quote:
Op zondag 16 januari 2005 18:15 schreef Alulu het volgende:Radicalisatie in Nederland is ook ons maatschappelijk probleem.
Ik denk dat hiet in NL gewoon zo is dat veel mede Moslims van mij, vooral jongeren zich geen identiteit kunnen aanmeten behalve de Islamitische.
Jongeren zijn hier geboren en groeien op, maar worden toch niet als Nederlands gezien, ook kan men niet meer zeggen dat je nog helemaal Marokkaans bent.. (voorbeeldje), vind ik hoor. Zeker als ik terugga op vakantie naar Tunesie merk ik toch wel hoe anders ik ben..
Daarom vallen veel terug op de Islam, wanneer je bij beide 'buiten de boot valt' of niet geheel 'in de boot valt'. En ja, zeker in deze tijd voel ik me ook steeds vaker als Moslim buitengesloten, zeker als ik hier zo rondlees op FOK de reacties.. dit ben ik niet alleen als Islamitische jongere, maar ook veel vrienden v mij voelen het zo.. en ik denk dat een Meki of Mutant dat ook wel zal beamen, zeker hier op FOK... je bent in principe gewoon NLer alleen met een 'ander religieus tintje', of 'andere tintje' maar zo wordt je niet gezien..
Ook is het aan liederen als Wilders en Theo te danken dat zoveel Moslims zich nu gaan verdiepen in de Islam, wanneer erg constant op de Islam ingehakt wordt zal dit alleen maar toenemen. Ik hoop dat deze mensen zich ook beseffen dat ze hun eigen 'vijand' alleen maar meer doen creeren en toenemen.. Jongeren worden zich hierdoor bewuster 'als wat ze gezien worden en zijn' en voelen zich steeds meer Moslim op de eerste plaats. Ook ik ben hier eentje van, laatste jaren merk ik ook dat ik me verdiepen ben in het geloof, veel boeken lezen, informatie opzoeken etc.
Dit is op zich niet slecht, maar dit resulteert nogal eens in afkeer van de Nederlandse samenleving, en dan radicalisatie/extremisme. Want de ene persoon kan er beter tegen dan de ander, het ene karakter is sneller vatbaar voor extreme neigingen dan het ander.
Hier kan ik nog wel verder op ingaan maar heb ik geen zin in.
Dat er een probleem is met het vinden van een eigen identiteit dat begrijp ik wel. Wat ik niet begrijp is, dat de Islam het enige is wat iemand identiteit kan verschaffen. Volgens mij is er binnen zeker de Marokkaanse gemeenschap een grote interne druk om de Islam wel als enige of meest belangrijke identiteitgever te zien.
Er zijn honderdduizenden mensen die zelf op een gegeven moment tot de conclusie komen dat ze niet volledig in het hokje passen wat "de maatschappij" of "de familie" of "de kerk/moskee" voor ze uitgedacht had. Al deze mensen zullen zelf op zoek moeten naar een manier waarop ze hun leven willen inrichten. Ze zullen ook op zoek moeten naar hun eigen normen en waarden over veel zaken.
Het gaat eng worden als je op enig moment één bepaald aspect van jezelf gaat overbelichten. Iemand is niet alleen "man" of "moslim", "tramconducteur", "meester in de rechten", "moeder", "gothic", "milieu-activist", "drugsgebruker", "gehandicapte", "heteroseksueel" of "homoseksueel".
Op het moment dat je jezelf teveel op één rol gaat storten om jezelf identiteit gaat geven, beperk je jezelf. Daarnaast word je vervelend gezelschap voor je omgeving omdat je teveel stokpaardjes gaat ontwikkelen.
Om weer terug te keren naar het opkomend radicalisme onder moslims, er zijn dus honderdduizenden mensen die zichzelf een identiteit moeten geven, dat is nooit makkelijk. Toch zijn er genoeg mogelijkheden ook voor moslims om zelf tot een andere invulling van de identiteit te komen dan religie alleen.De reden dat toch vaak voor religie gekozen wordt is omdat het makkelijk is, het is de weg van de minste weerstand. Religie als identiteitgever is binnen de eigen gemeenschap geaccepteerd en genereert -wederom binnen de eigen gemeenschap - positieve feedback. Als ik heel eerlijk ben zie ik het ook als een vorm van lafheid, om buiten de gebaande paden te treden en misschien de waarden van je familie, de waarden van je ouders te laten.
Veel mensen van juist marokkaanse afkomst en misschien ook tunesische afkomst kiezen wel voor de familiewaarden. Dat zie je ook duidelijk. Mensen dragen dezelfde type kleding, gaan alleen met elkaar om en sluiten daarmee Nederlanders bewust uit hun leven, waardoor het proces nog een keer verhevigd wordt. Het is de absolute burgerlijkheid, maar deze burgerlijkheid is het ideaal van veel Islamieten.
Het feit dat er door lieden als Wilders en Theo zo gehakt wordt, is juist om bepaalde ontwikkelingen aan de kaak te stellen. Jarenlang heeft men de fluwelen handschoen methodiek toegepast, maar dat werkte niet. Nu wordt er gepraat over de Islam zoals er binnen Nederland ook over andere religies gepraat wordt, en dat is even schrikken. Toch is het noodzakelijk en als ontwikkeling, onvermijdelijk zelfs. De 94% van de nederlandse bevolking die niet uit moslims bestaat waren het simpelweg zat. Wilders en Van Gogh hebben geen vijand gecreëerd, deze was er al. Dat bewijzen zaken rondom de "Hofstadgroep", deze groep had ook zonder een Wilders en een Van Gogh bestaan.
De waarden van de islamitische gemeenschap worden vergelijken met de waarden van de nederlandse samenleving en daar wordt een waarde-oordeel over afgegeven. Als het waarde-oordeel positief is, zul je niemand horen, als het waarde-oordeel negatief is dan zeker. Dat is ook een vorm van een inhaalslag, die nog gemaakt moest worden nadat bij de verkiezingen in 2002 de politiek correcte dijken van de oude politiek het begaven. Volgens mij is nu alles wel gezegd over de Islam wat er gezegd kan worden, dus troost je, veel erger kan het niet worden. Nogmaals, deze ontwikkeling was onvermijdelijk, de ontwikkeling hangt in de lucht en niemand kan het stoppen. Van Gogh en Wilders hebben succes doordat iedereen voelt dat in de lucht hangt, en niet andersom.
Identiteit prima, alleen religie als identiteitgever onzin. Hier spelen krachten binnen de eigen gemeenschap een belangrijke rol, alternatieven genoeg, maar je moet ze wel willen en durven zien.
[ Bericht 2% gewijzigd door Tarak op 16-01-2005 19:16:03 ]
If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is, because everything would be what it isn't. And contrary wise, what is, it wouldn't be. And what it wouldn't be, it would. You see?