je gaat er direkt vanuit dat wij dat hier moeten kunnen waarnemen. mogelijk vindt dat niet eens plaats binnen een bestaand universum. helaas kunnen we er weinig over zeggen, we kunnen er alleen wat over zeggen op basis van aannames.quote:
Als er iets zonder aanleiding gebeurt dan moet het precies hetzelfde weer gebeuren zonder aanleiding dus ook dit universum en jij ook.quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:54 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
je gaat er direkt vanuit dat wij dat hier moeten kunnen waarnemen. mogelijk vindt dat niet eens plaats binnen een bestaand universum. helaas kunnen we er weinig over zeggen, we kunnen er alleen wat over zeggen op basis van aannames.
Omdat het dan zonder aanleiding hier en daar moet gebeuren, overal en altijd. Hier is geen aanleiding voor nodig, dus per difinitie.quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:55 schreef Frezer het volgende:
Kun je onderbouwen dat wanneer iets dat zonder aanleiding gebeurt, het dan continu moet gebeuren?
Datr is zeker waarquote:Op vrijdag 18 maart 2005 00:01 schreef Aslama het volgende:
[..]
Omdat het dan zonder aanleiding hier en daar moet gebeuren, overal en altijd. Hier is geen aanleiding voor nodig, dus per difinitie.
De bewering rust minimaal op de volgende premissen:quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:16 schreef Aslama het volgende:
Mijn argument is: als iets gebeurt zonder aanleiding dan moet het nu ook gebeuren. Wat is je tegen argument ?
Dit is wel een zeer merkwaardige conclusie.quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:59 schreef Aslama het volgende:
Als er iets zonder aanleiding gebeurt dan moet het precies hetzelfde weer gebeuren zonder aanleiding dus ook dit universum en jij ook.
Heel goed. Ik ga eerst nadenken en slapen ( kweet ook niet allesquote:Op vrijdag 18 maart 2005 00:08 schreef Oud_student het volgende:
[..]
De bewering rust minimaal op de volgende premissen:
1. Dat de omstandigheden nu en tijdens de BB niet van invloed zijn op het spontane creatie proces.
2. Dat de kans op de gebeurtenis zodanig is dat het gedurende de menselijke geschiedenis waarneembaar zou zijn.
3. Dat creatie in het zichtbare deel van het universum moet plaatsvinden
Het al dan niet waar zijn van een of meerdere van deze premissen laat een tegenvoorbeeld toe.
Dus de conclusie is onjuist, tenzij je minimaal deze 3 premissen (en misschien zijn er meer) ook als waar aanneemt.
Je gaat weer in dezelfde fout: je gebruikt jouw eigen logische redenen om te voorspellen wat er gebeurt voor de oerknal. Maar dat kun je niet, omdat er per definitie niets was. Geen ratio, geen natuurwetten, geen ruimte-tijd, niets. Hoe kun je dan beredeneren wat er zou gebeuren als?quote:Op donderdag 17 maart 2005 22:21 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ik denk het wel. Als het universum zou zijn ontstaan zonder reden dan zouden er eindeloos veel universums zijn ontstaan: zonder reden, gebeurt altijd zonder enige aanleiding. Er moet dus een reden zijn voor het ontstaan van dit universum. Waarom de reden God moest zijn zag je in mijn afleiding.
[..]
Je vergelijkt God met wiskunde, en wiskunde is een menselijk concept. Is God een menselijk concept volgens jouw? Volgens mij wel, maar ik denk dat jij daar anders over denkt. En zoals ik zei, jouw wiskundige redenatie is net zo geldig als die van mij, en ze stellen allebei het tegenovergestelde. En slaan nergens op. God een beetje met het wiskundige begrip "oneindig" vergelijken.....quote:Het probleem is, je zegt dat mijn wiskunde niet deugt zonder te zeggen welk gedeelte precies. In plaats daarvan bedacht je zelf een volstrekt fout wiskundig voorbeeld.
[..]
Er is een energieomzetting, en daarvoor is geen oneindig veel energie voor nodig. Als je dat wel stelt, ben je kennelijk fysisch niet zo sterk.quote:Het lichaam bestaat uit materie en energie die omgezet zijn vanuit voedsel, zonne energie, zuurstof e.d. Ze worden van zijn/haar omgeving ontnomen. De hoeveelheid ervan neemt in de omgeving af met precies dezelfde hoeveelheid die omgezet is in het lichaam (het behoud van energie/massa). In feite ontstaat er niets nieuws. Er ontstaat pas iets nieuws alleen als de hoeveelheid energie/massa in de omgeving niet afneemt. Dit kan alleen gebeuren als de hoeveelheid oneindig is.
Nee. Het is wiskundig gezien onzin. Misschien in jouw ogen zinnig, maar wiskundig heeft het waarde 0. Ik kan net zo goed een ander voorbeeld stellen: In de Booleaanse algebra geldt dat 1+1=1, dus dat zou betekenen dat God de enige is? Slaat natuurlijk ook nergens op. Zo kan ik nog wel 10 voorbeelden bedenken. Dat jij dat wiskunde noemt, vind ik dieptriest. Ik weet niet of je ooit wiskundevakken gevolgt hebt, maar je hebt kennelijk de essentie ervan gemist.quote:Snap je de wiskunde nu wel?
[..]
Jammer dat je dat denkt. Je kunt wetenschap namelijk net zo goed gebruiken om het bestaan van God tegen te spreken. In jouw ogen misschien niet, maar jij denkt religieus, en jij hebt het hier over wetenschap. Als voorbeeld neem ik maar weer het minimalisatieprincipe wat in de fysica veelvuldig wordt gebruikt. Dat kun je misbruiken door te stellen dat het universum altijd zo efficient mogelijk werkt, en dat er dus helemaal geen God nodig is. Want alles valt te verklaren met natuurwetten. Ook hier weer geef ik een voorbeeld, dat in mijn ogen misbruik is, maar net zo geldig is als jouw redenatie. Maar wel exact het tegenovergestelde zegt.quote:De wetenschap doet geen uitspraken over de substantie van God, maar m.b.v. de wetenschap kan het bestaan van God worden aangetoond.
[..]
Ja hoor, kansrekening bestaat ook voor de Big Bang. Kan wel weer gaan mompelen dat je fysisch begrip van de zaken niet zo goed is, maar dat zie jij als "op de man spelen".quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:00 schreef Aslama het volgende:
[..]
Niet alleen meerdere, maar eindeloos veel. Iets gebeurt zonder reden betekent dat iets altijd gebeurt, omdat er toch geen aanleiding voor is. dus eindeloos veel universa. Dan moet nu voor je neus ook een big bang gebeuren (zonder aanleiding).
Omdat je er dan van uit gaat dat jouw logica geldt, zelfs buiten het universum om. Dat is een hoogst merkwaardige conclusie. Je noemde dat er geen oerknallen voor je neus gebeuren. En dat is ook logisch, want daar heb je wel natuurkundige verklaringen voor. Alleen op het moment dat de oerknal gebeurde ( en dan heb je het weer over singulariteiten ) schiet de fysica te kort.quote:Op donderdag 17 maart 2005 23:16 schreef Aslama het volgende:
[..]
Mijn argument is: als iets gebeurt zonder aanleiding dan moet het nu ook gebeuren. Wat is je tegen argument ?
Ok. Ik probeer het met het volgende:quote:Op vrijdag 18 maart 2005 00:17 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Dit is wel een zeer merkwaardige conclusie.
Iets gebeurt zonder aanleiding dus a-causaal, waarom moet dan telkens hetzelfde gebeuren, dat verondersteld nl een causaal verband.
Trouwens als iets moet gebeuren, veronderstelt dit op z'n minst het bestaan van tijd. De tijd is juist ontstaan na de BB.
Hetgeen je wilt zeggen laat zich dus in het geheel niet formuleren.
Waarom?quote:Waarom dit universum is ontstaan en niet iets anders impliceert causaliteit.
'in het begin was er niets'' is niet zo'n vreemde tekst. Dat klopt namelijk wel. Er was geen materie. Materie is ontstaan uit energie. In eerste instantie was alle energie van het heelal zoals we het nu kennen; opgeslagen in een singulariteit (massa en dimensies 0) Die toestand was niet stabiel, waardoor het explodeerde. Die energie is in de eerste miljardste van een seconde veranderd in materie. (vgl. Einstein's verhouding van Energie en massa; E-MC²). Hierdoor verandert energie in massa..quote:Op zondag 9 januari 2005 23:32 schreef Dzenos het volgende:
De Wetenschap Hieronder versta ik: Natuurkunde, filosofie, astronomie, biologie, ect, ect.
De enige verklaring die ik ken is de Big Bang (met de grote B), eerst was er niets, knal, tada een universum, daarna krimpt het Universum weer in elkaar en ontploft het weer. Klinkt niet logisch maar dat is eigenlijk logisch
Misschien heeft God wel de evolutie geschapen ? Denk daar eens over na.quote:Godsdienst Hieronder versta ik alle godsdiensten die je maar kan bedenken.
Er was eens een God, die zichzelf geschapen heeft, niet geschapen is of er altijd was en altijd blijft. Die God voelde zich alleen en schiep eventjes het Universum inclusief mensheid. Klinkt ook niet logisch maar ach, net zo onlogisch als de bovenstaande theorie.
Even heel goed nadenken. Ik denk dat je daar zelf ook achter kan komen.quote:
Heb je het nou over het fysische begrip causaliteit? Of over jouw opvatting over causaliteit?quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:07 schreef Aslama het volgende:
[..]
Even heel goed nadenken. Ik denk dat je daar zelf ook achter kan komen.
Ik houd het graag spannend
Een meisje wat zich met wetenschap bezighoudt....zucht....quote:
Causaliteit uitgaande van dat er helemaal niets was.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:11 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Heb je het nou over het fysische begrip causaliteit? Of over jouw opvatting over causaliteit?
Begrijp je nog steeds niet.
Je hebt het over het ontstaan van het universum. Daarvoor was er helemaal niets. Geen ruimte-tijd, geen natuurwetten, en dus zeker geen causaliteit. Op die manier kan het ontstaan van het universum geen rationele reden hebben. En ik snap nog steeds niet waar je heen wilt. Maar vind het bijzonder flauw om zo aan het lijntje te worden gehouden.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:17 schreef Aslama het volgende:
[..]
Causaliteit uitgaande van dat er helemaal niets was.
Ok sorry.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:23 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Je hebt het over het ontstaan van het universum. Daarvoor was er helemaal niets. Geen ruimte-tijd, geen natuurwetten, en dus zeker geen causaliteit. Op die manier kan het ontstaan van het universum geen rationele reden hebben. En ik snap nog steeds niet waar je heen wilt. Maar vind het bijzonder flauw om zo aan het lijntje te worden gehouden.
ah wat liefquote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:16 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Een meisje wat zich met wetenschap bezighoudt....zucht....Die zijn er hier toch nog steeds te weinig ( ja Alicey, jouw vind ik ook lief
)
Of ben ik nou te seksistisch?
In ieder geval, de evolutietheorie wordt niet bewezen, want een natuurwetenschappelijke theorie kun je niet bewijzen. En ik zie inderdaad de evolutietheorie bijvoorbeeld ook als een volgende erkenning, dat een eventuele schepper zijn schepping volgens een logisch, herhalend patroon heeft geschapen. Maar die logica zegt natuurlijk niet dat er ook daadwerkelijk een schepper bestaat, want dat valt buiten de wetenschap.
Euj...ja, dat zou je logischerwijs wel verwachten. Maar zoals ik zei, logisch gezien kun je niks rationeels zeggen over de reden van het ontstaan van het universum! . Per definitie niet. Uitgaande van het Big-Bang model.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:28 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ok sorry.
Het universum is ontstaan. Alleen twee condities zijn mogelijk (sluitend): met oorzaak of zonder oorzaak, right?
Nou ja, dat zegt jouw menselijke redenatie, en die gaat uit van causaliteit, dus oorzaak-gevolg. Het gevolg is de evolutietheorie, dus moet er een oorzaak zijn. Zoiets kun je stellen voor de gehele schepping, met fysische wetten en alles erbij. Alleen het probleem is: voor die oorzaak moet je voor het ontstaan van het universum kijken, en daar gelden per definitie geen logische wetten meer: je kunt daar niks over zeggen ! Volgens jouw redenatie moet het begrip causaliteit ( of beter gezegt, het fysische fenomeen causaliteit zoals dat door mensen wordt waargenomen) ook al hebben bestaan voor het ontstaan van het universum.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:29 schreef iZiL het volgende:
[..]
Ik meen in 1999 heeft een stuk DNA van 15 nucleotides lang zichzelf spontaan gevormd.. Mijn conclusie; uit niets kan wél iets ontstaan.
Echter in mijn opinie er moet wel een hogere macht zijn geweest die de evolutie heeft geschapen..
Maar hoe kan dat dan geen toeval maar ook geen oorzaak ?quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:42 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ook voor Aslama: het heelal kan natuurlijk geen toeval zijn. Want er bestond niet zoiets als kansrekening voor de oerknal.
Het heelal kan ook geen reden hebben. Zelfde redenatie als hierboven. Causaliteit bestond nog niet.
Ik heb 2 pagina's terug iets gepost over die beginsingulariteit.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:45 schreef Aslama het volgende:
[..]
Maar hoe kan dat dan geen toeval maar ook geen oorzaak ?
Causaliteit geldt in ieder geval binnen het universum. Acausaliteit is per definitie buiten natuurkundige wetten. Het kan dus ook gelden buiten het universum om.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:53 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Het ontstaan van het universum heeft geen reden en is geen toeval, omdat je er causaal niks zinnigs over kunt zeggen. Als je denkt dat jij dat wel kunt, heb jij hele andere opvattingen over logica dan de wetenschappelijke wereld. Ik weet dat het tegenwoordig hip is om dat te hebben, maar op die manier blijven het religieuze opvattingen.
Wat is "acausaliteit"?quote:Op zaterdag 19 maart 2005 18:03 schreef Aslama het volgende:
[..]
Causaliteit geldt in ieder geval binnen het universum. Acausaliteit is per definitie buiten natuurkundige wetten. Het kan dus ook gelden buiten het universum om.
Waarom maakt je het zo ingewikkeld.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 20:57 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Wat is "acausaliteit"?
Als je causaliteit zelf bedoelt:
Causaliteit is een fysisch principe, dus het geldt zeker niet buiten het universum om. Zulke principes zijn buiten het universum gewoonweg betekenisloos. Waar haal jij je begrippen vandaan, als ik vragen mag?
En dus gaat acausaliteit zeker niet buiten het universum om; het is een redenatie die samenhangt met causaliteit. Dit wordt zo een wat onzinnige discussie, maar ik hoop dat je met me eens bent dat je buitenom het universum niks logisch/rationeels over het universum zelf kunt zeggen. Als je dat wel denkt, dan spreek je een flink stuk van de fysica tegen.quote:Op zondag 20 maart 2005 09:08 schreef Aslama het volgende:
[..]
Waarom maakt je het zo ingewikkeld.
causaal: met oorzaak (fysisch of niet, het geldt in het algemeen).
acausaal: zonder oorzaak
Rationaliteit heeft niet altijd met de fysica te maken, causaliteit ook niet. Bijv. implicatie is rationeel maar heeft niet altijd met de fysica te maken. Het geldt gewoon in het algemeen, dus ook buiten het universum om. Voorbeeld van causaliteit die niets met de fysica heeft te maken:quote:Op zondag 20 maart 2005 09:56 schreef Haushofer het volgende:
[..]
En dus gaat acausaliteit zeker niet buiten het universum om; het is een redenatie die samenhangt met causaliteit. Dit wordt zo een wat onzinnige discussie, maar ik hoop dat je met me eens bent dat je buitenom het universum niks logisch/rationeels over het universum zelf kunt zeggen. Als je dat wel denkt, dan spreek je een flink stuk van de fysica tegen.
Nou ja, het is maar net hoe je het bekijkt: ik vat causaliteit op als een fysisch grondbeginsel: alles heeft een reden en een oorzaak. Dat kun je nog verder onderbouwen, maar jouw trouwvoorbeeld valt daar dan natuurlijk ook onder. Maar het probleem hier is, dat de algemene rel.theorie voorspelt dat het heelal in een singulariteit is begonnen. En dat is een fysische opvatting. Misschien drukte ik me wat te eng uit, maar causaliteit en rationaliteit zijn wel gebonden aan bepaalde regels.quote:Op zondag 20 maart 2005 10:23 schreef Aslama het volgende:
[..]
Rationaliteit heeft niet altijd met de fysica te maken, causaliteit ook niet. Bijv. implicatie is rationeel maar heeft niet altijd met de fysica te maken. Het geldt gewoon in het algemeen, dus ook buiten het universum om. Voorbeeld van causaliteit die niets met de fysica heeft te maken:
A en B gaan met elkaar trouwen omdat ze elkaar lief vinden. De reden/oorzaak waarom ze met elkaar trouwen is omdat ze elkaar lief vinden. Deze causaliteit heeft niet met de fysica te maken, net als het voorbeeld van de implicatie in mijn eerdere post.
Causalitet en rationaliteit zijn geen fysische begrippen.
De regels hoeven niet altijd de fysisce toch?quote:Op zondag 20 maart 2005 10:29 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nou ja, het is maar net hoe je het bekijkt: ik vat causaliteit op als een fysisch grondbeginsel: alles heeft een reden en een oorzaak. Dat kun je nog verder onderbouwen, maar jouw trouwvoorbeeld valt daar dan natuurlijk ook onder. Maar het probleem hier is, dat de algemene rel.theorie voorspelt dat het heelal in een singulariteit is begonnen. En dat is een fysische opvatting. Misschien drukte ik me wat te eng uit, maar causaliteit en rationaliteit zijn wel gebonden aan bepaalde regels.
Nou ja, ik geloof wel dat je zulk soort zaken via de fysica moet gaan beredeneren, zoals zoveel zaken. Ik begrijp ongeveer wat het oerknalmodel inhoudt, ben een beetje op de hoogte van de algemene relativiteitstheorie, en die 2 theorieen vertellen mij dat er voor de oerknal niets zinnigs is te zeggen over het universum. Tuurlijk, dat zijn modellen. Maar ik hou het voor mezelf graag fysisch. Je kunt ook andere redenaties aanhouden, maar dan is het niet meer wetenschappelijk. Je zou dan bijvoorbeeld de religieuze kant op kunnen gaan. Op die manier kun je voor jezelf "bewijzen" dat God bestaat, maar dat is voor jezelf. Het zou nooit in een model of theorie passen. En wederom, dat hoeft ook niet. Zolang je dan maar niet pretendeert dat het wel wetenschap is.quote:Op zondag 20 maart 2005 10:34 schreef Aslama het volgende:
[..]
De regels hoeven niet altijd de fysisce toch?
Dus volgens jou is rationeel per definitie fysisch. Implicatie is rationeel maar niet fysisch.quote:Op zondag 20 maart 2005 10:39 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nou ja, ik geloof wel dat je zulk soort zaken via de fysica moet gaan beredeneren, zoals zoveel zaken. Ik begrijp ongeveer wat het oerknalmodel inhoudt, ben een beetje op de hoogte van de algemene relativiteitstheorie, en die 2 theorieen vertellen mij dat er voor de oerknal niets zinnigs is te zeggen over het universum. Tuurlijk, dat zijn modellen. Maar ik hou het voor mezelf graag fysisch. Je kunt ook andere redenaties aanhouden, maar dan is het niet meer wetenschappelijk.
Ik denk dat het beter is om van dat religieuze issue af te blijven. Ik ga hier in de causaliteit helemaal niet uit van een religie. Waar leidt je dat af dat ik dat aan het doen ben.quote:Je zou dan bijvoorbeeld de religieuze kant op kunnen gaan. Op die manier kun je voor jezelf "bewijzen" dat God bestaat, maar dat is voor jezelf. Het zou nooit in een model of theorie passen. En wederom, dat hoeft ook niet. Zolang je dan maar niet pretendeert dat het wel wetenschap is.
Euj...nergens. Ik geef alleen een alternatieve zienswijze. Maar ik kan me herinneren dat je in het begin van het topic nogal es met religieuze onderbouwingen kwam, vandaar.quote:Ik denk dat het beter is om van dat religieuze issue af te blijven. Ik ga hier in de causaliteit helemaal niet uit van een religie. Waar leidt je dat af dat ik dat aan het doen ben.
Ik zie het zo: als het in strijd is met de huidige theorieen, zie ik het niet als rationeel. Een voorbeeld kan zijn dat iemand stelt " men kan sneller dan het licht". Ik zeg dan: "ok, dat is in strijd met de relativiteitstheorie. Toon maar aan waarom volgens jou we sneller dan het licht kunnen". Als er dan geen onderbouwing komt, zie ik zo'n uitspraak als onlogisch. Dus op die manier heb je gelijk. Misschien vind je het een wat flauw voorbeeld, maar in mijn ogen is dit geval niet anders: de algemene relativiteitstheorie zegt dat er voor&tijdens de oerknal er een probleem is in je model, en als er niet iets anders aannemelijks komt, hou ik dat aan.quote:Dus volgens jou is rationeel per definitie fysisch. Implicatie is rationeel maar niet fysisch
Het grappige is dat ze op die big-bang zijn gekomen doordat het proces waarin een massa instort tot een singulariteit tijdssymmetrisch is. Je kunt dus ipv object-->singulariteit ook singulariteit-->object krijgen, om het maar even kortdoordebocht neer te zetten. Dat idee is uitgewerkt, en resulteerde in de BB-theorie, die hele mooie voorspellingen doet over bijvoorbeeld de verdeling van waterstof/helium in het universum. En die uitspraken komen mooi overeen met wat gemeten wordt.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:16 schreef Alicey het volgende:
Een gedachte die nu ineens wel in mij opkomt.. Een eventuele big bang is geen logisch gevolg voor dit universum, maar zou de mogelijkheid er zijn dat op een ander niveau de big bang gewoon het simpele gevolg is van iets, en dat in dat andere niveau dit logisch te volgen is?
Hoewel ik het antwoord eigenlijk ook wel weet...![]()
Ik snap niet waarom je telkens maar met de fysische dimensie van causaliteit kom. Ik heb toch een voorbeeld gegeven waaruit blijkt dat causaliteit meer dan dat is. De oorzaak of toeval van de oerknal is niet te beschrijven door de fysica en daarom niet rationeel, zeg je. Zo beperkt je je toch heel erg in je rationeliteit ? Je zoekt de rationele antwoorden steeds in de fysica terwijl rationaliteit niet altijd fysisch te beschrijven is.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:03 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik zie het zo: als het in strijd is met de huidige theorieen, zie ik het niet als rationeel. Een voorbeeld kan zijn dat iemand stelt " men kan sneller dan het licht". Ik zeg dan: "ok, dat is in strijd met de relativiteitstheorie. Toon maar aan waarom volgens jou we sneller dan het licht kunnen". Als er dan geen onderbouwing komt, zie ik zo'n uitspraak als onlogisch. Dus op die manier heb je gelijk. Misschien vind je het een wat flauw voorbeeld, maar in mijn ogen is dit geval niet anders: de algemene relativiteitstheorie zegt dat er voor&tijdens de oerknal er een probleem is in je model, en als er niet iets anders aannemelijks komt, hou ik dat aan.
Haha, nee hoor. Daar hoef je niet over in te zittenquote:Op zondag 20 maart 2005 11:23 schreef MarMar het volgende:
vergeet je niet te leven terwijl je probeert uit te vogelen hoe het komt en waarom je leeft?
Ik begrijp heel goed waar je heen wilt. Je trouwvoorbeeld is niet "fysisch" te beschrijven, op die manier dat je het niet exact kunt formuleren. Waarom mensen bijvoorbeeld als een blok voor elkaar vallen is niet fysisch te begrijpen, en dat is maar beter zoquote:Op zondag 20 maart 2005 11:26 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ik snap niet waarom je telkens maar met de fysische dimensie van causaliteit kom. Ik heb toch een voorbeeld gegeven waaruit blijkt dat causaliteit meer dan dat is.
De oorzaak of toeval van de oerknal is niet te beschrijven door de fysica en daarom niet rationeel, zeg je. Zo beperkt je je toch heel erg in je rationeliteit ? Je zoekt de rationele antwoorden steeds in de fysica terwijl rationaliteit niet altijd fysisch te beschrijven is.
Ik ben wel benieuwd naar je antwoord ..quote:Op zondag 20 maart 2005 11:16 schreef Alicey het volgende:
Hoewel ik het antwoord eigenlijk ook wel weet...![]()
Het zou natuurlijk kunnen, maar vanuit onze optiek kunnen we daar niets mee, omdat we het eventuele grotere geheel niet kunnen waarnemen.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:34 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd naar je antwoord ..
Precies, de wetenschap is niet alleen de fysica. Als je de eventuele oorzaak van de oerknal kan kan afleiden met andere wetenschap (causaliteit, implicatie enz.) dan is dat rationeel.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:11 schreef Frezer het volgende:
Rationaliteit en implicatie hoeven inderdaat niet fysisch te zijn, denk maar aan de sociale wetenschappen. In de natuurkunde zijn ze dat per defenitie wel lijkt me.
Het probleem is, Aslama, dat je een hypothese op moet stellen over de "aanstichter" van de oerknal, die wetenschappelijk te testen is. Als dat niet mogelijk is heb je niets aan je hypothese, en is deze niet rationeel.
Wat bedoel je met 'waarnemen'?quote:Op zondag 20 maart 2005 11:36 schreef Alicey het volgende:
[..]
Het zou natuurlijk kunnen, maar vanuit onze optiek kunnen we daar niets mee, omdat we het eventuele grotere geheel niet kunnen waarnemen.
Misschien drukte ik me wat te kortzichtig uit. Maar ej, ik benader nou eenmaal graag zaken fysischquote:Op zondag 20 maart 2005 11:11 schreef Frezer het volgende:
Rationaliteit en implicatie hoeven inderdaat niet fysisch te zijn, denk maar aan de sociale wetenschappen. In de natuurkunde zijn ze dat per defenitie wel lijkt me.
En uitgaande van de huidige modellen is dit onmogelijk.quote:Het probleem is, Aslama, dat je een hypothese op moet stellen over de "aanstichter" van de oerknal, die wetenschappelijk te testen is. Als dat niet mogelijk is heb je niets aan je hypothese, en is deze niet rationeel.
Bedoel je fysische modellen?quote:Op zondag 20 maart 2005 11:33 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik begrijp heel goed waar je heen wilt. Je trouwvoorbeeld is niet "fysisch" te beschrijven, op die manier dat je het niet exact kunt formuleren. Waarom mensen bijvoorbeeld als een blok voor elkaar vallen is niet fysisch te begrijpen, en dat is maar beter zoMaar ik redeneer vanuit de fysische modellen die ik begrijp. Dat noem ik wetenschappelijk. Misschien beperk ik mezelf hierin wel, maar dat is nou eenmaal wat ik doe: natuurkunde. Ik sta best open voor andere ideeen, maar ik probeer ze altijd te vergelijken met de theoretische modellen die beschikbaar zijn.
quote:De modellen beschrijven op een behoorlijke manier de evolutie van het universum, dus zijn ze voor mij waardevol. Maar ik zie ze echt niet als een "absolute waarheid" ofzo, laat dat ff duidelijk zijn
Ja.quote:Bedoel je fysische modellen?
0 bestaat dan ook conceptueel. Fysisch bestaat het niet.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:52 schreef SingleCoil het volgende:
Waarneembaarheid is geen voorwaarde voor bestaan. Ik heb nog nooit 0 waargenomen, waarvan ik het bestaan toch aanneem.
Mensen kunnen uit liefde trouwen. De bewering is juist, maar kan je dat "zien" met je zintuigen of meetapparatuur? 'Dat ze elkaar liefhebben' niet toch? Maar het kan waar zijn.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:47 schreef Alicey het volgende:
[..]
Het zintuigelijk of door middel van meetapparatuur kunnen "zien".
Ja en nee.. Liefde kun je waarnemen als hersensignalen. Liefde is echter ook iets wat niet de kwalificeren is, je kunt niet aantonen wat de geliefden werkelijk ervaren. In die zin valt er dus niets zinnigs over te zeggen.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:55 schreef Aslama het volgende:
[..]
Mensen kunnen uit liefde trouwen. De bewering is juist, maar kan je dat "zien" met je zintuigen of meetapparatuur? 'Dat ze elkaar liefhebben' niet toch? Maar het kan waar zijn.
Dat is het verschil tussen wiskunde en natuurkunde. Een perfecte cirkel bestaat fysisch ook niet, oneindig niet, etc.....quote:Op zondag 20 maart 2005 11:52 schreef SingleCoil het volgende:
Waarneembaarheid is geen voorwaarde voor bestaan. Ik heb nog nooit 0 waargenomen, waarvan ik het bestaan toch aanneem.
Ik denk niet dat je dat doet. Stel dat je happy voelt. Dit kan je niet met een fysisch model beschrijven maar dat voel je wel, negeer je die ook?quote:
Ik denk wel dat je bepaalde chemische verbindingen kunt waarnemen of bepaalde hormonen of andere chemische stoffen in het bloed. De maandelijkse periode bij vrouwen is ook gewoon bepaald door de hormoonspiegelquote:Op zondag 20 maart 2005 12:01 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ik denk niet dat je dat doet. Stel dat je happy voelt. Dit kan je niet met een fysisch model beschrijven maar dat voel je wel, negeer je die ook?
Welkom in WFL.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:02 schreef MarMar het volgende:
ik denk dat mensen veel dingen ook wel dood analiseren..
Er zijn aanwijzingen, maar niet echt harde feiten. Dat maakt je eigen ervaringen er overigens niet minder om.quote:het is overigens heel vaak wel zichtbaar dat mensen van elkaar houden, het zijn alleen wat subtielere signaaltjes dan de in kaders te omvatten feiten en je moet er oog voor hebben.
Dat de liefde bestaat is toch iets zinnigs. Want mensen doen sommige dingen uit liefde, dus de liefde bestaat. De existentie is toch iets zinnigs?quote:Op zondag 20 maart 2005 11:57 schreef Alicey het volgende:
[..]
Liefde is echter ook iets wat niet de kwalificeren is, je kunt niet aantonen wat de geliefden werkelijk ervaren. In die zin valt er dus niets zinnigs over te zeggen.
Liefde is wellicht zinniger dan wel te meten en te bewijzen feiten van het leven.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:06 schreef Aslama het volgende:
[..]
Dat de liefde bestaat is toch iets zinnigs. Want mensen doen sommige dingen uit liefde, dus de liefde bestaat. De existentie is toch iets zinnigs?
dank jequote:
volgens mij gaan we nu een beetje offtopic, maar liefde is goed voor de genen. zorgen voor nageslacht enzo. verliefdheid is het signaal van je lichaam om dicht bij iemand te blijven zodat je je kunt voortplanten. de daarop volgende liefde is een stukje gewenning, een stukje zekerheid voor jezelf. de analyse van liefde doet er niets aan af dat het leuk kan zijn natuurlijk.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:06 schreef Aslama het volgende:
[..]
Dat de liefde bestaat is toch iets zinnigs. Want mensen doen sommige dingen uit liefde, dus de liefde bestaat. De existentie is toch iets zinnigs?
Dat lijkt me wishfull thinking, op z'n best een drogredenering die door fysici op gehangen wordt om hun vak bestaansrecht te geven , en in ieder geval zonder enige onderbouwing of bewijs ook niet aannemelijk.quote:Op zondag 20 maart 2005 11:59 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dat is het verschil tussen wiskunde en natuurkunde. Een perfecte cirkel bestaat fysisch ook niet, oneindig niet, etc.....
Nee, natuurlijk niet. Maar daarvan heb ik ook helemaal niet de behoefte om dat uitvoerig te analyseren. En er zijn geen fysische modellen voor om mee te vergelijken ( godzijdank niet zeg )quote:Op zondag 20 maart 2005 12:01 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ik denk niet dat je dat doet. Stel dat je happy voelt. Dit kan je niet met een fysisch model beschrijven maar dat voel je wel, negeer je die ook?
Nee hoor, dit is een gevolg van de gebieden die beide disciplines beschrijven. Ik begrijp niet helemaal wat dat met drogredenatie heeft te maken. Maar dat wordt lichtelijk offtopic.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:10 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Dat lijkt me wishfull thinking, op z'n best een drogredenering die door fysici op gehangen wordt om hun vak bestaansrecht te geven , en in ieder geval zonder enige onderbouwing of bewijs ook niet aannemelijk.
Heb je enige vorm van onderbouwing, al is het maar om het minder onaannemelijk te maken ?
Leven zelf is ervaren, en dat houdt ook in hypocriet zijn, je laten leiden door intuitie en emoties, datgene doen wat niet in de verwachting ligt, vallen en opstaan, onzeker zijn, en meer van die dingen die niet rationeel en analytisch zijn.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:09 schreef MarMar het volgende:
[..]
dank jeik hou het bij mijn levensfilosofie die voortkomt uit niet TE veel analiseren en durven ervaren
"Happy" is een abstract begrip in tegenstelling tot fysisch. Gevoel is per definitie niet fysisch. Is geen materie of energie.Gevoel heeft wel invloed op het fysieke lichaam (hormonen en zo), maar op zichzelf geen fysisch begrip.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:02 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
Ik denk wel dat je bepaalde chemische verbindingen kunt waarnemen of bepaalde hormonen of andere chemische stoffen in het bloed. De maandelijkse periode bij vrouwen is ook gewoon bepaald door de hormoonspiegel
Eigenlijk vind ik dat best raar, mensen willen dit soort dingen wel analyseren en verklaren, maar de dingen die belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld hoe word je happy en waar word je happy van zijn dan weer minder belangrijk terwijl je daar wel invloed op kan uitoefenen en op de geschiedenis van hoe de wereld is ontstaan niet.. noch zal de uitkomst van die analyse je leven veranderen terwijl wel of niet happy zijn of in staat zijn om happy te worden en liefde te ervaren dat in een niet geringe mate wel doen..quote:Op zondag 20 maart 2005 12:11 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk niet. Maar daarvan heb ik ook helemaal niet de behoefte om dat uitvoerig te analyseren. En er zijn geen fysische modellen voor om mee te vergelijken ( godzijdank niet zeg )
Voor de oerknal en de evolutie van het universum wel.
Ej, dat is niet onbelangrijk, het is gewoon niet het vakgebied waar ik over ga. Anders was ik wel psychologie gaan studeren ofzo.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:15 schreef MarMar het volgende:
[..]
Eigenlijk vind ik dat best raar, mensen willen dit soort dingen wel analyseren en verklaren, maar de dingen die belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld hoe word je happy en waar word je happy van zijn dan weer minder belangrijk terwijl je daar wel invloed op kan uitoefenen en op de geschiedenis van hoe de wereld is ontstaan niet.. noch zal de uitkomst van die analyse je leven veranderen terwijl wel of niet happy zijn of in staat zijn om happy te worden en liefde te ervaren dat in een niet geringe mate wel doen..
Voor jezelf niet nee, maar voor wie wel eigenlijk?quote:Op zondag 20 maart 2005 12:13 schreef Alicey het volgende:
[..]
Leven zelf is ervaren, en dat houdt ook in hypocriet zijn, je laten leiden door intuitie en emoties, datgene doen wat niet in de verwachting ligt, vallen en opstaan, onzeker zijn, en meer van die dingen die niet rationeel en analytisch zijn.
Het deel van het leven wat we vast kunnen leggen is echter gevangen in de wetenschap, en daar kijken we juist weer analytisch.. Dat kan allemaal het leven makkelijker maken, maar voor leven zelf heb je er allemaal niets aan.
In het algemeen kan het leven makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de medische wetenschappen.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:16 schreef MarMar het volgende:
[..]
Voor jezelf niet nee, maar voor wie wel eigenlijk?
Maar de eventuele oorzaak van de oerknal kan je toch niet fysisch beschrijven. En als ik met causaliteit wel of geen oorzaak ervan zou kunnen aantonen dan is het rationeel. Causaliteit is geen fysisch begrip.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:11 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk niet. Maar daarvan heb ik ook helemaal niet de behoefte om dat uitvoerig te analyseren. En er zijn geen fysische modellen voor om mee te vergelijken ( godzijdank niet zeg )
Voor de oerknal en de evolutie van het universum wel.
ehm, nee zie ik niet echt.. wel wat dingen uit het verleden betreft, maar niet wat het al dan niet bewijzen van de oerknal betreft.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:21 schreef Alicey het volgende:
[..]
In het algemeen kan het leven makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de medische wetenschappen.
dat is een beetje kip of ei, zorg het gevoel voor de fysische verandering in je lichaam, of zorgt de fysische verandering op basis van een prikkel voor het gevoelquote:Op zondag 20 maart 2005 12:14 schreef Aslama het volgende:
[..]
"Happy" is een abstract begrip in tegenstelling tot fysisch. Gevoel is per definitie niet fysisch. Is geen materie of energie.Gevoel heeft wel invloed op het fysieke lichaam (hormonen en zo), maar op zichzelf geen fysisch begrip.
Ok. Gevoel en verandering in fysieke lichaam beïnvloeden elkaar. Je kan zeggen dat het gevoel voor verandering in het lichaam zorgt of andersom. Maar ze zijn twee verschillende.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:24 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
dat is een beetje kip of ei, zorg het gevoel voor de fysische verandering in je lichaam, of zorgt de fysische verandering op basis van een prikkel voor het gevoel![]()
ik denk het tweede.
oke, je hebt de prikkel en je hebt het gevoel, dat zijn dan misschien vaste gegevens...quote:Op zondag 20 maart 2005 12:29 schreef Aslama het volgende:
[..]
Ok. Gevoel en verandering in fysieke lichaam beïnvloeden elkaar. Je kan zeggen dat het gevoel voor verandering in het lichaam zorgt of andersom. Maar ze zijn twee verschillende.
Eenvoudiger dan: waarom zou oneindig fysisch niet bestaan ?quote:Op zondag 20 maart 2005 12:12 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee hoor, dit is een gevolg van de gebieden die beide disciplines beschrijven. Ik begrijp niet helemaal wat dat met drogredenatie heeft te maken. Maar dat wordt lichtelijk offtopic.
zwaartekracht is wel ietsjes meetbaarder en in cijfertjes uit te drukken, da's wel een wezenlijk verschil.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:36 schreef SingleCoil het volgende:
...en wat is er eigenlijk fysischer aan zwaartekracht dan aan liefde ?
En dit is nog niet weerlegdquote:Op zaterdag 19 maart 2005 17:28 schreef Aslama het volgende:
[..]
Het universum is ontstaan. Alleen twee condities zijn mogelijk (sluitend): met oorzaak of zonder oorzaak, right?
Leuke vraag, het wordt ook wel regelmatig met elkaar vergeleken.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:36 schreef SingleCoil het volgende:
...en wat is er eigenlijk fysischer aan zwaartekracht dan aan liefde ?
Vanuit eventueel bewijs daarvoor of daartegen vloeien weer een hoop andere dingen.. Als je alles gaat natrekken, zul je ook vinden dat alles wat de wetenschap ondervindt ook op elkaar is gebaseerd. Alles is in feite een geheel.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:23 schreef MarMar het volgende:
[..]
ehm, nee zie ik niet echt.. wel wat dingen uit het verleden betreft, maar niet wat het al dan niet bewijzen van de oerknal betreft.
ik kan net zo gemakkelijk in cijfers uitdrukken van hoeveel meisjes ik houdt als hoeveel zaartekracht ik ondervind, dus dat ik onzin, en bovendien weing wezenlijk lijkt me. Ik kan daarentegen allehanden typen van liefde onderscheiden en maar 1 zwaartekracht. Liefde lijkt me dus veel fysieker dan zwaartekracht.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:42 schreef MarMar het volgende:
[..]
zwaartekracht is wel ietsjes meetbaarder en in cijfertjes uit te drukken, da's wel een wezenlijk verschil.
Net zo bewijsbaar als big bang, of het bestaan van de achterkant van de zonquote:maar oneindig.. hoe wil je iets oneindigs in iets vasts uitdrukken, lijkt me nogal onmogelijk en ook niet te bewijzen
Doe niet zo moeilijk, ik ben geen intellectueelquote:Op zondag 20 maart 2005 12:44 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Als je me een werkbare definitie van 'oorzaak' geeft kan ik er misschien iets mee
idd niet bewijsbaar.. en hoe kan je houden van op zich cijfers geven? Ik hou 9 van die en 7 van die?? Dan zijn er ook nog tig verschillende soorten van liefde, waarvan naar mijn mening maar 1 mogelijk echt onvoorwaardelijk (ja, ik ben mamma) en dan ook nog een aantal mensen van wie ik wel evenveel maar niet hetzelfde houd.. niet meetbaar.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:48 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
ik kan net zo gemakkelijk in cijfers uitdrukken van hoeveel meisjes ik houdt als hoeveel zaartekracht ik ondervind, dus dat ik onzin, en bovendien weing wezenlijk lijkt me. Ik kan daarentegen allehanden typen van liefde onderscheiden en maar 1 zwaartekracht. Liefde lijkt me dus veel fysieker dan zwaartekracht.
[..]
Net zo bewijsbaar als big bang, of het bestaan van de achterkant van de zon
Uitgaande van mijn begrip van 'universum', als zijnde alles wat er is, en uitgaande van de gegeven definitie van 'oorzaak', is het universum zonder oorzaak ontstaan, omdat de noodzakelijke omstandigheid niet bestaan kan hebben voordat het universum bestond. Het universum ontstond dus zonder oorzaak. Als het al ontstond, waarvoor ik nog geen enkel goed argument gehoord heb. Mijn stelling is dat het universum altijd bestaan heeft en ook altijd zal blijven bestaan.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:48 schreef Aslama het volgende:
[..]
Doe niet zo moeilijk, ik ben geen intellectueel
Maar goed hier paste ik het:
oor·zaak (de ~ (v.), -zaken)
1 omstandigheid die noodzakelijk en voldoende is om een zeker gevolg te hebben <=> gevolg
Omdat dat alle behoudswetten zou tegen spreken. En zou er een heel stuk fundament wegdonderen.quote:Op zondag 20 maart 2005 12:36 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Eenvoudiger dan: waarom zou oneindig fysisch niet bestaan ?
Zwaartekracht kun je in een veld uitdrukken, de hoeveelheid zwaartekracht kun je quantitatief afmeten, zwaartekracht is subjectief meetbaar, zwaartekracht is mathematisch gemodelleerd, etc....quote:Op zondag 20 maart 2005 12:36 schreef SingleCoil het volgende:
...en wat is er eigenlijk fysischer aan zwaartekracht dan aan liefde ?
Waarom?quote:Op zondag 20 maart 2005 12:54 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Uitgaande van mijn begrip van 'universum', als zijnde alles wat er is, en uitgaande van de gegeven definitie van 'oorzaak', is het universum zonder oorzaak ontstaan, omdat de noodzakelijke omstandigheid niet bestaan kan hebben voordat het universum bestond.
Vind je de bigbang helemaal geen goed argument?quote:Het universum ontstond dus zonder oorzaak. Als het al ontstond, waarvoor ik nog geen enkel goed argument gehoord heb. Mijn stelling is dat het universum altijd bestaan heeft en ook altijd zal blijven bestaan.
Dan moet je mijn posts nog maar es doorlezen, dit heb ik fysisch gezien weerlegt. Wat jij daar mee doet is jouw keus.quote:
Komt tie:quote:Op zondag 20 maart 2005 12:59 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dan moet je mijn posts nog maar es doorlezen, dit heb ik fysisch gezien weerlegt. Wat jij daar mee doet is jouw keus.
quote:Op zondag 20 maart 2005 12:11 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk niet. Maar daarvan heb ik ook helemaal niet de behoefte om dat uitvoerig te analyseren. En er zijn geen fysische modellen voor om mee te vergelijken ( godzijdank niet zeg )
Voor de oerknal en de evolutie van het universum wel.
quote:Op zondag 20 maart 2005 12:21 schreef Aslama het volgende:
[..]
Maar de eventuele oorzaak van de oerknal kan je toch niet fysisch beschrijven. En als ik met causaliteit wel of geen oorzaak ervan zou kunnen aantonen dan is het rationeel. Causaliteit is geen fysisch begrip.
quote:Op zondag 20 maart 2005 12:54 schreef SingleCoil het volgende:
[..]
Uitgaande van mijn begrip van 'universum', als zijnde alles wat er is, en uitgaande van de gegeven definitie van 'oorzaak', is het universum zonder oorzaak ontstaan, omdat de noodzakelijke omstandigheid niet bestaan kan hebben voordat het universum bestond.
quote:Waarom?
Ja prima, maar als zo'n redenatie de relativiteitstheorie weerspreekt, zeg ik dat het geen wetenschap meer is.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |