quote:
De reden dat genoemd waarschuwingssysteem geen alarm heeft afgegeven voor de beving van 26-12 is omdat dit systeem zich richt op de pacifische oceaan. Het bestaat al ruim 50 jaar en heeft al vele levens gered maar de beving van de 26e bracht geen gevaar voor tsunamis in de pacifische oceaan met zich mee.
Een vergelijkbaar systeem voor de Indische Oceaan ontbreekt. Tsunamis zijn een zeldzaamheid in de Indische Oceaan alhoewel de recente gebeurtenissen er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat er wel een dergelijk systeem zal komen.
De reden dat de aardbeving van 23 dec. ten zuidwesten van Nieuw Zeeland geen waarschuwing met zich meebracht was omdat de breuklijn hier bestaat uit platen die langs elkaar heen schuiven. Dit leidt in het algemeen niet tot tsunamis omdat bij aardbevingen langs deze breuklijnen de zeebodem niet wordt opgetild, i.e. er is geen verticale beweging. De breuklijn ten westen van Sumatra bestaat uit de ene plaat die onder de andere schuift. Bij bevingen langs deze breuklijnen is meestal wel sprake van een verticale beweging van de zeebodem waardoor een enorme hoeveelheid water een stukje wordt opgetild, dit leidt tot tsunamis.
[miereneuker modus]
CherrymoonTraxx, het spijt me maar ik kan er niet tegen als mensen feitelijke onjuistheden posten en dan ook nog eens zonder bronvermelding o.i.d.
De zwaarste aardbeving ooit gemeten was de beving van 22 mei 1960 ten westen van chil, met een kracht van 9,5 op de schaal van Richteri. De aardbeving veroorzaakte o.a. 138 doden door tsunamis in Japan, check een wereldkaart om te kijken hoeveel duizenden en duizenden kilometers ver weg dat is.
Link naar de 10 zwaarste gemeten aardbevingen door de seismografische dienst van de VS, inclusief beschrijvingen van deze aardbevingen.
[/miereneuker modus]