinsterren van de hemel kookt, heeft wmb wel recht op enige mate van arrogantie waar het zijn vak betreft. En mensen die een biefstuk door en doorgebakken willen eten zie ik trouwens ook niet zo snel diep in de buidel tasten voor een diner in een sterrenrestaurant. | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:50 |
Er zijn nog steeds mensen die vragen om mayonaise bij hun vlees hoor... ![]() | |
PLAE@ | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:50 |
quote:Dus zoals jij het zegt komen de topkok en de mensen die een doorbakken biefstuk willen elkaar toch niet tegen. Dan kan er toch geen probleem zijn? | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:53 |
Slotje dan maar?![]() | |
EternalSolstice | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:53 |
ik zou niet weten wat er mis is aan een doorbakken biefstuk. Bijna niemand heeft het graag zo, dus het is niet echt iets 'kneuterigs'/zieligs ofzo, zoals bijvoorbeeld mongolen in Spanje die paella bestellen in een restaurant en er even later pindasaus bij vragen. ![]() | |
Freeflyer | zaterdag 29 januari 2005 @ 13:58 |
quote:"te gast" is een leuke uitspraak maar je vergeet iets... je bent een betalende gast en doordat die er zijn heeft o.a. de kok een salaris. als eigenaar van een restaurant zou ik de kok aanspreken op zijn houding en gedrag en hem verplichten om het de gast naar wens te maken ongeacht zijn vreemde voorkeur. iedere baan heeft minder leuke kanten. als kok zijnde kan ik me goed voorstellen dat je het niets vindt om een doorbakken biefstuk te maken maar daar moet je je dan maar even overheen zetten. daarnaast vraag ik me af hoe vaak zoiets in de praktijk voorkomt. de gast (klant) is koning en hij die betaalt bepaald! | |
joshus_cat | zaterdag 29 januari 2005 @ 15:16 |
quote:De kok heeft geen leveringsverplichting. Je kunt je gasten of klanten vragen om hun geld ergens anders te besteden. Vooral als je klanten zat hebt is het aan te raden om een selectie te maken van die klanten waarbij je jezelf het prettigste voelt. Kijk, je hebt mensen die denken dat je voor maximale omzet of winst moet gaan, en dat je dat bereikt door iedereen zo snel mogelijk te voorzien van eten. Maar als je een rustig restaurant hebt, en d'r komt opeens een druk gezin binnen met een paar kleine kinderen en een grote hond dan heb je kans dat het binnenhalen van zo'n 'klant' je ook klanten kost. Iets soortgelijks heb je ook met al te erg toegeven aan klantwensen. Snap je? | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 15:31 |
Toch grappig dat mensen die IMHO nog nooit een restaurant met 3 sterren van binnen hebben gezien hier kunnen vertellen hoe het vakkundige personeel, dat zulks een zaak mogelijk maakt, hun werk moeten doen. | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 15:57 |
quote:Dus als jij naar een feest gaat waar huisregels gelden een dresscode hangt en je betaalt je entree, hoef je je ook niet te houden aan de huisregels en dresscode? Da's bijna hetzelfde. De (ongeschreven) huisregels van sommige restaurants moet je respecteren. En in sjieke restaurants wordt je biefstuk niet doorbakken. | |
Adnan | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:15 |
quote:Ok dan wil ik dat dan ook horen dat het niet gaat...en niet dat hij in de magnetron beland en ach die viezerikken eten toch alles wel.. | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:18 |
quote:Alsof jij het gevaar loopt in een 3 sterren tent je prak te nuttigen. Sorry, maar dat is net zo iets als dat je klaagt dat je geen trekhaak geleverd kan krijgen van Austin Martin, of dat je moeilijk doet dat mensen geen lampenkap willen maken van een schilderij van van Gogh. | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:22 |
quote: ![]() Mooie vergelijking! Trouwens, heb jij wel eens in een driesterrenzaak gedineerd? Ik kom niet verder dan 2 x 1 ster. | |
bonke | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:23 |
of dat je van een installateur een rode radiator krijgt omdat ie dat een mooie kleur vind ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:28 |
quote:Hier inmiddels een paar keer gegeten, vreselijk goed, en eigenlijk best betaalbaar (9 gangen 110 euro) http://www.im-schiffchen.com/ | |
Freeflyer | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:29 |
ik heb het genoegen gehad om 1 x in een 2 sterren restaurant te mogen eten. najah, om eerlijk te zijn viel het mij zwaar tegen -nee, had niets met het eten te maken maar veel meer met alles eromheen. | |
Pietverdriet | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:36 |
quote:Zoals ik al zei, jouw opwinding over hoe een theoretische biefstuk wordt klaar gemaakt in een 3 sterren tent is dus net zoiets als dat jij je opwind over het ontbreken van een trekhaak aan een austin martin. | |
Copycat | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:39 |
quote:Dat lijkt me aan de kaart te zien inderdaad een (relatief goedkoop) genoegen! Freeflyer, wat was het dat je zo tegenstond aan de entourage en/of ambiance? Als het allemaal heel stijfjes is en moet, voel ik me trouwens ook niet echt op m'n gemak in een restaurant. Een beetje 'klasse hoort wel bij een sterrenrestaurant, maar dat hoeft niet een op een vertaald te worden met snobistische chique. | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:40 |
quote:Aston Martin... ![]() | |
EternalSolstice | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:42 |
-edit- Niet schelden, is nergens voor nodig. [ Bericht 78% gewijzigd door Oblivion op 01-02-2005 12:49:22 ] | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:44 |
quote:Voor de rest heeft ie gewoon gelijk hoor. Als jij denkt dat het in een sjiek restaurant normaal is om een doorbakken biefstuk te vragen ben je gewoon een sloeber, of althans, je gedraagt je er naar. | |
EternalSolstice | zaterdag 29 januari 2005 @ 16:49 |
Wat is er niet sjiek aan een doorbakken biefstuk? alsof dat iets voor 'sloebers' is. Ik ken niemand die het op die manier lekker vindt, zie ook mijn eerste post in dit topic. | |
Martijn_77 | zaterdag 29 januari 2005 @ 17:38 |
Wie gaat er in een drie sterren restaurant nu een biefstuk bestellen? ![]() ![]() Daar ga je naar toe om je smaakpapilen te laten verwennen!!! | |
Cosworth | zaterdag 29 januari 2005 @ 17:40 |
quote:Het is ongeveer hetzelfde als een Marquant-radio in je Ferrari stoppen. Je hebt het geld, maar totaal geen smaak. | |
joshus_cat | zaterdag 29 januari 2005 @ 17:50 |
quote:Eigenlijk vinnik dat mensen die een ferrari kopen sowieso geen smaak hebben, dus dan kan die marquant-radio d'r ook nog wel bij ![]() Echte patsers gaan daarom naar een vijf-sterrenrestaurant, want daar wordt tenminste wel een doorbakken biefstuk geserveerd. ![]() | |
EternalSolstice | zaterdag 29 januari 2005 @ 17:56 |
quote:inderdaad... | |
Euc- | zaterdag 29 januari 2005 @ 22:05 |
Ik heb het genoegen mogen hebben om te mogen eten (na lang sparen ![]() ![]() Verder werk ik zelf bij Da Vinci in Maasbracht (1 ster) en heb in Nederland verschillende restaurants al gehad. De Librije in de tijd dat ze nog 2 sterren hadden, Parkheuvel, de Bokkendoorns, Le Cirque (die waren toen net open, was er toen niet kapot van), Vermeer (Jalhaij), Beluga, Karpendonkse Hoeve, Lindehof, Boreas. Verder ook gewerkt bij Les Deux Charmes in Weert, die vorig jaar een Bib Gourmand toegekend kregen. Wat trouwens vooral helpt is bij Da Vinci werken, want vanuit daar zijn we vaak met Margo bij die restaurants gaan eten op uitnodiging! (bv la ferme, gelukkig hoefden we maar de helft te betalen, want die tent is me toch idioot duur. Ze koken daar ook nog altijd volgens het écht klassieke frans, wat ook enorm veel gangen inhoud. Hebben 3 michelin sterren en als 1 van de 2 restaurants ter wereld een score van 20/20 bij Gault Millau. Het andere restaurant is overigens in handen van dezelfde chef als die van la ferme de mon père meen ik. Prijzen van 500 euro p/p per menu zijn geen uitzondering hier!). | |
Euc- | zaterdag 29 januari 2005 @ 22:14 |
Trouwens om op je stelling in te gaan, jij krijgt geen doorbakken biefstuk in een driesterrenzaak. Simpelweg omdat ze vaak niet eens een in hun ogen "gewone" biefstuk in huis hebben! Las ook ergens dat als een gast een doorbakken biefstuk wou hebben dat hij daar maar voor moest zorgen. Dat slaat ook nergens op, tenzij het op de kaart staat. Die kerel is geen tovenaar en als ie iets niet heeft dan heeft ie het ook niet. Als het er wel op staat dan moet ie het zelf weten en krijgt ie gewoon zn doorbakken biefstukje. | |
Repeat | zaterdag 29 januari 2005 @ 22:17 |
Die michelin sterren zijn toch zwaar overrated als je het mij vraagt. En juist in de hele dure restaurants geven ze je wat je lekker vind, want op dat vlees verdienen ze hun geld niet. Dat komt wel met de wijn, dus die willen echt wel dat je daar komt eten als je met wat mensen bent en eruit ziet alsof je even flink veel komt uitgeven. | |
ChrisJX | zaterdag 29 januari 2005 @ 22:23 |
Het lijkt me niets, doorbakken biefstuk. Maar als je in een restaurant bent dat biefstuk op de kaart heeft staan, waarom zou je dat dan niet serveren? Goed, de kok zal het misschien niet leuk vinden, maar dan had hij maar geen kok moeten worden. Zodra er niks absurds wordt gevraagd heb je met de klant mee te gaan. Al kun je iemand er natuurlijk wel op wijzen dat een minder doorbakken biefstukje veel lekkerder is. | |
Ashram | zaterdag 29 januari 2005 @ 22:33 |
Als men jou vraagt hoe je je vlees wilt: -Bleu -Saignant -Au point ....of iets ertussen, dan neem ik aan dat het absoluut geen probleem is om "au point" te nemen of "très au point". Daar bestaat de keuze voor, om het de klant het zo comfortabel te maken. Als de klant het lekker vindt, dan is het de plicht van de chef om een zo lekker mogelijke doorbakken biefstuk te maken. Sommigen vinden het gewoon niets om de smaak van bloed te proeven. | |
klaarover | maandag 31 januari 2005 @ 13:34 |
Een niet-al-te-dik gesneden entrecote, met een mooi vetje, mag best doorbakken zijn. Net het rode eraf, is nog altijd hardstikke lekker. Magere biefstukken verpest je veel sneller met een te lange gaartijd. Ik ga naar een restaurant om te genieten van voedsel. Ik houd mn fatsoen, maar ik heb wel wensen. Soms krijg je "blikken" als je om mayonnaise vraagt bij je frites. Belachelijk. | |
MizzEnroe | maandag 31 januari 2005 @ 13:44 |
quote:Ik weet niet hoe het met jou zit, maarreh... als ik een doorbakken biefstuk heb, heb ik echt wel mayo nodig om dat stuk vlees überhaupt door te kunnen slikken. ![]() Geef mij de biefstuk maar rare. | |
Pietverdriet | maandag 31 januari 2005 @ 14:01 |
Kan hoog en laag springen, maar bij friet hoort mayo (en dan ook geen frietsaus, maar mayo) In Belgie zou een 3 sterrenkok zich er allerminst voor schamen bij de maaltijd (zelfgesneden) frieten te serveren, met een (huisgemaakte) Mayonaise. Sterker nog, heb in Italie bij een toptent in de buurt van Florence eens gegrillde duif gegeten, waar men frietes bij serveerde, en bij dezelfde tent ook een steak florentine, met frietes. Die steak was overginds slechts lauwwarm van binnen, en volstrekt rauw, heerlijk, verrukkelijk, wordt van een bepaald soort rund gesneden en is een soort über Tbone | |
Euc- | maandag 31 januari 2005 @ 21:26 |
Compleet offtopic, maar duif, BAH. Heb het op verschillende manieren gegeten, geen 1 was te pruimen. Allemaal zo taai, en het zit tussen hele rare (niet lekkere) smaak en geen smaak in. Vind ik persoonlijk dan.. (net als ik met Champions heb, die lust ik dus écht niet, onder geen beding eet ik die dingen op. Is ook het enige wat ik niet lust.) | |
Pietverdriet | maandag 31 januari 2005 @ 21:42 |
Heeft Euc het over postduiven of over wilde houtduiven? | |
EternalSolstice | maandag 31 januari 2005 @ 21:55 |
-edit- Niet schelden, verder is het niet relevant. [ Bericht 91% gewijzigd door Oblivion op 01-02-2005 12:51:06 ] | |
krakkemieke | maandag 31 januari 2005 @ 22:08 |
ik wil gare steak, warm iig van binnen. En mayo is mayo, de real thing! Net als boter, ja! Ik ben gewoon een huisvrouw, geen culi* dinges. Boter is boter en mayo is geen frietsaus! | |
TimberWolf | maandag 31 januari 2005 @ 22:16 |
quote:Ah, goed te weten dat ik de kok van mijn favoriete eettent niet mortaal beledigd heb door om mayonaise te vragen bij de friet. Al zal hij minder blij zijn geweest dat ik bij het overigens prima hoofdgerecht een sideorder friets bestelde ![]() Ontopic: Tot nu toe heb ik al in heel wat restaurants gegeten, maar de enige keer dat mij ooit gevraagd is hoe ik mijn rundvlees wilde was bij Rancho's. Een Argentijnse vleesbraadhut. En daar doen ze het gemiddeld genomen niet bepaald naar de wens van de klant. Ik bedoel, medium is wat anders dan compleet rauw vanbinnen. Alle andere restaurants waar me ooit koe-producten zijn geserveerd is het me nooit gevraagd. En terecht. Als men mij moet vragen hoe de biefstuk/entrecot/medallion/whatever gebakken moet worden hebben ze waarschijnlijk niet zoveel vertrouwen in de kok... | |
krakkemieke | maandag 31 januari 2005 @ 22:22 |
Niet mee eens Timberwolf..... Ik wil m'n steak meer gaar dan over de pan gevlogen. Afgezien van schoen-zool-gaar, mag je best je mening zeggen en imho wordt daar ook rekening mee gehouden. Ja, ook in Franse restaurants. | |
TimberWolf | maandag 31 januari 2005 @ 22:26 |
Ik ga er natuurlijk vanuit dat de kok zijn vak verstaat, en een brug weet te slaan tussen de lekkerste smaak, en de door de gemiddelde eter geaccepteerde smaak. Kok weet ook dat een half rauwe steak misschien erg lekker is, maar ik 9 van de 10 gevallen terug komt. | |
Pietverdriet | maandag 31 januari 2005 @ 22:30 |
Wat ik veel erger vindt is dat als ik om een bloedering, blauw, engels, rauw, net ff de pan aangeraakte steak vraag hem toch medium krijg. | |
krakkemieke | maandag 31 januari 2005 @ 22:33 |
Nee, ik ben gewend aan restaurants waar gevraagd wordt of je rood-rauw of rose-warme steak wilt........ En zelfs in een een frans-naast-de-snelweg-restaurant, is dat beter als hier in een grill restaurant | |
Euc- | maandag 31 januari 2005 @ 22:37 |
quote:het werd uitgelegd als wilde duif, dus neem aan de wilde houtduif. | |
karper | maandag 31 januari 2005 @ 22:40 |
quote:een chef waar ik onder gewerkt heb was ook zo en wat heb ik toch veel geleerd van die man geen koksroom maar slagroom geen comprimie gewoon het beste en het lekkerste en ik heb veel van deze man geleerd heeft me over me angst heen geholpen om niet mer duren produkten te werken ![]() | |
miss_dynastie | dinsdag 1 februari 2005 @ 00:50 |
quote:Ja hoor. De ex van mijn schoonzusje werkte in een sterrenzaak (de Hoefslag) en daar kreeg je je eten geserveerd zoals je het wilde, zonder dat er in werd getuft of zo. Mijn vader heeft overigens ook zijn biefstukje well done gegeten in de beste tenten, geen enkel probleem. De klant is koning, inderdaad. [ Bericht 6% gewijzigd door miss_dynastie op 01-02-2005 00:57:32 ] | |
TimberWolf | dinsdag 1 februari 2005 @ 01:01 |
quote:Als ik de keuze krijg, en men levert mij mijn keuze niet gaat het terug. Zo simpel. In zo'n geval heb ik ook niets met de gevoelens van de kok te maken. Als ik bij mijn steak roep 'make it moo' en ik krijg um roze, lichtrood of bruin gaat ie gewoon terug naar de keuken, Kies ik overigens zelden voor, de restaurants die me tot nu toe de keuze boden in hoe mijn vlees bereid werd leverder niet super goed vlees. En dan is ie echt niet lekker als ie rare/underdone is. Sterker nog, bij inferieur vlees is well-done vaak lekkerder als medium. Dan proef je het vlees niet zo ![]() Maargoed, ik ben ook een beetje een zeikerd met eten ![]() ![]() | |
punchdrunk | dinsdag 1 februari 2005 @ 01:01 |
in een 4 sterren restaurant wordt jou echt niet gevraagd hoe je je biefstuk wil. in een 1 ster restaurant ook niet trouwens. op dat niveau bestel je een gerecht, en niet een ingredient. en geloof maar dat die kok beter weet dan jij hoe dat gerecht dient te smaken., en hoe de individuele ingredienten klaargemaakt dienen te worden. persoonlijk wordt ik er altijd een beetje kriegel van als een ober me dat vraagt. het is toch godverdomme hun gerecht?.. maak het maar zoals jullie vinden dat het het beste smaakt. als ik een nieuwe mercedes koop krijg ik toch ook geen telefoontje van de fabriek met de vraag welk merk remmen ik erin wil? | |
-=BoKKiE=- | dinsdag 1 februari 2005 @ 08:37 |
quote:nee, maar als jij zegt dat je Yokohama banden wil, met Brembo's en enkei velgen, kunnen ze dat wel voor je regelen ![]() ach ja, ik hou best van lekker eten, en als er al biefstuk besteld kan worden, dan krijgt de klant hem zoals hij hebben wil neem ik aan. Hoewel al vaker gezegd in dit topic, in een x sterren restaurant bestel je een heel menu en beleef je het gewoon allemaal ^^ nergens zorgen over maken (oke behavel de rekening mischien ![]() PS. ECHTE ROOMBOTER RULES!!! EN FRIETSAUS IS NIET TE VRETE!!!!! ![]() | |
MizzEnroe | dinsdag 1 februari 2005 @ 09:34 |
quote:Kun je je voorstellen wat je gekregen zou hebben als je medium besteld had. ![]() | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 09:37 |
mag ik ook gewoon eten wat ik wil of heb ik dan een probleem met de eet maffia hier wat een vpro mentaliteit hier zeg vergeet je pink niet omhoog te doen he | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:14 |
quote:In 95 % van de restaurants waar je biefstuk kunt bestellen (mag je hopen) da\t ze vragen hoe je je biefstuk wilt. Als je hem dan doorbakken wil zul je hem ook wel krijgen. In de sterrenzaken zullen ze meestal niet eens biefstuk serveren. Omdat er daar van je verwacht wordt je te laten verrassen door de gerechten en bereiding. Dat 99,9 % van de culinaire liefhebbers een doorbakken biefstuk verfoeilijkt is iets anders. Iedereen mag gewoon eten wat ie wil, zelfs een doorbakken biefstuk..... (alleen laat je dan nooit meer hier zien ![]() | |
punchdrunk | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:36 |
quote:heeft niks met mentaliteit te maken. ik zie het gewoon zo. -als je naar een "gewoon" restaurant gaat,is het alsof je een poster koopt voor aan de muur. je kiest een kleur, vraagt of hij mischien een maatje groter kan, of ze hem ook in het blauw hebben, etc. als je dus bij een eetcafe een biefstukje besteld, geef je aan hoe je hem wil hebben, - in een sterrentent is de kok een kunstenaar. die man/vrouw kan gerechten maken, die helemaal verfijnd en "af" zijn, dan ga je je als consument toch niet bemoeien met hoe die kok zijn werk moet doen?.. je vraagt toch ook niet aan de kunsthandel, als je een van gogh van 10 miljoen koopt: " heeft u hem ook in het blauw?" daarbij bestel je een menu in zo'n tent. en geloof maar dat geen enkele sterrenkeuken je gaat vragen hoe jij je biefstukje wil. | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:40 |
in een sterrenrestaurant heb je een vast kaart en moetje idd niet zeuren in elke ander restaurant waar ze biefstuk oid serveren (wat 99 van de 100 restaurants in NL zijn) hebben ze gewoon te serveren waar de klant (beleefd) om vraagt klaar | |
Annuel | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:00 |
Stel, je bent vrouw, zwanger... dan mag je geen "rood" of "medium"gebakken rundvlees eten. Stel, je bent vrouw, zwanger en hebt onwijs zin in een stukje biefstuk (of hoe ze het ook mogen noemen). Mag je dan niet je biefstuk doorbakken vragen? Wat is er dan belangrijker?? de kok te vriend houden of risico's lopen tijdens de zwangerschap? Ook al ben je gast (en geen klant zoals veel gezegd ![]() btw: quote:Ze mogen die tournedos daarzo weer terug draaien naar de oude en vertrouwde met bospaddestoelen gevulde parelhoenfilet ![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:04 |
quote:Over dingen eten tijdens je zwangerschap gesproken... | |
Lempicka | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:29 |
Heb jaren in klasse zaken gewerkt. het verschilt nogal, sommige chef's weigeren een steak te doorbakken (en terecht) anderen maken hem met een lang gezicht toch klaar (het liefst even in de magnetron). Maar commentaar krijg je zowieso. | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:32 |
als je een beetje chef bent maak je een biefstuk ook nog lekker klaas als -ie doorbakken is. daarnaast zijn er diverse gradaties in doorbakken natuurlijk. zomaar iets afkeueren omdat het not done is, of omdat het je eigen smaak niet is, is waanzin natuurlijk | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:39 |
quote:Een kok wijst zoiets af omdat hij het niet met die intensie op de kaart zet. een kok wil graag voldoening in zn werk en dat bereikt hij niet met een doorbakken biefstuk. Een doorbakken biefstuk is trouwens zo goed als niet lekker klaar te maken. En echt heel veel verschillende gradaties van doorbakken heb je niet (doorbakken en verkoold misschien). Als ik in een restaurant zit en zeg gooi het allemaal maar even in de foodprcesor want dat vindt ik lekker, denk je dan dat ik dat dan zo krijg?? > nee natuurlijk niet. | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:42 |
[quote]Op dinsdag 1 februari 2005 15:39 schreef Chielus het volgende: [..] Een kok wijst zoiets af omdat hij het niet met die intensie op de kaart zet. [/quote als er op de kaart 'biefstuk' staat en men vraagt aan mij bij het bestellen hoé ik die wil hebben, ben ik daar toch vrij in als KLANT? moeilijk gedoe allemaal zeg. ik heb ook wel eens dagen dat ik niet het nirvana van werkgenot bereik ( :[ ), hou nou toch op zeg!!! | |
Oblivion | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:46 |
Zou deze stelling vaak voorkomen, bij ster-restaurants? | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:48 |
en nu gaat hele fok doen alsof ze dagelijks bij ster restaurants eten, let op food-puristen., zucht | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:50 |
jij kunt rustig een doorbakken biefstuk bestellen als jij dat lekker vindt. Het is wat zonde van het vlees en het personeel zal je voor gek verslijten, maar los daarvan kun jij zonder problemen je schoenzool krijgen. | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:52 |
quote:nou, kennelijk niet! quote:hoho, laat MIJ dat bepalen ja?! | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:54 |
quote:Hertenbiefstuk? Runderlende? Ik meen me te herinneren dat zelfs Da Vinci zich aan het bereiden van ordinaire biefstukjes schuldig heeft gemaakt. ![]() | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:56 |
quote:dat is dan een hoogst gastonvriednelijk restaurant. En dat krijgt een ster? quote:Nou, het vlees verliest bepaalde sappen en luchtigheid maar goed, als dat jouw persoonlijke voorkeur heeft, soit. Feit is dat goed, mals vlees, meestal saignant gebakken, het best tot zijn recht komt. | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 15:59 |
quote:mening. | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:03 |
Feit! Ne nene ne nèè | |
Oblivion | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:05 |
![]() We gaan toch geen ruzie maken? Nogmaals? Hoe vaak wordt dat gevraagd? Het flink doorbakken van biefstuk? | |
Pietverdriet | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:06 |
quote:Ik heb de laatste 20 jaar aanzienlijk meer ster gegeten dan chinees-indisch | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:07 |
quote:serieus, hoe kun je nu iets subjectiefs als smaak en 'lekker vinden' als voldwongen feit presenteren? | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:27 |
quote:ik heb het over "tot zijn recht komen" en "malsheid". Mals vlees is mals en daar is simpelweg geen discussie over mogelijk. Wèl over de vraag of jij dat al dan niet lekker vindt. Nogmaals: soit. Mals vlees blijft mals wanneer het op die manier bereid wordt, en dat is een feit. Overigens, het klopt dat in sterrenrestaurants niet wordt gevraagd naar iemands voorkeur voor die bereidingswijze. Jouw vlees wordt standaard zo mals mogelijk bereid, als jij het anders wil moet je dat vantevoren zelf zeggen. | |
Redux | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:47 |
Ik heb de discussie niet gelezen, maar op basis van het leuke icoon van n-joy ben ik het met haar eens. ![]() | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 16:55 |
quote:Ja jij wel,..... (zaten daar ook sterren-Chinees/Indische Restaurants bij ![]() | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:01 |
quote:Malsheid ligt in eerste instantie aan het vlees en niet aan de bereiding. | |
N-joy | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:08 |
quote:Dat zeg ik toch ook? Maar om mals vlees mals te houden, moet het op de goede manier bereid worden. | |
postman | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:11 |
quote:er is/was een chinees/japans restaurant met een ster. in noord-holland geloof ik. | |
Copycat | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:16 |
quote:Nou... bak jij maar eens een malse biefstuk door en door. Dan is de originele malsheid toch echt heel ver te zoeken. | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:18 |
quote:Sorry, verkeerd gelezen.geintrepeteerd. Je hebt idd helemaal gelijk. | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:25 |
quote:Ik zeg ook in eerste instantie....... ik snap ook wel dat als een biefstuk doorbakken is er weinig malsheid over is.... | |
Euc- | dinsdag 1 februari 2005 @ 22:16 |
quote:Yamazato restaurant, in amsterdam ![]() Dit restaurant zit trouwens in het Okura hotel, die als enig hotel in Europa 2 verschillende keukens met een michelinster onder 1 dak heeft. (Yamazato is trouwens wel belachelijk duur, 3 gangen 70 euro. En volgens velen deze prijs absoluut niet waard.) | |
Euc- | dinsdag 1 februari 2005 @ 22:22 |
Ik kan me trouwens niet herrineren ooit biefstukjes klaar te hebben gemaakt bij Da Vinci. (Werk er dan ook pas een half jaartje). | |
TimberWolf | dinsdag 1 februari 2005 @ 22:53 |
Doe mij er dan maar een. Goed doorbakken wel. Opsturen per post mag, ik mik um wel in de magnetron ![]() | |
bloodymary | woensdag 2 februari 2005 @ 00:04 |
Ik kreeg van het weekend een doorbakken biefstuk terwijl ik een seignant had besteld...... dat vond ik veel erger ![]() | |
Drive-r | woensdag 2 februari 2005 @ 00:18 |
quote:Zeg me alsjeblieft dat je het apparaat direct terug gestuurd hebt? Ik heb er zelf echt een hekel aan en wil de kok echt niet beledigen, maar als hij echt doorbakken is, kan hij prima zijn fout erkennen en ermee leven. Iedereen maakt foutjes, ik accepteer ze ook altijd... | |
MarkDeMagiër | woensdag 2 februari 2005 @ 09:37 |
quote:Je moet je gaan schamen dat je al aan doorbakken biefstukken denkt... onverlaat... | |
RelaxedM | woensdag 2 februari 2005 @ 10:09 |
Engelse gasten eten hun biefstuk niet anders....welldone | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 10:47 |
quote:houden jullie je muil nou eens een keer, volgens jullie ben je al een untermensch als je niet met die hippe kut meute meeloopt die oh-zo politiek correct zit te eten lazer een eind op zeg!!! laat mensen hun eigen keuze nou eens in z'n waarde!!! ![]() ![]() | |
Cheese | woensdag 2 februari 2005 @ 11:13 |
quote:Dat laten we, nadat we duidelijk gemaakt hebben dat ze gewoon geen smaak hebben. Dikke mensen met een legging en een lila truitje hebben toch ook geen smaak? | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 11:16 |
quote:of een tube top | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 11:19 |
quote:Is dit nu Biefstuk socialisme? | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 11:24 |
grachtengordel mentaliteit ten top hier - snobs! nou, ga lekker met elkaar politiek correct zitten eten van gouden schaaltjes, de ballen!! | |
Karboenkeltje | woensdag 2 februari 2005 @ 11:25 |
quote:Nee, dat zou het zijn als iedereen exact dezelfde, net niet correct gekookte, biefstuk zou krijgen. Maar goed, wat zou er lekkerder zijn aan een doorbakken biefstuk? Ik heb redenen gelezen om goed gemaakte biefstukken lekker te vinden maar ik kan niets vinden waarom iemand een doorbakken exemplaar zou willen. [ Bericht 0% gewijzigd door Karboenkeltje op 02-02-2005 11:45:14 (schrijfincompetentie.) ] | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 11:34 |
quote:Neeee, hoe kom je daar nou bij, restaurants met 3 sterren elitair, hoe kom je er op LOL * Pietverdriet zingt de bieflap internationale voor Pikwik | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 11:37 |
quote:idd, de redene die mensen geven voor een doorbakken biefstuk hebben niets met smaak te doen, maar uit angsten voor bloed (alsof er nog bloed in een biefstuk zit, dan is het echt slecht), besmetting voor hun nageslacht (statistisch gezien zijn er dan eerder andere dingen waar je je zorgen om moet maken) | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 11:42 |
quote:knul je weet niet waar je over lult dring mij jou smaak niet op!!! het heeft ALLES met smaak te doen!! waarom wil dat nou niet in die botte koppen doordringen, dat er mensen zijn die houden van zoet en van zout, van bitter en van scherp en ja, godsgruwel, van rauw en van gaar. is dat nou zo moeilijk te accepteren????? | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 11:47 |
Zou het de snor zijn waardoor mensen zulke trekjes krijgen? | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 11:49 |
quote:wat voor trekjes? openstaan voor iedereen zijn mening en niet als een chefkok wannabe voor anderen gaan beslissen wat lekker is of moet zijn?? ik ben blij dat ik niet zo kortzichtig ben, nee, als je dat bedoelt als mensen een doorbakken biefstuk willen, kunnen ze 'm krijgen! als mensen appelmoes willen, prima toch? stel je toch allemaal niet zo aan over een hap eten zeg | |
Cheese | woensdag 2 februari 2005 @ 11:50 |
quote:Dat klopt, maar sommige dingen worden gewoon gezien als "geen smaak", en daar valt dit bij heleboel mensen ook onder. Wie wil er nu geen mals vlees, maar een taaie, grijze, al een beetje naar lever smakende schoenzool. Dan heb je gewoon geen smaak ![]() Bedenk zelf maar eens iets waarvan jij vindt dat iemand daar absoluut geen smaak in heeft. Nou. Klaar. | |
Copycat | woensdag 2 februari 2005 @ 11:51 |
quote:En hieruit blijkt eens en te meer dat sterrenrestaurants niet aan jou besteed zijn ![]() | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 11:52 |
quote:nou, dan ben ik degene die zich daar geen fuck van aantrekt en gewoon eet wat -ie wil, of de foodsnobs dat nou leuk vinden of niet als je je zo gedraagt is het net zoiets als altijd in de laatste mode willen lopen omdat de buurvrouw dat ook doet, gewoon meeloopgedrag dus - ik zal mensen nooit beoordelen op hun smaak!! dat moet ieder voor zich weten!! | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 11:57 |
quote:erg he ik snap dat ik het leven niet waard ben maar zo is het nu eenmaal als ik er maar van slaap vannacht!!! | |
Copycat | woensdag 2 februari 2005 @ 11:59 |
quote:Nee hoor: ieder zijn meug ![]() Ik hoef ook niet elke week een exquise diner voorgeschoteld te krijgen. Maar hecht wel waarde aan een kok die een stukje vlees op juiste waarde weet te schatten en met zorg en liefde bereidt. En een doorbakken biefstuk ontbeert zorg en liefde. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:00 |
quote:En als mensen doorbakken bieflap, patat en appelmoes willen dan moet een 3 sterren tent dat maar voor ze maken? LOL Over de dictatuur van het proletariaat gesproken. | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 12:01 |
quote:dan heb je een waardeloze kok (en je presenteert wederom een mening als feit! - cul afwijking ofzo) NOGMAALS!!! als de KLANT dit lekker vind, kan de kok het dus ook prima bereiden want de KLANT zal het lekker vinden!!! en nee, dit gaat niet in een 6000 sterrentoko want daar heb je een vaste kaart | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 12:03 |
quote:nee maar jehoeft er ook niet zo neerbuigend over te doen | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:05 |
Als je moet richten naar wat mensen willen en compromissen voor iedere besnorde schreeuwer, heb je alleen nog maar RTL4 en van der Valk. Het is juist het stronteigenwijs strijden voor de elitaire en snobistische smaak, de mening van koks die doen willen wat zij belangrijk vinden die het culinaire landschap naar een hoger plan trekken. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:07 |
quote:Ach gus, hij strijd voor de onderdrukte massa... ![]() | |
Karboenkeltje | woensdag 2 februari 2005 @ 12:08 |
quote:Ja, maar bij kleding ligt het toch net iets anders dan bij voedsel. Er is een zekere mate van universele kwaliteitsbepaling bij de bereiding van bepaalde soorten voedsel. Net als bij wijn. Als je een stel maagdelijke tongen laat proeven zal een een behoorlijk breed assortiment aan wijnen lekker (of vies) gevonden worden. Als diezelfde tongen nu een tijd lang vaak (blind) wijnen gaan proeven zullen ze op een gegeven moment de wat betere wijnen gaan waarderen. Maar goed, dat werkt bij veel dingen (met een objectieve kwaliteitsnorm) zo. Ik ken mensen die geen autoradio hebben omdat ze "van muziek houden". Wat dat betreft is het soms praktischer om je smaak en inzicht niet te ontwikkelen. Maar goed, ik ben het wel met je eens in de zin dat je gewoon zelf moet doen wat je leuk/lekker vindt. | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 12:08 |
quote:snik - je bent niet wijs!!! ![]() | |
Copycat | woensdag 2 februari 2005 @ 12:14 |
Ik denk dat Pietverdriet in deze materie iets (...) meer verstand van zaken heeft dan jij, pikwik. Niet dat ik denk dat we het er ooit over eens gaan worden in dit topic. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:15 |
quote:En denk je dat dit uit jouw mond een belediging is voor mij? | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 12:16 |
quote:nee, ik denk dat ik dat zelf hele goed weet, okay? lees ook even mijn post in het feedback topic om te snappen waarom ik me zo gruwelijk irriteer aan die eet snobs svp!!! | |
Copycat | woensdag 2 februari 2005 @ 12:19 |
Heb je berichtje gelezen. Maar wat dit topic betreft: besef je wel dat het gaat over sterrenzaken en niet over de dichtsbijzijnde Van der Valk... | |
Oblivion | woensdag 2 februari 2005 @ 12:25 |
Okay, zijn we het eens over het niet eens zijn? ![]() Kan me in allebei wel vinden... Als je in een sterren-restaurant een biefstuk doorgebakken, wilt, neem dan geen biefstuk. En als je het alsnog zou willen, dan vind ik dat de kok daar gehoor aan moet geven. Maar kan me ook voorstellen dat als er op topniveau wordt gekookt, dat je niet gaat lopen friemelen (zoals ik altijd doe... ![]() En Pikwik heeft ergens ook gelijk, de klant is en blijft koning. | |
Adfundum | woensdag 2 februari 2005 @ 12:30 |
Misschien is de gast die die doorbakken biefstuk bestelt daar op uitnodiging van een van zijn tafelgenoten en/of gruwt hij van wat vleessappen op zijn bord. Bovendien, het eten gaat echt niet om die perfect gebakken biefstuk alleen. Je gaat daar eten voor het hele gebeuren: de aankleding, de bediening, het tafelgezelschap, de presentatie van de gerechten, de bijgerechen, de mooie balans en daar kan iemend die toevallig een doorbakken biefstuk wil net zo goed van genieten. Dus heren koks, haal een keer je schouders op en geef je gast gewoon wat hij wil. Zo vaak zal het toch niet voorkomen? | |
Gert | woensdag 2 februari 2005 @ 12:33 |
quote:Waarom eigenlijk? "De klant is koning" is maar betrekkelijk, lijkt me. Een kok in een sterrenreataurant heeft het volste recht om te zeggen: sorry maar ík bepaal hier hoe het eten bereid wordt. En het is het volste recht van de klant om dan beledigd de deur uit te lopen en ergens ander zijn vlees te laten verpesten. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:34 |
quote:Vind jij dat een kunstschilder ook een huilend zigeunerjongetje moet schilderen als de klant daar om vraagt? | |
Adfundum | woensdag 2 februari 2005 @ 12:53 |
quote:Zoals ik al zei, die biefstuk is maar een klein gedeelte van de totale beleving en niet het hele kunstwerk. Mij krijg je ook niet aan de doorbakken biefstuk (liever helemaal geen biefstuk, maar dat terzijde) maar dat wil toch niet zeggen dat hij je kookkunsten niet op waarde weet te schatten. De gast geeft slechts zijn voorkeur aan voor de bereiding van een stuk vlees en laat de rest van de gerechten aan de kok over. Dat hij jouw restaurant uitkiest geeft toch ook aan dat hij verder veel vertrouwen in je heeft. De sommelier weigert toch ook niet een wijn te schenken die eigenlijk minder bij het gerecht past. Hij zal hooguit een welgemeend advies geven. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 12:54 |
Je praat er om heen, Ja of nee | |
Adfundum | woensdag 2 februari 2005 @ 12:59 |
nee. maar ik vind je vergelijking niet opgaan | |
Cheese | woensdag 2 februari 2005 @ 12:59 |
quote:Behalve in iets onbelangrijks als het bereiden van het vlees? Je hele post is een grote tegenspraak, wat mij betreft. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 13:03 |
quote:Dus iedereen die kunstacademie heeft afgemaakt en depressief behang loopt te froebelen mag een klant een opdracht weigeren, maar iemand die het bereiden van eten op een ongelofelijk hoog niveau heeft getrokken dat er maar 2 restaurants zijn in NL met 3 sterren, zo iemand mag van jouw geen nee zeggen? ![]() | |
Adfundum | woensdag 2 februari 2005 @ 13:13 |
3-sterren restaurant serveren geen biefstuk. Er zijn genoeg "gewone" goede en minder goede restaurants waar doorbakken ook geweigerd wordt en dat vind ik jammer. Beetje onnodig moeilijk doen. Ik zou gewoon denken: "Jammer, die gast weet niet beter, ik zal zorgen dat hij de rest van mijn gerechten wel op waarde weet te schatten." Bovendien, dat rerecht is na een paar uur verdwenen, het zigeunerjongete hangt nog jaren aan de muur met de handtekening van de kunstenaar eronder. ![]() We veschillen gewoon van mening, kan gebeuren toch? Bovendien, als ik iemand uitnodig voor een diner in een mooi restaurant, alles klopt en is gezellig en dan weigert de kok die ene wens aan MIJN gast dan komt er toch een domper op het hele gebeuren en dat kan de sfeer behoorlijk verpesten. Dat zou ik erg jammer vinden. [ Bericht 10% gewijzigd door Adfundum op 02-02-2005 13:24:03 ] | |
Litman | woensdag 2 februari 2005 @ 13:14 |
Eén van de leuke dingen van naar een goed restaurant gaan, vind ik dat je 'geëntertaind' wordt door de kok. Hij verrast je met zijn vakmanschap, zijn gevoel voor het combineren van gerechten, zijn kooktechniek etc. Het is een soort voorstelling eigenlijk. Als je naar een voorstelling van Theo Maassen gaat, vraag je vooraf toch ook niet of hij die en die mop wil vertellen omdat je die altijd zo 'lachen' vind.. Daarnaast denk ik, dat je in goed overleg er altijd wel uit komt. Ik plaats van keihard 'nee' te zeggen, zou een kok of het bedienend personeel ook kunnen uitleggen waarom een doorbakken biefstuk minder lekker is, en de klant zo overhalen om eens zo'n enge rooie lap te bestellen! ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 13:18 |
quote:Dat is in dit voorbeeld irrelevant. quote:Dat is in dit voorbeeld irrelevant. quote:Je lult er weer volledig omheen Bovendien kan ik nu een vriend van me bellen, en hem herinneren aan een bepaalde maaltijd die wij gezamelijk eens ergens hebben genuttigt, die zo goed was, dat we en nu nog lirisch over kunnen worden terwijl het zeker 15 jaar terug was. | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 13:27 |
quote:Volgens mij is het Fok!Forum nog steeds een discussieforum waar men elkaars standpunten probeerd duidelijk te maken en met argumenten deze wil onderbouwen. Volgens mij heeft nog nooit iemand van Fok! bij jou in de keuken gestaan die jou oplegd dat jij je biefstuk niet mag verkolen. Als jij roept dat Doorbakken biefstukken lekker zijn en daar veel mensen op reageren dan is daar toch niks mis mee. Of moeten we allemaal ja en amen roepen..... En wanneer iedereen dan roept dat dat niet lekker is, dan zeg je gewoon dat dit jouw smaak is en bakt die avond gewoon je Biefstuk weer doorbakken ![]() Er is verder weinig snobsime aan van lekker eten houden. Dit zou namelijk inhouden dat velen hier wel roepen dat ze veel van eten weten en houden maar er eigenlijk geen bal verstand van hebben (De kunst en de wetenschap van voedsel en bereiding). Daarmee kwalificeer jij jezelf namelijk als iemand die er of wel heel veel van weet (ten opzichte van de rest)...... of iemand die er blijkbaar geen bal verstand van heeft. (wat je ontkent want je hebt redelijk duidelijk je mening klaar.) Wees blij dat er ook in het Culiforum zo nu en dan wat scherper wordt gereageert. onders valt de boel hier ook maar in slaap. ![]() | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 13:31 |
quote:Als een sommelier weet dat de combinatie zowel de wijn als het eten een stuk zwakker maakt zal hij deze niet schenken om de teleurstelling bij jou te voorkomen. Een sommelier heeft dat juist als taak. | |
DancingPhoebe | woensdag 2 februari 2005 @ 13:35 |
Nou ik vind dat het juist veel discussies dichtslaat Chielus. Maar goed dat is een andere discussie. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 13:37 |
Bovendien, kijk eens hoe een sommelier reageert als je een fles wijn van een topchateau uit het jaar van de eeuw vraagt te serveren in een karaf met lekker veel ijs. | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 14:06 |
quote:Hoe bedoel je?? | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 14:10 |
hey nogmaals van mij mag iedereen helemaal uit zn dak gaan in een 3 sterrentoko whatever floats your boat weet je maar doe alsjeblieft niet alsof je zoveel beter dan een ander bent alleen vanwege het voer dat je elke avond in je waffel duwt - DAT vervelende (cul) trekje ging het mij om!!! overdrijving: "gatver doorgebakken biefstuk dat vreet je toch niet dat soort mensen moet echt dood gewoon stelletje mongolen!!!" wenselijk: "hey, ik hoef het niet, vind het niet lekker, maar als mensen 't graag eten moeten ze dat zelf weten toch" of niet dan | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 14:15 |
Medicijnen niet gehad vandaag, pikwik? | |
Cheese | woensdag 2 februari 2005 @ 14:15 |
quote:Nee, niet dan. Het gaat er om of je het in een restaurant met een zichzelf respecterende kok opgediend krijgt of niet. Of je thuis die rotzooi wilt eten, a la. En niemand heeft je dood gewenst hoor, enkel beticht van geen smaak hebben ![]() | |
DancingPhoebe | woensdag 2 februari 2005 @ 14:16 |
quote:Dat bepaalde figuren hier in Culinesse hun mening zo neerzetten als alom geldende waarheid en zich zelf als culinair omnipotent. And they just woooooooont let it go! Meer wegen brengen je naar Rome en niet iedereen heeft dezelfde standaard als het op koken aankomt. Culinesse leek me in het begin een erg leuk forum, maar mede hierdoor kom ik er nauwelijks meer. | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 14:18 |
quote:sorry maar de zuster wou ze niet flamberen vanochtend dus ik heb maar overgeslagen, ben toch geen pauper zeker!!! | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 14:18 |
quote:Prima zijn we het daar over eens dan. Alleen ben ik van mening dat die mening dat hier niet zozeer geroepen wordt dat iemand beter is als ie iets eet. Ik hoop alleen dat zoveel mogelijk mensen bijzonder, speciaal en lekker voedsel wat eens wat verder gaat dan wat er standaard in Nederland voor geschoteld wordt leren kennen weten te waarderen. In Nederland leeft nog steeds een enorme cultuur van wat een Boer nie kent dat eet ie niet en proeft hij het een keer dan vindt hij het lekker maar onee hij zal het zelf nooit of ten immer zelf kopen of maken. | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 14:22 |
quote:Dan laat je jezelf wel erg kennen door 1 of 2 personen. Je kent je eigen kunsten toch het beste. Als jij een gerecht op een bepaalde wijze klaarmaakt en je vindt dat de lekkerste, so be it. Er zijn nou eenmaal bepaalde standaarden in de kook kunst, maar wie zegt dat jij daar niet van af mag wijken..... | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 14:24 |
quote:het gaat meer om het toontje waarop het gebeurt - dat zeikerige, betweterige, alles-beter-wetende zeurtoontje. "wat?! teel jij niet je eigen tuinkruiden?! - belachelijk!! hoe KUN je nog van je eten genieten zeg!!" - dat werk dus. | |
DancingPhoebe | woensdag 2 februari 2005 @ 14:25 |
Ik heb het niet over mijn kunsten. Ik heb het over de toon die in dit forumonderdeel hangt. Die maakt dit voor mij geen leuk forumonderdeel. Ook al hou ik wel van koken en alles daar omheen. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 14:32 |
quote:Volgens mij heeft het niets hiermee te maken, maar zoek jij dit gewoon om je frustratie te kunnen uiten. Je pikt er zeer selectief dingen uit om je over op te winden. In het topic wat over lekkere koffie gaat en gesproken wordt over oploskoffie tot beste bonen, van aldi koffie tot espresso apparaten, ga jij je gal spugen in het feedback topic dat mensen het over dure espresso machines hebben. Lijkt mij dat jij andere problemen hebt, en die loopt te projecteren op iets anders | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 14:34 |
quote:ben je nu ook al amateur psycholoog ofzo hou dat lekker voor je ik ben niet de enige die er problemen mee heeft hoor | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 14:39 |
je zegt het heel goed, pikwik, jij hebt er problemen mee... | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 14:42 |
quote:ik niet alleen maar goed ik ben er wel klaar mee ik hoop dat de moderators er wat mee doen maar ik heb er een hard hoofd in aangezien ze jou als kookmessias zien ofzo cul wordt een soort tweakers forum zo jammer | |
Rio | woensdag 2 februari 2005 @ 14:45 |
* x 1 (= 1 keer in een 1 sterrenrestaurant gegeten) Moeten we deze hele discussie niet gaan terugbrengen op de vraag wat men hier onder een 'goed' restaurant en/of een sterrenresaturant verstaat? In dat laatste geval kun je gewoon echt vergeten dat je daar een biefstukje pepersaus kunt bestellen namelijk en is de stelling, zoals al eerder gezegd, volkomen irrelevant. edit: Als ik me ook even zijdelings in de verdere discussie mag mengen; ik ben het eens dat dit een wat minder toegankelijk forum is in vergelijking met bijvoorbeeld GC, KLB of ONZ, maar het gaat hier daarentegen ook over wat tastbaars: voedsel en wat daarmee te maken heeft. Nou ken ik Pietverdriet verder helemaal niet, maar ik ben wel van mening dat hij daar veel van af weet en hij dus wel enig recht van spreken heeft. Of dat op de juiste toon gebeurd is dan weer een andere vraag, maar je kunt je ook afvragen of je jezelf dat zo aan moet trekken. Ik geloof namelijk niet dat ik iets beledigends van zijn hand heb gezien, but correct me if I'm wrong. [ Bericht 46% gewijzigd door Rio op 02-02-2005 14:54:37 ] | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 15:03 |
quote:Denk je dan niet dat je absoluut het verkeerde topic hebt gekozen om je frustratie te luchten? Hier gaat het over absolute top tenten, en dan kom jij baggeren over dat mensen het recht hebben op doorbakken biefstuk. Ik maakte niet voor niets de vergelijking naar kunstenaars die het al dan niet mogen weigeren van het schilderen van een huilend zigeunerjongetje. In een topic over burgers zeg ik ook dat ik burgerking lekkerder vind dan mac, en heb ik het niet over esotherische burgers. In het topic over Koffie raad ik de aldi goudmerk koffie aan die lekker en betaalbaar is. Maar als ik zeg dat ganzevet lekker is om aardappels in te bakken dan ga jij je er over opwinden. Wat is dat? Heb je wat tegen iets wat anders is dan de middenmoot? Zonee, dan lijkt het er verdomt veel op dat je gewoon de schurft hebt aan non confirmisme. | |
pikwik | woensdag 2 februari 2005 @ 15:09 |
lees dan mijn post in het feedback topic!!!!! | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 15:09 |
quote:Oh, ik ben vaak zat beledigend, maar niet meer als een doorsnee fokker. | |
Pietverdriet | woensdag 2 februari 2005 @ 15:18 |
quote:Heb ik gedaan, en beantwoord. | |
Litman | woensdag 2 februari 2005 @ 15:19 |
quote:Jij ziet echt een beetje spoken. Dit is een forum waarop meningen worden uitgewisseld, ook meningen die niet stroken met de jouwe. Dat is nu eenmaal het gevaar van je op een forum begeven. Ik geef toe dat er een aantal mensen met een behoorlijke culinaire zendingsdrang rondlopen hier, maar dat heeft vermoedelijk meer te maken hun passie voor koken, dan met jou het leven zo zuur mogelijk te maken. Ik vind het zelf prachtig om te lezen hoe ver sommigen gaan om een perfect gerecht te maken, maar dat betekent niet, dat ik me aangevallen voel als ik het anders doe. Kortom 'nicht ärgern nur wundern' (en je leert een hoop hier!) ![]() | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 15:21 |
quote:Oke, omdat je er zo op aandringt: quote:- Ik heb al eerder neergezet waarom ik het totaal niet eens ben met de term Snobs... - Ik zou toch graag van je willen weten waar mensen het er over hebben dat jij een minderwaardig mens bent...... - Wees blij dat er mensen zijn die eens wat verder kijken dan de plaatselijke Edah | |
cazizz | woensdag 2 februari 2005 @ 15:41 |
hmm ik weet niet hoor maar volgends mij ging dit topic over of je een doorgebakken biefstuk kan bestellen in een zeer goed restaurant.. en niet over al dat geklaag en gekip waar jullie het over hebben?!! kunnen jullie dat niet ff ergens anders doen ofzo? | |
karper | woensdag 2 februari 2005 @ 18:08 |
jongens denken jullie even om jullie bloeddruk wil bij jullie allemaal nog eens eten | |
Euc- | woensdag 2 februari 2005 @ 18:11 |
quote:Helemaal mee eens, alleen als je dat vind moet je niet in een sterrentoko gaan eten. Mensen die de absolute top hebben bereikt in Nederland, zoals Piet al zegt ga je niet vragen om een doorbakken biefstuk. Moet trouwens mezelf wel tegenspreken, want ik meen dat ze bij de Parkheuvel en de Librije een biefstuk van het Wagyu (oid) rund op de kaart hebben staan? Verder naar pikwik: Het gaat hier om een discussieforum. Waar amateurskoks en prof. koks samen komen. Sommigen werken in een superdeluxe tent waar alles draaid om perfectie, andere werken in een middenmoot restaurantje waar alles niet zo nauw komt, en weer anderen hebben helemaal niets met de prof. wereld te maken en zijn blij dat ze hun schnitzeltje kunnen bakken. Het ging/gaat er in dit topic om of je in een STERRENZAAK (niet de lage/middeklasse restaurants, waar ik overigens helemaal niks op tegen heb!), mensen die de absolute top hebben bereikt met hun 3 sterrenzaak (zijn er niet eens 50 van in heel de wereld, of het is maandag toch nog iets meer geworden..). Dit zullen ze gewoon niet doen, klaar. Tevens zegt iemand dat een sommelier je hooguit tegen zal spreken en je proberen op een ander spoor te zetten als je bij je biefstukje (om maar even bij het onderwerp te blijven) een witte wijn besteld. Ik heb er verschillende meegemaakt, en kan je ook verschillende noemen die dit permanent weigeren! Durf er zelfs geld op te zetten dat dit in 80/90% van de sterrenzaken (waar dit topic immers over gaat) ook zal gebeuren. Verder zijn er idd topics genoeg waar de wat professionelere mensen hier, en de perfectionisten ervaringen en tips uitwisselen. Hoef jij je toch niet mee te bemoeien? Dat jij geen geld hebt om een duur espresso apparaat aan te schaffen neemt niemand je kwalijk, wat wij je wel kwalijk nemen is dat als iemand zegt dat je met een bepaald duur espressoapparaat superkwaliteit koffie kan maken, en in dezelfde reactie zegt dat een bepaald soort merk koffie van de aldi ook heerlijk is je gaat zeuren over de snobs die hier rondhangen en over al die kakmensen met dure espressoapparaten. Ook nog even een taallesje, ik snap niet wat snobben hiermee te maken hebben. De letterlijke vertaling van een snob is: snob (de ~ (m.), ~s) 1 iem. met onechte belangstelling voor kunst en wetenschap Je zou koken idd als een kunst uit kunnen leggen, maar als iemand Beluga kaviaar aanraad omdat deze lekkerder is dan zalmkaviaar, ben je dan ook een snob? Nee, je bent dan iemand die het beste wilt, wat in de top van dit wereldje doodnormaal is. Vooral omdat je er ook voor betaald. Ik ben niet verantwoordelijk voor alle geleden emotionele en fysieke schade die mogelijk door dit bericht is opgelopen. Tevens onder voorbehoud van spellingsfouten. | |
Annuel | woensdag 2 februari 2005 @ 18:36 |
Misschien is het een idee om het een keer te testen?? | |
DancingPhoebe | woensdag 2 februari 2005 @ 18:46 |
Euc, gooi even een spellingscontrole over je post en neem me dan niet kwalijk dat ik niet veel waarde hecht aan een taallesje van jouw kant... | |
bonke | woensdag 2 februari 2005 @ 19:10 |
een kok bepaald niet wat jij lekker vind ![]() | |
Euc- | woensdag 2 februari 2005 @ 19:41 |
quote:1 keer een n vergeten, 2 keer dt spelling verkeerd gedaan. Verder woorden die die niet kent als Beluga en nog iets, ook nog paar dingen die hij aangaf als "Populair taalgebruik". Daarbij, omdat ik enkele spelfouten maak wilt niet zeggen dat ik de betekenis van een woord niet ken/snap. | |
Ripley | woensdag 2 februari 2005 @ 19:47 |
Ik ben dus zo'n mongool die doorbakken biefstuk lekker vindt. Ik heb een aantal keren in sterrenrestaurants gegeten en ook in gewone goede restaurants en ik kan het eten zeker waarderen, eet ook vaak genoeg "vreemde" dingen en ben niet huiverig voor nieuwe smaken oid. Ik heb alleen gewoon een afwijking qua biefstuk. Ik weet dat het zonde van de goede biefstuk is en dat het niet zo hoort, maar goed, ik moet het opeten en ik vind het op die manier lekker ![]() | |
DancingPhoebe | woensdag 2 februari 2005 @ 19:56 |
@Euc: Nee, maar als jij het op semantiek wil gooien terwijl we allemaal weten wat de schrijver van het woord snob (en btw in mijn Dikke van Dale geeft bij snob: iemand die uit modezucht of zucht tot distinctie, om voor kunstzinnig en beschaafd te willen doorgaan, meer belangstelling in en begrip voor kunst of wetenschap voorwendt, dan hij in werkelijkheid bezit) (look it up) bedoelt, mag ik ook op grond van grammatica en spelling doen of ik een punt heb. (Terwijl we ook allemaal weten wat jij bedoelt.) | |
postman | woensdag 2 februari 2005 @ 20:06 |
overigens is het een goede optie om het bediendend personeel van de 'gewone' zaken te instrueren om mensen die een doorbakken biefstuk oid bestellen, iets anders aan te raden. | |
bloodymary | woensdag 2 februari 2005 @ 20:14 |
Mensen met kritiek op de zogenaamde "eetkenners": dit forumonderdeel heet ook Culinesse a gogo en niet vreten a gogo, dus ze hebben het goed recht hun kennis te spuien. Ik waardeer het in ieder geval en kan er nog iets van leren. En ik houd ook van frikandellen. | |
Copycat | woensdag 2 februari 2005 @ 20:26 |
quote: ![]() Welkome relativering. | |
Adfundum | woensdag 2 februari 2005 @ 20:52 |
quote:doorbakken? | |
Chielus | woensdag 2 februari 2005 @ 21:12 |
of "bloody as hell" | |
TimberWolf | woensdag 2 februari 2005 @ 22:02 |
quote:Uh.. Als je frikandel 'bloody as hell' is, moet je misschien controleren of je niet een tampon aan het frituren bent ![]() (excuus voor het onsmakelijk...) | |
RelaxedM | woensdag 2 februari 2005 @ 23:02 |
Ten eerste zou ik een sterrenrestaurant nooit biefstuk bestellen, maar ja dat is wat anders. Ik zelf werk als bijbaan in een restaurant van een hotel...en vraag bij de steak/grillgerechten en de biefstuk, tournedos en entrecote wel hoe ze het willen hebben. Omdat ik geen zin heb in zeikerds, die naderhand zeggen van meneerrrr mn biefstuk moet doorbakken....ok geen probleem....tikkie magnetron....en dan is het opeens wel goed | |
bonke | woensdag 2 februari 2005 @ 23:15 |
een goeie kok weet ook een doorbakken biefstuk lekker te maken ![]() | |
Rio | donderdag 3 februari 2005 @ 00:05 |
quote:Dat zeg ik. Maw: ik mag je posts graag lezen, om verschillende redenen ![]() | |
Chielus | donderdag 3 februari 2005 @ 02:43 |
quote:Maar nooit zo lekker als een Biefstuk saigant (en dat is een mening, ik wil verder niemand iets opleggen.....) En die enkele keer dat ik mn biefstuk doorbakken heb gehad (ik heb het werkelijk 1x besteld om te bekijken hoe dat smaakt in een restaurant) vond ik het niet echt geweldig (en dat is een understatement). | |
Ashram | donderdag 3 februari 2005 @ 08:24 |
Ik heb het gisteren het weer eens uitgeprobeerd. Bij de slager een 400 gram entrecote gekocht. Thuis maar erg veel aandacht aan het bakken besteed en het resultaat is een heerlijk sappig stuk entrecote A POINT! Het is net voorbij de rode fase en een ietsiepietsie roze is er nog te zien. Verder geen druppel bloed, maar des te meer "sap". Mijn definitie van "doorbakken" en het is HEERLIJK! (al zou ik het zelf nooit bestellen want ik denk niet dat de kok het ook zo kan, in een drukke keuken) De indruk die ik krijg van de "doorbakken" biefstuk in deze thread is er een van een schoenzool. Taai en droog. Die van mij was, op z'n minst gezegd, anders. | |
Hallahan | donderdag 3 februari 2005 @ 09:35 |
quote:En toch blijf ik het zonde vinden... ![]() | |
Ashram | donderdag 3 februari 2005 @ 09:40 |
quote:Vind ik ook, maar ik zou het dus echt niet erg vinden als een klant een "doorbakken" biefstuk bestelt. In mijn geval is de kunst groter zou ik zeggen, dan bij een saignant biefstukje. Daar is een ruimere marge beschikbaar om de bakken. Maar ik heb voor mezelf nogmaals bewezen dat het perfect mogelijk is om een hoogstaand stukje "doorbakken" te maken. | |
Cheese | donderdag 3 februari 2005 @ 10:57 |
quote:Zoals je zelf zegt, was die van jouw nog net a point. Dus niet doorbakken ![]() | |
cazizz | donderdag 3 februari 2005 @ 11:45 |
ligt er denk ik ook een beetje aan hoe je het vanaf thuis gewent bent. een vriend van mij is gewend dat zijn ma het echt als een schoenzool klaar maakt. toen hij voor het eerst biefstuk bij mij at... en hij dus medium- rare klaar gemaakt was keek hij me echt zo aan van... eeej dies nog niet goed!!! hijs nog rood van binnen!! hij wist dus niet dat je biefstuk zo een stuk lekkerder is... maar omdat hij gewend is het als een schoenzool te eten.. vind hij het als het medium-rare is dus te rood en vind hij het niet lekker. hij heeft de biefstuk dus ook liever doorbakken. | |
Oblivion | donderdag 3 februari 2005 @ 12:03 |
Zie je nou wel, is het toch de schuld van de huismoeders... ![]() Geintje... ![]() | |
cazizz | donderdag 3 februari 2005 @ 12:40 |
quote:haha maar in dit geval heb je zeker gelijk.. wel zonde hoor want tis net zo lekker ![]() | |
Ashram | donderdag 3 februari 2005 @ 12:40 |
quote:Ach huisMOEDERS willen natuurlijk ook het beste voor hun kroost en tegewoordig weten we ook wel dat rood vlees niet zo goed is voor de verteringsstelsel. Maakte het niet de darmen lui of zo? Bovendien kun je beter geen risico's lopen met het vlees van tegenwoordig. ![]() ![]() | |
krakkemieke | donderdag 3 februari 2005 @ 23:10 |
Tegenwoordig loop je volgens de media en de mensen overal risico mee. BSE, varkenspest (mensen krijgen dat niet), salmonella.... En dus ook als je te schoon bent, da's ook niet goed........ Ik eet dus lekker van alles wat en maak niet te vaak schoon. Ik geloof er lekker niks meer van ![]() | |
TimberWolf | donderdag 3 februari 2005 @ 23:26 |
Licht offtopic, maar kan iemand voor deze eenvoudige huiskok (nouja, het mag geen kok heten) de diverse termen (a point enzo) op een rijtje zetten? Met zo'n beetje de betekenis erachter? | |
Chielus | donderdag 3 februari 2005 @ 23:38 |
Rauw /Raw (of as bloody as hell) /Bleu = aan beide zijde 1,5 minuut gebakken Rood/ Rare/ Seigant = 2 minuten aan beide zijde gebakken Rosé / Medium / à point = 3,5 minuten aan beide zijde gebakken Doorbakken / Well done/ Bien = 5 a 6 minuten aan beide zijde gebakken | |
krakkemieke | donderdag 3 februari 2005 @ 23:43 |
Maar ligt de tijd ook niet aan de dikte van de biefstuk? | |
Chielus | donderdag 3 februari 2005 @ 23:52 |
Idd, en je kunt ze ook snel aanbakken en doorlaten garen in de oven..... maar dit zijn standaard getallen, maar een gigantische dikke ossenhaas is langzamer medium dan een platgeslagen Biefstukje | |
krakkemieke | vrijdag 4 februari 2005 @ 00:11 |
Is het niet beter om het met gevoel te doen, zoals ik volgens mij al eens heb gelezen? Het ging erom dat elk stadium moest voelen, zoals een deel van je hand als je erop duwde. Zo ongeveer doe ik het zelf, tijd is maar subjectief. | |
Chielus | vrijdag 4 februari 2005 @ 00:19 |
je kunt ook kijken in hoeverre het vlees terugveert op het moment dat jehet indrukt, maar ik bak niet zo vaak een beifstuk dat ik het daaruit kan opmaken. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 februari 2005 @ 00:40 |
Druk met je vinger op het midden dan de biefstuk voelt het als je wang is ie rood voelt ie als het puntje van je kin is ie medium voelt ie als het puntje van je neus is ie well done. voelt ie als je voorhoofd, is ie volledig doorbakken. | |
Euc- | vrijdag 4 februari 2005 @ 00:46 |
Houd je duim en wijsvinger met de puntjes tegen elkaar aan, druk +/- 1cm onder de duim, als je biefstuk zo voelt is ie rare, houd je je duim en middelvinger doorelkaar, voelt weer en je biefstuk voelt ook zo is ie medium, pink en duim is dan doorbakken ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 4 februari 2005 @ 01:01 |
Bij mijn eeltige duim is dat echt niet zo, Euc..![]() | |
DancingPhoebe | vrijdag 4 februari 2005 @ 09:12 |
Ik voel niet echt veel verschil tussen mijn kin en mijn voorhoofd... | |
Litman | vrijdag 4 februari 2005 @ 11:03 |
![]() # Take one hand and hold it up loosely. With the other hand, squeeze the thick part (the pad) of the thumb to get the feeling of rare steak. # Bring your index finger to your thumb to make a circle. With the other hand, squeeze the thumb pad again - that is the feeling of a steak that is medium done. # Bring your middle finger to your thumb to make a circle - squeeze the thumb pad again with your other hand to get the feeling of well done steak. ![]() | |
Euc- | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:13 |
quote:bij mijn kin en voorhoofd ook niet ![]() | |
Euc- | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:24 |
quote:bij mijn kin en voorhoofd ook niet ![]() | |
Chielus | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:25 |
Wat vinden jullie trouwens het lekkerste stukje vlees van een rund.? Bij mij is dat de Entrecote en niet de ossenhaas. Hoe zit dat bij jullie?? | |
DancingPhoebe | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:50 |
Ik ga ook voor entrecote! O daar mag je me echt midden in de nacht voor uit bed plukken! Rib eye ook. Contra filet. Biefstuk doet me weinig. | |
Cheese | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:53 |
Ik vind een mooie rib-eye erg lekker, smaakvol vlees. Wel het vet eraf snijden natuurlijk. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 februari 2005 @ 12:54 |
quote:Soit, ik kan ook erg genieten van de staart, gesmoord in rode wijn, vette riblappen, sucade, kalfshersens, kalfslever of een lekker balletje gehakt, Gestoofde schenkel, etc etc. Het allerlekkerst ligt eerder aan de bereidingswijze dan aan welk deel. Liever een goede ossestaart dan een matige entracote. | |
MizzEnroe | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:03 |
Ik vind nog altijd het lekkerste stukje van een rund (koe) de uier. | |
Ashram | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:04 |
Een lekker stukje koeientong in Madeirasaus mag toch niet ontbreken? | |
bonke | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:07 |
dit topic gaat over doorbakken biefstuk, ja of nee en niet over staarten en tongen ![]() ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:10 |
quote:Nee, het gaat over toprestaurants, en wat je daar al dan niet kan bestellen. Ik persoonlijk denk dat zulks een toptent eerder kalfstong serveert trouwens dan doorbakken biefstuk. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:11 |
quote:Oeh, lekkugh. | |
Litman | vrijdag 4 februari 2005 @ 14:46 |
Voor de mensen die liever plaatjes kijken: ![]() ![]() | |
Euc- | vrijdag 4 februari 2005 @ 23:30 |
quote:Wagyu, maar om nou een biefstuk van een beest dat terwijl die leefde compleet gemasseerd was met bier om het biefstukje zo lekker en mals mogelijk te krijgen doorbakken te gaan serveren.. ![]() Kalfstong is trouwens toch heel normaal om te serveren in (semi)top tenten? Wij hebben bv een trio van kalf op het menu staan, kalfstong, haas en zwezerik. | |
Chielus | zaterdag 5 februari 2005 @ 00:03 |
Ohja, gebakken kalfszwezerik ![]() ![]() Rundertong wil ik nog wel eens een keertje klaar maken, ik zie het in Frankrijk altijd in de vitrine liggen en denk dan altijd weer dat ga ik als ik thuis kom een seen x kopen en maken maar ik vergeet het steeds weer. (ik kom waarschijnlijk te weinig bij de goeie slager) | |
fastwalker | zondag 6 februari 2005 @ 01:28 |
quote:Een goed restaurant heeft geen "biefstuk" op de kaart staan, hoogstens filet mignon, biefstuk van de haas! ![]() | |
Drive-r | zondag 6 februari 2005 @ 06:51 |
quote:Absoluut alles zo'n beetje. Inmiddels wel geleerd door de eigen slacht, zoveel mogelijk verwerken! Van niertjes tot tong, maakt allemaal geen donder uit, alles is heerlijk op zijn tijd. Laatst voor het eerst lamstestikels geprobeerd en dat was ook geweldig, dus een favoriet? Nee... | |
Nickthedick | zondag 6 februari 2005 @ 07:01 |
Biefstuk of Steak? Ik ga voor de steak, zeker weten. | |
Euc- | zondag 6 februari 2005 @ 11:40 |
quote: ![]() ![]() ![]() tip: als je terugkomt van stappen niks meer posten. | |
lone_wolf | maandag 7 februari 2005 @ 13:38 |
quote:Zo maak ik af en toe varkenstongen klaar Apart bestellen bij de slager. Zien er rauw echt niet uit! met gaten en vellen. Maar na he kookproces zijn ze absoluut verrukkelijk!!!! | |
N-joy | dinsdag 8 februari 2005 @ 17:54 |
quote:of runderlende, of reerug, of hertebiefstuk... Toch? | |
EnderOnline | zondag 27 maart 2005 @ 23:19 |
Ik kan begrijpen dat zo'n topkok er niet echt zin in heeft om daar tijd aan te besteden, maar er loopt toch nog massa's aan ander personeel rond in zo'n keuken die dat f kan fixen? Dan conflicteren de belangen van de topkok en de klant toch helemaal niet? (als een gewone biefstuk wel op de kaart staat natuurlijk) [ Bericht 4% gewijzigd door EnderOnline op 27-03-2005 23:30:56 ] | |
Sinaasappel | maandag 28 maart 2005 @ 03:05 |
Dank u... Nu heb ik officieel de discussie gewonnen van een vriend van me ![]() | |
Chielus | maandag 28 maart 2005 @ 10:31 |
quote:en daar heb je 2 maanden over gedaan ![]() | |
Arizona | maandag 28 maart 2005 @ 14:17 |
Ik heb één keer in een 1-ster-restaurant gegeten, mijn broertje is daar hulpkok. Ik was toen zwanger en er stond rood vlees op het menu. I.P.V. het vlees voor mij te doorbakken, kreeg ik een vervangend gerecht. Zo hoort het ook vind ik ![]() Verder kom ik nooit in sterrenrestaurants, ik heb er het geld niet voor. Maar het was wel leuk om een keer mee te maken. | |
E- | maandag 28 maart 2005 @ 15:26 |
vier sterren restaurant bestaat niet | |
Euc- | maandag 28 maart 2005 @ 18:59 |
quote:nee echt? Daar waren we gelukkig nog niet achter. Bedankt dat je dat even voor ons opgehelderd hebt! ![]() | |
tim2308 | maandag 28 maart 2005 @ 23:52 |
Een restaurant in een viersterrenhotel wel. Dus dat is dan ook automatisch een viersterrenrestaurant. | |
Copycat | maandag 28 maart 2005 @ 23:55 |
![]() | |
Dauthi | dinsdag 29 maart 2005 @ 08:52 |
quote:Hahahahahaha Droomverder, volgens de officiele normingen die we aan houden in Europa is een 3 ster het maximum, de sterren die daarna op een kuthotelletje in Spanje staan zijn gemeentelijk sterren die aantonen wat voor voorzieningen ze hebben, dus er zit een zwembad bij hoppa 3 sterren, geisoleerde muren hoppa 12 sterren. Een restaurant wordt zeker met het oog op de Michelin altijd apart beoordeelt. Anyhow, wat er wel eens gebeurd is dat het bedienend personeel, je advies geeft dat de biefstuk rare toch echt een stuk beter smaakt dan welldone, en tja als de klant niet wijkt kan ie dood vallen. Maar ja een biefstuk in een 3ster het komt zelden voor en als ze het al serveren wordt je niet eens gevraagd naar hoe je het wil, maar krijg je het zoals de potschaft. | |
tim2308 | dinsdag 29 maart 2005 @ 09:44 |
![]() | |
tim2308 | dinsdag 29 maart 2005 @ 09:45 |
Toch nog even serieus:quote:Mag ik hier een bronvermelding van? | |
Pietverdriet | dinsdag 29 maart 2005 @ 09:50 |
quote:http://www.viamichelin.co(...)ntroller/Restaurants | |
tim2308 | dinsdag 29 maart 2005 @ 10:14 |
Nee, zoals hij het leest, zijn er voor hotels maximaal 3 sterren te verdienen. En dat terwijl de officiele Benelux hotelclassificatie 5 sterren te verdelen heeft.. Vandaar dat ik graag de herkomst van zijn officiele normering wil weten. | |
Euc- | dinsdag 29 maart 2005 @ 20:16 |
quote:Hotels en restaurants vallen onder andere organisaties, met andere normen en eisen. Bij HOTELS is de waardering maximaal 5 sterren, bij RESTAURANTS maximaal 3 sterren. Gewoon andere organisaties |