abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 6 december 2004 @ 17:34:18 #1
106546 PanPan
Zlatan-frituurpan
pi_23802389
Ik zou graag eens ouderwetse erwtensoep à la oma willen maken, maar ik vind op internet alleen maar hippe varianten.
Dus: Wie kan mij helpen aan een authentiek erwtensoep-recept?
Dan zal zo de straatverlichting wel aan gaan...
pi_23803221
Ehhh....oma misschien??
pi_23803238
ik kan je niet helpen, maar erwtensoep is wel lekker
pi_23803270
erwtensoep is vettt lekkerrrr
Even a broken clock is right twice a day.
pi_23803778
Deze erwtensoep heb ik vorige week gemaakt en het was echt super!

Je hebt nodig:
300 gram groene erwten
200 gram spliterwten
3 liter water
500 gram varkenskrabbetjes
1 varkenspoot of varkensknieschijf
250 gram kinnebakspek
zout of bouillontabletten
4 preien
1 flinke knolselderij
2 flinke bossen bladselderij
2 rookworsten

Bereiden:
* Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook).
* Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur.
* Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveer 2 uur tegen de kook aan.
* Schuim regelmatig af.
* Voeg zout of de bouillontabletten toe, de gewassen, in stukken gesneden prei en knolselderij,
laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur.
* Haal met een schuimspaan vlees en spek uit de soep.
* Haal de botjes eruit en doe het vlees terug in de soep.
* Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel de zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar
het om later bij de soep op roggebrood te serveren.
* Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn, laat de soep op een laag
pitje doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan
ontstaat.
* Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuig is, de fijngesneden bladselderij erdoor,
daarmee mag je best royaal zijn.
* De erwtensoep is nu klaar.
* Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen, vooral niet koken!
* Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die aan de soep toe.
* Serveren met roggebrood.
© http://www.receptenzoeker.nl/
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
http://www.kuleuven.be
  maandag 6 december 2004 @ 19:20:38 #6
106546 PanPan
Zlatan-frituurpan
pi_23804492
Dank je! *likkebaard*
Dan zal zo de straatverlichting wel aan gaan...
  maandag 6 december 2004 @ 21:33:22 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_23807442
Echte erwtensoep moet je een dag laten staan dan is ie dikker en veel lekkerder.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 6 december 2004 @ 21:37:37 #8
64019 crew  foton
__--*--__
pi_23807539
quote:
Op maandag 6 december 2004 21:33 schreef Martijn_77 het volgende:
Echte erwtensoep moet je een dag laten staan dan is ie dikker en veel lekkerder.
Zo dik dat je lepel er rechtop in blijft staan!
  maandag 6 december 2004 @ 22:49:54 #9
106856 MociN
Live your own legend
pi_23809115
Zoals mijn moeder erwtensoep kan maken die is echt perfect! En ja daar kan een lepel in rechtop blijven staan haha!
pi_23810262
ik verkoop erwtensoep...en die is echt onwijs lekker!
voor de westlanders onder ons, van den ende...wie kent ze niet

die is net zo lekker als eigengemaakte, alleen een stuk makkelijker...

vanavond weer op
pi_23810331
Ok, mijn erwtensoep recept (zonder kinnebakken en knieschijven)

Je haalt een zakje/pakje spliterwten in de supermarkt.
Die spliterwten doe je in een pan met een litertje of 2 water en dat breng je aan de kook.
Doe er een karbonade bij (of ander vlees)
Laat dit een uurtje koken (let wel op dat het niet doorkookt, want dan kun je je fornuis zeker schoonmaken!!!) in het gezelschap van een gesneden prei, een paar uien en wat winterpeen in stukjes.
Vervolgens haal je het vlees eruit, roer je je pan eens goed door, gooi je er nog een rookworst in en wat bouillonblokjes of een zakje groentesoep (ja, de puristen zullen er van gruwelen) en je hebt hele lekkere erwtensoep.
  dinsdag 7 december 2004 @ 14:39:26 #13
46114 DzjieDub
M'n initialen, wat doe je
pi_23820597
Gewone spliterwten van de Appie of zo (merk "Silva"). Voor 500 gram spliterwten, 2,5 liter water opzetten met drie à vier bouillonblokjes. Terwijl het water warm aan het worden is, de spliterwten goed wassen in een zeef.
Gewassen erwten in de pan, wat schouderkarbonades erbij, deksel erop, vuur zacht draaien en rustig een uurtje iets nuttigs gaan doen. Na uurtje terug komen, karbonades eruit en in kleine hapklare brokken snijden. Paar aardappels schillen en in blokjes snijden, en erbij doen. Evenals een paar uien (naar smaak). En een pakje erwtensoepgroente. Peen hoeft voor mij niet maar er zijn mensen die beweren het lekker te vinden.
Half uurtje verder laten sudderen. Na half uurtje rookworst erbij mikken, eventueel - zoals ik altijd doe - in gehalveerde plakjes gesneden. Nog een half uurtje laten doorpruttelen en ondertussen het vocht dat bij wijze van verwachting uit je mondhoeken is gedropen en een plas op de grond heeft gevormd opdweilen. Diepe borden klaarzetten, eventueel wat brood of roggebrood erbij serveren en je kunt aan 't eten.
Erwtensoep kun je redelijk goed invriezen maar wordt na ontdooien wel wat meliger dan wanneer je dat niet doet.
De cursus "Omgaan met teleurstellingen" gaat vandaag helaas niet door
pi_23828251
Geen aardappels maar knolselderij maakt het voor mij echte erwtensoep... peen erdoor vind ik ook niet 'horen'.
Maar ik denk dat iedereen toch wel zijn eigen versie heeft...
pi_23829212
ik heb er juist met aardappels en knolselderij en helaas voor jou wendy-tje, ook een winterwortel
Ga je mee buiten spelen?
Soms verdwaal ik in een draak
101 doelen omdat het kan
en iets met een loodgieter..
  woensdag 8 december 2004 @ 11:38:49 #16
92279 N.icka
Windforce 11
pi_23829254
Is erwtsenoep eigenlijk calorierijk ?
pi_23829354
quote:
Op woensdag 8 december 2004 11:36 schreef nectarientje het volgende:
ik heb er juist met aardappels en knolselderij en helaas voor jou wendy-tje, ook een winterwortel
haha, dan kom ik geen erwtensoep bij je eten
  woensdag 8 december 2004 @ 12:00:02 #18
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_23829626
quote:
Op woensdag 8 december 2004 11:38 schreef N.icka het volgende:
Is erwtsenoep eigenlijk calorierijk ?
Jazeker Goeie winterkost dus.
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')