Éen slechte ervaring is geen slechte ervaring. Vier van de vier mensen die zijn overgestapt hebben klachten, dat lijkt me wel een slechte ervaring en reden voor een waartschuwing dat je klachten kunnen liggen aan de overstap. Overigens stoor ik me vooral aan het feit dat de arts in dit geval een merk uitschrijft en de apotheek een ander merk geeft (dat dus wel anders is!)quote:Op maandag 10 januari 2005 21:14 schreef Isabeau het volgende:
detulp050, één slechte ervaring is nog geen reden tot een waarschuwing. Het komt vaker voor dat mensen niet goed op een medicijn reageren (merk of goedkoper alternatief, maakt weinig uit) en je vriendin had in deze gewoon pech. Weer terug naar de Diane35 pil is dan gewoon het beste.
Je arts kan bijv. een uitroepteken achter de merknaam zetten op het recept om aan te geven dat exact dat medicijn gegeven moet worden. Deed een dermatoloog waar ik co-schappen bij liep vaak met Roacutane omdat hij niet wilde dat het goedkopere alternatief werd gegeven vanwege meer klachten qua bijwerkingen.
Nee, maar je claimt wel verstand te hebben van de financiën van de apotheek, terwijl je feitelijke onjuistheden verkondigd met betrekking tot de vergoeding van geneesmiddelen.quote:Op maandag 10 januari 2005 21:08 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Ik zou wel uitkijken, ik vermeld keurig wat mijn bevindingen zijn en geef aan de hand daarvan mijn advies. Ik claim nergens arts te zijn of verstand te hebben van medicijnen,
Zoals gezegd: omdat de apotheek daar contractueel toe verplicht is.quote:Op maandag 10 januari 2005 20:41 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Die informatie heb ik van de huisarts. Deze meende dat de apotheek belang heeft bij een goedkopere variant. Waarom zou hij anders een goedkope pil geven aan iemand die alles vergoed krijgt ?
Oftewel, de apotheker die geeft een merkloze pil en verkondigt daarbij dat het exact dezelfde pil is. Dan doet hij dat niet omdat hij mij daar beter mee wil helpen, maar de verzekeraar. Zowel apotheker als verzekeraar hebben daar een financieel belang bij.quote:Op maandag 10 januari 2005 23:26 schreef Phaedrus het volgende:
[..]
Zoals gezegd: omdat de apotheek daar contractueel toe verplicht is.
Amicon heeft zelfs geprobeerd een clausule in de contracten op te nemen waarbij de apotheek financiële sancties opgelegd zou krijgen als ze niet boven de landelijk gemiddelde subsitutiegraad uitkwamen. Waarbij ze kennelijk even niet willen weten dat de definitie van een gemiddelde is dat 50% er onder zit... Bij mijn weten is er echter niemand ingestonken.
substitutiegraad: mate waarin de apotheek merkgeneesmiddelen vervangt door merkloze geneesmiddelen.
Post hoc, ergo propter hoc?quote:Op maandag 10 januari 2005 21:37 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Éen slechte ervaring is geen slechte ervaring. Vier van de vier mensen die zijn overgestapt hebben klachten, dat lijkt me wel een slechte ervaring en reden voor een waartschuwing dat je klachten kunnen liggen aan de overstap.
De meeste apotheken hebben met de meeste (huis)artsen de afspraak dat ze generiek leveren, ongeacht wat de arts op het recept zet. Als de arts immers jaren gewend was bijvoorbeeld "Diane" op te schrijven hoef je niet te verwachten dat "cyproteron / ethinylestradiol" ineens vloeiend uit de pen komtquote:Overigens stoor ik me vooral aan het feit dat de arts in dit geval een merk uitschrijft en de apotheek een ander merk geeft (dat dus wel anders is!)
In werking exact dezelfde. Of er nou ijzeroxide rood of ijzeroxide geel in zit als kleurstof is niet van belang, anders zou er maar weinig gesubstitueerd kunnen worden.quote:Op maandag 10 januari 2005 23:39 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Oftewel, de apotheker die geeft een merkloze pil en verkondigt daarbij dat het exact dezelfde pil is. Dan doet hij dat niet omdat hij mij daar beter mee wil helpen, maar de verzekeraar. Zowel apotheker als verzekeraar hebben daar een financieel belang bij.
Je kan beter een (R) gebruiken. Een uitroepteken gebruik je om aan te geven als je bewust een dosering hebt veranderd, of bewust over- of onderdoseert. Scheelt je een telefoontje van de apotheekquote:Op maandag 10 januari 2005 21:14 schreef Isabeau het volgende:
Je arts kan bijv. een uitroepteken achter de merknaam zetten op het recept om aan te geven dat exact dat medicijn gegeven moet worden. Deed een dermatoloog waar ik co-schappen bij liep vaak met Roacutane omdat hij niet wilde dat het goedkopere alternatief werd gegeven vanwege meer klachten qua bijwerkingen.
Ja, zo ken ik er ook nog wel een paarquote:
Inderdaad. Die hulpstoffen zijn namelijk zo ontzettend niet-relevant, dat je meestal niet eens weet of een generiek vollledig identiek is aan het merkprodukt (dat heet dan een branded generic, Minerva is bijvoorbeeld het branded generic van Diane). Dat zijn echt dingen die je op moet zoeken. En als je nou bijvoorbeeld had beschreven dat je vriendin huiduitslag had gekregen: dat kan aan andere kleurstoffen liggen. Maar wat jij beschrijft zijn overbekende oestrogeen-bijwerkingen, niet eens de moeite waard om aan het Lareb te melden.quote:Op dinsdag 11 januari 2005 00:04 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar
Je studeert zeker voor artsquote:Op dinsdag 11 januari 2005 09:42 schreef Phaedrus het volgende:
Ik begrijp prima wat je bedoelt.
Maar ja, als jij dingen gaat "geloven", wat nou eenmaal het tegenovergestelde is van dingen aannemen omdat ze te bewijzen zijn houdt de discussie natuurlijk gauw op. Ik geloof dat de lucht groen is. Maakt niet uit wat je vertelt over de breking van licht in lucht, ik geloof dat.
Zoals ik al zei: post hoc ergo propter hoc? Oftewel dat de bijwerkingen optreden na veranderen van pilverpakking wil nog niet zeggen dat er een causaal verband is, je aantal observaties is te klein (n=4) en er bestaat altijd de mogelijkheid van suggestie. "Heb jij ook zo'n last van acné sinds je die andere pil gebruikt?" Ondervraagde denkt aan dat ene puistje dat ze vanochtend ontdekte en is dan al snel geneigd dit bevestigend te beantwoorden, terwijl als je het objectief zou laten beoordelen er geen verschil zou zijn. En mensen worden nou eenmaal zwaarder naarmate ze ouder worden.
De gemiddelde apothekersassistente wéét niet eens of een generiek volledig identiek is, omdat ze het ook niet hóeft te weten. Het is namelijk niet relevant, dat schijn jij maar niet te willen begrijpen. Je kan het nakijken, maar dat is alleen aan de orde bij overgevoeligheidsreacties en die komen zelden voor.
quote:Marscha, en andere slikkers van De Naamloze Diane pil,
ik heb belangrijk nieuws! Het is een heel verhaal, en ik weet niet goed waar ik moet beginnen, mijn handen trillen er gewoon van!
Een tijdje terug had ik contact opgenomen met Merck de produkant van de Cyproteonacetaat/Ethinylestradiol, deze verzekerde mij dat hun produkt hetzelfde is als de Diane, ze vertelde mij zelfs dat ze de pillen afhalen bij Schering!!
Ik heb Schering een brief geschreven met mijn hele verhaal over de haaruitval die verergerd leek door de naamloze Diane.
Ik heb telefonisch contact gehad met de arts van de medice afdeling en hij vertelde me dat deze klachten veel voorkomen sinds het gebruik van de naamloze! Er hebben dus al veel vrouwen contact opgenomen met Schering vanwege deze problemen sinds de switch naar de merkloze variant. Hij vertelde me dat de stoffen hetzelfde zijn maar niet de:hulpstoffen, waardoor er toch prblemen kunnen ontstaan.
Ook vertelde hij me dat de Apotheek nooit zomaar zonder toestemming van de Patient mag switchen van een merknaam naar de merkloze. (Wat mijn apotheker dus wel deedt. Apothekers doen dit vaak terwijl ze bij de verzekering wel de merknaam declareren! Zo hebben zij betere verdiensten!
Want de Diane 35 wordt evengoed vergoed door het ziekenfonds!
Ik heb Schering verteld dat Merck mij verteld heeft dat ze de pillen afhalen bij Schering, deze man wist niet wat hij hoorde!! Dit is comlete onzin!!
Ik heb de Apotheker gebeld, en deze vertelde me ook dat er veel klachten binnen komen over de merkloze Diane. Degene die ik aan de telefoon had vertelde me zelfs dat een aantal collega's van haar die altijd de Diane pil slikten, ook problemen ondervonden tijdens het gebruik van de merkloze en dus nu weer zijn overgestapt naar de Diane!
In elk geval, ze gaf me gelijk dat ik zelf inspraak had en ze heeft de Diane weer voor mij besteld.
Ik ben echt heel erg pissig, ik weet nu zeker dat de naamloze de grote veroorzaker is van mijn nachtmerrie! Verdorrie!! Toen ik de Diane weer gebruikte nam de haaruitval drastisch af en had ik geen jeuk op mijn hoofd, sinds ik de merkloze gebruik heb ik alleen nog maar jeuk etc. Terwijl dit compleet weg was toen ik de Diane gebruikte!!
Als er zoveel vrouwen zijn met klachten van de Switch, moeten we dit echt serieus nemen!!
Ik ben echt pissig op mijn Apotheker, die over mijn rug geld heeft zitten verdienen! Ik weet zeker dat ik er heel anders aan toe zou zijn geweest als de merkloze variant mijn leven nooit gepasseerd zou hebben!!
Nu maar hopen dat de shade weer een beetje terug te draaien is, en dat ik niet voorgoed iets verpest heb!!
Ze krijgen zoveel klachten binnen vertelde ze me dat ze er zelfs aan zitten te denken om de naamloze er uit te gooien en weer volledig overtegaan op de Diane.
Marcha, eis de Diane van je Apotheker!! Je staat in je recht!! Als er op jou recept de Diane staat, hoor jij de Diane te krijgen en niet de merkloze!!
En laat je niet afpoeieren door hun verhaal dat het hetzelfde is, print anders dit stuk verhaal uit en ga ermee naar je apotheker!!
Succes meiden!!
Liefs van Sigur
En laat de Minerva nou volledig identiek zijn aan de Diane, producent is Schering, net als Diane (registratiehouder is Berlipharm). Het enige verschillende is de verpakking. Kennelijk kan je labiel worden van een ander kartonnetje...quote:liefmeisje
20-12-2004, 16:47
hallo allemaal.
Ik kreeg ook ineens de minerva, ipv de diane35, is dat die naamloze waar jullie het over hebben?
Ik heb sinds die pil ook allerlei klachten gekregen, puisten, hele stopweek hoofdpijn, labiel enzo.
Het grootste deel van de prijs van een merkgeneesmiddel zit in de kosten van onderzoek en ontwikkeling. (Denk in de orde van grootte van tientallen tot honderden miljoenen euro's over een periode van 8 tot 12 jaar). Dat terugverdienen moet zoveel mogelijk gedurende de periode dat het merkgeneesmiddel nog patentbescherming heeft. Als het patent verlopen is mogen andere fabrikanten het geneesmiddel ook op de markt brengen, maar hebben geen R&D kosten en kunnen het middel dus goedkoper in de markt zetten. Dan kan je als "uitvinder" niks doen en een klein beetje omzet blijven maken met je merkgeneesmiddel, of je brengt zelf ook een laaggeprijsde variant op de markt. Dat heeft Schering dus gedaan met de Diane 35: Minerva.quote:Op dinsdag 11 januari 2005 22:23 schreef octopussy het volgende:
wat ik persoonlijk wel een beetje raar vind is dat er dan een prijsverschil zit tussen de naamloze variant en de 'merkpil' als ze verder precies hetzelfde van samenstelling zijn...
de productiekosten moeten dan toch hetzelfde zijn. betaal je dan bij diane35 alleen voor het merk?
Kan afhangen van de beschikbaarheid bij de groothandel. Hebben ze de ene tijdelijk niet voldoende op voorraad, leveren ze een ander merk, is vrij gebruikelijk.quote:Op woensdag 12 januari 2005 06:07 schreef Ils het volgende:
Het rare vind ik wel dat ik ze wisselend krijg, dus de ene keer een doosje van Merck en de andere keer via Katwijk terwijl het stickerlabel op het doosje aangeeft dat het van Katw. komt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |