FOK!forum / Culinesse ą gogo / Alioli
Gwendolinemaandag 22 november 2004 @ 10:05
Goedemorgen,
Al meerdere keren heb ik geprobeerd die overheerlijke alioli te maken, maar het mislukt elke keer. Ik doe het volgens een recept uit een tapasboek. Knoflookteentjes fijnpletten in een vijzel, mosterd erbij en 2 eidooiers en dan druppeltje voor druppeltje de olijf-olie erbij kloppen (halve liter in totaal).
Ik houd er een lamme arm aan over, maar de saus zelf smaakt te scherp en de olie-achtig. Uiteraard kun je hem ook maken van kant-en-klare mayo, maar ik vind het juist leuk om hem helemaal zelf te maken. Heb je misschien tips???!!! Alvast bedankt!
Oblivionmaandag 22 november 2004 @ 10:07
Maak je eerst de mayo, en dan de ingredienten die je er eigenlijk nog aan toe moet voegen, later?
Eightballmaandag 22 november 2004 @ 10:09
Knoflook bedruipen met wat olie en in folie doen. In ca. 40 min. roosteren of tot zacht. Teentjes uitknijpen en de knoflook verder gewoon verwerken. Het roosteren haalt de scherpte eraf.
__ZzaZzou__maandag 22 november 2004 @ 10:10
wat ik altijd doe is gewoon mayo... het liefst de zaanse of de mayo van de snackbar...
daar doe ik geperste knoflook bij uit een potje... bv te koop bij de xenos... maar ook in de meeste supermarkten wel... dan rest nog naar smaak wat suiker... poedersuiker mengt wat makkelijker en tot slot een klein beetje water wat natuurlijk ook door wat olie oid vervangen kan worden...
simpel maar lekker...
WaStEdmaandag 22 november 2004 @ 10:10
quote:
Op maandag 22 november 2004 10:05 schreef Gwendoline het volgende:
Goedemorgen,
Al meerdere keren heb ik geprobeerd die overheerlijke alioli te maken, maar het mislukt elke keer. Ik doe het volgens een recept uit een tapasboek. Knoflookteentjes fijnpletten in een vijzel, mosterd erbij en 2 eidooiers en dan druppeltje voor druppeltje de olijf-olie erbij kloppen (halve liter in totaal).
Ik houd er een lamme arm aan over, maar de saus zelf smaakt te scherp en de olie-achtig. Uiteraard kun je hem ook maken van kant-en-klare mayo, maar ik vind het juist leuk om hem helemaal zelf te maken. Heb je misschien tips???!!! Alvast bedankt!
welkom trouwens..
Gwendolinemaandag 22 november 2004 @ 18:35
Ik doe de geplette knoflook samen met eierdooiers en mosterd bij elkaar. Dan druppeltje voor druppeltje (zucht) de olie erbij. Doordat je het steeds klopt gaat de olie een binding aan met de eiderdooiers, waardoor een soort mayo ontstaat. Het is een monnikkenwerk en smaakt ook nog eens te scherp.......................
Gwendolinemaandag 22 november 2004 @ 18:52
quote:
Op maandag 22 november 2004 10:09 schreef Eightball het volgende:
Knoflook bedruipen met wat olie en in folie doen. In ca. 40 min. roosteren of tot zacht. Teentjes uitknijpen en de knoflook verder gewoon verwerken. Het roosteren haalt de scherpte eraf.
Bedankt voor de tip! Ik ga het een keer proberen. Bedoel je trouwens gewone aluminiumfolie??
Gwendolinemaandag 22 november 2004 @ 18:54
quote:
Op maandag 22 november 2004 10:10 schreef __ZzaZzou__ het volgende:
wat ik altijd doe is gewoon mayo... het liefst de zaanse of de mayo van de snackbar...
daar doe ik geperste knoflook bij uit een potje... bv te koop bij de xenos... maar ook in de meeste supermarkten wel... dan rest nog naar smaak wat suiker... poedersuiker mengt wat makkelijker en tot slot een klein beetje water wat natuurlijk ook door wat olie oid vervangen kan worden...
simpel maar lekker...
Gaat er verder niets in, behalve knoflook en suiker?? Geen peper/zout/mosterd ofzoiets/?
Eightballmaandag 22 november 2004 @ 18:59
quote:
Op maandag 22 november 2004 18:52 schreef Gwendoline het volgende:
Bedoel je trouwens gewone aluminiumfolie??
Ja.
Ik bedoelde ook een hele bol waar je de top afsnijdt. Dan bedruip je met olijfolie.
De inhoud van de teentjes wordt zacht en die kan je uitknijpen. Voor gebruik af laten koelen.
Martijn_77maandag 22 november 2004 @ 19:14
quote:
Op maandag 22 november 2004 10:10 schreef __ZzaZzou__ het volgende:
wat ik altijd doe is gewoon mayo... het liefst de zaanse of de mayo van de snackbar...
daar doe ik geperste knoflook bij uit een potje... bv te koop bij de xenos... maar ook in de meeste supermarkten wel... dan rest nog naar smaak wat suiker... poedersuiker mengt wat makkelijker en tot slot een klein beetje water wat natuurlijk ook door wat olie oid vervangen kan worden...
simpel maar lekker...
Welke verhoudingen gebruik je dan?
DAMHmaandag 22 november 2004 @ 23:44
tip voor de mensen die de olijfolie te overheersend vinden gewoon zonnebloem olie gebruiken... en wat betreft lamme hand, ik gebruik een staaf mixer en doe het als volgt..

Ei erin, zout erbij, beetje mosterd en dan flink wat knoflook en dan zonnebloem olie erbij alles in 1x en dan zet je die staafmixer op de bodem, dan zet je hem pas aan maar beweegt hem niet op en neer (zodat er nog geen lucht bij komt) bij mij wordt ie dan meteen dik vervolgens dan beweeg je de staafmixer zonder dat er lucht bij komt, en als ie de saus dik is dan gaan je ff flink mixen en dan is ie klaar

khoop dat et duidelijk is
DAMHmaandag 22 november 2004 @ 23:47
quote:
Op maandag 22 november 2004 10:09 schreef Eightball het volgende:
Knoflook bedruipen met wat olie en in folie doen. In ca. 40 min. roosteren of tot zacht. Teentjes uitknijpen en de knoflook verder gewoon verwerken. Het roosteren haalt de scherpte eraf.
?? dan gebruik je toch gewoon minder teentjes als je het te scherp vindt?
bloodymarywoensdag 24 november 2004 @ 00:02
Heet het niet aioli?
krakkemiekewoensdag 24 november 2004 @ 00:04
Klopt bloodymary
Bigswoensdag 24 november 2004 @ 00:05
Ik maak het gewoon met mayonaise, geperste knoflook, peper en zout en wat citroensap. Smaakt goed genoeg en is een stuk sneller klaar Als ik bij mijn ouders in Spanje ben importeer ik ook altijd 2 of 3 bakjes alioli.. heerlijk
krakkemiekewoensdag 24 november 2004 @ 00:06
Gwendoline, je hoeft er geen mosterd bij te doen en probeer anders wat mildere azijn.....
krakkemiekewoensdag 24 november 2004 @ 00:07
Of neem je gewone mayonaise en doe er wat zure room of volle yoghurt bij. Maak dan op smaak met knoflook, neem minder knoflook als het een dag staat.
_joepie_woensdag 24 november 2004 @ 10:20
Ik maak een knoflooksaus altijd als volgt:

4 EL magere kwark
1 EL mayonaise (Zaanse natuurlijk, als goeie chauvinist )
1 1/2 TL gehakte knoflook (Xenos), of 2 tenen knoflook geperst
1 1/2 TL provincaanse kruiden
1 TL ketchup
1 TL olijfolie voor de smaak

mengen en dit blijft zo'n week of 2 goed in afgesloten (mayonaise) pot in de koelkast.
De smaak wordt pas echt bereikt na een dagje of wat staan.

Eet smakelijk.

Ook welkom bij Fok! Gwendolien
__ZzaZzou__woensdag 24 november 2004 @ 13:13
quote:
Op maandag 22 november 2004 18:54 schreef Gwendoline het volgende:

[..]

Gaat er verder niets in, behalve knoflook en suiker?? Geen peper/zout/mosterd ofzoiets/?
het is meer de basis... je kunt er zelf naar smaak nog de nodige dingetjes bij doen natuurlijk...
maar smaak is heel persoonlijk natuurlijk en niet iedereen vindt hetzelfde lekker...
zout en peper gebruik ik eigenlijk nooit... wel vervang ik de suiker wel es door honing... of schuitje citroen erbij... een ander zou er misschien een gesnipperd uitje bij doen...
ga wat experimenteren zou ik zeggen... dan ontdek je vanzelf wat jij het lekkerst vindt

succes!
__ZzaZzou__woensdag 24 november 2004 @ 13:18
quote:
Op maandag 22 november 2004 19:14 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Welke verhoudingen gebruik je dan?
oei das een moeilijke martijn... ik maak het altijd op de gok en dan proef ik en voeg ik de dingen toe tot het oke is in mijn ogen...
ik zal es nadenken hoe de verhoudingen ongeveer zijn... en bedenk daarbij wel dat ik een echte knoflookfreak ben... ben in staat een teentje knoflook op te eten hihi... leuk voor de omgeving

5 el mayo
3 theelepels geperste knoflook
klein schuitje water/olie om wat te verdunnen
1 el poedersuiker
dan mengen en proeven en toevoegen tot jij het lekker vindt
Drive-rwoensdag 24 november 2004 @ 13:56
Een wat 'originelere' aļoli zonder mayo...

2 middelgrote kruimige aardappels
15 tenen knoflook
2 eetlepels Dijon-mosterd
2 eetlepels witte-wijnazijn
2 eidooiers
1/2 liter extra vergine olijfolie
beetje citroensap
peper en zout

Kook de aardappels met 13 tenen knoflook, giet het af en laat ze droog stomen. Doe ze in de keukenmachine met de mosterd, azijn, eidooiers en de andere twee tenen knoflook. Voeg langzaam de olijfolie toe tot er een mooie gladde emulsie ontstaat. Breng hem vervolgens op smaak met citroensap, peper en zout....

Ik zie dat TS zonder azijn en citroen doet? Dan blijft het inderdaad wel erg olieachtig. Een andere manier om hem wat minder vet te krijgen (gezien op Sicilie) is klein beetje yoghurt of zelfs melk erdoorheen kloppen... Ik doe niet altijd de aardappels erbij, zonder kan ook, het blijft een beetje smaakgevoelig...
Drive-rwoensdag 24 november 2004 @ 13:58
quote:
Op maandag 22 november 2004 18:35 schreef Gwendoline het volgende:
Ik doe de geplette knoflook samen met eierdooiers en mosterd bij elkaar. Dan druppeltje voor druppeltje (zucht) de olie erbij. Doordat je het steeds klopt gaat de olie een binding aan met de eiderdooiers, waardoor een soort mayo ontstaat. Het is een monnikkenwerk en smaakt ook nog eens te scherp.......................
Nou ja, ik heb het hierboven al een beetje proberen te beantwoorden. Er hoort normaal echt wel iets zuurs bij, dus azijn/citroen of beide! Verder peper en zout etc...
Riowoensdag 24 november 2004 @ 14:22
Ailoli = knoflookmayonaise
Knoflooksaus = ... ja, knoflooksaus

Is dus NIET hetzelfde

Ailoli maken lijkt dus sterk op het maken van mayo;

Nodig: Knoflook, 2 eieren, (zee)zout, olijfolie, beetje water (1 of twee eetlepels)

- neem flink wat tenen knoflook (naar smaak)
- Doe de knoflook samen met wat (grof) zout in een vijzel en maak er een gladde pulp van
- Roer hierdoor twee eierdooiers tot er een mooi papje ontstaat
- druppel langzaam de olie erdoor terwijl je blijft roeren (kleine garde bij voorkeur), net zo lang tot er een dikkige brij ontstaat
- Doe als het een beetje dikkig is wat water erbij om het weer wat dunnner te maken

Dan moet het klaar zijn en zo...

Oh, ja, wel even nog in de koelkast zetten.

[ Bericht 39% gewijzigd door Rio op 24-11-2004 15:54:12 ]
Martijn_77zaterdag 27 november 2004 @ 10:41
quote:
Op woensdag 24 november 2004 13:58 schreef Drive-r het volgende:

[..]

Nou ja, ik heb het hierboven al een beetje proberen te beantwoorden. Er hoort normaal echt wel iets zuurs bij, dus azijn/citroen of beide! Verder peper en zout etc...
Maar lost dat zuur die olie dan niet op?
Drive-rzaterdag 27 november 2004 @ 11:52
Nee, in normale mayo gooien meeste mensen ook azijn en citroen... trouwens, mosterd is ook zuur...
AlsoStarringzaterdag 27 november 2004 @ 12:02
Olijfolie, knoflook, zout, ei, en citroen. Geen mosterd!
krakkemiekezaterdag 27 november 2004 @ 19:44
Martijn: vet en water mengen niet goed. Door het zuur krijg je een emulsie.
octopussyzondag 28 november 2004 @ 18:52
mmm alioli...

iedereen schijnt er een ander recept voor te hebben

ik zou de alioli willen hebben zoals ze hem in de restaurants vaak hebben (y mucho mas heeft lekkere alioli )
in spanje kon je gewoon potjes alioli kopen, zelfs van calve. Hier in Nederland heb ik het nog niet gevonden.
Gwendolinezondag 28 november 2004 @ 18:58
Hoi Rio,
Bedankt voor je reaktie. Jouw recept lijkt erg op die ik gebruikt hebt. Hoeveel olie doe jij erbij? In mijn recept stond een halve liter, gebruik jij ook zoveel??
En inderdaad is knoflooksaus toch iets anders dan alioli .
Riomaandag 29 november 2004 @ 12:50
Is moeilijk te zeggen, gewoon net zo lang doorgaan tot je een mooie emulsie hebt. Gebruik je gevoel en wees niet bang om het te verneucken; als dat zo is begin je gewoon opnieuw.

edit: een halve liter lijkt mij wat veel. Betekent dat je meer dan een halve liter ailoi maakt...
Martijn_77zaterdag 22 januari 2005 @ 13:37
Ingrediėnten
4 tenen knoflook
2 dl olijfolie
1 eigeel
citroensap
zout

Bereiding

Vermaal de teentjes knoflook in een vijzel. Voeg het eigeel toe en meng dit goed. Voeg onder voortdurend roeren de olie in een dun straaltje toe. Voeg wat citroensap toe en breng op smaak met wat zout.
Pietverdrietzaterdag 22 januari 2005 @ 15:20
quote:
Op zaterdag 27 november 2004 19:44 schreef krakkemieke het volgende:
Martijn: vet en water mengen niet goed. Door het zuur krijg je een emulsie.
Euh, de emulsie ontstaat door het eigeel.
Riozondag 23 januari 2005 @ 17:08
idd, zuur is geen emulgator
lone_wolfmaandag 24 januari 2005 @ 09:12
Een mayo of ailoily maaik ik iig NIET met extra virgine olijfolie . IMHO maakt DAT juiist de mayo bitter....
kichaimaandag 16 mei 2005 @ 13:19
Heeft iemand misschien een goed recept voor aїolie? Ik kan op internet niks vinden.

Thx
kichaimaandag 16 mei 2005 @ 13:21
Dat moet aiolie zijn dus, 2 puntjes op de i snapt 'ie niet...
BBQ-kipmaandag 16 mei 2005 @ 14:03
Even de TT goed ingevoerd

Als je nou op aioli, zonder "e" dus, zoekt, krijg je heel veel resultaten

En kijk uit met de knoflook, een geperst rauw teentje is behoorlijk heftig.
DAMHmaandag 16 mei 2005 @ 14:46
quote:
Op maandag 16 mei 2005 14:03 schreef BBQ-kip het volgende:
Even de TT goed ingevoerd

Als je nou op aioli, zonder "e" dus, zoekt, krijg je heel veel resultaten

En kijk uit met de knoflook, een geperst rauw teentje is behoorlijk heftig.
heftig in de zin van erg sterk?
Charmianmaandag 16 mei 2005 @ 14:50
quote:
Op maandag 16 mei 2005 14:46 schreef DAMH het volgende:

[..]

heftig in de zin van erg sterk?
Verse knoflook kan scherp zijn. Maar voor aioli vind ik dat wel lekker.
BBQ-kipmaandag 16 mei 2005 @ 14:53
quote:
Op maandag 16 mei 2005 14:46 schreef DAMH het volgende:

[..]

heftig in de zin van erg sterk?
Sterk en scherp ja. eerst een beetje erdoor doen en later wat meer als het te weinig is, want teveel knoflook is zonde van je aioli (vind ik dan)
Pregomaandag 16 mei 2005 @ 15:30
in zuid franrijk eet ik dat ook vaak, lekker met wortel, komkommer, witvis en nog meer groente

en idd, pas je spelling eens aan, zoekresultaat gegarandeerd!
Martijn_77maandag 16 mei 2005 @ 17:47
quote:
Op maandag 16 mei 2005 15:30 schreef Prego het volgende:
in zuid franrijk eet ik dat ook vaak, lekker met wortel, komkommer, witvis en nog meer groente
Is wel erg lekker vooral bij een goed stuk vlees
ROGmaandag 16 mei 2005 @ 17:59
Met vers afgebakken stokbrood bij een koel drankje in de zomer als tussendoortje..
Mirjammaandag 16 mei 2005 @ 23:10
quote:
Op maandag 16 mei 2005 17:59 schreef ROG het volgende:
Met vers afgebakken stokbrood bij een koel drankje in de zomer als tussendoortje..
doe ns n recept posten dan?[?
ROGmaandag 16 mei 2005 @ 23:50
quote:
Op maandag 16 mei 2005 23:10 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

doe ns n recept posten dan?[?
Ik bestel het enkel..
quote:
Aļoli (knoflookmayonaise)

Deze Provenēaalse knoflookmayonaise kunt u zowel als dipsaus serveren als bij gerechten van de barbecue. Gebruik zoveel knoflook als u lekker vindt.

Ingrediėnten:
* 3 tot 8 teentjes knoflook * 2 eierdooiers * 2 eetlepels wittewijnazijn of citroensap * zout en versgemalen peper * circa 1,5 dl olijfolie * ca. 1,5 dl zonnebloemolie

Bereiding:
Doe de gepelde en in stukken gesneden knoflook, de eierdooiers, de azijn of het citroensap en wat zout en peper in de foodprocessor en laat draaien tot het een glad mengsel is. Giet de beide soorten olie in een dun straaltje op het draaiende mes en laat draaien tot het een dikke mayonaise is. Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat zout en peper en zonodig een extra scheutje azijn of citroensap. Roer er, als de saus te dik mocht zijn een paar lepels heet water door. Schep de saus in een glazen pot met schroefdeksel en bewaar in de koelkast. De aļoli is circa 2 weken houdbaar.

Tip:
Roer voor een snelle aļoli geperste knoflook door kant-en klaar gekochte mayonaise.
bron: www.webculinair.nl
430ndinsdag 17 mei 2005 @ 09:54
Ik heb het 2 keer gemaakt, en twee keer hopeloos mislukt.

Ik heb geen foodprocessor, en rommel wat aan met een staafmixer. Ik denk dat het belangerijk is dat je de olijfolie heel langzaam erbij doet.
BBQ-kipdinsdag 17 mei 2005 @ 11:16
Het lukt prima met een staafmixer, mits je een mengkom heb waar je met de staafmixer helemaal bij de bodem kunt komen en je de olie echt druppelsgewijs toevoegt. Plensen met de olie gaat gegarandeerd verkeerd.
Pregodinsdag 17 mei 2005 @ 12:59
en je kan altijd meer teentjes knoflook toevoegen natuurlijk
goddess-in-heavendinsdag 17 mei 2005 @ 15:52
altijd makkelijk: mayonaise, beetje citroen sap, olie en knoflook. en dat lekker mixen. en hoe meer knoflook, des te beter. maar ik eet dan ook dagelijks knoflook
corrdinsdag 17 mei 2005 @ 16:18
ik heb 't een keer met de hand gemaakt, dat was toch een hoerenwerk! Nu maar eens doen met staafmixer, wist niet dat dat kon.
Mirjamdinsdag 17 mei 2005 @ 17:07
quote:
Op dinsdag 17 mei 2005 15:52 schreef goddess-in-heaven het volgende:
altijd makkelijk: mayonaise, beetje citroen sap, olie en knoflook. en dat lekker mixen. en hoe meer knoflook, des te beter. maar ik eet dan ook dagelijks knoflook
ben je al eens naar de garlic queen geweest?
goddess-in-heavendinsdag 17 mei 2005 @ 17:12
quote:
Op dinsdag 17 mei 2005 17:07 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

ben je al eens naar de garlic queen geweest?
nee....
Mirjamdinsdag 17 mei 2005 @ 17:14
leuk
maken ze alles met knoflook
zelfs knoflookijs
Riodinsdag 17 mei 2005 @ 17:17
Is al een topic over

aha: Aioli
goddess-in-heavendinsdag 17 mei 2005 @ 17:18
quote:
Op dinsdag 17 mei 2005 17:14 schreef MissyMirjaM het volgende:
leuk
maken ze alles met knoflook
zelfs knoflookijs
oh leuk!

oeh lekkere dingen hebben ze daar. ff onthouden om vriend mee naar toe te nemen!
Mirjamdinsdag 17 mei 2005 @ 23:53
quote:
Op dinsdag 17 mei 2005 17:17 schreef Rio het volgende:
Is al een topic over

aha: Aioli
Ervaringen Garlic Queen Amsterdam.
BBQ-kipwoensdag 18 mei 2005 @ 00:11
quote:
Op dinsdag 17 mei 2005 17:17 schreef Rio het volgende:
Is al een topic over

aha: Aioli
Ik ga even vragen of deze 2 gemerged kunnen worden Bedankt!
Gebeurd

Ik heb vandaag aioli gemaakt voor op brood bij de tomatensoep, nog niet vaak zo snel een bakje leeg zien raken
Was erg lekker!

[ Bericht 8% gewijzigd door BBQ-kip op 18-05-2005 00:22:46 ]
ROGwoensdag 18 mei 2005 @ 02:22
quote:
Op woensdag 18 mei 2005 00:11 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Ik ga even vragen of deze 2 gemerged kunnen worden Bedankt!
Gebeurd
Hm, het topic was verdwenen uit m'n AT lijst. tvp
karoltjezondag 12 juni 2005 @ 19:35
Aioli .
cinnamongirlzondag 24 december 2006 @ 14:02
Schopperdeschop, ik zoek een recept voor aioli zonder ei...soms krijg je dat weleens bij het brood in een restaurant.
Ik wil het spul gebruiken als dressing voor carpaccio en voor de bruschetta!